Cabestan: hodinky jako registračka

CabestanMěli jsme tu kdysi hezkou tradici pátečních zvláštních hodinek. Proč se nepokusit ji obnovit. Hodinky nazvané Cabestan vytvořil hodinář Jean-François Ruchonnet ve spolupráci s dalším hodinářem Vianney Halterou. A co si budeme povídat - nám nejvíce připomínají starou registrační pokladnu.

Vydáno 26. 1. 2006, autor Chronomag

TAG Heuer Monaco V4Ruchonnetovo jméno by nám mělo něco říci. Jasně, je to on, kdo byl zodpovědný za koncept TAG Heuer Monaco V4 (na obrázku vlevo). Vianney Halter zase spolupracoval na vytvoření inovativního modelu Opus III pro Harry Winstona (psali jsme o modelu Opus V). Obě hodinářská jména tedy svůj zvuk mají a bylo zřejmé, že od nich lze očekávat něco zajímavého.

Ani jeden z těchto modelů se ale dosud nedostal do výroby, protože jejich sériové zpracování je příliš náročné. Opus III se začne vyrábět možná v letošním roce, Monaco V4 spíše ještě o rok později. A tak si oba hodináři chtěli ukrátit čekání - ale ani v tomto případě se jim zřejmě nepodařilo navrhnout něco, co by se bez problémů dalo vyrábět velkosériově. Ale žádná škoda.

Cabestan - celkový pohled

Hodinky ukazují čas poněkud netradičně a to na cylindrech umístěných v rozích hodinek. Zatímco v levém horním rohu najdete ukazatel rezervy nátahu (až 72 hodin), v pravém horním rohu následují hodiny, minuty a v pravém dolním rohu pak vteřiny. V pravém dolním rohu si povšimněte ještě vertikálně uloženého tourbillonu.

Cabestan

Asi chápeme, že tyto hodinky nepohání standardní ETA strojek. Vskutku, celý strojek je dílem hodinářské dvojice, jde o mechanický ručně natahovaný strojek. K jeho natahování i seřizování slouží klika na pravé straně hodinek, strojek je viditelný krásně skrze dvojité safírové sklíčko na spodku hodinek.

Detail natahování

Hodinky budou vyrobeny v sérii 135 kousků, z toho 15 kusů ze žlutého zlata, 55 z růžového zlata, 50 z bílého zlata a 15 z platiny (snad součet sedí).

Rozměry hodinek jsou 46 mm na délku, 36 na šířku, 15 mm tloušťka a váha 230 gramů.

Na závěr jsem si rovněž tradičně nechal cenu. Za tuhle nádheru dáte kolem 220 000 dolarů podle provedení.




30 Komentářů k tomuto článku