BaselWorld 2008: Nomos

BaselWorld 2008: Nomos

Nomos logoDalší zastávkou v našem miniseriálu je stánek Nomosu. Oproti masivním pevnostem ostatních firem se tento stánek nese ve střízlivém bauhaus designu, který je klíčovým poznávacím znakem všech modelů této malé firmy. Hodinky této firmy se vyznačují precizním zpracováním a příznivou cenovou politikou.

Vydáno 22. 4. 2008, autor redakce

Pro hodinářského nadšence je značka Nomos zajímavá hned z několika důvodů:

  • Nomos sídlí pár desítek kilometrů od českých hranic v městečku Glashütte po boku firmy hodinářského génia A. Langeho a dalších firem, které na tradiční precizní hodinářskou výrobu v Glashütte navazují (např. Glashütte Original);
  • Nomos vyrábí vlastní kalibry (80% hodnoty součástek kalibru je produkováno Nomosem, nebo na základě jejich objednávky – např. vlásky jsou vyráběny firmou Nivarox dle specifikace Nomos);
  • firemní kolekce se vyznačuje střízlivým a neokázalým designem;
  • většina modelů má velmi univerzální design, který se hodí jak k formálním příležitostem, tak i k oblečení na volný čas a pro neformální příležitosti;
  • hodinky jsou cenově dostupné – základní modely stojí pod 1000EUR, většinu modelů s komplikacemi pořídíte do 2000EUR

Historie firmy a kalibrů

Firma Nomos byla založena v roce 1990 (některé prameny uvádějí 1991) v Glashütte panem Rolandem Schwertnerem, který je dnes jedním ze dvou ředitelů Nomosu a vlastní polovinu firmy. Začátky firmy byly skromné, zpočátku měla jen tři zaměstnance. Výroba se rozeběhla v roce 1992 a tehdejší kolekce obsahovala 4 modely: Tangente, Orion, Ludwig a Tetra. Nomos v té době používal kalibry Peseux 7001, které byly nakupovány ve Švýcarsku a zdobeny v Německu. Ambice Nomosu ale vedly dále než ke zdobení cizích kalibrů.

Nomos a lide

V roce 1997 začal Nomos upravovat kalibry Peseux 7001 nejen po vizuální, ale i po technické stránce. Kalibry byly vybavovány funkcí hacking  - zastavení chodu vteřinové ručičky pro přesné seřízení hodinek na vteřinu přesně. Byl to první krok v cestě, na jejímž konci dnes stojí vlastní automatický kalibr, kalibr s chronometr certifikací a také kalibr s turbillonem.

V roce 2000 měl již Nomos 31 zaměstnanců.

V roce 2001 Nomos představil patentované řešení datového ukazatele. Aby byla uchována co nejmenší tloušťka kalibru, umístili konstruktéři samotný datový věnec a část mechanismu mimo základnu samotného kalibru. Tímto krokem ušetřili několik desetin milimetru tloušťky. Tento mechanismus je dnes pod patentovou ochranou.

Rok 2003 přinesl další patent. Nomos představil nově pojatý ukazatel rezervy nátahu. Tento mechanismus je rovněž patentovaný a získal řadu ocenění (CHRONOS Innovation Prize 2004, páté místo v kategorii „Technologie“, model Tangente Date Power Reserve).

Roku 2005 Nomos otevírá svoji druhou provozní budovu (bývalá budova železniční stanice) a představuje první vlastní automatický kalibr Epsilon.

Rok 2006 přinesl první hodinky s chronometr certifikací. Tyto hodinky byly vyvinuty a vyrobeny Nomosem pro firmu Wempe (Wempe’s chronometer facility).

Nomos Wempe Chronometer

Nomos Wempe Chronometer Detail

Rok 2007 je ve znamení rozšíření modelové řady. Nomos představil první model nové modelové řady Club, která se o rok později rozrostla na čtyři základní modely (více viz dále).

V roce 2008 Nomos představuje na veletrhu Baselworld 2008 nový model s pracovním názvem „Erlking“, který posouvá už tak velmi dobrý design Nomosu ještě dále.

Lidé a Nomos dnes:

  • 77 zaměstnanců (z toho 40 žen)
  • 51 zaměstnanců se podílí na výrobě hodinek, na přípravě a výrobě nástrojů
  • 5 zaměstnanců ve vývoji
  • 20 zaměstnanců v administrativě
  • 1 učeň 

Nomos a lidé 1

Nomos a lidé 2

BaselWorld 2008 novinky: Nomos měl pro Baselworld připraveny tři novinky.

 První novinkou je zcela nové pouzdro pro model pracovně nazvaný „Erlking“. Jedná se o pracovní název, skutečné jméno modelu je tajné. Čím bude tento model zajímavý? Poudzro navrhl světoznámý švýcarský designér Hannes Wettstein (navrhuje interiéry, nábytek a hodinky). Pouzdra má průměr 42mm, hodinky budou vybaveny in-house kalibrem Epsilon. Dosud není k dispozici žádná fotografie tohoto modelu, Nomos publikoval pouze kresbu pouzdra.

Jako jedni z mála jsme ale měli možnost vidět prototyp hodinek na vlastní oči. Prototyp měl téměř finální pouzdro a byl osazen nefunkčním strojkem. Ciferník byl v rozpracovaném stavu. Pouzdro hodinek má konkávní tvar, tj. základna pouzdra má lehce menší průměr než vršek pouzdra. Díky této konstrukci budou hodinky na ruce sedět pohodněji. Subjektivně na nás pouzdro působilo designově velmi vyspěle. Čisté jemné linie, správné proporce, ideální velikost a hlavně celkové pojetí pouzdra nás vede k myšlence začít šetřit 2300 EUR. Popisem detailů pouzdra bychom mohli naplnit další odstavec, ale slíbili jsme, že si detaily necháme pro sebe. Nezbývá tedy, než čekat na zahájení sériové výroby.

Nomos Erlking

Ani Nomosu se nevyhnul trend zvětšování hodinek. Druhou novinkou je rozšíření modelové řady Club hned o tři (!) modely. Modelová řada Club tak bude nyní k dostání ve čtyřech velikostech pouzdra.

  1. Club - současná verze bez data, strojek Alpha s ručním nátahem a průměr pouzdra 36mm.
  2. Club - strojek s ručním nátahem a ukazatelem data (strojek Beta, průměr pouzdra hodinek 38,5mm)
  3. Club Automat bez data, kalibr Epsilon, průměr pouzdra 40 mm
  4. Club Automat s datem, kalibr Zeta, průměr pouzdra  41,5 mm 

Nomos Club white

Nomos Club řada černá

Nomos Club vlastni foto

Všechny modely budou k dostání v bílé a černé barvě ciferníku, takže bude z čeho vybírat. Bílá varianta ciferníku má černé indexy a červené popisky minut (vždy po pěti minutách). Ručičky jsou černé s červenou výplní. Černá varianta ciferníku je pokovena rutheniem. Ručičky jsou pokoveny rhodiem s výplní ze Superluminovy (v noci nádherně svítí), bílé indexy a ukazatele hodin jsou také ze Superluminovy.

Nomos Club cifernik

Nomos Club cifernik detail

Uvedené průměry pouzdra jsou měřeny bez korunky.

Ceny modelové řady Club : 
Současný model - kalibr s ručním nátahem, hacking (kalibr Alpha):
Club/ Club dark bez zadního průhledu : 780 Euro
Club/ Club dark, safírové zadní sklíčko : 940 Euro

Nové modely - kalibr s ručním nátahem, hacking a ukazatelem datumu (kalibr Beta):
Club Date/ Club Date dark, bez zadního průhledu: 1120 Euro
Club Date/ Club Date dark, safírové zadní sklíčko: 1280 Euro

Nové modely – automat, hacking:
Club Automat/ Club Automat dark, bez zadního průhledu, 1320 Euro
Club Automat/ Club Automat dark, safírové zadní sklíčko, 1480 Euro
Club Automat Date/ Club Automat Date dark, bez zadního průhledu, 1680 Euro
Club Automat Date/ Club Automat Date dark, safírové zadní sklíčko, 1840 Euro

Nomos Club Automat duo

Nomos automat black duo

Všechny modely řady Club jsou vodotěsné do 100 metrů (ostatní modelové řady zpravidla do 30metrů). Hodinky Nomos bývají ve většině případů vybaveny páskem z koňské kůže (ShellCordovan). Tato kůže se vyznačuje vysokou trvanlivostí a zároveň je ohebnější než kůže telecí, která se běžně používá na pásky hodinek. Pásky, které Nomos používá, jsou vyráběny s vysokým podílem ruční práce a tomu odpovídá i označení „Hand Made“. 

Nomos Club

Nomos Club bok

Třetí novinka pouze obrazem Tetra²: Daisy a Green Hellebore

Tetra duo 1

Tetra²: Medlar, Pheasant’s Eye, Touch-Me-Not
Tetra duo 2

 Všechny kalibry, které dnes Nomos používá ve svých hodinkách jsou z vyvíjeny a vyráběny v Nomosu. Jedná se tedy o vlastní in-house kalibry. 80% hodnoty součástek kalibru je vyrobeno Nomosem, nebo na základě objednávky třetími stranami. Nomos tedy nekupuje žádné kompletní kalibry od švýcarských výrobců ETA, SELITA, TECHNOTIME. Základna kalibru je vyráběna v Nomosu a nese označení Nomos a  výrobní číslo, stejně jako setrvačka. Znak ETA byste na něm hledali marně. Vlásky jsou vyráběny firmou Nivarox dle specifikace Nomosu. Na níže uvedeném obrázku můžete obdivovat in-house automatický kalibr Epsilon.

Nomos Epsilon

A v detailu: Povšimněte si loga Nomos na setrvačce a na zakladně kalibru:

Nomos Epsilon detail

Kalibr Nomos Zeta a řešení ukazatele datumu

Nomos Zeta

 Detail:

Nomos Zeta detail

Subjektivní vsuvka č.1 : Během našeho rozhovoru jsem měl v ruce asi 10 hodinek z kolekce Nomosu. Pokud to bylo možné, všechny hodinky jsem podrobil detailnímu zkoumání a všechny strojky jsem natahoval. Všechny modely s ručním nátahem měly velmi jemné a přitom výrazné natahování (sluchem i pocitově). Měl jsem v ruce již hodně hodinek stejné cenové třídy s kalibry Unitas i Peseux, ale jen málo z nich mělo tak vyladěné natahování, jako kalibry Nomosu.

Subjektivní vsuvka č.2: Všechny modely značky Nomos se vyznačují velmi úzkým okrajem. V důsledku tohoto designu hodinky vizuálně působí dojmem o 3mm větším. I základní velikost hodinek 36mm na ruce rozhodně nevypadá nijak male a model Club Automat s průměrem 41,5mm působí opravdu velkým dojmem. Zajímavé je i vzájemné porovnání modelu s průmerem 36mm a 40mm. 10% nárůst průměru je velmi výrazný.

Setkání sezástupci firmy Nomos bylo velmi příjemné, měli jsme možnost vyzkoušet a natáhnout hodinky ze všech modelových řad. Na celé produkci firmy bych našel dvě drobné mouchy – Nomos nenabízí hodinky s originálním Nomos pleteným ocelovým tahem, ani pásky z materiálů z exotických kůží (pštros, ještěrka, krokodýl).

V závěru bychom rádi poděkovali panu Uwe Ahrendt (Nomos CEO) i paní Martině Etti za ukázku jednotlivých modelů i za velmi příjemný rozhovor a čas, který nám na veletrhu BaselWorld 2008 věnovali.  Pevně věříme, že se s touto sympatickou firmou brzy na Chronomag.cz opět setkáme.

 Nomos people 

Autoři:

Martin Šafránek (alias “safi”) a

Martin Weichert (alias “weiview”)



|||

7 Komentářů k tomuto článku