Stowa Antea Kleine Sekunde (KS)

Stowa Antea Kleine Sekunde (KS)

Značku Stowa není třeba příliš představovat, milovníci hodinek a návštěvníci Chronomagu ji zcela jistě znají. Pro ostatní ji lze stručně charakterizovat takto: 80 let nepřerušené tradice, snadno rozpoznatelný funkční design, dostupné ceny a velmi kvalitní zpracování. Jedním ze stěžejních modelů značky je modelová řada Antea, jejíž model Antea Kleine Sekunde vám dnes představíme.

Vydáno 31. 12. 2008, autor redakce

Anglické znění článku naleznete na blogu watchpassion.spaces.live.com nebo na oficiálním fóru značky Stowa na Watchuseek Watch Forums.

Historie značky Stowa
Detailnější pohled na značku naleznete zde.

Krátké představení modelu Antea KS
Stowa Antea Kleine Sekunde (KS) patří do segmentu hodinek, který je možné charakterizovat takto:

  • Funkční design vhodný ke každodennímu nošení
  • Střední průměr, zpravidla 36mm
  • Švýcarský/německý strojek, zpravidla s ručním nátahem a mimostřednou vteřinovou ručičkou
  • Cena 500-1000EUR

Hodinky této kategorie Vás na první pohled zaujmou svým minimalistickým funkčním designem, který vychází ze stylu Bauhaus. Menší průměr pouzder hodinek vyhovuje díky úzké lunetě i většímu zápěstí. Vzhled i příznivá cena činí z hodinek vhodné kandidáty na každodenní nošení.

Konkurence:

  • Nomos Tangente s proskleným dýnkem
  • Nomos Club
  • Stowa Partitio

Většinu fotografií v článku zvetšíte kliknutím na fotografii.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Moje zkušenost s Antea Kleine Sekunde (KS)
Hodinky Stowa Antea KS jsem si pořídil v prosinci 2007 přes Ebay, protože se mi nechtělo čekat na čtyřtýdenní čekací lhůtu při nákupu přímo na stránkách výrobce. Po několika předchozích modelech hodinek Seiko byly Stowy mou první zkušeností s německou hodinařinou. A v těžké konkurenci kultovních hodinek řady King Seiko Chronometer rozhodně obstály (více o těchto kultovních hodinkách někdy příště).

Stowa Antea Kleine Sekunde

Stowa Antea Kleine Sekunde

Pokud jde o mé zážitky s těmito hodinkami, většinou byly docela adrenalinové – od dražení na Ebay až po nekonečné lapálie s Českou poštou a záměnu adresátů. Ale všechno dobře dopadlo a já měl své Stowy i na svatbě.

Krátký pohled do historie modelu Antea
Během třicátých let Stowa vytvořila několik hodinek vycházejících ze stylu Bauhaus (1919 – 1933). Charakteristickým znakem tohoto designu byl minimalisticky pojatý číselník a ostré hrany. Pouzdro originálního modelu ze třicátých let mělo průměr 32mm a bylo pochromované. Uvnitř hodinek tikal strojek Unitas 146. Číselník byl postříbřený a ručičky byly modřené ocelové.

Stowa Antea
Zdroj: Stowa Museum

Při srovnání se současným modelem se ten původní může pochlubit jemnějšími liniemi a číselník, alespoň na mne, působí roztomilejším dojmem (doufám, že pan Jörg Schauer promine). To podstatné ale zůstává stejné:

  • Strojek s ručním nátahem a malým ukazatelem vteřin
  • Úzká luneta
  • Postříbřený číselník
  • Modře kalené ručičky

Současný model je jistě důstojný následovník původního modelu. Samozřejmě by nové KS mohly být trochu víc retro, ale čistý, technicistní design se pro třetí tisíciletí hodí lépe. Stowa Antea
Zdroj: Stowa Museum

Pouzdro
Ocelové pouzdro hodinek má průměr 35,5mm a na výšku měří 6,8mm. Skládá se z lunety, střední části pouzdra a proskleného dýnka. Všechny části pouzdra mají leštěnou povrchovou úpravu.
Pouzdro má tvar válce s výraznou linkou na spoji mezi pouzdrem a lunetou. Luneta je asi o 0,2mm užší než pouzdro. Nožičky mají jednoduchý geometrický design a jsou provrtané skrz naskrz, aby výměna pásku byla co nejjednodušší. Na hodinky bohužel není možné použít šroubovací osičky, které se prodávají pro téměř identický model Tangente od firmy Nomos. Důvodem jsou odlišné průměry vyvrtaných otvorů. 

 Stowa Antea Kleine Sekunde

Korunka jednoduchého tvaru s průměrem 5,5mm vhodně doplňuje celkovou střídmost designu pouzdra. U prvních modelů byla korunka čistě hladká, dnešní modely na ní mají laserem vyvedené logo Stowa.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Zadní víčko hodinek má vnější stranu zkosenou do tvaru V. Dýnko je opatřeno safírovým sklíčkem a se zbytkem je spojeno 6-ti masivními šrouby. Na kovové části dýnka jsou uvedeny tyto nápisy:

  • Název modelu (Antea KS)
  • Logo výrobce (Stowa)
  • Deklarace Made in Germany
  • Materiál pouzdra (St. Steel)
  • Vodotěsnost (3ATM)
  • Výrobní číslo

Stowa Antea Kleine Sekunde

Číselník
Bílý číselník o průměru 31,5mm a velmi úzká luneta vytváří dojem, že tyto hodinky mají větší průměr, než jak tomu ve skutečnosti je. Při nošení na ruce se Váš subjektivní odhad průměru bude pohybovat kolem 38-40mm. Podklad ciferníku je postříbřený s matnou povrchovou úpravou. Barva ciferníku je šedobílá až lehce krémová v závislosti na světle.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Ciferník je plochý, s malou prohlubní pro vteřinovou ručičku – odhadem 0,1mm pod úroveň zbylých částí číselníku. Povrch této části je pokryt tenkými liniemi soustředných kružnic. Jsou tak tenké, že se musíte dívat velmi pečlivě a pod dobrým světlem, abyste je uviděli.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Hodinové a minutové indexy i logo firmy jsou vytištěny černou lesklou barvou. Kvalita tisku je výborná i pod lupou.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Stowa Antea Kleine Sekunde

Ručičky
Všechny ručičky modelu Antea mají tužkový tvar – jsou dlouhé a štíhlé s kulatým řezem a jejich konce se podobají hrotu tužky. Vyrobeny jsou z oceli a následně tepelně modřeny. Barva ručiček závisí na světle, při kterém je vidíte – někdy jsou jasně modré, jindy se mohou zdát téměř černé.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Délka hodinové ručičky je 11mm a sahá 1mm pod hodinové číslice, minutová měří 16mm a dosahuje do poloviny délky minutových indexů. Čitelnost je díky velkému kontrastu světlého číselníku a tmavých ručiček vynikající. Bohužel tyto hodinky nemají luminiscenční ručičky ani prvky číselníku. Podobný model Tangomat od výrobce Nomos má stejný typ ručiček vybavených luminiscencí a podle mého názoru by neuškodily ani tady.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Sklíčko
Jen ve stručnosti: model je vybaven safírovým sklíčkem bez antireflexní vrstvy. Sklíčko je perfektně zarovnáno s horním okrajem lunety. 

Stowa Antea Kleine Sekunde

Strojek
Hodinky jsou osazeny strojkem ETA Peseux 7001, což je velmi spolehlivý strojek s dlouholetými pozitivními referencemi. Jedná se o konstrukčně jednoduchý strojek bez data a hackingu. Strojek je velmi přesný a nemá problém dosáhnout přesnosti srovnatelné se strojky s chronometr certifikací, pokud je pečlivě seřízen – a to u Stowy je. Moje zkušenosti tuto přesnost potvrzují (odchylka 5 vteřin denně).

Kromě Stowy používají tento strojek například tito švýcarští výrobci: Baume & Mercier, Blancpain, Bucherer, Chronoswiss, Eberhard & Co., Enigma, Limes, Louis Erard, Maurice Lacroix, Omega, Paul Picot, Tissot a jiní.

Průměr strojku je 23,3mm, výška strojku je pouhých 2,5mm, což řadí tento strojek do kategorie tenkých strojků. Čím tenčí strojek, tím náročnější výroba, ale menší omezení při designu pouzdra hodinek.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Strojek je velmi pečlivě ozdoben. Vnější hrany strojku jsou zrcadlově vyleštěny, povrch můstků je ozdoben ženevskými pruhy, zlatým logem Stowa a tepelně modřenými šroubky. První modely Antea KS neměly strojek ozdobený zlatým logem Stowa – což je případ mých hodinek s výrobním číslem 38. Základna můstku je ozdobena perličkováním.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Při každodenním natahování hodinek je radost pozorovat hru světla na povrchu strojku. A nejen při natahování.

Pásek a spona
Hodinky byly od výrobce vybaveny luxusním páskem z aligátoří kůže tmavě hnědo-fialové decentní barvy. Ze všech aligátořích pásků, které jsem měl v ruce, patřil tento ke špičce. K hodinkám jsem dokoupil originální Stowa motýlovou spolu. Spona je masivní, tlačítka spony mají odpovídající tuhost, aby nedošlo k náhodnému otevření spony. Spona je k pásku přichycena na jedné straně osičkou, na druhé straně šroubkem.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Po čase jsem zatoužil po ručně šitém pásku na zakázku. Na následujících obrázcích můžete obdivovat mistrovskou práci ateliéru Šíma.

Stowa Antea Kleine Sekunde

 Stowy vypadají roztomile i na noname kovovém pleteném pásku odněkud z Indie.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Hodinkám sluší i pásek Di-modell z ještěrky:

Stowa Antea Kleine Sekunde

Stowa Antea Kleine Sekunde

Stowa Antea Kleine Sekunde

Stowa Antea Kleine Sekunde

Zkušenosti s dlouhodobým užíváním
Hodinky byly vyrobeny 19. 9. 2005, jsou tedy více jak tři roky staré, v mém vlastnictví jsou přes rok. Dosud jsem u hodinek nezaznamenal žádný náznak technického problému. Vše funguje tak, jak má - nastavování ručiček, natahování, vodotěsnost. Strojek si stále drží konstantní odchylku. Inu německá kvalita.  

Stowa Antea Kleine Sekunde

Leštěné pouzdro utrpělo behěm uplynulých tří let řadu drobných vlasových škrábanců - přeci jenom to jsou hodinky na denní nošení. Vlasové škrábance jdou naštěstí snadno odstranit při přeleštění pouzdra. Funkční tvar pouzdra hodinek s ostrými hramani je náchylnější na vrypy, kterých se bohužel není až tak snadné zbavit.  To je daň za funkční design.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Závěr:
19. 9. 2010, kdy uplyne přesně pět let od výroby mých hodinek, zašlu hodinky na pravidelnou servisní prohlídku výrobci. Jsem si plně jist, že pokud budu dodržovat pravidelné pětileté servisní intervaly a hodinky nikde nerozbiji, budou se z nich těšit i moji případní vnuci. I jim budou hodinky připadat nadčasové.

Stowa Antea Kleine Sekunde

Odkazy:

Autor:

  • Martin Šafránek


||

9 868 Komentářů k tomuto článku