Vianney Halter, druhá část

Vianney Halter, druhá část

Před časem jsme zde přestavili nezávislého hodináře jménem Vianney Halter. Dnes jako dosud jediný odborný časopis v ČR přinášíme exkluzivní rozhovor s marketingovým ředitelem této značky. Pan Philippe Mariez je muž na svém místě a hodinu, kterou nám na veletrhu věnoval, vyplnil poutavým výkladem, za který by se nemusela stydět leckterá drahá knížka o podnikání v ruční kusové hodinářské výrobě.

Vydáno 15. 8. 2008, autor redakce

Vianney Halter Classic

Při přepisování rozhovoru jsme chtěli zachytit každou jednotlivou myšlenku a tak v tomto článku naleznete pouze první část rozhovoru. Při překladu z angličtiny do češtiny jsme se snažili zachovat ducha rozhovoru, v některých místech jsme tedy museli lehce přestoupit některá pravidla české větné skladby. Věříme, že nám tento prohřešek odpustíte.

První otázka: Kolik lidí pracuje ve Vaší manufaktuře La Manufacture Janvier?
La Manufacture Janvier, která vyrábí hodinky pod jménem pana Vianneyho, dnes zaměstnává  20 lidí. Snažíme se, aby se většina zaměstnanců věnovala samotné ruční výrobě a myslím, že se nám to daří. Dnes pracuje ve výrobě sedmnáct lidí. Firma dále zaměstnává jednoho administrativního pracovníka  (fakturace, účetnictví, atd.), dále pak jednoho marketingového manažera - mě a jednoho pána, který se stará o naší budovu.

Vianney Halter manufaktura

La Manufacture Janvier je stará nějakých deset let. Před pěti lety jsme nás bylo 6-8. Museli jsme vyrůst. Je hodně složité zůstat malou manufakturou. Není problém hodně vyrůst, nebo pracovat samostatně, ale cokoliv mezi tím je velmi komplikované z hlediska výše a řízení nákladů. Pokud chcete pracovat sami, tak vám stačí jedna paní na administrativu a řekněme že jeden asistent - tak podobně pracuje Kari Voutilainen. Všechno je otázka velikosti. Bohužel nezávislá hodinařina není jen o hodinkách, ale také o penězích, daních, fakturách a práci s lidmi. Pan Vianney je založením hodinář a nechce trávit více času řízením lidí, než prací v dílně na hodinkách. A to je důvod proč už moc nechceme zvyšovat náš současný počet zaměstnanců.

Jaká je Vaše produkce? Kolik hodinek ročně produkujete?
Rádi bychom produkovali 100 hodinek ročně. Dle našich propočtů by jsme měli být schopni produkovat 100 hodinek za rok, možná 110 hodinek za rok. Ale hodně našich zaměstnanců se stále učí a ještě nějakou dobu učit bude. Ruční kusová výroba je velmi náročný proces. Takže v roce 2007 jsme vyrobili pouze osmdesát hodinek, což není moc. Za čas chceme dosáhnout produkce až sto dvacet hodinek ročně při stejném počtu zaměstnanců.

Naše značka je stará deset let. Antiqua, náš první model, byl v prvních osmi letech vyprodukován pouze v osmdesáti kusech. Tedy ročně v průměru deset kusů. Dnes jsme schopni vyrobit 15-20 kusů tohoto modelu za rok. Celkově jsme v uplynulých deseti letech vyprodukovali necelých pět set kusů hodinek.

Vianney Halter Antiqua

Jak dlouho musí Vaši zákazníci čekat na své hodinky?
To je různé. Například u modelu Classic (jehož výroba se již ukončuje, bylo vyrobena 250 kusů, právě dokončujeme poslední modely) činí čekací lhůta dva měsíce, což je slušné, velmi slušné. U modelu Antiqua je čekací lhůta 6-7 měsíců, což je z pohledu zákazníka ještě poměrně slušně akceptovatelné.

Vianney Halter Classic

Zrovna před dvěma dny si jeden gentleman z Číny přišel pro hodinky, které si u nás objednal před dvěma lety. Objednal si model Antiqua v platině a měl tak trochu smůlu. U tohoto modelu jsme se rozhodli, že si pouzdro vyrobíme přímo u nás. U předchozích modelů nám vyráběl pouzdra subdodavatel a první platinové pouzdro naší výroby dostal právě model Antiqua. Ale zavedení platinového pouzdra do naší výroby trvalo výrazně déle, než jsme čekali. Samozřejmě že zákazník nebyl úplně nadšený.

Vianney Halter Antiqua detail

Jaký trh je pro Váš nejdůležitější? Jsou to výhodní trhy? Asie? Čína?
Historicky byly pro nás nejdůležitějším trhem USA. Dnes je naším nejdůležitějším trhem jihovýchodní Asie. Máme velmi dobré zastoupení v Singapuru i hodně našich klientů je z oblasti Singapuru. Máme rovněž zastoupení v Japonsku, kde máme velmi dobré prodeje. V USA máme dvě zastoupení - jedno na východním pobřeží, druhé na západním pobřeží.  Předtím jsme zde měli dva partnery, ale nejednalo se o trvalá zastoupení, spíše o příležitostné prodeje. 

V Číně bychom rádi otevřeli zastoupení, dnes tam bohužel žádné nemáme. Důvodem je skutečnost, že v současné době nejsme schopni uspokojit poptávku po našich modelech. Poptávka po hodinkách je natolik vysoká, že máme problém v rozumných lhůtách vyřídit objednávky ze stávajících obchodních zastoupení. V této situaci nemá smyl otevírat nová zastoupení. Až budeme schopni vyrobit 200 hodinek za rok, pak můžeme otevřít další zastoupení - Čína, Jižní Amerika, Rusko.

Některé vaše modely nesou kromě Vašeho názvu i jména dalších výrobců luxusních hodinek. To není příliš obvyklé. Co Vás vede k této spolupráci?
V desetileté historii Vianney Halter můžeme rozlišit tři kapitoly. V letech 1998 až 2001 pan Vianney prezentoval svoji kolekci a postupně představil modely Antiqua, Classic a Trio. Tehdy jsme představili každý rok jeden až dva nové modely nebo jejich varianty. Když se dnes ohlížíme zpět, vidíme, že to byl čas nezměrné kreativity, jestli to tak mohu říci.

Pak jsem se stávali více a více známí. Časem nás oslovila s nabídkou společného projektu firma Goldpfeil a následně i významná klenotnická firma Harry Winston. Spolupráce s ostatními hodinářskými firmami není pro pana Vianenyho nikterak nová. Předtím, než začal pan Vianney pracovat pro svoji značku, pracoval pro značku Audemars Piquet nebo pro Jaquet Droz. Ale tato spolupráce nebyla (řekněme) oficiální v tom smyslu, že nikde na hodinkách nebylo uvedeno jméno pana Vianneyho.

GoldpfeilSpolupráce firmami Goldpfeil a Harry Winston nebyla jen v technické oblasti, ale i ve vnímání značky. Když spolupracujete s tam významnou (a velmi luxusní a drahou) značkou jako je Harry Winston, začne Vás veřejnost jinak vnímat. Vaši zákazníci Vás začnou jinak vnímat. A hodně se na těchto společných projektech jako firma naučíte. Vyškolíte na nich své lidi. Získáte know –how, které by jinak pro Vás bylo příliš drahé získat.

Goldpfeil - z technického pohledu byla tato spolupráce velmi úspěšná, včetně výsledku – podařilo se nám navrhnout a vyrobit velmi impresivní hodinky. Z marketingového pohledu ale společný projekt už tak úspěšný nebyl. Projekt spolupráce dnes už neexistuje. Je to smůla, ale větší smůla pro Goldpfeil, než pro nás. Hlavní smůlu mají ale vlastníci těchto hodinek. Neví, kdo se bude o jejich hodinky starat, kde je budou servisovat, kdo je bude v případě nehody opravovat. Snažíme se jim vyjít vstříc, ale není to nijak snadné. 

 Harry Winston nás kontaktoval po dokončení modelů OPUS 1 a OPUS 2. Model OPUS 1 vyrobili s společně s F.P. Journe, hodinky OPUS 2 vyrobili společně s dalším nezávislým hodinářem Antoinem Preziuso.

Harry Winston OPUS 3

Harry Winston nám pro OPUS 3 poskytl vynikající servis, do projektu vložili opravdu veliké množství zdrojů. Vývoj modelu OPUS 3 byl velmi dlouhý. Nakonec se Harry Winston rozhodl, že vývoj dokončí sám. Viděli, že nejsme natolik velcí, aby jsme byli schopni dokončit vývoj včas. To byla pravda, tehdy jsme byli velmi malí.

Každopádně tento projekt dnes není mrtvý a brzy bude dokončen. Ukázat koncept – pouzdro, ciferník a ručičky je první fáze. Vyrobit funkční prototyp (který přesto není vhodný na denní nošení) je fáze druhá a zavést hodinky do výroby je fáze třetí. A dostat za ně zaplaceno pak fáze čtvrtá. Je to velmi dlouhý proces, ale jsme rádi, že jsme mohli být součástí těchto dvou projektů.

Mnoho malých firem i jednotlivců ohlašuje nové projekty – nové modely. V mnoha případech prezentují technické nákresy a renderované obrázky z počítače. A tím to mnohdy také skončí. Někteří představí nefukční prototyp hodinek. A i když máte vyroben funkční prototyp, tak zavést samotnou výrobu nemusí být vždy snadné. Funkční prototyp nemusí být dostatečně přesný, bude pravděpodobně hodně poruchový a křehký, nebude vodotěsný. Slouží pouze pro ukázku, jak budou hodinky vypadat a fungovat.

Vianney Halter Trio renderovany obrazek

Vezměte si projekt Cabestan, na kterém pan Vianney spolupracuje (spolupracoval?) s dalším nezávislým hodinářem jménem Jean-François Ruchonnet. Model byl prezentovaný ve formě renderovaných obrázků před dvěma lety. Pouze obrázky, žádné skutečné hodinky. K tomuto projektu jsme před rokem navrhli a vyrobili prototyp strojku. Dosud ale pan Jean-François Ruchonnet nepředstavil hotové hodinky. Zavedení modelu do výroby je velmi komplikované a to i přes existenci funkčního prototypu strojky. Odkaz 1, Odkaz 2

Cabestan

Následně se pan Vianney rozhodl, že je čas se zaměřit více na produkci pod vlastním jménem. Dnes, v roce 2008, zlepšujeme produkci, nepředstavujeme žádné nové modely, uspokojujeme poptávku. Vianney možná příští, nebo přespříští  rok představí nový model. Ale ten představíme až v okamžiku, kdy budou hodinky připraveny ne ve formě konceptu, ani ne přirpavené do výroby, ale připravené k zaslání prvním zákazníkům. V současné době pracujeme na několika projektech, ale bohužel nic nemohu prozradit.

Vianney Halter Janvier

Vianney Halter Janvier detail

Pokračování příště...

Poděkování
Část fotografií modelu Vianney Halter Classic, Harry Winston OPUS 3 a Goldpfeil poskytl SteveG, vlastník www.ninanet.net, velmi aktivní člen internetové komunity soustředěné kolem diskusního fóra PuristSPro. Ostatní fotografie byly laskavě poskytnuty manufakturou La Manufacture Janvier.

Acknowledgments
Photos of Vianney Halter Classic, Harry Winston OPUS 3 and Goldpfeil have been kindly provided by Mr. SteveG, owner of very reputable watch gallery www.ninanet.net, and very active member of many watch discussion forums around the world including forum of the PuristS community www.watchprosite.com. All other pictures of Vianney Halter watches have been kindly provided by La Manufacture Janvier.

Zajímavé odkazy:
Na internetu naleznete poměrně velké množství diskusních fór. Jedním z nejvíce prestižních zdrojů informací je komunita ThePuristS, soustředěná kolem serveru www.thepurists.com a www.puristpro.com. Naleznete zde zejména informace o jednotlivých nezávislých hodinářích a značkách haute horlogerie, ale i články o obyčejnějších hodinkách. Z rozšířených značek zde naleznete pouze Omega a Rolex. Breitling ve výčtu značek schází:-)

Doporučujeme přečíst
www.ninanet.net - internetová galerie s dokonalými fotografiem více než 50-ti hodinek a zajímavým čtením
Zajímavý článek o spolupráci V.H s Audemars Piquet
www.ahci.ch Asociace nezávislých hodinářů

Autoři:
Martin Weichert (alias “weiview”)
Martin Šafránek (alias “safi”)



|||||

2 Komentářů k tomuto článku