Breitling SUPEROCEAN STEELFISH

Breitling SUPEROCEAN STEELFISH

Ačkoliv je Breilting znám především jako výrobce leteckých hodinek, v jeho nabídce nalezneme i řadu povedených potápěčských i outdoor modelů. Dnes se podíváme blíže na model SUPEROCEAN STEELFISH s vodotěsností 2000m z řady Aeromarine.

Vydáno 31. 3. 2009, autor redakce

Následující recenze vznikla na základě zkušeností jednoho z moderátorů Chronomag fóra – člena Spiderer, kterému tímto za povedený počin děkujeme.

Breitling Superocean Steelfish

Celkový dojem
Potápěčské hodinky mívají zpravidla větší rozměry a Superocean Steelfish není výjimkou. Pouzdro o průměru 44mm (bez korunky) a výšce přes 16mm je osazeno sklíčkem o tlouště plných 5mm(!). Díky vysoké tloušťce sklíčka a šroubovací korunce jsou hodinky vodotěsné až do hloubky 2000m. Je škoda, že nikdo z majitelů hodinek nebude moci tuto vodotěsnost otestovat a přežít. Takže nám nezbývá než Breitlingu věřit:-)

Designově se hodinky věrně drží tradic Breitlingu – masivní ocelové pouzdro, výrazná členitá luneta, barevný ciferník s množstvím detailů, tentokráte doplněný u Breitlingů o nevídanou věc - skvělou čitelnost:-)

Hodinky jsou propracovány do nejmenších detailů, jednotlivě je zmíníme dále. Konzervativci možná padnou do mdlob, ale Steelfishe se k obleku do kanceláře jednoznačně hodí. Důvody:

  • Perfektní zpracování
  • Pro Breitling typická zdobnost, viditelná zejména na lunetě a ciferníku
  • Je to Breitling :-)

Pouzdro
Pouzdro i přes svoji velikost působí měkce, většina linií pouzdra má tvar křivky, rovná je pouze hrana mezi nožičkami pro uchycení konců kovového tahu a některé linie chrániče korunky. Při pohledu z boku dominuje pouzdru masivní vysoká luneta. Díky optickému klamu způsobenému mohutnou lunetou vypadá základna pouzdra tenčí, než ve skutečnosti je. Boční linie pouzdra i nožiček mají tvar křivek, zaujme dolu ohnuté zakončení nožiček. Vrchní strana pouzdra je broušená, boční strany pouzdra jsou leštěné.

Breitling Superocean Steelfish

U Breitlingů nenaleznete průhled na strojek, ale do detailu propracované zadní šroubovací víčko hodinek s výrazným plasticky vyvedeným leštěným logem výrobce.

Breitling Superocean Steelfish

Luneta
Luneta je, jak jinak, než členitá. Skládá se z „vnější" širší matné části a "vnitřní" úzké leštěné části. Na vnější části lunety jsou vyryty čárky pro jednotlivé minuty následované vyrytými popisky v 5-ti minutových intervalech. Popisky minut jsou na vnitřní části lunety symbolizovany malými zářezy. Značení čvtrhodin je řešeno vystouplými reliéfy. Reliéfy se skládají z popisku minut (15,30 nebo 45 minut) a vystouplé části. Na lunetě na pozici "12" naleznete na reliéfu místo označení minut svítící bod.

Vnější strana lunety je dekorována v 5-ti minutových intervalech šroubky. Z popisu může vypadat luneta hodně divoce. Naštěsí jsou jednotlivé prvky lunety i jejich kombinace pomerně "decentně" zvoleny.

Korunka a héliový ventil
Korunka je umístěna na klasické pozici tři a částečně chráněna tvarem pouzdra. Samotná korunka je leštěná s vystouplým logem výrobce ve formě psacího „B“. Naproti korunce, na pozici „9“, je umístěn héliový ventil.

Héliový ventil (Helium release valve) je součástka užitečná při profesionálním potápění. Při potápění do velkých hloubek stráví potápěči určitou dobu v potápěčských zvonech, ve kterých dýchají pod tlakem plynné směsi obsahující hélium. Pokud jste viděli film „Koule“ nebo „Propast“, určitě si pamatujete, jak hlavní hrdina pod héliovou atmosférou skřehotal jak Kačer Donald.

Jelikož jsou molekuly hélia menší než molekuly kyslíku, snáze se dostanou přes těsnění hodinek do jejich vnitřku. Pokud potápěči zůstávají pod natlakovanou atmosférou z hélia, nic se neděje. Pokud ale atmosféra poklesne, vznikne uvnitř hodinek přetlak hélia, který může poškodit pouzdro a sklíčko hodinek – např. odstřelit sklíčko hodinek.

Héliovým ventilem je osazen rovněž kultovní potápěčský model Omega Seamaster. Zatímco Omegy mají héliový ventil vystouplý, Breitlingy mají ventil integrovaný, takže neruší linie pouzdra. Jednoznačně bod pro Breitling.

Breitling Superocean Steelfish

Sklíčko
Sklíčko je safírové, mírně vypouklé s dvojitým perfektním antireflexem. Díky vynikajícímu antireflexu nebudete vidět, že hodinky vůbec nějaké sklíčko mají. Sklíčko je dostatečně chráněno vystouplou lunetou, takže jej poškrábou jen skuteční nešikové.

Ciferník
Lehce pohádkový ciferník zaujme výraznými kulatými indexy a množství nápisů. Při bližším pohledu budete uchváceni detailním zpracováním jednotlivých prvků, nepřesnosti nenaleznete ani při použití silné lupy. V závislosti na nasvícení má ciferník barvu od středně modré, po téměř černou.

Breitling Superocean Steelfish

Modrý podklad ciferníku je po celé své ploše ozdoben jemnými kruhovými drážkami. Ciferníku vévodí plastický znak velkého „B“ na pozici „12“, doplněného o název výrobce a rok vzniku.

Breitling Superocean Steelfish

Na ciferníku naleznete dva druhy indexů:

  • Plastické stříbrné číslice na pozici „6“, „9“ a „12“ bez luminiscence
  • Plastické kruhové stříbrně orámované indexy vyplněné luminiscenční barvou, která celou noc pěkně svítí, po nasvícení "sajnuje jako blázen“

Breitling Superocean Steelfish

Mezi hlavními indexy jsou umístěny vedlejší indexy ve tvaru čárek. U kulatých indexů jsou umístěny popisky hodin ve 24 hodinovém formátu. Na vnitřní straně lunety jsou umístěny popisky minut v 5-ti minutových intervalech.

 Breitling Superocean Steelfish

I přes větší množství nápisů nepůsobí ciferník nepřehledně – zejména díky velkým indexům. Datum v rámečku je obligátně umístěno na pozici 3 a vyvedeno černým fontem na bílém pozadí.

Breitling Superocean Steelfish

Breitling Superocean Steelfish

Ručičky
Ručičky jsou vyvedeny v leštěném kovu, jejich šířka je vhodně zvolena s ohledem na masivnější pojetí pouzdra a velkým indexům na ciferníku. Minutová a hodinová ručička je po své celé délce vyplněna luminiscenční barvou. Vteřinová ručička je zakončena červeným trojúhelníčkem s luminiscenční výplní.

Strojek
Hodinky jsou osazeny strojkem s označením Breilting 17. Základem strojku je známá ETA 2824-2 s dobou nátahu 42 hodin. Strojek je vybaven chronometr certifikací. Za 9 dní byla odchylka strojku +18 sec, v průměru tedy denně +2 vteřiny, což je naprosto dostačující a přijatelná hodnota.

Tah
Tah šíře 22 milimetrů je na ruce neskutečně pohodlný. Potěší absence leštěných ploch, ale zamrzí "plechový" kryt spony. Vnitřní mechanismus spony je ovšem již robustní.  

Breitling Superocean Steelfish

Breitling Superocean Steelfish

Hodinky vypadají velmi dobře nejen na ocelovém tahu, ale i na černém kaučukovém tahu, nebo na koženém sportovním pásku.

Breitling Superocean Steelfish

Breitling Superocean Steelfish

Závěr

Breilting potvrdil svoji pověst výrobce nápadnějších sportovních hodinek s perfektním zpracováním. Kromě ceny nelze hodinkám nic vytknout.

Autor původní recenze

Pro redakční systém upravil

  • Martin Šafránek


Hodinky značky Breitling prodáva Carrolinum

Carrolinum

||

10 Komentářů k tomuto článku