Hodinářské značky od písmene G

Pokračujeme v představování známých i méně známých hodinářských značek, tentokrát s písmenem G. A to nejenom s názvy počínajícími tímto písmenem, ale i těmi, kde se géčko vyskytuje kdekoliv v označení. Což je ostatně dobrým zvykem i Švýcarské hodinářské federace, která na svých stránkách zařazuje výrobce se složeným názvem dvakrát, a to pod oběma písmeny.

Gevril
Značku existující více jak 250 let, založil Jacques Gevril. Pravděpodobně první švýcarský hodinář, který prodává do ciziny, když v 18. století vyrábí hodinky na výzvu španělského krále. Hodinky Gevril ocení spíše znalci, současná produkce se pohybuje cenově ve střední třídě. Asi nejznámější model je GV2, zmínit bychom mohli ještě typové řady Sea Cloud nebo Gramercy.

Gerald Genta

Tak tady jsme v exluzivní společnosti "Haute Horlogerie". Nadaný výtvarník a designér Gerald Genta se zapsal do historie hodinářství svými mistrovskými návrhy takových hodinek jako Nautilus pro Patek Philippe, Pasha pro Cartier, Royal Oak pro Audemars Piguet, Da Vinci pro IWC nebo Constellation pro Omega. Posléze zakládá v roce 1969 v Ženevě vlastní výrobu a vytváří mnoho výjimečných a pro hodinářský svět přelomových modelů. Jmenujme alespoň mistrovský kus Grande Sonnerie, vyhlášený v roce 1994 nejkomplikovanějšími hodinkami na světě, s cenou kolem jednoho milionu dolarů. Značku v současné době vlastní skupina Bulgari. Na obrázku níže vidíme model Arena Retro Sport.

Girard-Perregaux
Velmi stará švýcarská tradice, kterou založil koncem 18. století hodinář Jean-François Bautte. Své jméno dostává až roku 1856 spojením dědiců i jejich sňatky a založením manufaktury v La Chaux-de-Fonds. Jedna ze špičkových hodinářských firem s vlastními kalibry. Proslavený je tourbillon s třemi zlatými můstky, za téměř kultovní se dá označit model Vintage 1945 ve stylu art deco a velmi známou je spolupráce s Ferrari.

Glycine
Švýcarská a zpočátku rodinná firma vznikla v roce 1914 v městečku Bienne. V roce 1953 vzniká nejznámnější model značky - Airman se 24 hodinovým číselníkem, jehož modifikace se vyrábějí dodnes. Na obrázcích si prohlédněte různé verze Airmanu a model Eugène Meylan s automatickým nátahem, který vznikl na počest jednoho ze zakladatelů.

Grovana
Poměrně mladá švýcarská firma, vzniklá v roce 1924. V sedmdesátých letech minulého století, kdy byla krize švýcarského hodinářského průmyslu zapřičiněná masivním nástupem japonských quartzových kalibrů, se jako jedna z prvních přeorientovala na výrobu quartzových analogových hodinek a krizi celkem úspěšně přestála. Nyní se jako většina ostatních hodinářů soustřeďuje spíše na mechanické strojky a velmi úspěšně expanduje do postsocialistických zemí i díky velmi příznivé cenové politice. Za zmínku ještě stojí nedávné spojení značek Grovana a Revue Thommen a vzájemná spolupráce při výrobě a distribuci.

Gruen
Zaniklá značka oblíbená mezi sběrateli, mnohými považovaná původně za švýcarskou, ve skutečnosti vznikla v Columbu, Ohio, USA v roce 1894. Založil ji německý přistěhovalec a hodinář Dietrich Grün. Podívejme se aspoň na dva z mnoha historicky ceněných modelů, a to Carré z roku 1931 a Curvex z roku 1935.

Guess
Značka z USA prodávající hlavně oblečení a doplňky a jak velí současné trendy mnoha výrobců módního oblečení, začíná se orientovat i na hodinky. Prodává pod vlastním názvem, setkat se můžeme i s názvem "Gc". Strojky převážně Miyota, provedení ocel, hliník, plasty, látky, kůže, atd. Chtělo by se říci, nic pro milovníky hodinek.

Gucci
Další módní ikona, tentokrát italská. Jako značka mnohem renomovanější a luxusnější. Zakladatelem je původně výrobce a obchodník se sedlářským zbožím Guccio Gucci. Hodinky Gucci se pyšní nápisy Swiss made, jak by také ne, když firma koncem minulého století koupila jednu z malých švýcarských hodinářských společností. Výrobní závod je dokonce v jednom z center švýcarské hodinařiny v La-Chaux-de-Fonds. Jedná se o kvalitní, i když pouze quartzovou, produkci hodinek s nezaměnitelným designem. Poměrně často se vyskytuje typický červenozelený pruh a čisté číselníky bez indexů.

Guinand
Tady bych si dovolil citaci z fóra: "Guinand, Jubilar a Chronosport jsou značky firmy JUBILAR UHREN, kterou vlastní Helmut Sinn, původní majitel firmy a značky Sinn. Bývalý letec a závodník v rally Helmut Sinn v září oslaví devadesátku. Gratulujeme!"

GLASHÜTTE

Produkci hodinek z této výkladní skříně německého hodinářství se budeme věnovat v samostatném článku. Zatím si jen připomeňme značky, které se hlásí k tradici výroby hodinek v Glashütte:

A. Lange & Söhne

Glashütte Original

Nautische Instrumente Mühle-Glashütte

Nomos Glashütte

Union Glashütte

W_GabusKamojedov píše:
Výzkumníci by pro úplnost ještě rádi poukázali na (předrevoluční) luxusní rusko-švýcarskou značku W.Gabus.

Značka založena 1868, později zaniká. V roce 2000 učiněn pokus o reinkarnaci, rok poté ukončen vývoj nových hodinek, prezentace na hodinářském veletrhu v Basileji 2002.

Vydáno 31. 8. 2006, autor Kamil



|

35 Komentářů k tomuto článku