Večeře s Panerai

Večeře s Panerai

4.6.2009 se uskutečnila prezentace novinek Panerai pro rok 2009 pořádaná hodinářstvím Carollinum. Součástí prezentace bylo i předvedení nových modelů osazených kalibrem P9000. Korespondenti Chronomagu nemohli samozřejmě u této události chybět.

Vydáno 10. 6. 2009, autor redakce

Na začátek se musím přiznat, že jsem čekal trochu jiný průběh prezentace. Standardní prezentace novinek hodinářských firem obvykle začínají krátkým pohoštěním, pak se slova ujme zástupce značky, představí nové modely, odpovídá na dotazy novinářů a VIP zákazníků. Poté následuje půl hodiny volné diskuze a jde se domů.

Reportáž z večeře
Panerai je původem italská značka a tak se privátní prezentace nových modelů, zaměřená na zákazníky hodinářství Carollinum, nemohla uskutečnit nikde jinde než při večeři v pravé italské restauraci - nedávno otevřené „La Finestra in Cucina“. K italské restauraci, perfektnímu jídlu a kvalitnímu vínu patří neodmyslitelně dobrá nálada a tak celý večer až do půlnoci uběhl neuvěřitelně rychle ve stále hlasitějších diskusích o stávajících i nových modelech Panerai, o hodinkách ostatních hodinářských značek, smutných zkušenostech s falzifikáty, privatizaci ČSA i o současné strategii vlastníka značky Prim:-)

Bylo zajímavé sledovat cesty, kterými jednotliví účastníci dospěli k rozhodnutí o nákupu Panerai i názory na jednotlivé modely kolekce Panerai a Ferrari. Například soused po pravici, IT konzultant a dlouholetý sportovní potápěč, začínal s potápěčskými hodinkami Rolex. Časem uviděl ve výloze několik modelů Panerai, ale jejich koupi ihned zavrhl. V porovnání s decentními potápkami Rolex působily Panerai až monstrózním dojmem. Nervalo dlouho a začal být k této značce více a více přitahován a to zejména díky historii výroby prvních potápěčských hodinek pro profesionální potápěče – průkopníky miniponorek v italském námořnictvu.

V průběhu večera neunikl naší pozornosti pan Lars Geller, obchodní ředitel Panerai pro severní Evropu, se kterým jsme měli velmi dlouhý rozhovor o nové kolekci.

Lars Geller
Zprava: Lars Geller (Panerai)

Zajímalo nás také, kde mají hodinky Panerai slabiny a nedostatky. Dle reakcí majitelů nelze hodinkám samotným nic vytknout. Část majitelů ovšem nebyla plně spokojena s kvalitou originálních Panerai kožených pásků.

Jak správně pečovat o Panerai a jiné kvalitní hodinky
Nákup hodinek Panerai je nákupem hodinek na desítky let. V průběhu večeře se tedy hodně diskutovalo i o péči o hodinky. Závěry diskuse lze pro naše čtenáře shrnout do čtyř bodů:

  1. Strojky běžně vyráběných sériových hodinek je vhodné dát do servisu až v okamžiku, kdy ztrácí přesnost. Jinými slovy - dokud dobře fungují, tak na strojek nesahat. U těsnění hodinek je situace složitější. Pokud s hodinkami strávíte většinu roku u moře, je vhodné nechat hodinky každý rok přezkoušet na vodotěsnost, případně rovnou přetěsnit. Pokud ale hodinky nosíte především do kanceláře, je možné tento interval prodloužit na delší dobu, zejména pokud máte hodinky s větší vodotěsností (200m a více). Větší vodotěsnost hodinek není nikdy na škodu - čím větší vodotěsnost, tím lépe jsou hodinky utěsněny a tím více námahy těsnění vydrží
  2. Obecně panuje názor, že je vhodné nechat přezkoušet hodinky na vodotěsnost každý rok. Ovšem každá zkouška vodotěsnosti znamená velkou zátěž na těsnění hodinek. Důsledkem je zkrácení jeho životnosti
  3. Mnoho majitelů hodinek je nešťastných z prvního vlasového škrábance na hodinkách. Zapomeňte na ně - patří k životu. Čas od času si sedněte, vezměte si do ruky své hodinky a vzpomínejte na situace, kdy jste hodinkám škrábance vyrobili. Pravděpodobně zjistíte, že u většiny těchto situací jste měli nablízku lidi, které máte rádi, a celkově jste si tehdy užili hromadu legrace a dobré zábavy
  4. Dnes jsou populární hodinky s černou povrchovou úpravou ocelového pouzdra zvanou PVD. Na hranách hodinek se při drsnějším zacházení tato vrstva brzy ošoupe. Hodinky tak získají velmi zajímavý a osobitý vzhled. Vyzkoušejte to!

Nové kalibry P9000
Nové kalibry vypadají poměrně jednoduše. Při návrhu strojků se inženýři Panerai snažili respektoval zásady, kterými se řídí design vnějšku hodinek – tedy jednoduchost a neokázalost. Horní můstky strojku jsou jednoduché, nikde nejsou žádné rušivé linie nebo hrany. Strojky mají malou setrvačku, což je historickým odkazem na strojky Angelus, kterými byly osazeny některé modely (dnes velmi ceněné). Strojky nejsou nijak dekorativně nezdobené – žádné ženevské pruhy, žádné perličkování. Tento krok vyvolal řadu vášnivých diskuzí jak v Panerai, tak i na Panerai fórech po celém světě. Čím déle však o tomto rozhodnutí uvažujeme, tím více jsme si jisti jeho správností.


Zdroj: Panerai.com

Panerai dosud používala u mnoha svých modelů strojky ETA/UNITAS nebo strojky jiných švýcarských firem (Zenith Primero, Zenith Elite, Omega, JLC). Téměř všechny tyto strojky jsou vyráběny desítky let a jsou prověřeny velikým množstvím majitelů. Jakou máme jistotu, že nové kalibry P9000 budou stejně robustní a spolehlivé?

Obecně je možné kalibr označit za spolehlivý až po letech provozu a mnoha pozitivních reakcích majitelů. Při vývoji nových strojků se inženýři Panerai snažili udělat strojky robustní a jednoduché. Strojky mají dostatečně velký průměr, jsou i poměrně vysoké. Díky větším rozměrům nebyli nuceni dělat kompromisy, pokud jde o robustnost součástek – ty tak mohou být dostatečně dimenzované. Rozhodli se rovněž nepoužívat žádné přebytečné komplikace.

Strojky P9000 mají delší rezervu nátahu (72 hodin, běžné hodinky mají 40-45hodin), takže když hodinky v pátek odložíte do šuplíku, tak v pondělí ráno vám stále přesně poběží. Ale nejedná se o hodinářskou komplikaci, která by po desítkách let dělala nějaké problémy. Kromě delší rezervy chodu mají strojky ukazatel data, hacking (zastavení vteřinové ručičky) a některé modely mají i ukazatel rezervy nátahu, případně GMT ručičku. Mechanismy zmíněných funkcí jsou dnes dostatečně prověřeny desítkami let bezproblémového fungování.


Zdroj: Panerai.com

Část majitelů Panerai preferuje modely s jednoduchými strojky s ručním nátahem, které mají koncepčně blíže k prvním hodinkám Panerai pro italské potápěče ze čtyřicátých let. Budou mít nové modely úspěch i u této části zákazníků? Modely s novými kalibry P9000 jsou zacíleny na majitele současných základních modelů Panerai, osazených upravenými strojky UNITAS a ETA. Zkušenosti Panerai potvrzují, že s délkou vlastnictví  hodinek začíná být pro jejich majitele stále více důležitá technická stránka a sofistikovanost hodinek. Strojky, kterými jsou osazeny základní modely, mají oproti standardním strojkům UNITAS jiné tvary můstků, delší rezervu chodu (56 hodin) a větší přesnost. Majitelé základních modelů ale chtějí po čase více sofistikované strojky a přitom nechtějí utratit více jak +-5000EUR. Přesně pro ně jsou určeny nové modely s kalibry P9000.


Zdroj: Panerai.com

 


Zdroj: Panerai.com

Panerai a keramika
V průběhu večera koloval mezi zúčastněnými i model Radiomir s keramickým pouzdrem (Black Seal). Zajímalo mě, proč Panerai nevyrábí více modelů s keramickými pouzdry? Dle Panerai jsou černá matná keramická pouzdra módním trendem, který se za dva-tři roky utlumí. Pro Panerai, původem vojenské hodinky, má tento materiál pouzdra o něco větší smysl, než pro některé jiné ryze společenské/městské hodinky. Panerai ale ze zásady nepodléhá módním trendům. Ostatně dnešní módě velkých hodinek sloužily hodinky Panerai jako určitá inspirace:-) Dalším důvodem, proč je vyráběno omezené množství hodinek s keramickým pouzdrem, je snaha mít tuto část kolekce vnímanou jako něco zvláštního. Hodinky s keramickým pouzdrem bude Panerai vyrábět i nadále - i po odeznění trendu, ale vždy v menších sériích.

Prodeje Panerai v době finanční krize a ekonomické recese
Představení nových kalibrů přichází v trochu napjaté a nejisté celosvětové ekonomické situaci, kterou pociťují i v této italské značce. První polovina roku přinesla měsíce slabší i měsíce, kdy byla poptávka po hodinkách téměř stejná jako před rokem. S nižší poptávkou je nutné bojovat i pomocí úspor. Bylo nutné snížit náklady nesouvisející přímo s výrobou. Každý výdaj je dnes schvalován s výrazně větší přísností, například náklady na letenky. Trhy, na kterých Panerai působí, lze rozdělit na trhy:

  • Relativně stabilní – např. Německo nebo Čína
  • Problematické trhy, mezi které patří země, které byly finanční krizí a následnou ekonomickou recesí zasaženy nejvíce – pobaltské státy, Maďarsko, východní Evropa a Rusko. Obtížná situace je i zemích jižní Ameriky a USA.

Situace na jednotlivých trzích se odvíjí od zdrojů, kterými lidé nákupy hodinek Panerai financovali. V zemích s konzervativnějším přístupem, kde lidé financovali nákupy hodinek převážně ze svých úspor, se situace pomalu zlepšuje. Tito zákazníci si za posledních 5-7 měsíců stabilizovali svoji finanční situaci a začínají mít opět zájem o luxusní hodinky. V zemích, kde je zvykem žít více na „dluh“, je situace nadále obtížná. Příštích 6 měsíců bude dle Panerai ještě hodně náročných.

 

V dalším článku, který publikujeme za týden se podíváme na jednotlivé prezentované novinky podrobněji. Pro dnešek se s Vámi loučíme povzbudivým obrázkem:

Za pozvání děkujeme

  • Hodinářství Carollinum
  • Členovi Chronomag fóra YPO

Autoři textu a fotografií:

  • Martin Šafránek


|||||

6 Komentářů k tomuto článku