Nomos Glashütte: rok poté

Nomos Glashütte: rok poté

V průběhu dvojdílné reportáže z hodinářské manufaktury Nomos Glashütte jsme našim čtenářům přiblížili proces výroby hodinových mechanických strojků, jejich sestavení a finální kompletaci hodinek. Některé části výrobního procesu si ale zaslouží podrobnější popis. Navíc Nomos výrazným způsobem rozšířil svoji výrobní linku nákupem řady strojů a dalších zařízení. Více důvodů k další návštěvě není potřeba :-)

Vydáno 31. 12. 2009, autor redakce

Doporučení: před dalším čtením článku si prosím přečtěte původní reportáže z hodinářské manufaktury Nomos Glashütte: Část 1, Část 2.

English version of article has been published on WatchuSeek watch forum two weeks ago.

Rok od poslední návštěvy v manufaktuře uběhl až neskutečně rychle a je velmi sympatické vidět, jak efektivně tento čas v manufaktuře Nomos Glashütte využili. V průběhu řady rozhovorů jsem nezaznamenal žádný náznak stížností na problémy způsobené poklesem ekonomiky, které je možné slyšet od řady českých distributorů hodinek stejné cenové kategorie. Naopak. Ve dvou budovách Nomos Glashütte to hučí jak v mraveništi. Byla představena řada novinek a prodeje hodinek pomalu stoupají. Sice ne tak rychle jako přede dvěma lety, ale stále velmi slušně na dobu, kdy i lidé v Evropě mají výrazné psychické zábrany k utrácení peněz.

Pokles evropské i celosvětové ekonomické aktivity je velmi důkladným testem životaschopnosti strategie manufaktury Nomos Glashütte. A nutno podotknout – dobře zvládnutým testem. Důsledkem fungující strategie společnosti nejsou pouze rostoucí prodeje hodinek v době, kdy řada výrobců stejné cenové kategorie má odbytové problémy. Důsledkem je i aktivita, kterou je možné v manufaktuře cítit na každém kroku společně s pozitivní atmosférou optimistického očekávání budoucnosti.

Proč se manufaktuře Nomos Glashütte daří i navzdory poklesu ekonomické aktivity posledních 18-ti měsících?

  • Značka má jednoduchou vizi, které rozumějí nejen zaměstnanci, ale především zákazníci: Vyrábět casual hodinky s tradičním německým minimalistickým designem a vlastními manufakturními strojky - cenově dostupné širší skupině zákazníků
  • Podle některých zastoupení hodinářských značek v Praze, v dobách ekonomické, sociální či politické nejistoty lidé inklinují k tradičním značkám, designu a modelům jako k záchytnému bodu. Naopak opouštějí extravagantní mladé švýcarské hodinářské značky. V segmentu hodinek do 3 000 Euro je nyní preferovanou značkou Omega, v segmentu do 7 000 EUR je preferován Rolex. A v segmentu nad 10 000EUR je preferována velmi tradiční značka – Patek Philippe. Výhodou značky Nomos Glashütte je určitá tradice výroby (novodobě od začátku devadesátých let) a z toho vyplývající povědomí veřejnosti o modelech, které se za celou dobu výroby vizuálně v podstatě nezměnily
  • Svoji zásluhu na úspěchu má jistě i čitelný a jednoduchý design. Řada hodinek je unisexová

Některé výsledky čilé aktivity manufaktury jsou odborné veřejnosti a příznivcům značky známé a v médiích dostatečně prezentované: například model Zürich a nové varianty modelu Orion. Jiné změny jsou naproti tomu skryté, ale neméně důležité a rozhodně velmi technicky zajímavé - zejména pro příznivce kvalitních mechanických hodinek, kterým záleží na každém detailu produktu.

„Nomos

Od léta 2008 do konce roku 2009 značka Nomos Glashütte představila tyto nové modely a nové provedení stávajících modelů:

  • Model Zürich (více o modelu později)
  • Model Orion Rosé Gold
  • Limitovaná edice Nomos Orion - Unification Nomos Glashütte, česky“Sjednocení“, která je vydána u příležitosti dvacetiletého výročí sjednocení východního a západního Německa. Autor designu edice Michael Paul (34), navštívil 20 měst ve východní části Německa, kde měřil odstín šedi, typický pro dané město. Výsledné odstíny šedé barvy použil na podklad číselníku hodinek. V rámci limitované edice bude navrženo dvacet různých barevných variant, z každé varianty bude vyrobeno 20 kusů. Autora je nutno pochválit za originální nápad!
  • Tangente Sport je nyní k dostání i se zadním průhledným dýnkem, každý tak může obdivovat pěkně dekorovaný strojek. Nenechte se ale zmást označením „Sport“. Hodinky jsou vhodné na výpravy do přírody, časté plavání s hodinkami ale není oficiálně výrobcem doporučováno vzhledem ke koženému pásku (vodotěsnost hodinek je ale dostačujících 10ATM). Kovové tahy Nomos Glashütte tradičně nepoužívá
  • Modely Club Automat a Club Automat Date ve verzi s plným nebo průhledným dýnkem

„
Nomos Glashütte Zürich

„Nomos
Nomos Glashütte Orion Rosé Gold

Zamyšlení nad hodinkami Nomos Glashütte Zürich
Vývoj hodinek byl zahájen roku 2006. Od začátku byl model Zürich koncipován jako německé hodinky pro mezinárodní trh - větší velikost pouzdra (39,7mm), automatický strojek a design od renomovaného švýcarského designéra Hannese Wettsteina.

„Nomos

„Nomos

„Nomos

Na veletrhu BaselWord 2008 představila manufaktura Nomos Glashütte pouzdro hodinek pracovně nazvaných “Erlking”. Design ruček a číselníku nebyl v době veletrhu dokončen. Bohužel pouhých několik měsíců po veletrhu Hannes Wettstein nečekaně zemřel.

Kouzlo modelu Zürich není naštěstí výsledkem snahy marketingově využít nečekaného úmrtí umělce a vytěžit tak z bulvárního příběhu nějaké to EURo navíc. Naopak. Základní tvary a proporce hodinek byly navrženy Hannesem Wettsteinem a dýchá z nich jeho optimistický životní postoj - lehký vzdušný design s drobnými aspekty zdobnosti a hravosti (probereme dále).

Po koupi hodinek se pravděpodobně brzy začnete zajímat o život a dílo Hannese Wettsteina. Dříve nebo později vás manželka překvapivě nenačapá na oblíbených necudných stránkách, ale na stránce Wikipedie s heslem „Hannes Wettstein“. Nákup interiérových doplňků manželkou začnete podmiňovat dovětkem „design by Hannes Wettstein“.

Nomos Glashütte Zürich nejsou nudné stylové hodinky navržené nějakou známou celebritou ze světa designu, ale uměleckým dílem, ve kterém nechal jeho autor kus svého já. Možná to bude znít kýčovitě, ale tyto hodinky mohou svému majiteli předat část životního optimismu, který měl Hannes Wettstein i krátce před svojí smrtí.

„Nomos

„Nomos

Představení modelu Zürich je logickým krokem. Zákazníci dnes výrazně preferují mechanické strojky s automatickým nátahem před nátahem ručním. Široká veřejnost je při výběru hodinek ovlivněna dnešním umělým a nevkusným módním trendem velkých hodinek, kdy hodinky o průměru 36mm jsou považovány za příliš usedlé a staromódní.

Nomos Glashütte Zürich má pouzdro o průměru 39,7mm a automatický strojek Epsilon nebo Zeta (s ukazatelem data). Vyhovuje tedy současným požadavkům zákazníků více než klasické modely Tangente nebo Orion. Ale … Nomos Glashütte má více jak rok v nabídce modelovou řadu Club Automatic s průměrem pouzdra úctyhodných 41,5mm. V nabídce je rovněž model Tangomat s průměrem pouzdra 38,3mm.

V čem je tedy Nomos Glashütte Zürich odlišný?

„
Zleva: Nomos Glashütte Club Automatic Date, Nomos Glashütte Tangomat Date and Nomos Glashütte Zürich Date

Pro všechny modely manufaktury Nomos Glashütte je typický minimalistický Bauhaus design.

  • Hodinky Tangomat je možné považovat za čistého představitele stylu Bauhaus – přísně geometrický tvar pouzdra, hůlkové ručky, tištěný číselník
  • Model Club je představitelem „inženýrských hodinek“. Tento pojem je mojí slovní hříčkou zastřešující kategorii hodinek, do které spadá Rolex Milgauss, IWC Ingenieur a Nomos Glashütte Club. „Inženýrské hodinky“ nespadají do konkrétní designové školy nebo stylu, ale mají společné následující znaky:
    • Indexy místo číslic na číselníku, případně kombinace hlavních indexů a číslic
    • Užití technického fontu na číselníku
    • Geometrické tvary ruček
    • Nadčasový funkční design

Představte si inženýra ze staré školy, jak se sklání nad velkým rýsovacím prknem. Jaké hodinky bude nosit? "Inženýrské" :-)

A model Zürich?

Jedním z cílů stylu Bauhaus je navrhnout předmět nikoliv s cílem vyvolat úžas, zaujmout, ale s cílem dosáhnout optimálního spojení designu a funkčnosti. Charakteristickými znaky stylu Bauhaus jsou:

  • Funkčnost na prvním místě, racionalita
  • Absence jakékoliv zdobnosti a ornamentů
  • Radikálně zjednodušené tvary a forma

U modelu Zürich přísná pravidla stylu Bauhaus jakoby plně neplatila. Korunka tvarem připomíná sukýnku, k pouzdru ale pasuje perfektně. Ručky a číselník jsou stále decentní, ale je na nich vidět příklon ke švýcarskému zdobnějšímu pojetí hodinek oproti přísné německé střízlivosti. Pokud pomineme modely Club, byly pro Nomos charakteristické hůlkové jednoduché ručky. Jednodušší tvar ruček neexistuje. Ručky na modelu Zürich jsou fasetované a budou krásně házet odlesky v závislosti na úhlu dopadajícího světla – věc pro Nomos dosud nevídaná.

Indexy na číselníku jsou plastické, trojúhelníkového bočního profilu, který se svažuje směrem ke středu číselníku. O odlesky a světelné efekty nebude opět nouze.

„Nomos

„Nomos

Mé osobní subjektivní dojmy: Nomos Glashütte Zürich jsou solidně navržené a vyrobené hodinky. Zaujalo mě pouzdro, které není složeno ze dvou, nebo tří dílů, jak je obvyklé, ale hned z osmi (včetně čtyřek nožek). Každý díl pouzdra je vyleštěn do zrcadlového lesku nejen na viditelných místech, ale také v oblasti spojů, aby výsledné vůle mezi jednotlivými částmi pouzdra byly opravdu minimální. Tento detail názorně vypovídá o péči, kterou Nomos Glashütte věnuje svým hodinkám.

Číselník, ručky i indexy jsou vyrobeny z tradičních materiálů – mosazi potažené stříbrem a/nebo rhodiem. Hodinové strojky Nomos Glashütte jsou tradičně zdobeny zlacením nebo rhodiováním. Na manufakturní automatické strojky Epsilon a Zeta bylo nově použito pokovení slitinou zlata označovanou jako „Black gold alloy“. V porovnání s povrchovou úpravou rhodiováním, je tato slitina tmavší, což zdůrazní linie můstků strojku. Je sympatické vidět, že existují i jiné metody zdobení strojku:-)

Shrnutí: Hodinky Nomos Glashütte Zürich stojí přesně na hraně stylu Bauhaus. Bez debaty to jsou ale dospělé, velmi citlivě navržené a poctivě vyrobené hodinky. Skoro Švýcarské :-)

„Nomos
Zleva: Nomos Glashütte Tangomat Date and Nomos Glashütte Zürich Date

„Nomos

„Nomos

 

V pohybu
Co se změnilo v manufaktuře od mé poslední návštěvy? A jaký užitek přinesou změny novým majitelům hodinek?

Změna: Od léta 2009 Nomos Glashütte vyrábí všechna ozubená kolečka pro své hodinové strojky.

V létě 2008 manufaktura Nomos Glashütte vyráběla všechny součástky pro své manufakturní hodinkové strojky kromě:

  • Rubínových ložisek
  • Vlásku setrvačky
  • Pohonné pružinky
  • Kola setrvačky
  • Některých ozubených kol (v případě výpadku dodávek bylo ale možné ozubená kolečka dočasně produkovat vlastními silami)

„Nomos

Dopady: Malá nevýrazná změna na první pohled a navíc bez jakékoliv přidané hodnoty. Koho vlastně zajímá kdo a kde vyrábí konkrétní malou součástku do hodinek? Zvláště v době, kdy i obyčejné rajče v supermarketu musí urazit do naší nákupní tašky přes dva tisíce kilometrů?

..Pouze a jedině majitele hodinek.

Důraz na produkci součástek vlastními silami a snaha postupně zvyšovat jejich podíl je důkazem poctivého přístupu k výrobě hodinek, který se promítá do všech oblastí a procesů výroby. Příprava a zahájení výroby vlastních strojků je spojena s výraznou finanční investicí a je dlouhodobým závazkem majitele/investora do značky hodinek. Mnoho švýcarských značek střední třídy může manufaktuře Nomos Glashütte závidět.

„Nomos

„Nomos
Zadní průhled na kalibr Alpha hodinek Nomos Glashütte Orion Rosé Gold

Změna: Od jara 2009 jsou hodinky Nomos Glashütte seřizovány a testovány v šesti polohách. Dříve byly seřizovány ve čtyřech polohách.

Dopady: Na strojek každých hodinek působí gravitační síla země. Jak se hodinky pohybují a naklání na ruce majitele, gravitační síla země působí pokaždé z jiného směru. Důsledkem je tak odlišná odchylka hodinek v jednotlivých polohách (číselníkem nahoru, na boku, číselníkem dolů, atd..). Pečliví výrobci proto strojky testují a seřizují tak, aby odchylky ve všech polohách byly co nejmenší. Více poloh pro seřízení hodinek znamená stabilnější přesnost hodinek bez ohledu na to, jak je před spaním položíte na stolek.

„Nomos

Změna: Nákup pěti nových hodinářských stolů, programovatelných šroubováčků a přístroje pro automatické olejování hodinových strojků.

Dopady: Kvalita hodinek, jakožto finálního produktu není podmíněna pouze kvalitou technického návrhu, použitými materiály, technologií výroby ale také nastaveným procesy ve společnosti, prováděním jednotlivých pracovních operací – a hlavně jejich možnou chybovostí. Hodinář nemá vždy svůj ideální den. Finální sestavené hodinky jsou v manufaktuře testovány osm dní (sedm dní ve stojanu v odlišných polohách, osmý den na grilu). Ale ani důkladné testování neodhalí všechny chybně provedené výrobní operace – jejich důsledky se mohou projevit až po několika měsících nošení. Nepatrné smítko prachu a nepřesně nanesený olej dokáže po čase výrazně ovlivnit přesnost hodinek.

„Nomos

Z výše uvedených důvodů byly zakoupeny nové hodinářské stoly, které lépe chrání strojky proti prachu. Rozpracované strojky jsou vloženy do zásobníku na levé straně stolu, který je překryt tmavým plastovým sklem. Strojky jsou umístěny na pohyblivém pásu uvnitř stolu, odpadá tak ruční manipulace, při které může dojít k poškození strojku nebo zanesení nečistot. Hodinář si stisknutím tlačítka posouvá strojky do pracovní pozice. Strojek vyjede z útrob stolu a hodinář provede předepsané pracovní úkony. Jakmile je práce hotova, strojek po stisknutí tlačítka zajede do útrob stolu a je uložen v zásobníku na pravé straně.

„Nomos

Na další fotografii je možné vidět programovatelné šroubováčky. Pro sestavení hodinového strojku je zapotřebí několik typů šroubků. Šroubováček má pro jednotlivé typy šroubků přednastaveny příslušné parametry šroubování.

„Nomos

Nový automatický stroj pro olejovaní i kontrolu vůle osazených ozubených koleček dokáže provést tyto operace lépe než jakýkoliv špičkový hodinář a to bez nároku na „špatný den“. Strojky jsou vloženy do zásobníku na levé straně a jeden po druhém jsou přesouvány do pracovního prostoru hlavy stroje, která nanese olej a zároveň změří přesnost usazení některých koleček. Celý proces je možné sledovat na velké obrazovce.

VIDEA NA YOUTUBE:

„Nomos

„Nomos

„Nomos

„Nomos

To ale není vše. Největší změna se skrývá v nově zrekonstruovaném křídle bývalé nádražní budovy:

„Nomos

Náročnost výroby vlastních hodinkových strojků
Jak náročná je výroba hodinových strojků? Po přečtení reportáží z výroby hodinek zveřejněných na internetu nebo v „odborných časopisech“ máte pravděpodobně určitou představu o náročnosti výroby – o množství rozličných strojů, řadě zaměstnanců – draze placených specialistů a letech střídavých úspěchů a neúspěchů při zlepšování výroby jak po stránce kvalitativní, tak i po stránce inovační - zvolit správnou technologii výroby a řadu měsíců zkoušet optimální nastavení parametrů obrábění.

Pravý rozsah náročnosti výroby si však uvědomíte v okamžiku, kdy je před vás přeložena malá miska s několika součástkami - na první pohled trochu zmenšenou verzí sortimentu, které si můžete za pár korun koupit v OBI......a v dálce vidíte celou velmi nákladnou výrobní linku, která těchto několik součástek vyrábí.

„Nomos

„Nomos
Zleva: soustruh pro výrobu nesymetrických částí, soustruh pro výrobu symetrických částí

Na nové výrobní lince se vyrábí čepy, ozubená kolečka, závlačky a kolíky. Výrobní linka se skládá z:

  • Počítačem řízeného soustruhu pro výrobu symetrických částí; o tomto stroji jsme již psali před rokem
  • Počítačem řízeného soustruhu pro výrobu nesymetrických součástek. Stroj je použit například na výrobu závaží autonátahu
  • Stroje na výrobu ozubení
  • Stroje na výrobu a leštění čepů
  • Dvou strojů na výrobu a ostření obráběcích nástrojů
    • Moderní stroj připomínající přístrojovou desku helikoptéry
    • Přístroj starší produkce

Jak probíhá výroba ozubeného kolečka?
Na začátků výroby obyčejného ozubeného kolečka je dlouhá nevzhledná tyč z oceli, nebo ze slitiny mědi. Tyč se v prvním kroku opracuje na polotovar ozubeného kolečka pomocí soustruhu pro výrobu symetrických částí:

  • Příslušná část tyče je oříznuta na průměr budoucího ozubeného kolečka včetně bočního profilu
  • Je vyvrtán otvor pro umístění čepu
  • Polotovar kolečka je z tyče odříznut

„Nomos
Soustruh pro výrobu symetrických částí

„Nomos
Soustruh pro výrobu symetrických částí, detail zásobníku pro umístění tyče pro zpracování

„Nomos
Soustruh pro výrobu symetrických částí

Následně jsou vyfrézovány zuby. Série pěti koleček stejného typu se umístí do stroje na výrobu ozubení. Sada koleček se po krocích otáčí a frézovací hlava do kolečka vždy vyřízne jeden zub.

„Nomos

„Nomos

Před dalším povrchovým opracováním projdou ozubení kolečka očistnou lázní. Následuje kontrola kvality, začištění a finální povrchová úprava – výbrus tzv. „slunečních paprsků“ (angl. Sunburst).

Výbrus se provádí ručně na malé brusce. Kolečko je upevněno na disk, který se otáčí jedním směrem. Na druhý brusný disk se nanese diamantová pasta a disk se začne otáčet opačným směrem. Bez diamantové pasty by nevznikl typický výbrus. Po výbrusu musí součástky opět do koupele na vyčištění.

„Nomos

„Nomos
Krabička s diamantovou pastou

„Nomos

Následující stroj vyrábí a leští čepy. Čepy mají velikost kolem jednoho mm, a proto jsou do sběrné nádobky nasávány podtlakem.

„Nomos

„Nomos

„Nomos

Následující dvě fotografie zobrazují stroje pro výrobu a ostření obráběcích nožů:

  • Moderní stroj připomínající kopikt helikoptéry
  • Přístroj staršího výrobního data

„Nomos

„Nomos

 

Závěr
Při mé první návštěvě manufaktury Nomos Glashütte jsem si nevěřil, že je možné by někdo zaběhlou a fungující výrobu hodinových strojků vylepšoval natolik výrazným způsobem. Opak je pravdou a právě na množství techniky a investic, které jsou potřebné pro vlastní výrobu několika součástek navíc, je vidět velmi vysoká náročnost výroby vlastních hodinových strojků. Následně pochopíte, jaký je rozdíl mít na svém zápěstí hodinky, které používají neupravované standardní strojky ETA, nebo hodinky, u kterých si výrobce dává záležet na úpravách strojků, nebo strojky přímo sám vyrábí.

Spojte si pocit z vlastního strojku s možností návštěvy manufaktury, kde vidíte jak krok po kroku s pomocí strojů a lidské práce se kus neživé hmoty – kovu přeměňuje v živý předmět – srdce hodinek ....Daily by hand

 

Pár fotografií Nomos Glashütte Orion Rosé Gold na rozloučenou:

„Nomos

„Nomos

„Nomos

„Nomos

Autor textu a fotografií: Martin Šafránek



||||

4 Komentářů k tomuto článku