Arctos NATO Felduhr

ArctosFrontTradice výroby hodinek německé značky Arctos se datuje od roku 1923. V tomto roce v centru německé hodinářské a šperkařské výroby v Pforzheimu založili Philipp Weber a Jakob Aeschbach podnik „Arctos Uhrenfabrik“ na výrobu hodinek zpočátku pod názvem „Weber & Aeschbach“, později pod značkou Arctos. V roce 1928 už vyráběli 260 strojků pro kapesní a náramkové hodinky denně.

Vydáno 8. 1. 2007, autor Kamil

V roce 1949 z iniciativy Philippa Webera vzniklo sdružení pforzheimských výrobců hodinek a hodinkových strojků pod názvem „Parat“, které s cílem vytvářet synergické efekty a množstevní úspory spojovalo zdroje firem Arctos, Berg, Beutter, Osco, Otto Schlund a Stowa. Hodinky z tohoto období často mají „Parat“ v názvu, například Stowa/Parat nebo Parat Arctos. Sdružení mělo půvabný marketingový slogan: „Immer pünktlich, früh und spat, mit der Armbanduhr Parat.“ Po smrti Philippa Webera v roce 1962 a s nástupem quartzových hodinek výroba hodinek Arctos začala upadat. Posledními úspěšnými hodinkami byly chronografy se strojkem Lemania 5100 dodávané Bundeswehru v 70. letech minulého století.

Tradici hodinek značky Arctos oživil až U. Braunig, který značku od dědiců Philippa Webera odkoupil a sídlo firmy s upraveným názvem „Arctos Präzisionsuhren“ přenesl do městečka Aarbergen u Wiesbadenu. Údajně dále využívá výrobních kapacit v Pforzheimu, kde se pravděpodobně vyrábějí pouzdra a kovové tahy pro současnou produkci pod značkou Arctos.

Dnešní produkce Arctos

Tato produkce je poměrně omezená – v současné době zahrnuje tři modely hodinek se shodným robustním pouzdrem: NATO Felduhr, model Black-Wave (což je Felduhr s černým PVD povrchem a žlutou vteřinovkou) a model Taucher s potapěčským otočným kroužkem. Ve všech hodinkách je použit švýcarský strojek ETA 2824-2, který má černý datový věnec a je podle tvrzení výrobce regulován na přesný chod. Jako novinku má firma v prodeji GMT model s ručkou pro sledování času v druhém časovém pásmu se strojkem ETA-2893. Tento model se však v prezentaci firmy na internetu zatím objevuje pouze občas (před zhruba dvěma měsíci na webu byl, v době psaní recenze nebyl nabízen, po dopsání recenze se tam opět objevil).

ArctosComp
Zdroj: internetové stránky firmy Arctos Präzisionsuhren

Obrázky hodinek Arctos NATO Felduhr a pozitivní komentáře k nim jsem několikrát zahlédl na hodinkářských fórech a hned se mi zalíbily svým tvarem, velikostí a čitelným ciferníkem s jistými stopami inspirace u slavných Rolex Explorer (které jsou však mnohem menší). Nicméně cena nových hodinek okolo 800 EUR se mi zdála poněkud vysoká za hodinky se strojkem ETA 2824. Když se ale naskytla možnost koupit na eBay tyto hodinky ve velmi dobrém stavu za cenu méně než poloviční, neodolal jsem („and I pulled a trigger“ jak trefně označují impulzívní nákup nových hodinek na mezinárodních hodinkářských fórech). Musím říci, že po měsíci zkušeností s těmito hodinkami nákupu rozhodně nelituji.

Arctos01

Specifikace:
Pouzdro z nerez oceli o průměru 42 mm
Výška pouzdra 14,5 mm
Rozteč nožek 20 mm
Šroubovací korunka s logem
Strojek ETA 2824-2 s bílými datumovými číslicemi na černém podkladu
Šroubovací plné dno s logem a popisy
Safírové klenuté sklo
Vodotěsnost 200 m
Datum na pozici 6
Kožený pásek s bílým prošitím a sponou s logem

Hodinky byly koupeny v říjnu 2006 jako „minimálně používané“ včetně originálního balení a papírů o nákupu v Německu z března 2006 se zárukou do března 2008. Kožený tah byl nepoužitý, hodinky po důkladném ohledání měly dvě drobné oděrky na lunetě, jinak byly v dokonalém stavu. Po měsíci nošení hodinkám přibylo několik povrchových šrámů na lunetě, která je díky velikosti hodinek trochu náchylná k chytání drobných nárazů o rámy dveří, oken a podobně. Na druhou stranu se jedná o drobné oděrky, které nejsou běžně okem viditelné a které půjdou jistě snadno odstranit.

Balení hodinek

Hodinky dorazily v černé firemní papírové krabičce, ve které se skrývala pevná dřevěná, stříbrně lakovaná krabička s hodinkami. Na víčku dřevěné krabičky je ocelová destička s logem firmy, uvnitř je krabička vyložena světlou látkou. Zevnitř ve víku krabičky je kapsička, ve které byl uložen návod na ovládání hodinek a potvrzená záruční karta. Celkový dojem z balení je velmi dobrý, vysoko nad japonskými plastovými krabičkami, těsně za zkušeností s balením u švýcarských značek Omega a Eberhard.
Arctos02

Pouzdro, korunka, ciferník, ručičky

Provedení pouzdra i ciferníku je na vysoké úrovni. Tvar pouzdra je klasický, s nožkami stáčejícími se dolů, což je vzhledem k velikosti pouzdra praktické – hodinky dobře „dosedají“ na zápěstí. Boky pouzdra jsou leštěné, vrchní strana nožek a luneta jsou matné. Leštěná je i část pouzdra mezi nožkami. Někteří výrobci tuto část pouzdra neleští, osobně dávám přednost tomu, když je tento prostor stejně upravený jako pouzdro. Celkově je povrchová úprava pouzdra na špičkové úrovni známé od lepších švýcarských značek. Korunka je mohutná, s velmi hrubým vroubkováním a logem. Celkem dobře se s ní manipuluje, jen při dotahování závitu má tendenci mírně prokluzovat mezi prsty.

Arctos03

Ciferník je sytě černý, čísla 3, 9, 12 a indexy jsou bílé a tvořené vysokým nánosem barvy, takže působí plastickým dojmem. Provedení čísel a indexů je mimořádně kvalitní, ani při mnohonásobném zvětšení nejsou patrné žádné neostré hrany. Všechny nápisy jsou bílé. Pod dvanáctkou je nápis Arctos a pod ním NATO, nad datumovým okénkem na šestce je napsáno velmi drobným písmem PROFESSIONAL, DATE AUTOMATIC, 200 m = 600 ft. U nápisů je znatelná inspirace u značky Rolex a osobně bych dal přednost ciferníku bez nápisu NATO a PROFESSIONAL, oželel bych i DATE AUTOMATIC a 600 ft. Čitelnost ciferníku je vynikající, ještě umocněná antireflexní úpravou na spodní straně klenutého safírového sklíčka. Ačkoliv jsou čísla a indexy vyvedeny silným nánosem barvy, jejich svítivost ve tmě je podprůměrná. Svítivost ruček ve tmě je celkem dobrá, ale daleko za Omega Seamaster a Seiko Orange Monster. Design ruček je opět poplatný Rolexu. Malá ručka je typu „Mercedes“ dobře známá z Rolex Submariner a jeho mnoha napodobenin. Ačkoliv nejsem velkým příznivcem tohoto typu ručky, nějak si nedovedu představit tvar, který by se k designu ciferníku lépe hodil. Velká ručka má sice na konci špičku, ale vzhledem k černému rámování obou ruček, je z velké ručky viditelná jen bílá výplň, což působí prostě a elegantně. Vteřinovka je bílá, se svítícím kolečkem, které obíhá přesně pod úrovní čísel a indexů na ciferníku. Datumové okénko je orámované tenkou bílou linkou. Celkově se jedná o jeden z nejlépe čitelných ciferníků ze všech hodinek, které zatím prošly mýma rukama, což dobře odpovídá požadavkům na rychlou čitelnost u hodinek určených pro použití v armádě. Jistá inspirace designu ciferníku u Rolexu je neoddiskutovatelná, ale totéž lze říci o mnoha sportovních a vojenských modelech jiných výrobců, kde se inspirace projevuje mnohdy ve větší míře hraničící s kopírováním.

Arctos06

V hodinkách je použitý dnes nejběžnější strojek s automatickým nátahem ETA 2824-2 švýcarské výroby, který je však upraven a regulován. Hlavní úprava spočívá ve výměně standardního bílého datového věnce za černý s bílými číslicemi. Subjektivně mám při ručním natahování strojku pocit, že chod nátahu je jemnější než trochu hrubý chod, jaký jsem zažil při natahování jiných hodinek s nijak neupravovaným strojkem 2824. Přesnost je zatím vynikající – v průměru plus dvě vteřiny za 24 hodin. Dosahovaná přesnost chodu podporuje tvrzení výrobce o regulování strojků.

Pásek

Hodinky byly dodány na původním tlustém koženém pásku s bílým prošitím a s kolíčkovou sponou s logem výrobce. V prvních dnech byl řemínek trochu tvrdý, ale rychle povolil a přizpůsobil se tvaru zápěstí. Bohužel po „povolení“ mi začal být mírně volný a při utažení o jednu dírku byl už příliš utažený. Vzhledem ke své nemalé váze pak hodinky začaly na zápěstí mírně klouzat na vnější kotník zápěstí, což mi trochu vadilo. Ne moc, s mírným nepohodlím člověk u velkých hodinek počítá, je to daň za ten báječný vzhled, ne? Přesto jsem hodinky zkusil dát na tlustý gumový tah, který vzhledově odpovídá jejich robustnosti. Hodinky se na gumovém pásku nosí líp, ale na koženém řemínku s prošitím zase lépe vypadaly. S řemínky bude potřeba ještě trochu experimentovat, přemýšlím i o pořízení originálního kovového tahu „Made in Germany“, který je možné koupit u výrobce hodinek. Ten však s cenou okolo 200 EUR nepatří k nejlevnějším. Na druhou stranu by kovový tah určitě dobře vyvážil poměrně těžké hodinky na zápěstí, podobně jako je to u známých Monster od Seika.Arctos04

Závěr

Arctos NATO Felduhr jsou kvalitně udělané hodinky s velmi dobrou čitelností, se kterými jsem zatím velmi spokojený. Vzhledem k vodotěsnosti do 200 m to jsou univerzální hodinky pro volný čas a dobře snesou i drsnější podmínky včetně plavání a potápění.
Klady:
Safírové sklo s vnitřním antireflexem
Kvalitně provedené pouzdro
Čitelný a přehledný ciferník
Regulovaný strojek
Zápory:
Inspirace Rolex (design, ručky, nápisy na ciferníku)
Průměrná svítivost ruček, podprůměrná svítivost indexů a čísel

Autor: Viktor



||

7 Komentářů k tomuto článku