EPOS Pilot Watch Chrono-Automatic

EPOS Pilot Watch Chrono-Automatic

Pilotní hodinky jsou dnes velmi oblíbené. V kolekcích jednotlivých výrobců od Švýcarska, přes Čechy, Rusko až po Čínu nalezneme stovky více či méně povedených modelů. Modely řady výrobců jsou si podobné jako vejce vejci, jiní výrobci se snaží o vlastní přístup. Do jaké skupiny patří nové pilotní hodinky švýcarské firmy EPOS?

Vydáno 18. 9. 2009, autor redakce

Pilotní hodinky, kam se podíváš
Letecké hodinky sice dnes nemají pro amatérské ani profesionální piloty žádné praktické využití, ale i nadále zůstávají jedním ze způsobů, jak si splnit klukovský sen – stát se pilotem. Každý má možnost si zvolit dle dostupných finančních zdrojů i vazby k tradici produkci jedné z mnoha hodinářských firem. Část těchto firem vyráběla hodinky pro německé letectvo za druhé světové války (např. Stowa nebo IWC), další výrobci dnes zásobují současné armádní nebo civilní piloty (např. Sinn, Damasko, Fortis, IWC anebo Breitling). Obezřetnost je nutná při nákupu pilotních hodinek bezejmenných firem, které mají poměrně blízko ke garážové skládané produkci.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH
Zleva: Precista SpeedBird III a EPOS Pilot Chrnonograph

Stručně o kolekci Epos
Produkce švýcarské firmy EPOS si v Čechách nalezla řadu svých příznivců a nic nenasvědčuje tomu, že by zájem o tuto značku opadal. Právě naopak. Portfolio značky skrývá desítky modelů od jemných oblekových hodinek přes casual modely až po vyloženě sportovní hodinky. Vybere si každý.

Abych pouze nechválil. Při prohlížení jednotlivých kolekcí na webu výrobce (http://www.epos.ch/) nebo na webu českého zastoupení mi schází výraznější odlišení jednotlivých kolekcí a vyzdvihnutí odlišných stavebních kamenů jejich koncepcí.

Bylo by nespravedlivé EPOS zařadit do škatulky švýcarských „montoven“ prefabrikovaných hodinkových součástek. V nabídce EPOSu nalezneme kromě hodinek osazených klasickými švýcarskými strojky ETA/VLAJOUX/UNITAS také zástupce vyšší i vysoké hodinařiny.

I v případě, kdy jsou hodinky osazeny "pouze" standardními strojky ETA/VALJOUX/UNITAS, dá si EPOS záležet na jejich precizní povrchové úpravě (fotografie strojku pochází z recenzovaného modelu).

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

EPOS modifikuje strojky ETA/Unitas podobným stylem jako Maurice Lacroix. Výsledkem jsou tak strojky s řadou retrográdních ukazatelů, měsíční fází, ukazatelem data ve formátu „Big Date“ nebo ukazatelem rezervy nátahu. Navzdory úpravám jsou hodinky cenově dostupné i pro našince. Při troše štěstí anebo šetření se tak můžete těšit z hodinářských komplikací, za které byste u ostatních švýcarských značek museli sáhnout mnohem hlouběji do rodinného rozpočtu.

Vrcholem hodinářského umění EPOSu jsou limitované edice hodinek osazených tourbillonem, nebo PĚTI-MINUTOVOU REPETICI, kterou se může pochlubit pouze několik hodinářských firem. Více informací o těchto modelech přineseme v příštím článku.


Hodinky EPOS s pěti minutovou repeticí, zdroj www.epos.ch

 

 
Hodinky EPOS s tourbillonem, zdroj www.epos.ch

Nové EPOS pilotky
Na veletrhu BaselWord 2009 představil EPOS novou řadu sportovních pilotních hodinek. Na recenzi nám byl zapůjčen jeden z nových modelů ve verzi chronograf, osazený strojkem ETA 7750.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Po shlédnutí výrobcem publikovaných fotografií můžete mít pocit, že novinky EPOSu nejsou ničím jiným než kopií klasických leteckých modelů prestižní švýcarské značky IWC. Jakmile ale držíte EPOSy v ruce, je vám jasné, že se tyto hodinky jednoznačně vyhraňují oproti decentněji pojatým modelům IWC. Zatímco klasické IWC pilotky jsou koncipované spíše jako elegantní, technicky vyspělé hodinky k obleku, pilotky od Eposu jsou pojaté sportovněji.

 
IWC PIlot Chronograph, zdroj: www.iwc.ch

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Designéři IWC strávili řadu bezesných nocí nad hledáním optimální velikosti, sklonu a odsazení lunety hodinek a dalších detailů pouzdra, ciferníku a ručiček. Naproti tomu designéři EPOSu zvolili u návrhu pouzdra přímější přístup – jednoduchou oblou lunetu téměř  zarovnanou s okrajem zbytku pouzdra. Povrch pouzdra pilotek EPOS je prost jakýchkoliv náznaků zdobnosti, IWC si neodpustí decentní leštěnou hranu lunety.


Zdroj: www.iwc.ch

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Nožičky pouzdra u IWC pilotek jsou protáhlejší s oblekově-elegantními tvary, naproti tomu pilotky EPOS mají nožičky pouzdra subtilnější – kratší a robustnější s výraznou hranou.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Nožičky pouzdra jsou provrtané. Místo jednoduchých stěžejek s pružinkou je pásek k pouzdru připevněn pomocí dutých trubiček, které jsou na jednom konci osazeny závitem pro šroubek. Výměna pásku je tak rychlá a snadná i pro méně šikovné majitele.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

 EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Korunka diamantového tvaru s logem výrobce padne k hodinkám jako ulitá. Díky vyššímu pouzdru (14.5mm) větší korunka nijak netlačí do zápěstí. EPOS se naštěstí vyvaroval experimentů s tvarem tlačítek chronografu,  a tak se s tlačítky snadno operuje.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Když jsem si vybíral hodinky na recenzi, mohl jsem si zvolit mezi klasickým černo-bílým provedením ciferníku, nebo nestandardní stříbrno-oranžovou variantou, pro kterou jsem se nakonec rozhodl. Pro případné zájemce je připravena i černo-oranžová varianta ciferníku. První dva dny jsem byl nad zvolenou barevnou kombinací v rozpacích (dle očekávání). Nakonec jsem si ale na barevné sportovní pojetí ciferníku rychle zvykl.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Čitelnost ciferníku je více než dostatečná, stříbrno-oranžová varianta je vyloženě sportovní, k obleku do kanceláře si ji moc nedokážu představit (pro tyto případy doporučuji zvolit tradiční černo-bílou barevnou variantu).

Svítivost hodinek je bez připomínek. Navzdory oranžové barvě ručiček svítí hodinky v noci nazelenale s nádechem žluté barvy. Luminiscence je zajištěna nánosem materiálu Super Luminova.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Kvalita tisku ciferníku odpovídá cenové kategorii hodinek – tedy bez jakýchkoliv připomínek.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Hodinky jsou osazeny plochým safírovým sklíčkem s vnitřní antireflexní vrstvou. Sklíčko lehce vystupuje nad okraj pouzdra hodinek. Vzhledem k sportovnímu pojetí hodinek by sklíčko mělo být spíše zarovnáno s pouzdrem, ideálně lehce pod úrovní okraje pouzdra.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Recenzované hodinky byly dodány se sportovním páskem z telecí kůže s bílým prošitím. Pásek je zakončen povedenou masivní broušenou sponou s logem výrobce. Kvalita pásku je dobrá, nebudete mít potřebu jej ihned měnit za jiný, což je nešvar některých levnějších pilotních hodinek.

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

EPOS PILOT CHRONOGRAPH

Závěr
Recenzovaná oranžová barevná varianta zaujme spíše sportovní typy, ostatní barevné varianty by mohly oslovit konzervativnější část budoucích majitelů. S cenou lehce pod 40 000 CZK se jedná o podařené hodinky s odpovídající kvalitou zpracování a precizně zdobeným strojkem. EPOS musím pochválit za tvar a zpracování pouzdra i řešení  systému pro rychlou výměnu pásku. Za drobný nedostatek považuji absenci inovace při návrhu ciferníku. 

Pokud hledáte sportovní chronografy střední třídy od švýcarského výrobce se servisním zázemím v ČR, doporučuji o nových pilotkách od EPOSu zauvažovat.  

Hodinky byly zapůjčeny hodinářstvím Martin Brož z pasáže Alfa na Václavském Náměstí v Praze (viz také www.leteckehodinky.cz).

Autor textu i fotografií hodinek EPOS Pilot:

  • Martin Šafránek


||||

3 Komentářů k tomuto článku