Novinky z celé Evropy

Novinky z celé Evropy

Po čase vám Chronomag opět přináší přehled vybraných zajímavostí a novinek ze světa hodinek. V článku se zmíníme o novinkách ze všech částí evropského kontinentu. Začneme tradičně anglickou firmou TimeFactors, která připravila dvě novinky. Pokračovat budeme přes Švýcarsko kreací od Ullysse Nardin. Před zastávkou v Novém Městě nad Metují se podíváme na novinku německé hodinářské firmy Stowa

Vydáno 24. 12. 2008, autor redakce

Timefactors PRS-22 SpeedBird III
Před dvěma měsíci byl zahájen prodej modelu SpeedBird III v černé barvě od anglické firmy TimeFactors. Představení modelu si můžete přečíst zde. Jen pro krátké připomenutí – jedná se o hodinky vyráběné dle vojenské specifikace, ne nepodobné modelu IWC Mark XI. SpeedBird III byl původně k dostání pouze v tradiční verzi s černým podkladem ciferníku. Od 7.12.2008 je možné objednat tento model ve variantě "Ivory" s ciferníkem v barvě slonoviny. Cena 340 Liber a technické parametry se nemění.

Precista PRS-22 SpeedBird III

Precista PRS-22 SpeedBird III

Na návrhu a vývoji hodinek Precista se často podílí odborná veřejnost. Na  serveru TZ-UK probíhá diskuse o budoucí podobě modelu PRS-30. Téma má již 25 stránek a hodinky jsou koncipovány v potápěčském stylu. Zvláštností tohoto modelu má být bronzové pouzdro. Bronz se v hodinářství používá velmi zřídka,  obecně je zažitý jako materiál pro pouzdra hodinek nevhodný:

  • Velmi rychle oxiduje (zezelená),
  • Špiní,
  • Má vysoký otěr,
  • Je křehký,
  • Měkčí než ocel 316L.

Ale není bronz jako bronz a dnešní metalurgie má mnoho možností, jak z bronzu udělat materiál vhodný pro výrobu exotičtějších modelů hodinek. Eddie, majitel Time Factors, v současné době hledá potencionálního dodavatele bronzových pouzder. Cena ani termín produkce není znám. Hodinky nebudou vyrobeny v omezené sérii, takže se dostane na všechny zájemce.  

TZ-UK fórum a vlákno Precista PRS-30

Následující počítačové vizualizace zobrazují postupný vývoj vzhledu připravovaného modelu:

Time Factors PRS-22 SpeedBird III

Time Factors PRS-22 SpeedBird III

Time Factors PRS-22 SpeedBird III

Time Factors PRS-22 SpeedBird III

 

Maxi Marine Chronometer Enamel: The Imperial St. Petersburg
Ulysse Nardin připravila limitovanou edici modelu Maxi Marine Chronometer. Edice nese název The Imperial St. Petersburg a 30 hodinek limitované edice rozpoznáte podle umělecky ztvárněného a ručně vyřezávaného dvojhlavého orla - znaku Sankt-Petěrburgu.

Maxi Marine Chronometer Enamel - The Imperial St. Petersburg

Maxi Marine Chronometer Enamel - The Imperial St. Petersburg

Pouzdro hodinek o průměru 43mm je vyrobeno z platiny a individuálně očíslováno. Vodotěsnost pouzdra je 100m, ale nepředpokládám, že některý z nových majitelů bude s tímto modelem plavat. Kalibr s chronometr certifikací je osazen rotorem z 22 karátového zlata. Hodinky jsou usazeny v “carově vejci”, které může působit okázale, ale je mistrovským zlatnickým dílem.

Maxi Marine Chronometer Enamel - The Imperial St. Petersburg

Fotografie z výroby:

Maxi Marine Chronometer Enamel - The Imperial St. Petersburg

Maxi Marine Chronometer Enamel - The Imperial St. Petersburg

Maxi Marine Chronometer Enamel - The Imperial St. Petersburg

Maxi Marine Chronometer Enamel - The Imperial St. Petersburg

Stowa Partitio: Univerzální hodinky na celý život
Současný model Stowa Partitio je reedicí původního modelu z roku 1938. Hodinky zaujmou čistým funkčním designem. Stowa Partitio je ideálním adeptem na univerzální hodinky, které se hodí jak k džínám, tak i k obleku.

Stowa Partitio

Stowa Partitio

Stowa Partitio

Ciferník má černý matný podklad s luminiscenčními hodinovými číslicemi 1-12. Na ciferníku nalezneme i minutové malé číslice (odtud název modelu Partitio). Čistotu ciferníku podtrhuje absence ukazatele data. Minutová a hodinová ručička je rovněž luminiscenční. Hodinky jsou osazeny švýcarským automatickým strojkem ETA 2824-2. Cena 490EUR je více než příznivá.

Stowa Partitio

Konkurence: Nomos Club  s cenou 780 Euro:

Nomos Club

Nomos Club

První Primky z Palladia
Ačkoli k tomu může titulek svádět, výrobce hodinek Prim neotevřel své zastoupení v obchodním domě Palladium. Místo toho představil dva modely vyrobené na zakázku z kovu palladium. Zakázkové solitéry vycházejí z modelů Linea C 34 a Pavouk 40. O hodinkách nebyly publikovány žádné technické informace, nicméně z nápisu na ciferníku „25 jewels“ lze téměř s jistotou předpokládat použití standardního masově vyráběného švýcarského strojku typu 26XX nebo 28XX. Na hodinkách bude nejzajímavější právě kov, použitý na výrobu pouzdra.

Paladium je ušlechtilý kov podobný platině, který počátkem 19. století poprvé izoloval a pojmenoval anglický chemik W. H. Wollaston podle planetky Pallas. Používá se převážně v chemickém průmyslu jako katalyzátor chemických reakcí a ve slitinách bílého zlata jako náhrada niklu pro šperkařskou výrobu. V omezené míře se palladium používá se jako součást slitin pro výrobu šperků, především tzv. bílého zlata, kde slouží jako náhrada levnějšího avšak potenciálně toxického niklu. Poměrně rozšířené jsou dentální slitiny na bázi palladia a stříbra. Ze všech drahých kovů vykazuje palladium nejvyšší reaktivitu, takže bude ztrácet lesk rychleji než stříbro.

Hodinky z palladia vyrábí také firma Ulysse Nardin (Macho Palladium 950). Za sebe mohu říct, že jsem touto aktivitou výrobce hodinek Prim příjemně překvapen. Každopádně by si tento počin zasloužil lepší fotografie a více technických informací. Pár podprůměrných fotografií naleznete zde.

Ulysse Nardin Macho Palladium 950:

Ulysse Nardin Macho Palladium 950

 

Autor:

  • Martin Šafránek

Fotografie pocházejí z tiskových materiálů jednotlivých firem.



|||||||

6 Komentářů k tomuto článku