Archimede Pilot vs. Steinhart Nav-B

Archimede Pilot vs. Steinhart Nav-B

Letecké hodinky, to není jen Breitling s přeplněným ciferníkem. V poslední době mezi velmi vyhledávané hodinky patří retro-remake původních válečných hodinek Luftwaffe zvaných B-Uhren, tedy Beobachtungsuhr, doslovně "pozorovací hodinky". Ty jsou přitom přímo vzorem jednoduchosti a účelné strohosti.

Vydáno 26. 6. 2008, autor redakce

Tento úvod jste mohli číst v jednom z článků od Patrika Zandla před dvěma lety. V článku, který pojednával o pilotních hodinkách dříve i dnes, byla zmíněna i značka Archimede. Na model Archimede PIlot se dnes podíváme blíže a porovnáme jej s leteckým modelem Nav-B Classic z hodinářské stáje Steinhart. Oba dva modely nám k praktickému několikatýdennímu testování zapůjčil internetový obchod www.chronoshop.cz.

Výrobci
Značka Archimede patří společnosti Ickler, která byla subdodavatelem pouzder pro B-Uhren za druhé světové války. Dnes Ickler vyrábí pouzdra pro mnoho hodinářských výrobců z Německa a Švýcarska. Dle informací z internetu dodává pouzdra i výrobci hodinek Stowa. Vedle výroby pouzder vyrábí Ickler hodinky pod značkami Archimede a Limes. Pod značkou Archimede jsou prodávány hodinky s velmi dobrým poměrem cena / výkon, osazené automatickými strojky od švýcarského výrobce ETA. V hodinkách naleznete automatický strojek ETA 2824 a ETA 7750 (chronograf). Hodinky jsou výrobcem prodávány přes internet, v ČR prodává tuto značku www.chronoshop.cz.

Archimede Pilot

Společnost Steinhart se dle internetových stránek hlásí ke jménu pana Petra Débaufré, který se v roce 1704 stal jedním z nositelů patentu na osazování rubínů do ložisek hodinek. Novodobá historie firmy ale není příliš dlouhá. Firma je dnes známá především díky výrobě pilotních a potápěčských hodinek s velmi dobrým poměrem cena / výkon. Po vstupu na americký trh v roce 2005 musela firma z právních důvodů vytvořit samostatnou pobočku pro USA pod jménem Debaufre. Stejně jako v případě Archimede i zde jsou hodinky výrobcem prodávány přes internet. V ČR prodává tuto značku www.chronoshop.cz.

Steinhardt Nav-B

Recenze
Oba recenzované modely přebírají ustálený design leteckých hodinek ze druhé světové války. V nabídce Archimede nalezneme dále pilotní hodinky s chronografem, společenské hodinky Arcadia a v neposlední řadě sportovní a outdoor hodinky. Modely v kolekci Steinhartu jsou více či méně inspirované designem modelů známých výrobců, několik modelů má ale vlastní design - například modely Triton. 

Oboje hodinky mají ocelové pouzdro. Pouzdro Archimede má průměr 42mm a výšku 9,9mm, Steinhart má pouzdro s průměrem 47mm a výškou 13,8mm. Pouzdra jsou vybaveny zadním průhledem na strojek. Zatímco pouzdro Archimede Pilot má matnou povrchovou úpravu pískováním, pouzdro Nav-B je povrchově upraveno broušením. Letecká korunka u Archimede je opět matně pískovaná. Korunka u Nav-B je leštěná a díky velikému průměru korunky se strojek hodinek krásně lehce natahuje. Pilotky od Archimede je možné objednat rovněž s plným dýnkem i běžným tvarem korunky.

Porovnani Archimede Pilot a Steinhart Nav-B

Hodinky jsou vybaveny předními safírovými sklíčky. Sklíčko u Archimede je ploché a bez antireflexní vrstvy, konkurenční Nav-B má lehce vypouklé sklíčko s antireflexní úpravou.

Steinhart Nav-B anti-reflexni uprava

Ciferníky se věrně drží stylu B-Uhren. Estetický dojem u Archimede lehce narušuje nešikovně umístěná datumovka na pozici "4:30", naštěstí s černým podkladem. Po chvíli nošení si na datumovku zvyknete. Konkurenční model se „věrněji“ drží historické předlohy nejen ve velikosti hodinek, strojku s manuálním nátahem, ale i v absenci datumovky.

Archimede Pilot - cifernik

Ručičky u Pilotek Archimede jsou černé, s bílou SuperLuminova výplní. Centrální vteřinová ručička je bíle natřená, kratší přesahující konec je černý. Steinharty mají lesklé ocelové modřené ručičky, opět s bílou SuperLuminova výplní. Luminiscenční výplň SuperLuminova tradičně zajišťuje dobrou svítivost.

Steinhardt Nav-B cifernik

Pásky hodinek jsou vyrobeny v leteckém stylu - tedy tmavá barva, kontrastní bílé obšití a "cvočky". Pásek Steinhartů je velmi silný, zpočátku možná budete mít problém pásek rozepnout.  Kvalitnější pásek mají pilotky od Steinhartu, ale ani jeden pásek není kvalitou srovnatelný s pásky Di-Modell. Jednoznačně doporučujeme si při koupi hodinek koupit i jeden pásek z nabídky výše uvedené firmy.

Steinhart pasek

Steinhart Nav-B a Archimede Pilot

Subjektivní dojmy Archimede (Martin Šafránek):
Nemám moc rád hodinky, které na první pohled upoutají svojí velikostí. Z tohoto důvodu mi jsou bližší nenápadné Archimede. Hodinky si mě získaly Jednoduchým ciferníkem, matným pouzdrem, a nezdobeným strojkem (zdobený pouze leštěním). Hodinky vnímám jako "moderní" a praktickou adaptaci konceptu B-Uhren do dnešní doby. K "moderním" hodinkám patří strojek s automatickým nátahem, datumovka a pro plavání vodotěsnost 50m. Velikost pouzdra 42mm je pro mě vyhovující. Nestalo se mi, že bych s hodinkami o něco zavadil. Svojí velikostí budou tedy hodinky vyhovovat většině potencionálních majitelů.

Použitý strojek ETA 2824 je spolehlivý, denní odchylka se pohybovala kolem 5 vteřin denně, což je více než dobrá přesnost. Na strojku je příjemné rychlé překlápění datumu téměř přesně o půlnoci, ostatní strojky překlápí datum zhruba od půl jedenácté do tří do rána. Při běžném nošení jsem pilotky barbarsky nosil na tmavě modrém kaučukovém pásku a každou chvíli jsem obdivoval jejich decentnost a vychutnával si pohodlné nošení. Díky decentnosti hodinek si je můžete klidně vzít do práce k obleku a košili. Na ryze společenské akce typu ples v opeře se ale asi nehodí. Pokud by časem výrobce přesunul datumovku na pozici "3", nebo "6", hodinky vybavil modrými ocelovými ručičkami a antireflexní vrstvou na sklíčku, byly by hodinky dokonalé.

Archimede Pilot strojek ETA 2824

Subjektivní dojmy Steinhart (Martin Weichert):
Při výběru hodinek preferuji hodinky s větším průměrem, které na první pohled zaujmou jednoduchostí a vyspělostí designu. Člověk chce s hodinkami udělat i nějakou tu parádu a k touto účelu se hodí více Steinharty než menší, decentnější a praktičtější Archimede. Pouzdro s průměrem 47mm je velké, přestože bych tomu nikdy nevěřil, hodinky se dají nosit. A nakonec zjistíte, že i pohodlně. Na mou ruku s průměrným obvodem by byl vhodnější průměr 44mm, ale má-li někdo silnější zápěstí, 47mm pro něj bude akorát. Pouzdro má příjemný matný lesk.

Použitý kalibr Unitas je zdoben ženevskými pruhy což je dnes standard, ale i tak určitě zaujmete nejednu slečnu. Strojek má jistý chod, jemné natahování, přesnost hodinek je velmi dobrá, odchylka pár vteřin denně, strojek krásně hlasitě tiká. Subjektivně mi opticky vadila větší mezera mezi strojkem a sklem dýnka. Na druhou stranu – pouzdro hodinek má vhodný poměr průměru a výšky.

Steinhart strojek Unitas

Svítivost luminiscenční vrstvy ciferníku je dobrá, ciferník je celkově povedený a přehledný. Ručičky krásně modré, daleko lepší, než kdyby byly černé. Hodinky jsou určené na běžné denní nošení. Jsou poměrně masivní, takže se člověk zas tak nebojí, že by je poškodil. Budí pozornost, ale nejsou nijak přeplácané či luxusně vypadající.

Nelze říci, že jsou lepší, nebo horší, než pilotky od Archimede. Díky rozdílné velikosti a typu strojku jsou oboje hodinky určeny pro odlišné segmenty zákazníků. Pokud máte obvod zápěstí roven nebo větší 18cm a máte rádi ruční natahování hodinkových strojků a jste silná individuální osobnost, zvolte Steinharty. V opačném případě Archimede. V obou případech si na hodinky během několika desítek minut plně zvyknete. Za kvalitu zpracování hodinek se ani jeden výrobce nemusí stydět, zejména s ohledem na velmi příznivou cenu.

Co říci závěrem? Zapůjčené hodinky nevracíme a hrajeme mrtvého brouka.

Odkazy na uživatelské recenze: odkaz 1, odkaz 2

Autoři: Martin Šafránek (alias “safi”) a Martin Weichert (alias “weiview”)
Fotografie: Lucie Šafránková



|||||||

14 Komentářů k tomuto článku