Novinky: Ulysse Nardin a Timefactors

Novinky: Ulysse Nardin a Timefactors

Po čase vám opět přinášíme přehled vybraných zajímavostí a novinek ze světa hodinek. V minulých článcích jsme psali o hodinkách v segmentu sto tisíc a výše. Dnes se v první části článku zaměříme na cenově dostupnější novinku od Timefactors. Nezapomeneme ani na něžnou část populace, pro kterou jsme připravili krátké povídání o dvou novinkách Haute Horlogerie od Ulysse Nardin. Pánové - možná nastal čas na malý dárek….

Vydáno 20. 10. 2008, autor redakce

Timefactors Speedbird III - PRS-22

Před několika dny anglický prodejce Timefactors představil čtvrtou edici kultovního leteckého modelu Speedbird III.

Timefactors Speedbird 3

První edice Speedbird PRS-I byla představena před plnými sedmi lety v roce 2001. Majitel Timefactors, Eddie, zatoužil po kultovních leteckých hodinkách IWC Mk XI a probíral plánovanou koupi s jinými majiteli tohoto modelu. Zaujalo jej, že většina majitelů hodinek IWC se bála nosit tyto drahé hodinky často, aby si je nepoškodila. To vnuklo Eddimu nápad - navrhnout a vyrobit levné, ale kvalitní hodinky, které budou vzhledově velmi podobné IWC. Tak vznikl první model PRS-1 Speedbird v limitované edici 300 kusů. Hodinky byly pod Eddieho značkou SpeedBird vyrobeny firmou Zeno. První kus s pořadovým číslem 136 byl prodán 7 prosince 2001.

O rok později byl představen Speedbird II PRS-7 ve verzi s datem a dvěma variantami ciferníku – v černé barvě a v barvě slonoviny.

V roce 2003 Timefactors představil limitovanou edici "Goldbird". Edice obsahovala tři varianty ciferníku. Celkem bylo vyrobeno 38 kusů.

Příprava a výroba nového modelu Speedbird III trvala tři roky. Výsledkem jsou hodinky technickými parametry srovnatelné s modlou leteckých hodinek – IWC.

Pouzdro o průměru 39 mm je vyrobeno z ušlechtilé oceli 316L s broušenou povrchovou úpravou. Podle obrázků není na hodinkách jediná zrcadlově leštěná plocha a to je jedině dobře. Šířka hodinek s korunkou je 42,6mm, výška 11,9mm. Hodinky nejsou tedy nijak velké, což je v dnešní době předimenzovaných hodinek další plus.

Timefactors Speedbird 3

Pod klenutým safírovým sklíčkem s vnitřní antireflexní vrstvou nalezneme černý ciferník klasického leteckého designu s černým podkladem, bílými indexy, „trojúhledníčkem“ na dvanáctce a ručičkami inspirovanými britskými vojenskými hodinkami. Indexy a ručičky jsou pokryty svítící vrstvou Super Luminova C3. Na hodinkách potěší datum na pozici „6“. Skalní příznivci leteckých hodinek nebudou datem nadšeni, ale dle mých zkušeností potřebuje člověk častěji vědět kolikátého je, než vědět, kolik je hodin.

Timefactors Speedbird 3

Zadní šroubovací víčko hodinek s nápisy uspořádanými ve vojenském stylu (tabulce) informuje o použitém kalibru - ETA 2824-2. Prvních 50 objednaných kusů bude vybaveno kalibrem s chronometr certifikací, ostatní objednané modely budou vybaveny kalibrem bez chronometr certifikace.

Timefactors Speedbird III - PRS-22

Na zadním víčku je uvedena informace o odolnosti hodinek proti magnetickému poli až do výše 80,000 A/m. Vystavení běžných hodinek magnetickému poli má za následek zmagnetizování součástek strojku a následné zpožďování/zrychlování hodinek v řádech minut za den. Odolnosti proti magnetickému poli je dosaženo jednak uložením kalibru ve vnitřním pouzdru z měkké oceli a dále vnitřním krytem kalibru také z měkké oceli. Hodinky jsou odolné tlaku 10 ATM i podtlaku 0,4 ATM.

Timefactors Speedbird 3

Hodinky jsou osazeny do detailu dotaženým ocelovým tahem, za který by se nemusel stydět ani Breitling. Jednotlivé články jsou sestaveny z pěti segmentů, přičemž segmenty 2 a 4 mají zkosené hrany. Všechny články tahu mají broušenou povrchovou úpravou. Dvanáct článků, které je možné z tahu odebrat a tak jej zkrátit není spojeno osičkami s nastrkávací západkou, ale jsou opatřeny dutými osičkami se šroubky. Samotná spona tahu je tlačítková.

Timefactors Speedbird 3

 S ohledem na výše popsané technické parametry a kvalitu zpracování se cena 325 GBP jeví jako velmi nízká.

Další dva kousky jsou již zaměřeny na něžnou část populace. I když pro první kousek by si mnoho gentlemanů nechalo koleno vrtat.

Royal Blue Tourbillon

Ve značce Ulysse Nardin se skloubí tři základní prvky Haute Horlogerie: výtečná technika, snadno identifikovatelný design a velké množství inovací.

Royal Blue Tourbillon

Royal Blue Tourbillon patří designem, technikou i inovacemi k absolutní špičce. Je snadné o tomto modelu prohlásit, že se jedná o diamantové hodinky pro snoby. To je snad možné prohlásit o střední třídě hodinek typu Omega nebo Breitling, jejichž zlaté, diamanty osázené verze bývají často synonymem nevkusu. Výjimečné materiály jako zlato a drahé kameny si žádají stejně výjimečný a jedinečný strojek hodinek a ne pouze modifikovaný a pěkně ozdobený strojek z běžné produkce ETA.

Royal Blue Tourbillon je vybaven in-house kalibrem UN-79. Zajímavostí tohoto kalibru je kromě tourbillonu materiál, ze kterého jsou vyrobeny můstky. Většinou jsou můstky vyrobeny z mosazi, případně z německého stříbra (slitina), nebo jiného kovu. Royal Blue Tourbillon je osazen můstky vyrobenými z modře zbarveného krystalu safíru. Syntetický safír je dnes běžně používán na sklíčka hodinek. Je takřka nepoškrabatelný, ale křehký při nárazu. Je otázkou, co se stane s můstky z tohoto materiálu, pokud hodinky utrží náraz. Díky safírovým průhledným můstkům máte z ciferníku hodinek pocit lehkosti a i samotný tourbillon se jakoby vznáší.

 Royal Blue Tourbillon dial

Royal Blue Tourbillon dial detail

Další charakteristiky kalibru jsou tyto:

  • Tourbillon s centrálním safírovým
  • 36 kamenů
  • Rezerva nátahu 100 hodin

Royal Blue Tourbillon movement

Royal Blue Tourbillon movement detail

Platinové pouzdro o průměru 43 mm je obloženo 128 diamanty a 57 safíry s bagetovým výbrusem. Drahými kameny je obložena i korunka. Modré safíry jsou použity rovněž jako indexy na vnitřní straně lunety.

Royal Blue Tourbillon

Hodinky budou vyrobeny v limitované edici 30 kusů. Jejich odbyt bude bezproblémový (i přes vrcholící finanční krizi).

Royal Blue Tourbillon

Golden Dream
Zatímco o předchozím modelu lze psát samé superlativy, z modelu Golden Dream jsme trošku rozpačití. Golden Dream vás zcela jistě překvapí zlatým pouzdrem, jehož tvar i povrchová úprava ze všeho nejvíce připomíná ptačí hnízdo. Pouzdro je oválného tvaru s menším kruhovým ciferníkem. Nad matný povrch pouzdra plasticky vystupují lesklé linie, které povrch pouzdra rozdělují na množství malých dílků, z nichž některé jsou dle verze osazené diamanty. Osazení diamanty se provádí ručně a trvá 4 dny. Ačkoliv nás tvar pouzdra neoslovil, použitá plastická povrchová úprava je mimořádně podařená. Na fotografiích proto detaily hodinek vypadají výrazně lépe než fotografie celých hodinek.

Ulysse Nardin Golden Dream

Korunka rustikálního tvaru je ozdobená perlami. Podklad ciferníku je z perleti, jednotlivé indexy jsou z diamantů osazených ve zlaté základně.

Ulysse Nardin Golden Dream

Ulysse Nardin Golden Dream

Technická data:

  • Rozměry pouzdra 35.60 x 37.20 mm
  • Výška pouzdra 10,7mm
  • Automatický kalibr UN 810 s rotorem ozdobeným 32 diamanty

Hodinky budu k dostání v limitované edici 288 ks se zlatým pouzdrem bez diamantů a 288 kusů se zlatým pouzdrem a diamanty.

U dalších noviek se těšíme na shledání.

Autor:
Martin Šafránek (alias “safi”)  



||||||

9 Komentářů k tomuto článku