Seiko Spirit SCVS003

svc003frontJaponsko je i v dnešním globalizovaném světě exotickou, svéráznou a místy pro nás nepochopitelnou zemí, jejíž kulturou a způsobem života se můžeme obohacovat. Stačí jmenovat Subaru Impreza WRX, sushi, kimono, bojová umění, japonskou elektroniku a pro příznivce chronomag.cz i hodinky. Modelová ředa Seiko Spirit mechanical obsahuje v současné době 8 modelů. Všechny jsou koncipované jako společenské decentní hodinky se dvěma tvary pouzdra s průměrem 38 mm a různými variantami zpracování ciferníku.

Vydáno 13. 11. 2006, autor Kamil

Nejvíce povedenými jsou dva modely SCVS003 (černý ciferník a ocelové ručičky) a SCVS013 (bílý ciferník a modré ručičky). K Seiko Spirit SCVS003 můžeme přistupovat dvěma způsoby. Můžeme je brát jako konzumní zboží a parametrově i designově ji srovnávat se švýcarskou produkcí postavenou na klasických ETA automatických strojcích. Nebo se můžeme vydat do země zapadajícího slunce a pokusit se pochopit proč zrovna tento designový typ hodinek je v Japonsku modlou.

Spirit01

Příběh začíná v poválečném Japonsku v 60-tých letech, kdy v rámci emancipačních snah se začíná rozebíhat projekt výroby klasických konzervativních hodinek. Inženýři Seika chtějí dokázat, že jsou schopni vyrobit lepší hodinky než Švýcaři, což se jim bezpochyby podařilo. Výsledkem je modelová řada "Grand Seiko", která se až na přestávku (od roku 74 do roku 98 ) vyrábí dodnes. Pokud si dnes přečtete zahraniční diskusní fóra, zjistíte, že lidé prodávají své Rolexky a vyměňují je za Grand Seika. Čím jsou Grand Seika natolik zvláštní? Odpověď je prostá: nadčasový klasický design, který bude navždy ozdobou svého majitele a dokonalé technické zpracování jak mechanických strojků, tak i quartz strojků (nejpřesnější na světě společně s Breitling). Bohužel řada Grand Seiko je velmi, ale velmi drahá. Naštěstí Seiko uvedlo řadu Spirit Mechanical, která velmi výrazně čerpá z vzhledu Grand Seiko a je postavena na té nejlepší mechanické technice jakou lze v segmentu pod 400USD získat.

SpiritGrand

Designovým guru v řade Grand Seiko je model SBGR023, který je přinejmenším na stejné technické úrovni jako Omega Aqua Terra, ne-li vyšší. Jedná se o hodinky s průměrem pouzdra 38 mm, leštěnou "lunetou" a pouzdrem v kombinaci leštěné a broušené oceli. Součástí tohoto klasického designu je černý lesklý podklad ciferníku, stříbrné obdelníkové indexy, specifické trojúhelníkové stříbrné ručičky a velmi decentní stříbrná tenká vteřinová ručička. Datum má stříbrné orámování, černý podklad a je umístěn na klasické pozici "3". Celkový design každého modelu z řady Grand Seiko tvoří jednolitý celek, který nic nenarušuje a vše - ručičky, ciferník, pouzdro a pásek jsou v dokonalém souladu. A právě tento soulad společně s dokonalou technikou stojí za velmi kulatými ciframi na cenovce.

Spirit02

Seiko Spirit SCVS003 se tohoto konceptu věrně drží a výsledkem je téměř dokonalý design. Proč slovo téměř? Je zřejmé, že se výrobce snažil aby design řady Spirit nebyl úplně totožný s řadou Grand Seiko. Proto na hodinkách najdeme hrany a linie které dokonalou designovou čistotu lehce narušují. Příkladem je "hrana", která odděluje leštěný bok hodinek od broušené vrchní strany pouzdra. Dalším odlišným prvkem jsou lumiscenční ručičky a indexy na ciferníku. Při správném úhlu pohledu a správném osvětlení tato hrana zdůrazní boční tvar pouzdra a výsledek vypadá velmi pěkně, ale jak už bylo řečeno, vzhled hodinek už není dokonale jednolitý jako u Grand Seiko.

Spirit03

Technickým srdcem hodinek je nově vyvinutý automatický kalibr 6R15 s možností zastavení vteřinové ručičky a možností manuálního nátahu. Strojek má průměr 27.4 mm, výšku 5.3 mm a 21600 vibrací za hodinu. Doba nátahu je 50 hodin, čímž výrazně převyšuje běžnou ETA produkci. Dle mé osobní zkušenosti běží neseřízený strojek denně s odchylkou +5 sec a dle ohlasů uživatelů zahraničních diskusních fór, kteří mají možnost srovnání, je tento strojek i přesnější než běžně vyráběný neseřízený ETA automat.

Spirit04

Sklíčko je safírové s vnitřní antireflexní vrstvou. Tah je stejně jako pouzdro z broušené nerez oceli s leštěnými boky a masivním uzavíracím mechanismem. Jednotlivé články mají mírně zaoblený povrch, na kterém vynikne hra světelných paprsků. Spona tahu je z plného materiálu s tloušťkou 3mm a i díky ní mají hodinky hmotnost 135g (o 60g méně než Seiko Samurai).

Spirit05

Celkově hodinky působí velmi precizním dojmem. Například strojek je vyzdoben ženevskými pruhy, které jsou lépe zpracované než ženevské pruhy na strojku Molnija z běžné ruské produkce, již zmiňovaný velmi dobře zpracovaný ocelový tah s plnými konci a sponou a i celkové zpracování ciferníku a pouzdra. Koupí tohoto modelu z řady Seiko Spirit získáte klasické decentní hodinky s velmi dobrou technikou v poměru k ceně, které i přes svoji decentnost nezůstanou rozhodně bez povšimnutí.

Zdroje:
http://www.ittc.ku.edu/~jgauch/watch/
www.pmwf.czom
Autor: "safi




87 Komentářů k tomuto článku