Focení kolekce Hublot Tourbillon

Focení kolekce Hublot Tourbillon

Při příležitosti otevření butiku Hublot v Praze v dubnu 2009 byla do Prahy na krátkou dobu zapůjčena část kolekce modelů osazených královskou hodinářskou komplikací - tourbillonem. Tyto modely nejsou součástí běžné kolekce, některé modely jsou vyrobeny jen v několika desítkách kusů. Pochopitelně jsme nemohli naše čtenáře ochudit o tento hodinářský zážitek.

Vydáno 31. 8. 2009, autor redakce

Nabídka modelů Hublot se v průběhu posledních let výrazně rozrostla a lze ji rozdělit do tří skupin:

  • Modelová řada Classic. Pouzdra hodinek jsou většinou vyrobena z tradičních materiálů – ocel a zlato. V hodinkách naleznete quartzové strojky i strojky s automatickým nátahem výrobců ETA a Valjoux
  • Modelová řada Big Bang, charakteristická pouzdry z technické keramiky a dalších netradičních slitin. V hodinkách naleznete modifikované strojky ETA a Valjoux - například klasický chronograf Valjoux 7750 ovšem s přidanou vertikální spojkou chronografu
  • Mistrovská díla vysoké hodinařiny, vyznačující se vlastními kalibry s řadou hodinářských komplikací, v některých případech doplněné o dokonalou šperkařskou práci

Vrcholem současného umění hodinářů Hublot jsou hodinky s tourbillonem. Návrh a výroba vlastních mechanismů tourbillonu, repetice, chronografu a dlouhé doby rezervy nátahu je jednoznačnou dělicí čarou, která odlišuje skutečně luxusní hodinářské manufaktury s vlastním technickým know-how od více-či méně drahých montoven standardních hodinkových součástek bez jakékoliv invence a inovace.

Trocha teorie - aneb proč tourbillon
Účelem mechanismu tourbillonu je snížení vlivu gravitace na přesnost chodu hodinek – na setrvačku, vlásek a krokové kolo. Stolní budíky i věžní hodiny jsou vždy pevně spojeny s podkladem a tudíž gravitace působí na součástky strojku pouze jedním směrem. U náramkových a kapesních hodinek se mění natočení hodinek oproti zemi v závislosti na pohybech a poloze jejich majitele. Na součástky strojku tak působí gravitační síla pokaždé z jiného směru, což může vést k odchylkám přesnosti hodinek.

Původní mechanismus tourbillonu vyvinul roku 1795 francouzský hodinářský mistr Abraham-Louis Breguet. Postupem času byly navrhovány a vyráběny další varianty tohoto mechanismu. Sluší se jmenovat Alfreda Helwiga, instruktora na German School of Watchmaking v Glashütte, který roku 1820 navrhl a sestrojil tzv. Flying Tourbillon (Vývoji a odlišnostem jednotlivých řešení mechanismu tourbillonu se budu věnovat v samostatném článku).

Kalibr Hublot HUB 1400, zdroj: Hublot

Díky dnešním hlubokým znalostem metalurgie, využití výpočetní techniky a masové, plně robotizované  výrobě strojků (zejména u švýcarského výrobce ETA a Rolex) je možné vyrobit velmi přesné hodinky i bez použití mechanismu tourbillonu a navíc cenově dostupné. V praxi se daří vyrábět mechanické strojky, jejichž přesnost v jednotlivých polohách se liší maximálně o 1-2 vteřiny.

Použití mechanismu tourbillonu se tak stává ukázkou hodinářské a technické vyspělosti výrobce. Zatímco standardní automatické strojky je možné vyrábět na plně automatizovaných linkách bez zásahu ruční práce do samotného procesu výroby (např. Rolex, ETA), sestavování tourbillonu je a vždy bude ruční prací velmi zkušeného hodináře (doporučuji se podívat na dokument „Vládci času“ na sestavování klece tourbillonu - A. Preziuso)

Dosti bylo teorie. Při focení, které se odehrávalo při čtyřech návštěvách butiku, jsme pro vás nafotili tyto modely:

  • Tourbillon Solo Bang Red Gold Ceramic
  • Tourbillon Solo Bang Black Ceramic
  • Big Date Tourbillon
  • Bigger Bang All Black
  • Bigger Bang All Black s diamantovou lunetou

Tourbillon Solo Bang Red Gold Ceramic
Modely Solo Bang osobně považuji za modely s nejpovedenějším designem z celé modelové řady "Big Bang". Oproti klasickým Big Bang chronografům mají jednodušší ciferník, díky kterému více vynikne avantgardní tvar pouzdra.  A navíc osobně preferuji jednoduší verze uznávaných modelů chronografů, takže není co řešit :-)

Pouzdro je vyrobeno ze zlata, střední část pouzdra má matnou povrchovou üpravu, boční díly jsou leštěné. Zlaté masivní pouzdro v kombinaci s černým kaučukovým páskem tvoří nejen dokonalou vizuálni kombinaci. ale je i zároveň nejvýraznější aplikací Hublot fusion konceptu. Podařený vzhled pouzdra vhodně doplňuje střízlivý ciferník s plastickými zlatými indexy. Příznivce nočnho života potěší luminiscenční výplň ručiček.

Hodinky jsou osazeny in-house kalibrem Hublot HUB 1000 s manuálním nátahem. Strojek o průměru 13 a 1/4 linky je osazen 28 rubíny. Celkově se kalibr skládá ze 148 součástek a při plném natažení zaručuje rezervu chodu 120 hodin. Klec tourbillonu o průměru 13mm je  vývýšena o 2,8mm nad základnu strojku a poskytuje tak dokonalý pohled na tuto hodinářskou komplikaci.

Zatímco klasické modely řady Big Bang působí při spuštěném chronografu místy až agresivně, modely Solo Bang na vás překvapivě dýchnou usedlým klidem - střízlivý design ciferníku a absenci vteřinové ručičky vhodně doplňuje pomalu tikající kalibr s frekvencí 21600 kmitů za hodinu. Za pár let budou tyto modely považovány za nadčasovou klasiku.

 

Tourbillon Solo Bang Black Ceramic
Focení zlatého modelu Solo Bang  byla procházka rozkvetlou zahradou. Focení černočerné keramické verze téhož modelu bylo utrpení.  Nakonec se po třetí návštěvě butiku podařilo vyfotit několik fotografi, za které se (pevně doufám) nemusme stydět.  

Největším problémem při focení v prostorách butiku byly světelné podmínky. Zatímco běžné hodinky fotíme v redakci, modely Hublot v cenách desítek a stovek tisíc EUR jsme mohli z bezpečnostních důvodů fotit pouze v butiku.  Největším problémem u ALL BLACK modelů bylo zachycení správné barvy pouzdra a zároveň zřetelných kontur mechanismu tourbillonu.  Při poslední sérii focení jsme se rozhodli zaměřit nikoliv na věrné barevné podání, ale na pocit z fotografie hodinek:-)

V rámci focení bylo vyfoceno přes 300 fotografií.

Big Date Tourbillon
Pokud vám u předchozího modelu chyběl ukazatel data, poohlédněte se po modelu Big Date Tourbillon Platinum. Hodinky jsou osazeny in-house kalibrem HUB 1050 s rezervou nátahu 5 dní. Rezervu nátahu zobrazuje ukazatel na pozici 9. Na pozici 12, přesně pod indexem, naleznete ukazatel data ve stylu BIG DATE.

Světle šedá matná barva platinového pouzdra a ciferníku je vhodně doplněna černými matnými indexy a skeletonovými ručičkami.

Bohužel dokonalá symetrie modelu Solo Bang přišla dky novým hodinářským komplikacím vniveč.

Bigger Bang All Black

Řada Bigger Bang tvoří protiváhu k střízlivě pojatým modelům Solo Bang. Tam, kde Solo Bang nabízí uklidňující jednoduchost, se Bigger Bang prezentuje mechanickým chaosem viditelným přes skeletonový ciferník.

Kalibr HUB 1400 se skládá z 269 součástek (z tohot 33 rubnů) a při plném natažení zaručuje rezervu chodu 120 hodin bez spuštěného chronografu. Jedná se o první kalibr na světě, který kombinoval funkci tourbillonu a chronografu s vertikální spojkou a jedním tlačítkem.

Hodinky jsou osazeny pouze jedním tlačítkem, ovládající funkce chronografu. Inu šetřit se dnes musí všude:-) Naštěstí lze tímto tlačítkem ovládat všechny funkce chronografu - start - stop a reset (postupnými stisky tlačítka).

Verze s lunetou vykládanou diamanty s bagetovým výbrusem:

 

 

 

Focení všech modelů a následné úpravy fotografií zabraly veliké množství času. Vyložené námahy ale rozhodně nelitujeme. Pevně věříme, že časem se tyto modely natrvalo usídlí v prostorách pražského Hublot butiku.
 

Autor textu a fotografi (kromě označených):

  • Martin Šafránek a Lucie Šafránková

Poděkování ze zprostředkování focení a pomoc při focení

  • Martinu Bílkovi a jeho kolegům z butiku Hublot 


||||||||

17 Komentářů k tomuto článku