Rolex Cosmograph Daytona

Rolex Cosmograph Daytona

Před časem jsme na chronomagu zveřejnili zdařilou recenzi modelu Rolex Milgauss 116400 GV od jednoho z členů přidruženého fóra. Dnes Vám přinášíme uživatelskou recenzi nadčasové klasiky a jednoho z nejvíce propracovaných chronografů na světě - Rolex Cosmograph Daytona.

Vydáno 27. 3. 2009, autor redakce

Osobitou recenzi napsal člen chronomag fóra Romulada, kterému za tento velmi povedený počin děkujeme.

Malý pohled do historie chronografů firmy Rolex
Spolu s rostoucí výkonností a zdokonalováním automobilů vznikl na začátku dvacátých let minulého století nový fenomén - automobilové závody. Toto nové sportovní odvětví si postupně získávalo čím dál větší okruhy příznivců. Navštěvování automobilových závodů a soutěží začalo patřit k dobrému "tónu" lidí z "lepší" společnosti. Byli to právě automobiloví nadšenci, na jejichž zápěstích se začaly objevovat první náramkové chronografy, které si v krátké době získaly skutečně nevídanou popularitu. Poptávka po náramkových "stopkách" najednou přesáhla hranice sportovního světa - už je nepoužívali pouze lidé z prostředí automobilových závodů nebo koňských dostihů, chronografy se stávaly praktickým doplňkem a pracovním nástrojem pro všechny profese, které potřebovaly přesně měřit časové úseky. Výstupní kontroloři Fordovské školy jimi v továrnách odměřovali jednotlivé pracovní úkony a tím hlídali "produktivitu" práce, fotografové měřili dobu potřebnou k exponování snímků.

Rolex Cosmograph Daytona

Pro hodinářský průmysl byla tak nečekaně rychlá a masová popularita náramkových chronografů velkým překvapením, kterého se samozřejmě snažily renomované, ale i nově vznikající značky, využít ve svůj prospěch. Rolex nebyl kupodivu v segmentu chronografů rozhodně mezi prvními - možná proto, že se jeho inženýři zcela vyčerpali soustředěním se na projekty "Oyster" (první zcela vodotěsné pouzdro náramkových hodinek a "Perpetual"(patent prvního automatického nátahu s rotorem otáčejícím se o celých 360°). Ještě v roce 1934, kdy ostatní firmy již nabízely náramkové chronografy, neměl Rolex ve svém katalogu ani jeden. Firma však velice rychle pochopila nutnost vyrovnat se s dobovým trendem a vyčerpaní inženýři se museli opět pustit do práce.

O tři roky později už Rolex nabízel pět modelů chronografů. Rolex, stejně jako mnoho dalších výrobců použil v chronografech již vyvinutý strojek, čímž si ušetřil spoustu nervů a drahocenného času potřebného k vývoji vlastního kalibru a také značné finanční prostředky. Volba tehdy padla na strojek od renomované firmy "Valjoux". Strojky této firmy Rolex používal pro pohon svých chronografů po dobu následujících téměř 50-ti let.

Jedním z nejznámějších modelů z konce třicátých let je určitě "Zerograph" - model 3462, vyrobený ve velmi omezené sérii. Zerograph byl prvním chronografem vybaveným šroubovací korunkou "Oyster". Zatímco dnes mají šroubovací korunku kdejaké čínské hodinky za 50USD, tehdy bylo použití šroubovací korunky vskutku významnou a užitečnou inovací. 

Patrně nejcennějším chronografem Rolex je tzv. "split -second" model, referenční č. 4113 s průměrem pouzdra 44mm, který byl vyroben v počtu pouhých 15. kusů pro italský trh v roce 1942.
Z pohledu modelových řad do dnešní doby přežil pouze jeden model chronografu - Cosmograph "Daytona". Poprvé byl představen v roce 1960 jakožto model 6239. Rolex již předtím vyráběl hodinky s označením „Cosmograph“, ale jednalo se o model s ukazatelem měsíčních fází. Model 6239 byl opatřen upraveným kalibrem 72B Valjoux, který byl později nahrazen kalibrem 722/1. Na ocelové lunetě byla tachometrická stupnice kalibrovaná na 300 jednotek za hodinu. O rok později se kalibrace změnila na 200 jednotek/hod. Krátce po svém uvedení na trh se model stal opravdovou senzací na severoamerickém trhu. Rolex někdy přidával na číselník nápis Daytona, který byl odvozen od názvu jedné z nejznámějších pláží na Floridě, na které se pořádají automobilové závody.

V roce 1965 byl poprvé představen model 6240 se šroubovacími tlačítky, které zajišťovaly vodotěsnost do 50m(165 stop). U tohoto modelu "Cosmograph" byl poprvé přidán na číselník nápis "Oyster".

Rolex a cesty do vesmíru
V druhé polovině šedesátých let vysílala americká „civilní“ agentura NASA tajně své agenty do klenotnických obchodů v Houstonu, aby za "hotové" nakoupili chronografy od pěti předem vybraných výrobců. Jedním z nich byl Rolex. Celá akce byla přísně tajná, protože NASA nechtěla, aby se vědělo, že se rozhlíží po hodinkách, které budou možná první "na Měsíci". Všech pět značek bylo podrobeno sérii přísných testů a naneštěstí pro Rolex - jediná značka, která vyhověla požadavkům testů - byla Omega (model Speedmaster).

Omega Speedmaster
Zdroj: Wikipedia

Rolexu se dostalo zadostiučinění, když si několik astronautů z lodí Apollo a Mercury zvolilo pro cestu do vesmíru model GMT Master namísto hodinek Omega Speedmaster. Omegy byly na rozdíl od modelu Rolex GMT Master vybavena kalibrem s ručním nátahem. Každodenní natahování a využití funkcí chronografu v tlustých pracovních rukavicích nebylo zrovna pohodlné a praktické a proto volba padla na Rolex s kalibrem s automatickým nátahem.

V roce 1971 byly modely 6263 a 6265 poprvé opatřeny velkou "Triplock" korunkou. Oba modely nabízel Rolex až do roku 1987.

 Rolex Cosmograph Daytona 6263
Zdroj: WIkipedia

V roce 1988 byl představen nový model 16520 s kalibrem 4030, což byl modifikovaný strojek Zenith El Primero. První verze hodinek byly kalibrovány na 200 jednotek/hod., ale zanedlouho byla kalibrace lunety navýšena na 400 jednotek/hod.

Rolex Cosmograph Daytona 16520
Zdroj:Ebay

V roce 1992 byl představen opět nový model - 16518, tentokrát nabízený pouze ve verzi ze žlutého osmnáctikarátového zlata a poprvé také s koženým řemínkem se zlatou překlápěcí sponou. V roce 1997 přibyla verze z bílého zlata - model 16519.

Nové tisíciletí znamenalo pro vývojovou řadu Cosmograph největší změnu v historii - byl představen první "in-house" Rolex chronograf kalibr - 4130.

Recenze
Svoje "Daytony" jsem vyměnil asi před půl rokem za několik jiných hodinek ze svojí sbírky - a nelituji toho! Musím říct, že stojí opravdu na "vrcholu" mojí hodinkové rodinky. Mé Daytony jsou ve verzi s černým číselníkem, z roku 2005 a jsem druhý majitel. Původní vlastník se k hodinkám choval poměrně starostlivě. Jediná součástka, kterou jsem musel nechat vyměnit, byla ocelová luneta, která měla na sobě lehké známky po ošoupání. I když se jednalo pouze o lehké poškození, nemohl jsem se s ním smířit, na tyto věci jsem puntičkář. Luneta dorazila ze Švýcarska do autorizovaného servisu až po měsíci od objednání. Luneta včetně výměny stála 4000CZK.

Rolex Cosmograph Daytona

Pouzdro chronografů má velikost 40mm. Jedná se o standardizovanou velikost všech sportovních modelů Rolex s výjimkou modelu Explorer 1 (průměr bez korunky 36mm). Tlačítka chronografu jsou šroubovací, hodinky jsou opatřeny vodotěsnou korunkou "Triplock". Hodinky jsou tak vodotěsné do hloubky 100metrů, což samozřejmě tak jako u jiných modelů nikdy nevyužiju, ale mám rád, když třeba v létě při koupání nemusím hodinky odkládat.

Rolex Cosmograph Daytona

Hodinky vypadají na ruce celkem nenápadně a velikost pouzdra je spolu s jeho tloušťkou pro nošení naprosto komfortní.

Rolex Cosmograph Daytona

Vzhled číselníku se nese v tradičním "Daytonovském" duchu - oproti modelu s kalibrem El Primero se změnila konfigurace umístění jednotlivých sub-ciferníčků:

  • 12-ti hodinový sčítač měřených hodin je nyní na pozici "9"
  • Malá vteřinová ručička běžného času je na pozici "6"

U modelů osazených kalibry El Primero byla vzájemná pozice ručiček obráceně.

Rolex Cosmograph Daytona

Indexy, logo výrobce i všechny ručky jsou vyrobeny z bílého zlata, okraje s natištěnými indexy okolo malých "číselníků" mají stříbrnou barvu. Jako luminiscenční materiál byla použita SuperLuminova.

Rolex Cosmograph Daytona

Sklíčko je samozřejmě safírové. Rolex nepodléhá módě zadních průhledů na strojek a zadní víčko hodinek je plné (šroubovací). Stejně jako u většiny ostatních modelů (s výjimkou modelů Sea Dweller a Millgauss) je víčko bez jakýchkoliv nápisů.

Ocelový tah má plné nejen "koncové" dílky, které jej pomocí stěžejek přichycují k samotnému pouzdru, ale plné jsou také všechny ostatní dílky tahu, což působí velice "solidně" oproti starším modelům tahů Rolex. Prostřední dílky v tahu jsou leštěné, čímž celý tah dostává celkem příjemný vzhled. Bohužel se člověk ani při největší opatrnosti nevyhne drobným "oděrkům" - zejména na sponě.

Rolex Cosmograph Daytona

Rolex Cosmograph Daytona

Spona "Flip lock" je vybavena systémem, který umožňuje jednoduchým způsobem prodloužit délku tahu cca o pět milimetrů, což je užitečné třeba v létě, kdy zápěstí vlivem tepla mění svůj objem. Spona působí opět velice solidním a "pevným" dojmem - vystouplé logo značky je "třešničkou" na velmi zdařilém dortu.

Rolex Cosmograph Daytona

Největší "zázrak" se samozřejmě skrývá plným zadním dýnkem - kalibr Rolex 4130 s automatickým nátahem a 44 kameny. Strojek má frekvenci 28 800 kmitů za hodinu, unikátní rezervu nátahu 72 hodin (66 hodin při používání stopek) a certifikát COSC. Tento stroj je některými hodináři označován jako "blbuvzdorný" pro jeho geniálně jednoduchou a přitom robustní konstrukci, která umožňuje jeho snadnější "opravitelnost" oproti dřívějšímu sofistikovanějšímu kalibru El Primero, ale i chronograf kalibrům ostatních výrobců. Natahovací mechanizmus i mechanizmus chronografu májí své vlastní můstky, což usnadňuje orientaci v celkovém mechanizmu strojku. Tento strojek je označován za jeden z deseti nejlepších hodinových strojků, které byly kdy vyrobeny.

Daytona jsou hodinky u kterých jsem si jistý, že jsou jedy z těch mých "definitivních", které nikdy za nic nevyměním - ani neprodám (jen přes mojí mrtvolu nebo totální kolaps peněženky).

Pokud jste vydrželi číst až sem - jste stejně "postižení" jako já!

Děkuji za pozornost.

Zdroje fotografií:

Autor recenze:

Pro redakční systém upravil:

  • Martin Šafránek


||

9 Komentářů k tomuto článku