Botta Design UNO 24

Botta Design UNO 24

Nebývá zvykem, abych na Chronomagu psal o designových hodinkách. Slovní spojení “designové hodinky” lze zjednodušeně (a často nesprávně) chápat jakožto převahu design hodinek nad kvalitou zpracování a technickou vyspělostí. Toto slovní spojení lze ale také chápat jako snahu o maximální čistotu a funkčnost designu, který nalezneme například u hodinek Botta Design Uno 24.

Vydáno 26. 8. 2009, autor redakce

Jak už úvodní odstavec článku napovídá, Botta Design není čistě hodinářskou značkou. Hlavní doménou stejnojmenné firmy je design a návrh audio-video elektronických zařízení, doplňků do kanceláře a interiéru. Produkce hodinek je pouze částí aktivit.

Společnost Botta Design založil v roce 1987 Klaus Botta. S návrhem hodinek  začal ale o dva roky dříve - roku 1985 (původní model UNO). Od roku 1986  navrhoval design hodinek pro firmy Junghans AG, Bestform a Watch People. Výsledkem této spolupráce byly např. modely Junghans-Solar-1 a Titan-1. Za některé modely dostal Klaus Botta řadu designérských ocenění včetně "RED DOT AWARD".

Od roku 1996 začala apolečnost Botta Design prodávat hodinky pod značkou Helix a od roku 2000 již pod dvým vlastní jménem.

Základní filosofií značky Botta Design je jednoduchost, která je stavěna do kontrastu se stále větší složitostí světa kolem nás, rostoucím množstvím lidem se vymykajících globálních problémů, i stále větších časových nároků na každého z nás.

Botta Design UNO 24

Výsledkem této koncepce jsou hodinky, jejichž vzhled je oproštěn od všech zbytečností a jakékoliv náznaku zdobnosti. Zůstává pouze základní funkční design. Hodinky Botta Design se vyznačují na první pohled tvarově jednoduchými matnými pouzdry, minimalistickou korunkou a snadno čitelným číselníkem bez jakýchkoliv ozdob. Výše popsaná nenápadnost je v případě jedno-ručičkových modelů doplněna o „přibližné“ ukazování času.

Botta Design UNO 24

Podobné řádky jsem psal o modelech Stowa Antea KS a Nomos Tangente. V porovnání s hodinkami Botta Design jsou Stowy i Nomosy zdobnější díky leštěným pouzdrům, modřeným ručičkám a krásně dekorovaným strojkům. Takovéto zbytečné ozdoby na hodinkách Botta Design zpravidla nenajdete. A to je jedině dobře.

Ačkoliv vzhled je pro značku Botta Design klíčovým, pozadu nezůstává ani kvalita zpracování. V hodinkách jsou použity klasické quartzové strojky od švýcarských výrobců ETA a Ronda, zklamáni ale nebudou ani příznivci mechanických hodinek. V nabídce naleznou modely Argos Automatic, Tres Automatic a Uno Automatic, ve kterých je použit strojek s automatickým nátahem ETA 2824-2. Pouzdra jsou vyráběna specializovanými firmami v německém městečku Pforzheim. Sestavování hodinek probíhá rovněž v Německu.

Pod modelovou řadou Uno naleznete dvě dílčí kolekce:

  • Původní modelovou řadu Uno s klasickou dvanáctihodinovou stupnicí na ciferníku. První model byl navržel již v roce 1985 a jednalo se o první jedno-ručičkové hodinky, které zakladatel společnosti Klaus Botta navrhl. Na původní model navázal o 22 let později modelem Solus. V této dílčí kolekci naleznete modely s quartzovými i mechanickými strojky. Hodinky jsou k dostání ve dvou barevných variantách (černé a bíle) a ve třech velikostech pouzdra - 35mm, 40mm a 42mm (hodinky s mechanickými strojky)
  • Kolekci Uno 24 – Jak již název napovídá, jedná se o hodinky s 24-hodinovou stupnicí na ciferníku. Jediná hodinová ručička tak oběhne ciferník pouze jednou za den, nikoliv dvakrát, jak jsme u běžných hodinek zvyklí. Hodinky jsou k dostání ve dvou barevných variantách bílo-šedé a tmavě šedé

Obě barevná provedení hodinek UNO 24 jsem měl k dispozici na recenzi

.Botta Design UNO 24

Botta Design UNO 24

Botta Design UNO 24

Dojem z hodinek UNO 24 překvapivě nejlépe vystihuje slovíčko “hravost”. Zatímco modely z klasické řady UNO mají svojí strohostí blíže k manometrickému pojetí hodinek alá MeisterSinger, hodinky UNO 24 si neodpustí drobné decentní prohřešky oproti strohému funkčnímu designu. Jakoby lehce parodovaly přísné požadavky kritiků na čistotu designu.

Matné ocelové pouzdro má průměr příjemných 40mm. Při pohledu z boku připomíná pouzdro létající talíř s vystouplým zadním víčkem. Díky tvaru zadního víčka hodinky sedí perfektně na ruce.

Botta Design UNO 24

Decentní dojem z pouzdra podtrhuje minimalistická korunka a nožičky.

Botta Design UNO 24

Na korunce je krásně vidět perfektně promyšlený koncept užívání jednotlivých částí hodinek. Při prvním pohledu na hodinky vám přijde korunka hodinek až nepřiměřeně malá. Vzhledem k absenci vteřinové a minutové ručičky i přesnému quartzovému strojku nemáte důvod měnit čas na hodinkách kromě změny letního času a nastavování data. Rozměry korunky tak mohou být minimální, což zvýrazní hrany pouzdra.

 Botta Design UNO 24

Botta Design UNO 24

Botta Design UNO 24

Při bližším pohledu na hodinky pravděpodobně zpočátku znejistíte a budete hledat chybějící ručičky. Ano, na ciferníku naleznete pouze jednu ručičku a to hodinovou, která navíc zobrazuje čas ve 24 hodinovém formátu.

Botta Design UNO 24

Ciferník hodinek zobrazuje celý den v jediném pohledu. Umístění ručky na ciferníku zobrazuje polohu slunce na obloze. Během 24 hodin se ručička hodinek otočí jen jednou. Každá část dne je tak na ciferníku zobrazena určitou pozicí ručky. I letmý pohled na hodinky, nabízí představu o tom, jak pokročil čas v rámci dne. Díky jemným indexům je možné určit čas s přesností na 5 minut - po krátkém seznámení I s větší přesnost.

Botta Design UNO 24

Oproti klasickým hodinkám vás nebudou znervózňovat rychle ubíhající vteřiny a minuty. Čas jakoby se zastavil a vy máte možnost se vykašlat na všechny zvonící telefony v práci, desítky příchozích emailů, padající systémy i servery. Vyrazíte jen tak na procházku do nejbližšího parku radovat se ze stromů a sypat drobky vrabčákům…

Jedinou výtku k hodinkám mám ke kvalitě použitého materiálů na ručně šitý kožený řemínek, na druhou stranu se pohybujeme v segmentu hodinek v ceně pod 10 000 CZK, kde kvalita řemínku je ovšem nadstandardní.

Botta Design UNO 24

Botta Design UNO 24

Hodinky jsou zabaleny v jednoduché černé krabičce s vroubkovaným povrchem. Dokonale jednoduchá a přitom funkční záležitost. Osobně si nedokážu představit tyto hodinky v dřevem vykládané krabici. Kartónová krabice podtrhuje nekompromisní přístup k funkčnímu designu hodinek.

 Botta Design UNO 24

Botta Design UNO 24

Co říci závěrem? Cena cca 8000 CZK za malé quartzové hodinky může připadat někomu nadsazená. Vždyť za tuto cenu se dají pořídit krásná nápadná potápěčská Seika a navíc automaty. Položte si ale otázku - chodíte s davem nebo dokážete jít i proti davu? Budete nosit velké potápěčské hodinky, nebo se v současné módě velkých výrazných hodinek rozhodnete pro nenápadnou nadčasovou klasiku? Máte na to ?

Hodinky zapůjčil: Chronoshop.cz

Autor textu i fotografií: Martin Šafránek



||

2 Komentářů k tomuto článku