BaselWorld 2008: Chopard

BaselWorld 2008: Chopard

ChopardV dnešním díle našeho miniseriálu reportáží z veletrhu BaselWorld 2008 se zastavíme u firmy Chopard. Ačkoliv je firma Chopard známá především svými šperkařskými výtvory, má co nabídnout i milovníkům klasických mechanických hodinek. Za zmínku stojí zejména modelová řada L.U.C. s kalibry, které byly kompletně vyvinuty a vyrobeny firmou Chopard.

Vydáno 16. 4. 2008, autor redakce

Setkání s firmou Chopard jsme domlouvali delší dobu, na konečném termínu návštěvy jsme se domluvili až pár hodin před odletem. Tmavým dřevem obložený stánek Chopardu na první pohled zaujme svojí velikostí. S odhadovaným půdorysem 15x25 metrů a výškou kolem 8 metrů jej nejde přehlédnout. Po pár minutách čekání na recepci se nás ujala slečna Bénédicte, která již pro nás měla připravené novinky Chopardu z dámské i pánské kolekce pro letošní veletrh. A byly to novinky rozhodně zajímavé.

Kolekci Chopardu můžeme rozdělit na tři skupiny:

  • Dámské modely s častým zdobením diamanty a převážně quartzovými strojky
  • Pánské modely, jejichž základ tvoří kalibry třetích stran (zejména ETA s chronometr certifikací), za pozornost stojí řada Mille Miglia
  • Pánské modely řady L.U.C. s vlastními kalibry 

Prvním dámským modelem jsou lehce extravagantní hodinky Xtravaganza. Pouzdro hodinek z bílého zlata má tvar dvojité elipsy. Luneta, ciferník i spona pásku jsou zdobeny diamanty. Zajímavé je uchycení pásku k pouzdru - pásek je připevněn pomocí dvou šroubovacích krytů. Pásek tak vizuálně „mizí“ v hodinkách. Strojek je quartzový, vodotěsnost 30m. Tyto hodinky jsou ryze dámskou záležitostí, ostatní dámské modely bych si dovolil označit jako modely unisexové.

Xtravaganza

Dámsky model, za který by se nemusel stydět nejeden gentleman. Tak můžeme charakterizovat model Happy Sport Chrono MarkII. Tento model je jako novinka k dispozici s šedou barvou ciferníku a na perfektně zpracovaném kovovém tahu. Hodinky jsou vybaveny quartz chronograf kalibrem s vodotěsností 30m. Osobně si dokážu představit tyto hodinky i na  mužském zápěstí. Jak jsem se později dozvěděl, podobný názor mělo více návštěvníků.

Happy Sport Chrono Mark II Steel

V názvu modelu nalezneme slovo „Happy“. Toto slovo nás odkáže na modelovou řadu „Happy Diamonds“, kterou má Chopard ve své nabídce od roku 1976. Nápad je jednoduchý – mezi dvěma safírovými sklíčky jsou ve zlatých chatonech umístěné diamanty nebo jiné drahé kameny. Při pohybu šperku/hodinek diamanty putují z jednoho rohu do druhého. Aby nedošlo k poškrábání safírového sklíčka, zlaté chatony na výšku lehce přesahují vsazené diamanty. Pojetí „Happy diamonds“ bylo původně vytvořeno pro muže.

Jedním z trendů, který bylo možné na Baselworldu sledovat, je používání high-tech materiálů a all-in-black konceptu. All-in-Black koncept spočívá v jednoduché myšlence, že všechny viditelné části hodinek musí být černé – pouzdro, pásek, ciferník, ručičky. Hodinky tak primárně neslouží pro ukazování času, ale pro pocit radosti z nošení. Oba zmíněné trendy můžeme vidět na modelu Happy Sport Mark II Chrono All Black, který je zobrazen na následujícím obrázku:

 Happy Sport Mark II Chrono All Black

Z technického pohledu zaujme ocelové pouzdro s povrchovou vrstvou z karbonu, kterou lze poškrábat jedině diamantem. Inu konečně rozumné technické řešení pro sportovní hodinky. U Chopardu naštěstí nechali alespoň ručičky v ocelové barvě s bílou luminiscenční vrstvou, která v kombinaci s pěti  „Happy“ diamanty působí překvapivě velmi svůdně i na mužskou část populace. Oba modely je možné dostat i v klenotnické verzi.

Další dvojicí modelů je Happy Black a Happy White. Pouzdro hodinek je z bílé, nebo černé keramiky, luneta z hliníku a zadní část hodinek z titanu. Ciferník a pásek jsou ve stejné barvě jako pouzdro. Mezi dvěma předními sklíčky nalezneme tři „Happy“ diamanty. Hodinky jsou vybaveny quartz kalibrem s vodotěsností 30m.

Happy Black

Sportovní kolekcí Mille Miglia se dostáváme k hodinkám pro pány. Jméno kolekce pochází ze slavného stejnojmenného závodu napříč Itálií. Trasa závodu měří 1600 km z Bresci až do Říma a zpět. V dnešní době je závod určen již pouze pro veterány. Chopard tento závod sponzoruje od roku 1988 a pro každý ročník závodu představuje nový model.

Tento rok byl představem model Mille Miglia 2008 GT XL Chrono. Na hodinkách nejvíce zajmou veliké číslice „6“ a „12“ natištěné zespodu na safírovém sklíčku. Ciferník hodinek je pokryt bílým stříbrem, subciferníčky mají ocelový nádech. Ocelové ručičky mají nátěr ze Superluminovy. Pouzdro hodinek o průměru 44mm je zespodu zakryto dýnkem s vyrytou trasou závodu. Hodinky jsou vybaveny ETA kalibrem řady 77XX s chronometr certifikací. Model je vyráběn v limitované edici 2008 kusů v oceli a 500 kusů v růžovém zlatě. Hodinky s ocelovým pouzdrem jsou k dostání na gumovém tahu se vzorkem, který používala na svých pneumatikách v šedesátých letech firma Dunlop. Hodinky se zlatým pouzdrem jsou k dispozici s krokodýlím páskem, což mě osobně přijde lehce nudné. Kombinace zlata a gumového řemínku je dle mého skromného názoru pro hodinky sportovního stylu mnohem vhodnější. 

Mille Miglia 2008 GT XL Chrono

Další novinkou je Mille Miglia GT XL GMT. Model je vybaven GMT komplikací. Fotografie kalibru není k dispozici, dle technickýh parametrů je v hodinkách použit kalibr Valgranges A07.171 s chronometr certifikací, což je od Chopardu velmi dobrý tah. Tento kalibr má průměr 37.2 mm a do 44mm pouzdra se tak hodí lépe než běžně používaná ETA 2893, která má průměr 25,6mm. Velké hodinky si žádají velké kalibry.

Mille Miglia GT XL GMT

Mille Miglia GT XL GMT - rose gold

Třetím a posledním modelem z této řady je model Mille Miglia GT XL Chrono Speed Black, opět věrný konceptu All-in-Black. Pouzdro hodinek je z oceli potažené povrchovou vrstvou karbonu, kterou lze poškrábat jedině diamantem. U Chopardu tento postup nazývají DLC - Diamond Like Carbon. Ciferník a ručičky jsou černé, dokonce i SuperLuminova nátěr má černou barvu. Celkový koncept doplňuje gumový tah opět se vzorkem, který bychom našli na pneumatikách firmy Dunlop z šedesátých let. Hodinky jsou vybaveny ETA kalibrem řady 77XX s chronometr certifikací.

Mille Miglia GT XL Chrono Speed Black

První novinkou v řadě L.U.C. je model L.U.C. XP (hodinařině naštěstí neznamená tato zkratka restart hodinek třikrát denně:-). Hodinky jsou vybaveny ultratenkým kalibrem s automatickým nátahem L.U.C. 96HM a s 29 kameny, frekvencí 28,800 kmitů za hodinu a rezervou chodu 70 hodin. To vše při tloušťce automatického kalibru pouhých 3.3mm! Tento model je jako letošní novinka k dispozici ve zlatém pouzdře a s šedou barvou ciferníku.

 L.U.C XP

Druhou novinkou v řadě L.U.C. je model L.U.C Tourbillon Tech Steel Wings. Model je vybaven novým kalibrem L.U.C 4TT s minutovým tourbillonem a ukazatelem rezervy chodu. Aby technických vychytávek nebylo málo, má kalibr rezervu chodu více jako 216 hodin. Aby bylo možné takové výdrže dosáhnout a přitom zachovat chronometr přesnost, použil Chopard v tomto modelu svoji patentovanou technologii L.U.C Quattro. Jak již název napovídá, hodinky mají čtyři pérovníky, vždy dva pérovníky na sobě.

Technické detaily kalibru L.U.C 4TT:

  • Ruční nátah
  • Průměr 29,7mm
  • Výška 6,10 mm
  • 33 kamenů
  • 60 vteřinový tourbillon
  • Ukazatel rezervy nátahu
  • Frekvence strojku 28,800
  • Doba rezervy 216 hodin, tj. cca 9 dní a to díky patentované technologii L.U.C Quattro"® technologii
  • Setrvačka s technologií variable-inertia Variner®
  • Chronometr certifikace
  • Zdobení ženevskými pruhy, sražené hrany, modřené šroubky

Hodinky mají „otevřený ciferník“, takže hrdých 125 majitelů bude moci denně obdivovat do detailu dotažený strojek. Průměr pouzdra je 40,50mm, výška pouzdra je 10,93mm. Hodinky jsou vodotěsné do 30m. Model bude k dispozici v limitované edici 100 kusů ve zlatě a dalších 25 kusů v klenotnické verzi s diamanty.

L.U.C Tourbillon Tech Steel Wings

Na následujících obrázcích můžete obdivovat mistrovskou detailní práci techniků a hodinářů Chopardu.

Chopard  L.U.C 4TT

Chopard  L.U.C 4TT

L.U.C Tourbillon Tech Steel Wings - detail

Posledním modelem se dostáváme ještě o stupínek výše. Vyvinout vlastní tourbillon je oproti vývoji vlastního chronograf kalibru procházka růžovým sadem. Model L.U.C Chrono One Flyback se světu poprvé představil v inicializační sérii v roce 2006. Vývoj vlastního kalibru byl velmi náročný, Chopard si v průběhu vývoje kalibru nechal patentovat tři vylepšení.

Technické detaily kalibru L.U.C 11 CF

  • Automatický nátah oběma směry (rozšířený chronograf ETA 7750 se natahuje pouze jedním směrem)
  • Průměr strojku 28,80mm
  • Výška strojku 7,60 mm
  • 45 kamenů
  • Frekvence 28,800 kmitů za hodinu  
  • Doba nátahu 60 hodin
  • Chronometr certifikace
  • Chronograf s column-wheel konstrukcím která je robustnější než kostrukce používaná v chronografu ETA 7750.
  • Funkce Flyback – běžící stopky je možné jedním stiskem tlačítka vynulovat a zároveň se začne znovu počítat čas. Tato funkce je ideální například pro rychlé měření času v jednotlivých kolech závodu. 
  • Chronograf sčítač minut na pozici 3, sčítač hodin na pozici 9.
  • Malá vteřinovka na pozici 6

L.U.C Chrono One Flyback

Pouzdro hodinek je  z bílého nebo růžového zlata, k dispozici je klenotnická varianta. Ciferník má hnědou barvu, ručičky jsou pokryté luminiscenčním nátěrem Superluminova.

Novinky Chopardu rozhodně stojí za povšimnutí. Pokud budete mít možnost se na některé hodinky Chopardu podívat pěkně zblízka, rozhodně ji využijte.

V závěru bych rád poděkoval paní Silke Sautter z Chopard Uhrenhandels GmbH za zprostředkování schůzky a slečně Bénédicte Bachofner za ukázku jednotlivých modelů a za čas, který nám na veletrhu BaselWorld 2008 věnovala. 

Autoři:
Martin Šafránek (alias “safi”) a
Martin Weichert (alias “weiview”)



||||||

2 Komentářů k tomuto článku