Rado: historie firmy

Rado: historie firmy

RADOKoupě nových hodinek je vždy krásný zážitek. Hodinky jsou pěkně zabalené, kožený pásek pěkně voní, na těle hodinek není žádný škrábanec. Tento požitek bohužel netrvá dlouho. Stačí pár dní nošení a na hodinkách se objeví první vlasový škrábanec, pak další a časem i nepříjemný hlubší vryp. Většinu škrábanců na pouzdru hodinek dokáže šikovný hodinář opravit přeleštěním pouzdra. Hlubší vrypy do materiálu jsou ale zpravidla neopravitelné.

Vydáno 8. 6. 2008, autor redakce

Určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, mít nepoškrabatelné hodinky. V jednom z minulých článků jsme psali o hodinářské firmě Hublot, která používá na výrobu pouzder hodinek keramiku a další high-tech materiály. Bohužel cenově tato značka míří do segmentu hodinek nad sto tisíc a výrazně výše. Naštěstí není jedinou firmou, která používá high-tech materiály na výrobu hodinek.

Za původní myšlenku použít technickou keramiku v hodinářském průmyslu vděčíme hodinářské značce Rado. A o ní bude náš dnešní článek. Na první pohled se může zdát, že je Rado komerční a nezajímavá značka. Ve skutečnosti má tato hodinářská firma zajímavou historii a do hodinářského průmyslu přinesla řadu inovací, které stojí za pozornost. Pokud máte na svých hodinkách safírové sklíčko, je to právě zasluhou Rado. V neposlední řadě mají hodinky této firmy osobitý design, díky kterému je na první pohled rozeznáte.

Historie
Značka Rado se na hodinkách objevuje od roku 1957, počátky firmy ale sahají až do roku 1917. V roce 1917 byla založena společnost Schlup and Co. bratry Fritzem, Ernstem a Wernerem v městečku Lengnau ve Švýcarsku. Z této doby se bohužel neuchovalo mnoho historických záznamů. Je ale vysoce pravděpodobné, že rodina Schlupova neměla hodinářskou tradici. Společnost vyráběla hodinové strojky a další součástky pro ostatní hodinářské společnosti, které je používaly pro zakázkovou sériovou výrobu hodinek. Hodinové strojky nebyly nijak značeny, takže dnes nevíme, jaké typy strojků byly společností vyráběny.

V roce 1947 nastoupil do společnosti mladý pan Luthi, talentovaný hodinář a vizionář. Časem se oženil s jednou ze sester zakladatelů. V polovině padesátých let již řídil společnost a v roce 1957, ve věku 38 let přejmenoval společnost na Rado.

Ke konci padesátých let udělal pan Luthi další velmi důležité rozhodnutí. Hodinky, které byly firmou do té doby vyráběny, byly poháněny strojky s ručním nátahem, které si Rado samo vyrábělo. Pan Luthi chtěl, aby většina vyráběných hodinek obsahovala strojky s automatickým nátahem. Protože Rado nemělo ve svém výrobním portfoliu žádné automatické strojky, začala společnost nakupovat strojky od třetích výrobců (tzv. ebauche), které se v továrně v Lengnau zdobily a vsazovaly do hodinek.

V první polovině šedesátých let začalo Rado používat logo s motivem kotvy. Ačkoliv byla firma úspěšná, pan Lutři chtěl do hodinářského průmyslu přinést průlomovou myšlenku. Nápad přišel od firemního designéra pana Lederreyho. Většina zákazníků, kteří si hodinky kupovali, byly manuálně pracující lidé (zejména mimo USA)  a tak byly hodinky vystaveny vyššímu riziku poškrábání a poškození. A tak Rado přišlo s myšlenkou vyrobit nepoškrabatelné hodinky.

V roce 1962 byl představen model Rado DiaStar. Model měl pouzdro vyrobeno z karbidované oceli (angl. tungsten steel). Výhodou této oceli je několikanásobně vyšší tvrdost než má běžná ocel. Nejčastěji se vnější poškození hodinek projeví na hranách pouzdra. Z tohoto důvodu mělo pouzdro hodinek oválný tvar. Samotný název DiaStar pochází ze slov Diamond a Star. Model se zanedlouho stal kultovním modelem.

V roce 1983 se Rado stalo částí SMH group, která byla v roce 1998 přejmenována na Swatch Group, V roce 1989 firma představila první hodinky s pouzdrem i tahem z keramiky -jednalo se o model Ceramica.

Dnes Rado produkuje ročně kolem půl miliónu hodinek a má 300 zaměstnanců. Současnou kolekci tvoří modelové řady V10K, Ceramica, Sintra, Integral, Rado True, Original, eSenza, Coupole, Anatom a Joaillerie. Na část z nich se podíváme blíže.

 V10K

Současný technologický vrchol Rado. Už samo označení V10K je vlastně anagram pro tvrdost 10 000 vickersů. Takovou tvrdost má sklíčko a přední část hodinek potažená umělou diamantovou vrstvou. Zbytek hodinek je z titanu případně řemínek je ze speciální gumy, ta už se samozřejmě poškrábat dá, sponka na řemínku je také z titanu.  Pro další informace si prosím přečtěte článek Patrika Zandla.

V10K

Ceramica

Touto modelovou řadou začala "keramická éra" v hodinářství. Současná modelová řada se vyznačuje pravoúhlým pouzdrem z keramiky a integrovaným tahem také z černé keramiky. Sklíčko splývá s pouzdrem přecházejícím v náramek a mění tak hodinky v graciézní a jednobarevný šperk. V hodinkách nalezneme quartzové strojky. Ciferník hodinek bývá černý. V nedávné době byly představeny i modely z bílé keramiky.

Ceramica

Sintra

Milovníka mechanických hodinek potěší automatický strojek v některých modelech této řady. Strojkem je Eta 2892, pro některé modely dokonce v chronometr certifikaci. Oproti předchozí modelové řadě má řada Sintra více zaoblený vzhled.

Sintra

Original

Tímto modelem to vše začalo. Moderní re-edice prvních jodinek, které musely něco vydržet. V modelové řadě nalezneme jak quartzové, tak i automatické strojky, včetně chronografu s funkcí fly-back. Pouzdro je z "tvrdokovu" - do češtiny přeloženo ocel s příměsí karbidu wolframu. Model je k dostání i v potápěčské variantě s tahem z gumy.

Originale

Originale Chronograph 

Originale Diver

True

Dvěma slovy - kulaté a bílé. Opravdová bílá vyčnívá v kolekci Rado, pro kterou je typycká tmavá barva. Hodinky mají hladké integrované křivky a čisté linie. Tvarově připomínají některé modely od firmy Movado.

True

 eSenza a Joaillerie Blue Fascination

Následující dva modely potěší dámskou část čtenářské obce. Říká se, že nejlepším přítelem ženy jsou diamanty. Model eSenza je osazen čtyřmi decentními diamanty na ciferníku. Hodinky jsou osazeny pro Rado netypickým páskem z krokodýlí kůže.

eSenza

Model Joaillerie Blue Fascination je osazen 206 diamanty. Pouzdro je ze žlutého zlata.

Blue Fascination

Co říci závěrem? Rado má nad očekávání zajímavou historii a do hodinařiny přineslo standardy, které dnes již považujeme za samozřejmost. V šedesátých letech byla myšlenka nepoškrabatelných hodinek vskutku revoluční. Je pozitivní, že Rado neusnulo na vavřínech a tuto původní myšlenku se snaží posouvat stále dál. Příkladem je již zmíněný model V10K. Uvidíme, co si pro nás inýženýři Rado připraví příště.

Zdroje:

Autor:

Martin Šafránek (alias "Safi")



||||||

4 Komentářů k tomuto článku