Výroba hodinových strojků Nomos (2. část)

Výroba hodinových strojků Nomos (2. část)

Nomos logoJe tomu přesně měsíc, kdy na Chronomagu vyšla první část reportáže z návštěvy továrny hodinářské firmy Nomos. V minulém článku jsme prošli výrobním procesem jednotlivých součástek pro vyrobu hodinovych strojku. Dnes společně projdeme proces kompletace a testování strojků i hodinek. V závěru se vydáme na krátkou obhlídku městečka kde se narodila tradice německého hodinářství.

Vydáno 20. 7. 2008, autor redakce

English version is published on WatchUseek.

Minulou reportáž jsme skončili pohledem na budovu Nomosu zvanou ”Chronometrie”. Dnešní část začneme tedy pohledem na ni. V Chronometrii probíhá kompletace a testování strojků i hodinek. Oddělení výrobních procesů od procesů kompletace a testování je výhodné z pohledu snazšího uchovávání čistoty pracovního prostředí.

Nomos Chronometrie

První kroky nás ale přece jenom zavedou do "výroby" a konkrétně do výroby modrých šroubků. Této problematice jsme se na Chronomagu již jednou věnovali.  Modré šroubky a ručičky jsou nedílnou součástí hodinařiny. Tradiční metoda, kterou používá i Nomos, spočívá v temperování uhlíkaté oceli na konkrétní teplotu kolem 290 C. Před tím je ale třeba šroubky důkladně vyleštit a očistit. U Nomosu se používají šroubky s rovnou hlavičkou a je možné je tak leštit v sériích. Šroubky se vloží do připravené matice a ta se upne do brusky. Leštící jemný kotouč se začne rychle otáček a za chvíli jsou šroubky vyleštěny.

Pristroj na lesteni sroubku

Jakákoliv hodinářská práce, i leštění šroubků vyžaduje plné soustředění. Stačí desetina milimetru nepřesnosti a celá práce přijde nazmar.

Nastaveni pristroje vyzaduje soustredeni

Modření je velmi náchylné na teplotu zahřátí materiálu. Modrého zabarvení je dosáhnuto v úzkém rozmezí 285-295 C. Při teplotě o pět stupňů vyšší šroubky zezelenají a při teplotě o osm stupňů nižší šroubky zčervenají. 

Barvy, ktere je mozne ziskat zahrivanim vylestenych sroubku

Výsledkem je potěcha oka i duše a následný průvan v peněžence.

Modrene sroubky

Jelikož už jsou vyrobeny všechny součástky (včetně modrých šroubků), může začít samotná kompletace kalibrů. Pro každou práci je nutné mít vhodné pracovní prostředí a nástroje. V Nomosu jsou odděleně sestavovány strojky určené pro běžnou produkci a strojky vyráběné na zakázku pro jiné společnosti (Wempe). Pro klenotnickou firmu Wempe vyrábí Nomos strojek Jota (CW 2) s tourbillonem a strojek Theta (CW 1) se všemi konstrukčními prvky a zdobením tradičním pro výrobu v Glashütte.

Pohled na stul hodinare

Kalibry v různém stavu rozpracovanosti jsou ukryty pod průhlednými poklopy, aby se na ně neprášilo. Na fotografii je vidět kalibr Theta (CW 1).

Strojek Theta (CW 1) pod poklopem

Při práci jsou strojky upnuty do "svěráku" aby hodináři neujížděla práce pod rukama.

Strojek Theta (CW 1) bez poklopu

Kalibr Theta (CW 1) má setrvačku hodinek vyvažovanou šroubky. Vyvažování šroubky se používalo dříve jako regulérní součást výrobního procesu. Dnes, kdy jsou součástky vyráběny s výrazně vyšší přeností než dříve,  je vyvažování setrvačky používáno hlavně pro potěchu oka. Šroubky mají jeden-dva milimentry na délku a zašroubovat je správně vyžaduje koncentraci....... 

Koncentrace

a soustředění.

A soustredeni

Práce hodináře má jednu výhodu - výsledek práce je hned vidět a člověk se z něj může hned radovat. Třeba jako pán na obrázku, který by se zcela jistě radoval, nebýt dvou fotografů Chronomagu, kteří jej už 5 minut rušili při práci blesky fotoaparátů.

Vysledek

Produkt koncentrace a trpělivosti - setrvačka.

Setrvacka s namontovanymi sroubky

Detail setrvačky. Šroubky u ramen setrvačky slouží pro regulaci vlivu tepla na rychlost setrvačky a následně i přesnost hodinek. Zde se už ale dostáváme příliš hluboko do komplikované vědy zvané hodinařina.  

Detail setrvacky

Na fotografii je vidět jednu z místností, kde dochází ke kompletaci a k nastavování strojků, které Nomos používá ve svých hodinkách.

Pohled do kompletace a serizovani strojku

Přístroje na fotografiích slouží k simulaci pohybu hodinek na ruce. Slangově se přístrojům říká "gril" (od slova grilovat).

Grilovaci pristroje

Grilovaci pristroje detail

Jednotlivá pouzdra strojků jsou označena barevnými terčíky, které slouží pro identifikaci začátku testování a seřizování kalibru.   

Detail listku

Fotografování práce hodináře je hodně obtížné. Fotograf má málo prostoru, snaží se vyhnout fyzickému kontaktu s hodinářem, na fotografii zabrat jeho práci v co největším detailu a přinutit automatické ostření aby fungovalo tak jak má.

Hodinar pri praci I

Hodinar pri praci II

Montáž natahovacího kolečka a zvětšení nejzajímavější části fotografie.

Montaz natahovaciho kolecka

Montaz natahovaciho kolecka - detail

Po sestavení jsou strojky prvotně seřízeny, překontrolovány na přístroji zvaném vibrograf a dle výsledků měření opět seřízeny až do požadované přesnosti.

Serizovani strojku

Na zvětšené předchozí fortografii je v levém horním rohu zobrazena vypočítaná denní odchylka seřizovaného strojku. Tři vteřiny denně je hluboko v mezích chonometr standardu přesnosti mechanických hodinek, který používá mnoho hodinářských firem jako určitou pečeť kvality přesnosti hodinek. Takovýchto přístrojů je v Nomosu asi patnáct a většina z nich ukazovala podobné hodnoty bez ohledu na pozici hodinek, v jaké se měření provádělo.

Odchylka kalibru

Jakmile je strojek seřízen na požadovanou přesnost, je k němu připevněn ciferník společně s ručičkami.

Montaz ciferniku ke kalibrum

Jaké překvapení skrývá tato fotografie?

Kalibry osazene cifernikem a rucickami

Limitovanou firemní privátní edici s nápisem "Nokia Siemens"!

Nomos Nokia Siemens

Následně je strojek vložen do pouzdra, pouzdro je osazeno sklíčkem i dýnkem a hodinky jsou skoro hotovy.

Hotove hodinky Nomos Club datum

K hodinkám již zbývá přidat pásek z koňské kůže (anglicky Cordovan Shell), což je pro Nomos tradiční materiál. Dle zkušeností uživatelů je řemínek velmi příjemný, krásně měkký a skvěle sedne na ruku.
Temer zkompletovane hodinky

Před balení ma expedicí jsou všechny hodinky podrobeny sedmidennímu testu přesnosti, který má za úkol odhalit chyby v chodu hodinek, které byly způsobeny montáží strojku do pouzdra.  

Zasuvky

Obsah zasuvek

 Fotografiemi Městečka Glashütte se s Vámi protentokrát loučíme. Jak je vidět z fotografie, v Glashütte je do přírody co by kamenem dohodil. 

Prochazka v Glashuette

V žádném městě nesmí chybět hodiny na věži a kostel.

Vezni hodiny

Kostel

Každá expedice vždy fotí pomník pana F.A. Langeho, zakladatele hodinářského průmyslu. Ani my jsme neodolali.

Pomnik F.A. Langeho

Největší náměstí s hodinářským muzeem uprostřed.

Muzeum I

Muzeum II

Budovy A. Lange & Söhne a před nimi rozjařená část výpravy debatující o nezbytnosti koupě nových hodinek vs. koupě nějaké ehm... do bytu :)

Dilema

Moderní budova Glashütte Original.  Původně měla budova klasickou socialistickou výrobní architekturu. Po vzestupu značky doznala dle místních obyvatel velmi citlivé rekonstrukce. 

Glashuette Original

Glashuette Original

Rekonstrukce se nevyhnula ani původní nádražní budově, kde dnes sídlí Nomos a jeho výroba. Zleva  Martin Šafránek, Thierry Albert, Uwe Ahrendt a Martin Weichert.

Nomos

 

Martin Šafránek



||

9 Komentářů k tomuto článku