Prim Orlík – legenda

Na úvod si dovolím citaci z webu Prim s několika vlastními obrázky:
"V první polovině 60. let byl na základě požadavků tehdejšího Ministerstva národní obrany zahájen vývoj hodinek, určených pro speciální jednotky československé armády – konkrétně pro armádní potápěče a zpravodajské útvary. Hodinky kromě spolehlivosti a přesného chodu měly splňovat i následující kritéria: zvýšenou nárazuvzdornost, vodotěsnost minimálně 5 atm, svítící ručky a svítící indexy na číselníku a otočném kroužku, antireflexní povrchovou úpravu.

Vydáno 21. 9. 2009, autor Kamil

Aby mohly být všechny tyto požadavky splněny, bylo nutné najít nejen vhodné konstrukční a technologické řešení, ale i materiály. Pouzdro společně s otočným kroužkem, korunkou a šroubovacím dnem je zhotoveno ze speciální nerez oceli Phonix MAZ, která byla na povrchu zmatověna pískováním, aby se zabránilo případným odleskům dopadajícího světla. Vodotěsnost pouzdra odpovídající zkušebnímu tlaku 6 atm je zajištěna použitím pryžových těsnění dna a skla. Velice zajímavé je konstrukční řešení vodotěsné korunky, která kupodivu není šroubovací. O jak složitou součást se jedná, o tom svědčí počet komponentů této korunky – je jich celkem osm!

Z důvodů odolnosti proti vysokým tlakům má umaplexové konkávní sklo hodinek sílu 2,7 mm. Černý matový číselník se šedobílým tiskem je opatřen 12 symboly, na kterých byla aplikována svítící radioaktivní barva podobně jako ručky a bod na „12“ otočného kroužku. Nanášení této svítící barvy prováděl Ústav pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů v Praze 7. Hodinkový strojek kal. 50 s mimostřednou sekundovou ručkou byl před zapouzdřením speciálně adjustován, aby byly dodrženy přísné požadavky na chronometrické vlastnosti hodinek. Pravděpodobně z důvodu zvýšení odolnosti proti nárazům je místo klasických úpinek použit k upevnění strojku do pouzdra středící kroužek ze silikonové pryže. Ze stejného materiálu byl vyroben i profilovaný pásek šedé barvy a prodlužovací nástavec, který umožnil aplikaci hodinek i přes oblečení či silný neoprén.

Zakázka o celkovém počtu 600 kusů byla vyrobena a Ministerstvem národní obrany převzata v roce 1965. Každé hodinky byly na dně opatřeny pořadovým číslem ve formátu 65-001, kde první číslo znamená rok výroby a druhé pořadí v sérii. Uloženy byly v dřevěné krabičce potažené šedou barvou zalakovaným knihařským plátnem. Některé z těchto hodinek dodnes slouží armádním potápěčům. I proto jsou na trhu s použitými hodinkami prakticky nedostupné."

Jako vlastník původních i nových Orlíků přidám několik vlastních postřehů a srovnání. I když na stránkách Eltonu se píše, že pouzdro remaku je prakticky identické, několik rozdílů lze najít. Otočná luneta je vyrobena stejnou technologií jako původní hodinky, je navlas stejná, jen její barva je díky jinému způsobu úpravy rozdílná.

Nožičky pouzdra mají trochu jiné zakřivení a korunka má lehce jinou velikost a na nových je šroubovací. Hlavní rozdíl je v použitém sklíčku. Na nových je mírně vypouklé safírové o tlouštce 1,5 mm, původní Orlíky mají více vypouklé plastové sklo o téměř dvojnásobné tlouštce, které vypadá mnohem lépe až úctyhodně a vytváří jeden z nezaměnitelných dojmů na originálních hodinkách.

Na nových Orlíkách je samozřejmě použit jiný strojek, ke kalibru ETA 2824-2 není příznivcům hodinek co dodávat. To klasickému Prim kalibru 50 byla při produkci věnována zvýšená pozornost, mimořádná pečlivost při výrobě, speciální zapouzdření a vyladění chodu. Když můj hodinář otevřel a čistil strojek, prohlásil, že se s tak precizně vyrobeným kalibrem 50 ještě nesetkal a dokonce je prý použitý jiný Incablock než v běžné výrobě té doby.

Originální silikonový šedý řemen nese po těch letech znaky opotřebení, ale jinak je v překvapivě dobrém stavu, i když byl viditelně používán. Vypadá to, že stěžejky jsou v něm napevno zalité, rozhodně je nebudu zkoušet vyndavat. Jsou perfektně funkční a dokonale pérovací. Řemen jsem sundal a šetřím ho, ale i na šedém NATO strapu vypadají hodinky slušně.

Co říci na závěr? Krásné hodinky s úžasnou legendou, zřejmě nejznámější a sběratelsky nejcenější (i když Prim ladičkové nebo kal. 97 jsou asi ještě vzácnější). I po padesáti letech z nich vyzařuje výjimečnost a technická dokonalost, prostě mají "koule". A cena? Naposledy se jedny letos (rok 2009) prodaly na Aukru za 55 tisíc a troufám si říci jen díky nepříliš dobrému stavu. Pokud by byly v lepší kondici, cena by možná byla vyšší a do budoucna jen poroste. Pokud jde o počet dochovaných kousků, vím o zhruba 10ti a domnívám se, že víc jak dvojnásobek jich už na světě nebude.

A ještě jeden srovnávací obrázek:
- nové Prim Orlík l. e. 55 - originální Prim Orlík - nové Prim Orlík o. e.



||

10 Komentářů k tomuto článku