Vianney Halter, 1. část

Vianney Halter, 1. část

Veletrh BaselWorld 2008 je již několik měsíců minulostí a mě zbyly dva resty. Zpracovat materiály ze setkání se zástupcem hodinářské firmy Jaquet Droz a z hodinového rozhovoru s panem Philippe Mariezem, marketingovým, provozním a finančním ředitelem manufaktury nezávislého hodináře -Vianney Haltra. Ponořme se tedy opět po čase do světa nezávislých hodinářů, kde technická dokonalost je samozřejmostí a nezaměnitelný originální design vyjádřením osobnosti svého tvůrce.

Vydáno 5. 8. 2008, autor redakce

Vianney Halter - životopis

VIANNEY HALTER PORTRET

Pan Vianney se narodil ve Courbevoie ve Francii v roce 1963. Na svět přišel do rodiny železničáře. Otec pracoval jako strojvedoucí vlaků pro železnice Saint Lazare Railway. Malý Vianney svého otce často do práce doprovázel a zamiloval si svět velkých lokomotiv, sílných motorů a nádražní techniky.

Ve čtrnácti letech začal studovat na prestižní hodinářské škole Ecole Horlogère de Paris. Vianney zde studoval tradiční výrobu mechanických hodinek,  v posledním ročníku také elektronicky poháněné a řízené hodiny a hodinky. Vysoká úroveň této školy byla zapříčiněna jednoduchých systémem vzdělání. Namísto pouhého formálního plnění svých učitelských povinností se profesoři snažili studentům předat veškeré své znalosti z oblasti hodinařského řemesla. Bohužel, tato škola již dnes neexistuje. Stala se obětí krize hodinářského průmyslu, způsobené quartzovou revolucí, následované ztrátou zájmu mladé generace o tradiční hodinařské řemeslo.

Po ukončení školy v roce 1981 našel Vianney práci jako restaurátor hodinek v hodinářských dílnách. Po několika letech si otevřel vlastní restauratérskou dílnu. V průběhu šesti let Vianney pracoval na renovacích velikého množství technicky vyspělých hodin a hodinek s bohatým historických pozadím. Nejstarší hodiny, které renovoval, pocházely až z roku 1550.

Janvier

V roce 1990 jej další z hodinářů, pan François-Paul Journe, pozval do Sainte-Croix v samém srdci Švýcarské Jury. Zde Vianney navrhoval a vyráběl mistrovská díla pro renomované značky jako Audemars Piguet, Mauboussin, Jaquet Droz nebo Frank Muller.

Povzbuzen švýcarskými zkušenostmi, Vianney v roce 1994 založil La Manufacture Janvier SA v Sainte-Croix. Jméno manufaktury bylo zvoleno na počest jednoho z nejtalentovanějších hodinářů své doby - Antide Janviera (1751-1835).

Vianney Halter - profil hodináře

Ačkoliv je pan VIanney zařazován mezi nezávislé hodináře, nepracuje zcela sám. Společně se svými kolegy skloubil dokonalou techniku s vyzrálým a originálním designem. Tyto dva atributy z něj dělají skutečného hodinářského mistra.  Od roku 1998 vyrobila manufaktura Janvier okolo 500 kusů hodinek. 

Vizuální styl V.H. připomíná ponorku Nautilus kapitána Nema. Samotný Vianney označuje tento styl jako "relic of the future". Otrocky by se toto spojení dalo přeložit jako přežitek budoucnosti. Osobně se domnívám, že vhodnější překlad bude "ozvěny budoucnosti" (z kultovního seriálu "Červený Trpaslík").

Pro V.H. jsou typické strojové tvary pouzdra s absencí jemných organických křivek. Hodinky působí jako poskládané z kovových prefabrikátů, zdánlivě spojených nýty. Tvary pouzdra a ciferníku jsou členité, se zpravidla zaoblenými okraji. Nýty použité na "připevnění" jednotlivých částí pouzdra k sobě jsou leštěné a v kombinaci s matným ocelovým, zlatým nebo platinovým povrchem tvoří velmi decentní kontrast, který ovšem upoutá na první pohled.

Design

Na modelu Antiqua a na modelu Classic stojí za povšimnutí korunka s dvěma řadami výstupků. Díky členitosti korunky se s korunkou velmi jednoduše manipuluje, korunka neklouže ani ve zpocených prstech. Na fotografii je korunka zvětšená, v realitě je roztomile drobná. Neubráníte se pokušení nasadit si hodinářkou lupu a kochat se...a kochat se...a zapomenout udělat fotky hodinek pro chronomag....

Design korunky

Samotnou kapitolou jsou ciferníky. Klasické umístění ciferníku a jeho jednotlivých prvků nalezneme snad jen v modelu Classic a Janvier. Pro Vianneyho je typické oddělení jednotlivých ukazatelů času a hodinářských komplikací do samostatných ciferníků a okének. Samotné ciferníky jsou zpravidla plastické, v barvě kovu s tmavými číslicemi. Nezbytným doplňkem jsou modřené, ostré ručičky. Profil ručiček není plochý, ale mírně zaoblený a díky tomu na ručičkách vynikne jejich modření....další z příčin, proč reportérský tým chronomagu zapomněl udělat fotografie....   

Design ciferniku

Vianney Halter - krátké představení modelu Classic

Model Classic byl představen v roce 2000. Oproti dříve představenému modelu Antiqua nabídl jednodušší design. Hodinky jsou to na dnešní poměry malé, průměr pouzdra je pouhých 38 mm. Pouzdro i ciferník můžou být dle přání vyrobeny z kombinace bílého, žlutého nebo růžového zlata.   

Vianney Halter Classic - celni pohled

Pásek z aligátoří kůže je k pouzdru hodinek připojen pomocí centrálně upevněných úchytů.

Vianney Halter Classic - bocni pohled

Na hodinkách naleznete 46 nýtů. 24 nýtů je na korunce (ve dvou řadách) a 12 nýtů  na lunetě, 6 nýtů na sponě pásku a zbylé čtyři jsou umístěny na úchytkách pásku. Každý jednotlivý nýt je ručně opracován a vyleštěn.  

Vianney Halter Classic - bocni pohled

Ručičky jsou ručně vyráběny, tedy žádná sériová strojová výroba u dodavatele, ale hodiny nekonečné trpělivosti a koncentrace. Ciferník je sestaven ze čtyř částí, opět ručně vyrobených.

Vianney Halter Classic - detail ciferniku

Hodinky jsou osazeny automatickým kalibrem VH100 s 27 kameny. Doba rezervy je 40 hodin, frekvence 28800 kmitů za hodinu. Setrvačka a některé další díly pocházejí z kalibru Lemania 8810, zbytek dílů je ručně vyroben. Hodinky jsou osazeny automatick....počkat..kde je rotor?

Vianney Halter Classic - zadni pohled

Při bližším pohledu na strojek si všimnete uchycení ložiska rotoru ve středu strojku..a po chvíli pochopíte. Mezikruží rotoru je vyrobeno ze skla. Na okraje skla je osazen prsten, který plní funkci samotného závaží. Tento systém je manufakturou Janvier patentován.

Vianney Halter Classic - detail strojku

Jaký je pocit připnout si tyto hodinky na ruku? Lehce roztřesenou rukou vezmente hodinky ze stolu, dlouhou chvíli si je prohlížíte ze všech směrů, nasloucháte tikání strojku. Odoláte pokušení hrát si s korunkou, jen aby se náhodou nic nepokazilo. Pak se odhodláte, zatajíte dech a pomalu si položíte hodinky na zápěstí. Zapnete pásek a otevírá se před Vámi několik minut neskutečného zážitku.......  

Na veletrhu BaselWorld 2008  se nás velmi ochotně ujal pan Philippe Mariez, který se nám více jak hodinu věnoval. A to je na tak hektický veletrh velký úspěch. Rozhovor s panem Mariezem o nezávislosti nezávislé hodinařiny, obětování, lásce k hodinkám přineseme přesně za 14 dní.

Zdroj informací: http://www.vianney-halter.com/

Autoři:
Martin Weichert (alias “weiview”)
Martin Šafránek (alias “safi”)



|

6 Komentářů k tomuto článku