Seiko SBQJ015 – High-End quartz

Seiko SBQJ015 – High-End quartz

Dnešní článek by nevznikl, nebýt jednoho dne v roce 1959, kdy si vedení hodinářské společnosti Seiko dalo za úkol sestavit tým pracovníků, kteří vyvinou první quartzové hodinky. Výsledkem 50 let starého rozhodnutí a technického pokroku jsou quartzové strojky v náramkových hodinkách s certifikovanou přesností do 5 vteřin za rok!

Vydáno 31. 1. 2009, autor redakce

English version of article is published on my blog watchpassion.spaces.live.com and also on Watchuseek.

Historie Quartzu
První prototyp quartzového strojku vyrobili Švýcaři. Ale bylo to Seiko, které uvedlo první quartzové hodinky na trh. V roce 1958 začalo Seiko experimentovat s quartzovou technologií a o rok později inženýři dostali za úkol zmenšit jednotlivé součástky quartzového strojku tak, aby jej bylo možné namontovat do malých náramkových hodinek. Strojek přitom musel být dostatečně přesný a mít nízké výrobní náklady. O deset let později, o Vánocích roku 1969, byl v celosvětové premiéře uveden na japonský trh kultovní model Seiko 35SQ Astron. Limitovaná edice 100ks ve zlatém pouzdře byla vyprodána během několika málo dnů.

Seiko Astron
Zdroj: Jayhawk's Watch Photograph Database

Většina článků na Chronomagu pojednává o mechanických hodinkách. Články o hodinkách na baterku (tedy quartzových) byste spočítali na prstech jedné ruky. Důvodem je skutečnost, že převážná většina produkce quartzových hodinek je z technického pohledu nezajímavá. Quartzové hodinky jsou synonymem levné produkce asijských hodinek v ceně několika set korun, případně low-end produkce švýcarských hodinářských firem.

Naproti tomu kvalitní mechanické strojky (dekorativně ozdobené) jsou pokládány za umělecké dílo techniky, za skloubení tři sta let staré tradice, moderní techniky a inovací. Ovšem i sebelepší mechanický strojek trpí třemi zásadními nevýhodami:

  • Přesnost - nejpřesnější mechanické strojky dosáhnou v průměru měsíční odchylky 30 vteřin
  • Nutnost natahování pomocí korunky, nebo nošením na ruce (tzv. automaty)
  • Při zastavení hodinek nutnost nastavení času a data

 Výše uvedené nevýhody se netýkají segmentu tzv. High-End quartz kalibrů. Tyto strojky můžeme definovat následovně:

  • Abnormálně vysoká přesnost. Maximální výrobcem certifikované roční odchylky mohou být do 20 vteřin za rok, některé kalibry mají od výrobce certifikovanou odchylku do 5 vteřin za rok. Většina kalibrů, které najdeme v obyčejných ale i ve většině značkových quartz hodinkách, má měsíční odchylku 10-15 vteřin (např. Seiko 7T62 má výrobcem uvedenou odchylku +-15)
  • K dosažení přesnosti jsou hodinky vybaveny tzv. termokompenzací, která eliminuje vliv teploty prostředí na přesnost chodu hodinek. Případně jsou hodinky velmi málo citlivé na změny teploty
  • Kalibr musí být vyroben s dostatečně dimenzovanými součástkami, které vydrží desítky let provozu
  • Design i technické zpracování zbylých částí hodinek musí být na velmi dobré úrovni
  • Vítáno je ruční sestavování strojku, případně věčný kalendář a baterie s velmi dlouhou životností

Super přesné quartz kalibry vyrábí Breitling na základě kalibrů švýcarského výrobce ETA, dále pak Seiko, Citizen a pár dalších firem. Na následujícím obrázku je vyfocen ručně skládaný kalibr 9F62, používaný ve vrcholové řadě Grand Seiko.  Výrobce u tohoto strojku garantuje servisní interval strojku 50 let (kromě výměny baterie).

Seiko 9F62
Zdroj: Ebay

Výše vyfotografovaný strojek je po drobné úpravě použit například v modelu Grand Seiko SBGX039, jehož resistence magnetickému poli je 40000 A/m (norma ISO 764 je 4800A/m) . 

Seiko SBGX039
Zdroj: Seiko Japan

U většiny produkce quartz hodinek renomovaných švýcarských firem (s výjimkou firmy Breitling) tyto kalibry však nenajdete. Náklady na vývoj a výrobu ultra-přesných strojků nejsou nijak malé. S každou další vteřinou přesnosti rostou náklady exponenciálně a cena takovýchto hodinek není malá. Základní vstupenka do klubu majitelů High-End quartz kalibrů se pohybuje okolo dvou tisíc USD, průměrná cena se pohybuje kolem 3000USD. Jednou z mála výjimek jsou hodinky osazené kalibry Seiko řady 8F (8F56, 8F32 a další).

Rozhodnutí
Hodinkami s quartzovými strojky jsem dlouho opovrhoval. Ke změně názoru významně přispělo čtení sekce „High-End“ quartz watch na hodinkovém fóru WUS. Došlo mi, že i v segmentu quartzových hodinek lze dosáhnout stejného mistrovství, kterého dosahují němečtí a švýcarští inženýři při výrobě mechanických strojků. Od velkého UVĚDOMĚNÍ:-) byl k nákupu hodinek jen malý krok. S ohledem na krok do neznáma jsem k radosti manželky zvolil opatrnou variantu – nákup hodinek s kalibrem Seiko 8F56 - Seiko SBQJ015.

Poznámka: Většinu fotografií recenzovaných hodinek zvětšíte kliknutím

Seiko SBQJ015

Seiko SBQJ015
Seiko s kalibrem 8F56 vyrábělo (vyrábí) v průběhu času na čtyři desítky modelů, mě konkrétně zaujal model SBQJ015 s kalibrem 8F56. Důvody jsou:

  • Decentní letecký design. Tyto hodinky nejsou nijak historicky spjaté s letectvím, ale mají všechny atributy, které by piloti mohli od hodnek očekávat (viz dále)  
  • Vynikající čitelnost - černé pozadí ciferníku v kombinaci s jednoduchými bílými indexy a ručičkami
  • Jako materiál pouzdra a tahu je použit titan s technologií Diashield, která činí povrch hodinek 3x tvrdší než běžná ocel 316L
  • Roční maximální odchylka 20 vteřin
  • Věčný kalendář do roku 2100
  • Baterie s životností 10-ti let
  • Ukazatel GMT (24 hodinový ukazatel druhého času)
  • Snadná změna letního zimního času a časového pásma

Seiko SBQJ015

Pouzdro
Pouzdro hodinek má rozumnou velikost 39mm při výšce 10,9mm. Při šířce pouzdra 39mm je délka pouzdra pouze 45mm a to zásluhou krátkých nožiček pouzdra. Při pohledu zepředu má pouzdro tvar podobný soudku, zaujmou zkosené horní hrany s leštěnou povrchovou úpravou, které končí cca 3mm před koncem nožiček pouzdra. Na pravé straně pouzdra jsou dva zakulacené trojúhelníkové výstupky částečně chránící korunku. Jejich povrch je leštěný a opticky tak navazují na zkosenou horní hranu.

Seiko SBQJ015

Při pohledu z boku zaujme tvar lunety. Opticky luneta tvoří samostatný celek, jako by ji někdo k pouzdru před minutou přilepil. Průměr základny lunety je o cca tři milimetry menší než průměr pouzdra, zjednodušený boční profil lunety má tvar ležícího písmene V.  Celkový průměr lunety je o cca jeden milimetr větší než průměr pouzdra.  

Seiko SBQJ015 

Nožičky mají zaoblené zakončení s vyrtanými otvory usnadňující rychlou výměnu tahu/pásku. Hrana mezi nožičkami je rovná, nikoliv zakulacená, jak obvykle bývá.

 Seiko SBQJ015

Povrch hodinek je až na výjimky matný broušený. Leštěné jsou pouze horní hrany pouzdra a boční zkosená strana lunety. Střízlivé použití leštěného povrchu v kombinaci s šedou barvou titanu dává hodinkám nádech nevtíravé decentní elegance. Při běžném nošení je zábavné pozorovat hru světla na zkosených stranách lunety. V závislosti na úhlu pohledu a úhlu nasvícení mizí a opět se objevují záblesky světla způsobené boční hranou lunety (jak můžete viděl na následujících dvou fotografiích).  

Seiko SBQJ015

Seiko SBQJ015

Sklíčko
Sklíčko je ploché safírové, zarovnané s lunetou. Mínusem je chybějící vnitřní antireflexní vrstva.

Korunka
Korunka je částečně chráněna tvarem pouzdra. Designérovi hodinek při návrhu korunky evidentně došla inspirace a korunka je tedy váleček klasických tvarů se svislými vroubky a leštěnou povrchovou úpravou. Zamrzí absence loga na boční straně korunky. Stručně řečeno - korunka hodinkám neudělá ostudu, ale žádný designový zázrak to rozhodně není.

Seiko SBQJ015

Při vytažení korunky do první pozice hýbete skokově (po hodinách) hodinovou ručičkou. Minutová a vteřinová ručička stále ukazují aktuální čas. Při otáčení hodinové ručičky můžete měnit datum dopředu i dozadu.V této poloze nastavujete čas aktuální časové zóny, nebo letní/zimní čas, případně znovu nastavujete hodinovou ručičku po nastavení GMT ručičky (viz dále).

Při vytažení korunky do druhé pozice dojde k zastavení vteřinové ručičky. V tomto módu nastavujete minutovou ručičku. Při otáčení minutovou ručičkou se posunuje také hodinová i GMT ručička, nedochází ale ke změně data. Tento mód slouží primárně pro nastavení minut a GMT. Po nastavení GMT ručičky budete muset hodinovou ručičku znovu nastavit přepnutím korunky do polohy 1. Při nastavování ručiček mají ručičky trošku vůli.

Nastavování času je tedy trošku komplikované, mohlo by být uděláno jednodušeji. Výhodou je jednoznačně snadné nastavování času v aktuálním časovém pásu. 

Při rychlém povytažení korunky do pozice jedna a jejím zatlačení zpět do výchozí pozice hodinky zobrazí nastavení věčného kalendáře:

  • Vteřinová ručička zobrazí počet let od přestupného roku
  • Ukazatel data zobrazí na 5 vteřin aktuální měsíc (pro leden zobrazí "1")
  • Hodinky mezitím stále počítají čas a po zobrazení aktuálního nastavení kalendáře zobrazí aktuální čas (dojde k rychloposunu ručiček)

Video zde.

Ciferník
Černé pozadí ciferníku, bílé indexy a střízlivě pojaté nápisy zaručují perfektní čitelnost a přehlednost ciferníku i při přítomnosti čtvrté ručičky s funkcí GMT. Indexy mají bílou luminiscenční výplň usazenou do leštěných rámečků. Nějvětší je index na pozici dvanáct, zvětšené jsou rovněž indexy na pozici "6" a "9". Ukazatel data s černým podkladem a bílou barvou fontu je umístěn ve stříbrném rámečku na klasické pozici "3" a doplněn zkráceným indexem.

Vnitřní zkosená luneta ciferníku obsahuje bílé vteřinové indexy a vteřinové popisky s intervalem 5 vteřin. Vnitřní GMT stupnice obsahuje bílé sudé popisky hodin. Liché popisky hodin jsou nahrazeny tečkou.

Logo výrobce má kovovou leštěnou povrchovou úpravu, nápis "Perpetual Calendar" je bílý, nápis "GMT" je vyveden v červené barvě.  

Seiko SBQJ015

Ručičky
Hodinky jsou osazeny funkcí GMT – ručičkou, která oběhne ciferník jednou za 24 hodin. GMT ručičku si můžete nastavit:

  • Na domácí čas a pak funguje jako ukazatel dopoledne/odpoledne (čas být v práci/čas být v hospodě)
  • Na čas jiného pásma nebo na UTC čas (vhodné pro piloty)

S ohledem na popsané nastavování ručiček není předpokládána příliš častá změna nastavení GMT ručičky, takže ručičku budete mít pravděpodobně nastavenou na domácí čas. Při změně časového pásma nebo letního/zimního času jednoduše přehodíte hodinovou ručičku.

GMT ručička je šipkovitého tvaru, natřená červenou lesklou barvou a s luminiscenční výplní. Hodinová a minutová ručička jsou černo-bíle s luminiscenční výplní. Vteřinová ručika má tvar protáhlého trojúhelníka a leštěnou ocelovou povrchovou úpravu. Luminiscence ručiček i indexů je velmi dobrá a po krátkém nasvícení vydrží svítit celou noc až do rána.

Seiko SBQJ015

Seiko SBQJ015

Seiko SBQJ015

Tah
Hodinky jsou osazeny titanovým tahem s povrchovou úpravou Diashield. Běžný titan je měkčí než ocel a velmi snadno se poškrábe. Povrchová úprava Diashield zaručuje titanu 3x vyšší tvrdost než má ocel. Technologie Diasheld je aplikována i na povrch samotného pouzdra.

Seiko SBQJ015

Odolnost proti poškrábání jsem testoval ostrým hrotem nůžek při jemnějším tlaku. Na povrchu oceli hrot nůžek zanechal škrábance, povrch testovaných hodinek přežil setkání s nůžkami bez trvalých známek poškození. Při silném tlaku nebo při nárazu ale už dojde k poškození pouzdra/tahu. Nárazová energie deformuje měkký vnitřní titan pod tvrzenou povrchovou vrstvou. Pokud se tedy luneta hodinek setká  s rychle se pohybující rukou se snubním prstenem s ostrými hranami, je výsledkem drobný vryp na lunetě (osobní zkušenost).  

Tah je typu Oyster. Povrch článků je až na dva úzké proužky matně broušený včetně bočních stran článků. Články jsou dostatečně masivní s minimálními vůlemi, tlouštka článku je cca 3,2mm. U pouzdra má tah šířku 22mm, u spony je šířka tahu 18mm. Výhrady mám ke koncovým článkům u pouzdra, jejichž boční vůle je větší než byste od renomovaného výrobce Seiko čekali.  

Seiko SBQJ015

Vnější kryt spony je "plechový". Spona je vybavena dvěma tlačítky na otevření spony. Tuhost otevíracího mechanismu spony je dostatečná, náhodné otevření spony nehrozí. Další díly spony jsou již robustní. Celkově tedy provedení spony odpovídá cenovému segmentu hodinek.

Seiko SBQJ015

Balení
Hodinky jsou dodávány v šedé papírové krabičce s béžovou vnitřní výplní a polštářkem. K hodinkám je dodáván manuál v japonském/anglickém jazyce a záruční karta. Servis hodinek a případné reklamace bude nutné realizovat v Japonsku, výměny baterie včetně přetěsnění by měly být možné v ČR (prodávají se zde hodinky vybavené sesterským strojkem 8F32).  Vzhledem ke kvalitě služeb v ČR a v Japonsku bude servis hodinek v Japonsku včetně dopravy rychlejší než v ČR:-)

Seiko SBQJ015

Závěr
V kategorii High-End quartz hodinek za podobné peníze (400-500USD) nové hodinky neseženete. Ideální hodinky pro vstup do světa superpřesných quartz strojků. Pokud Vás segmetn High-End hodinek chytne, další nákupy už tak levné nebudou :-)

Pokud hodinky nejsou vaším koníčkem a potřebujete nové hodinky jakožto užitný předmět, vaše volba by měla padnout právě na tento model.    

Hodinky zaujmou i zarputilé odpůrce quartzových hodinek, kterým po pár dnech nošení bude připadat high-end quartz daleko lepší než většina mechanických strojků a vůbec jim nebude vadit poskakující vteřinová ručička. Hovořím ze své zkušenosti....

Koupě

  • Hodinky nejsou v ČR k dostání. Recenzované hodinky byly zakoupeny přes internet, zaplaceny přes PAYPAL a během tří dnů doručeny z Japonska do ČR poštovní zásilkou EMS 
  • Hodinky je možné objednat v cenovém rozmezí 400-500USD v těchto obchodech:

Autor

  • Martin Šafránek


||||||

12 Komentářů k tomuto článku