Victorinox jsou nejenom nože

Většina z nás si Victorinox spojuje s vynikajícími švýcarskými noži. Jak by také ne, když historie výroby sahá až do 19. století, kdy zakladatel firmy Karl Elsener zakládá Sdružení švýcarských nožířů. Víte že název firmy vznikl podle křestního jména jeho matky? Zřejmě největší popularitu a následné obchodní úspěchy přinesla společnosti II. světová válka a obliba nožů u amerických vojáků.

Samozřejmě, že švýcarská tradice a preciznost plus stoupající obliba mechanických hodinek se nemohly vyhnout ani společnosti Victorinox. Z hlediska hodinářských tradic poměrně nedávno vzniká výroba v kantonu Jura a značka Victorinox Swiss Army nebo jen Swiss Army se začíná dostávat do povědomí milovníků hodinek. Seznámíme se blíže s jedním z modelů řady Classic - Ambassador XL Mechanical V.25151.

Jak napovídá XL v názvu modelu, jedná se o skutečně solidní kus hodinek o průměru 45 mm a výšce 11,5 mm. Hmotnost s originálním hnědým koženým řemenem s jazýčkovou sponou je 114 gramů. Pouzdro je z nerezové oceli, boky a nožičky jsou broušené, horní okraj číselníku je leštěný. Vroubkovaná korunka má vyražené logo firmy. Sklo je safírové, udávaná voděodolnost 100 m. Šroubovací dno je rovněž skleněné s průhledem na strojek, na okrajích obvyklé specifikace hodinek.

Černý číselník s mimostřednou vteřinovkou na pozici šest má stříbrné reliéfní indexy hodin, dvanáctku nahrazuje typický švýcarský kříž, který je také reliéfní. Na některých jiných modelech firmy se na číselníku setkáváme s červeným křížem, tady je celý stříbrný a působí mnohem decentněji. Pod pozicí dvanáct je nápis Swiss Army (verze pro severoamerický trh) a na vnitřní stupnici označení hodin ve 24 hodinovém formátu. To by tam podle mého názoru být nemuselo, i když čísla do jisté míry opticky vyvažují poměrně velkou vteřinovou stupnici. V některých úhlech pohledu nejsou hlavní stříbrné indexy téměř vidět, což není na závadu a dodává to číselníku nevšední vzhled. Ručky jsou také stříbrné s luminiscenční výplní a další luminiscenční body jsou na okraji číselníku u každé hodiny, vyjma šestky, kam zasahuje vteřinová stupnice.

Hodinky mají ruční nátah, kalibr je ETA - Unitas 6498. Jedná se o spolehlivý a pravděpodobně světově nejrozšířenější strojek s manuálním natahováním, původně určený do kapesních hodinek - tady spíše ve verzi 6497, která má vteřinovku na devítce čili původně na šestce u kapesních hodinek s natahovací korunkou nahoře. Název Unitas dal kalibru jeho stvořitel hodinář Auguste Reymond, mimochodem také z kantonu Jura. Strojek má výšku 4,5 mm a průměr 16 1/2 linek. Lignes neboli linky jsou starou francouzskou jednotkou, používanou v hodinářství dodnes, 1 linka odpovídá 2,256 mm. Strojek má 17 ložiskových kamenů, frekvenci 18000 A/h (kyvů/hodinu) - 2,5 Hz, nárazuvzdorné uložení Incablock, udávaná rezerva chodu je 46 hodin.

Moc velké? Jde o zvyk. Sdandardní velikostí společenských hodinek bývalo 34 - 36 mm v průměru. Třeba Omegy nebo abychom nechodili daleko naše Prim Diplomat. Postupně se hodinky zvětšovaly na 38 - 40 mm. Dnes už 45 mm nikoho nepřekvapuje, objevují se i hodinky s průměrem 48 - 50 mm. Také proto je kalibr Unitas tak populární a jistě ještě dlouho bude, protože umožňuje dělat opravdu velké hodinky, aniž by to bylo na úkor proporcí pouzdra. Člověk si zvykne a naopak některé menší hodinky mi připadají téměř nenositelné. Záleží samozřejmě na velikosti ruky a obvodu zápěstí. Pro porovnání Victorinox Ambassador XL versus Prim Orlík:

Cena hodinek se u nás pohybuje kolem 14 000 Kč.

Vydáno 22. 1. 2007, autor Kamil




12 Komentářů k tomuto článku