Steinhart L.E. Beobachtungsuhr

Steinhart L.E. Beobachtungsuhr

Skupina členů Chronomag fóra si ve spolupráci se značkou Steinhart nechala vyrobit privátní limitovanou edici 25 kusů hodinek inspirovaných navigačním přístrojem Luftwaffe z druhé světové války. Výsledkem je nikoliv věrná re-edice historického modelu, ale podařené hodinky s výrazným vzhledem.

Vydáno 29. 12. 2009, autor redakce

Poznámka: V dalším textu je výraz „privátní limitovaná edice“ použit pro hodinky, které byly vyrobeny na základě konkrétní specifikace zájmové skupiny a pouze pro její členy. Nerozlišuje se míra změn oproti standardní produkci.

V průběhu uplynulých čtyř let vznikly díky úsilí členů diskusního fóra Chronomagu čtyři limitované edice hodinek. První tři limitované edice vznikly ve spolupráci se společností Elton Hodinářská, a.s. která vyrábí hodinky pod značkou “Prim Manufacture 1949”:

  • Prim Linea 40mm
  • Elton Sport Igen limited edition 2007
  • DIPLOMAT 40

Tyto edice byly charakteristické vždy novým typem pouzdra, které bylo v rámci limitované edice uvedeno do sériové produkce.

V pořadí čtvrtá edice vznikla ve spolupráci s majitelem značky Steinhart - Günther Steinhartem. Značka Steinhart je známá především díky výrobě cenově dostupných pilotních a potápěčských hodinek. Po vstupu na americký trh v roce 2005 musela firma z právních důvodů vytvořit samostatnou pobočku pro USA pod jménem Debaufre. Stejně jako v případě Archimede i zde jsou hodinky výrobcem prodávány přes internet. V ČR prodává tuto značku www.chronoshop.cz.

„Steinhart

V současné době probíhá na fóru Chronomag specifikace páté limitované edice – sportovních hodinek s GMT ručkou, které budou opět vycházet ze standardní produkce hodinek Steinhart.

Všechny předchozí edice vznikly vždy na základě spontánní iniciativy skupinky členů fóra, ale nejsou oficiálními edicemi tohoto serveru. Majitel serveru Chronomag.cz Patrick Zandl nyní prověřuje možnosti výroby oficiální limitované edice hodinek serveru Chronomag. V úvahu připadá spolupráce s Jörgem Schauerem, majitelem značek Stowa a Jörg Schauer, nebo se společností Elton Hodinářská, a.s. majitelem značky “Prim Manufacture 1949”.

Necháme se překvapit. Každopádně projekt oficiální limitované edice hodinek serveru Chronomag.cz bude běh na dlouhou trať.

„Steinhart

Na začátku byl nápad
Dnes už nezjistíme po kolikátém pivu vznikla první myšlenka na čtvrtou limitovanou edici. Od první myšlenky do okamžiku doručení vyrobených hodinek uběhl téměř rok:

  • První zveřejněný návrh na realizaci čtvrté limitované edice: 20.12.2008
  • První technický návrh: Přelom roku 2008/2009
  • Nákup hodinkových strojků: 5.3.2009
  • První prototypy číselníku a pouzdra: 30.4.2009
  • První prototyp doručen 11.5.2009 s číslem 00/25
  • První kusy byly doručeny v říjnu 2009

„Steinhart
Finální zadání, autor Jakub Sivek

„Steinhart
Fotografie prototypu, autor Jakub Sivek

„Steinhart
Fotografie prototypu, autor Jakub Sivek

Zrození každé limitované edice provází vždy určité porodní problémy a nejinak tomu bylo i zde. Původní termín dodání byl naplánován na duben 2009, ve skutečnosti byly první hodinky doručeny až v říjnu 2009. Důvodem zdržení bylo i upřesnění specifikace po prvotním návrhu.

Klíčové znaky hodinek Steinhart L.E. Beobachtungsuhr jsou:

  • Výrazná velikost inspirovaná navigačními hodinky Luftwaffe (klasické pozorovací/navigační hodinky Luftwaffe z druhé světové války měly zpravidla 55mm, nosily se přes rukáv letecké bundy)
  • Strojek s manuálním nátahem a centrální vteřinovou ručkou (klasické pozorovací/navigační hodinky Luftwaffe z druhé světové války byly zpravidla osazeny strojky s ručním nátahem a centrální vteřinovou ručkou)
  • Design číselníku inspirovaný navigačním přístrojem označovaném v anglické odborné literatuře jako Luftwaffe Hour Angle Navigation Watch. Německé označení je Luftwaffe B-Uhren mit Gradmab-Indikation

„Steinhart

Navigační přístroj Luftwaffe Hour Angle Navigation Watch vypadal na první pohled jako obyčejné větší hodinky s „hodinovou“, „minutovou“ a „vteřinovou“ ručkou. Neměřil ale hodiny, ale zobrazoval otáčení země kolem své osy pro následné navigační výpočty:

  • „Vteřinová“ ručka navigačního přístroje oběhne číselník jednou za 4 minuty (země se za stejnou časovou jednotku otočí o 1 stupeň)
  • „Minutová“ ručka se při každém otočení „vteřinové“ ručky posune o 1 stupeň na velké stupnici. „Minutová ručka“ se tak otočí kolem své osy 1x za 4 hodiny (země se za stejnou časovou jednotku otočí o 60 stupňů)
  • „Hodinová ručka se otočí kolem své osy za 24 hodin (země se otočí o 360 stupňů)

Z důvodu autorských práv není možné v tomto článku zveřejnit fotografii navigačního přístroje. Více informaci ale naleznete zde: http://www.knirim.de/xlwlang.pdf

Hodinky Steinhart L.E. Beobachtungsuhr se inspirovaly vzhledem navigačního přístroje, nikoliv jeho funkcí. Zobrazují tedy čas jako běžné hodinky.

Pro každou personalizovanou edici je základním bodem míra úprav stávající produkce. Jinými slovy - jak velká část dílů hodinek se použije ze standardní produkce a kolik dílů vznikne nově speciálně pro konkrétní limitovanou edici. V případě Steinhart L.E. Beobachtungsuhr bylo zvoleno kompromisní řešení s ohledem na cenu:

  • Pouzdro o průměru 47 mm pochází ze stávající řady Nav B-Uhren 47mm
  • Do pouzdra byl nově zabudován strojek ETA 2801 s ručním nátahem a centrální vteřinovou ručkou. Strojek je v základní povrchové úpravě. Sériová produkce pilotních hodinek Steinhart používá strojky Unitas nebo ETA 2824 (automatický nátah)
  • Korunka cibulovitého tvaru bez loga z modelu Nav B-Uhren II 44mm
  • Safírové jemně klenuté sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou
  • Černý matný číselník vyrobený dle návrhu. Nažloutlý „vintage potisk“ s luminiscenčním nátěrem Super Luminova Natural
  • Na zakázku vyrobené ručky hodinek:
    • Hodinová a minutová ručka z leštěné oceli s luminiscenčním nátěrem Super Luminova natural
    • Centrální vteřinová ručka s leštěnou povrchovou úpravou, částečně opatřena luminiscenčním nátěrem Super Luminova Natural
  • Plné dýnko s popisky dle návrhu
  • Sériové číslo vyryté na boku pouzdra na pozici 9
  • Kožený pásek šířky 22mm, masivní matná spona

„Steinhart

„Steinhart

Dojmy z hodinek
Ocelové pouzdro s kartáčovanou povrchovou úpravou má průměr 47mm - tedy extravagantní velikost. Steinhart si dlouhodobě udržuje dobrou kvalitu opracování pouzder a nejinak tomu je i v případě hodinek Beobachtungsuhr. Leštěná luneta společně s leštěnými ručkami posouvá hodinky od military stylu směrem ke casual hodinkám. Pouzdro vhodně doplňuje korunka cibulovitého tvaru bez loga.

„Steinhart

„Steinhart

Sklíčko je lehce vypouklé s vnitřní nenápadnou antireflexní vrstvou. Historický vzhled hodinek tak není rušen výrazným fialovým odlesky sklíčka.

Číselník hodinek je vyveden v klasické barevné kombinaci černého podkladu a světlého potisku. Vzhledem k designové inspiraci historickým navigačním přístrojem byl zvolen nikoli bílý potisk číselníku, ale lehce nažloutlý. Po obvodu číselníku je natištěna minutová stupnice se zvýrazněnými pětiminutovými indexy s výraznými popisky minut. Popisky hodin na číselníku nenaleznete. Na vnitřní kružnici číselníku jsou uvedeny úhelné stupně až do 360 stupňů.

„Steinhart

Číselník hodinek se rozhodně povedl - je originální a na cenu hodinek i velmi slušně vyrobený. Potisk je dostatečně ostrý, luminiscence ukázková (fotografie v galerii níže).

Při finalizaci návrhu bylo nejvíce diskusí ohledně tvaru a barvy ruček. Vášnivé a dlouhé diskuse byly prospěšné, pojetí ruček společně s designem číselníku propůjčuje hodinkám nezbytnou porci originality, bez které se žádná limitovaná edice neobejde.

„Steinhart

Všechny ručky byly vyrobeny na zakázku. Hodinová a minutová ručka jsou tvarově výrazné s dostatkem prostoru pro nanesení luminiscenčního nátěru. Vteřinová ručka je od vnějšího okraje k bodu uchycení pokryta luminiscenčním nátěrem. Zmenšená hodinová ručka dává více prostrou k vyniknutí vteřinové a minutové ručce – zde je patrná výrazná inspirace historickým navigačním přístrojem.

Hodinová ručka je zarovnána přesně do úrovně vnitřní úhlové kružnice číselníku, minutová a vteřinová ručka jsou zarovnány k okraji vnější minutové stupnice.

„Steinhart

Díky masivním ručkám i výraznému potisku číselníku se na hodinkách odečítá čas přímo ukázkově.
Hodinky jsou doplněny hnědým páskem se dvěma nýty. Spona pásku je masivní s broušenou povrchovou úpravou.

„Steinhart

Odkazy na fotogalerii šťastných majitelů:

Závěr
Limitovaná edice Steinhart L.E. Beobachtungsuhr se rozhodně podařila. Hodinky budí pozornost a zájem okolí.
Absence popisků hodin, loga výrobce i názvu modelu na číselníku, přítomnost úhlové stupnice i extravagantní velikost pouzdra posouvá hodinky od praktického nudného doplňku pro potřeby ukazování času směrem k nepraktickému přístroji, jehož hlavním účelem není ukazovat čas, ale působit radost.

Poděkování: všem účastníkům tohoto projektu.

Speciální poděkování: Jakub Sivek, majitel www.chronoshop.cz za organizační zajištění projektu a desítky hodin strávených při komunikaci se zástupci značky Steinhart.

Autor textu a fotografií (pokud není uvedeno jinak): Martin Šafránek

Odborná konzultace: Marek Mincbergr



||

4 Komentářů k tomuto článku