ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO

ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO

Recenze hodinek ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO je první redakční recenzí hodinek manufaktury Zenith na Chronomagu. Pravda, v minulosti jsem napsal text o dvou modelech této značky, článek měl ale podobu stručného představení a popisoval pouze prvotní dojmy z krátkého setkání s hodinkami Grande Chronomaster XXT Tourbillon a Defy Xtreme Tourbillon Sea. Díky laskavosti člena Chronomag fóra jsem měl možnost během několika dnů důkladně prověřit ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO v provedení XT (46,5mm).

Vydáno 6. 1. 2010, autor redakce

Řada Zenith Defy
Řada Defy představuje robustní sportovní hodinky osobitého designu s technologicky velmi vyspělými manufakturními mechanickými strojky. Poznávacím znakem hodinek je výrazná masivní luneta s vystouplými plastikami, strukturovaný podklad číselníku a řada prvků funkčního průmyslového designu. Řada se dělí na dvě části:

  • Relativně designově usedlá kolekce Defy Classic s vodotěsností 300m (do které patří recenzované hodinky)
  • Extravagantní Defy Xtreme pro kterou je typický:
    • Expresivní design číselníku a ruček
    • Chránič korunky
    • Vyšší míra použití netradičních a high-tech materiálů na číselník, pouzdro a tah
    • Vodotěsnost 1000m

„ZENITH
DEFY XTREME TOURBILLON SEA

Recenzované hodinky ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO:

„ZENITH

Zpět k řadě Defy Classic.

"Základní" modely jsou osazeny manufakturním ultratenkým strojkem s automatickým nátahem ZENITH ELITE 680 SC, který je složen ze 143 součástek (případně jeho variantami). Typickým představitelem řady Defy Classic jsou hodinky s mechanickým chronografem s legendárními strojky ZENITH EL PRIMERO. Hodinářským vrcholem Mont Blanc (ehm..trapný pokus o skrytou reklamu) jsou modely kategorie Haute Horlogerie s tourbillonem a GYRO tourbillonem (tourbillon otáčející se ve více osách):

  • DEFY CLASSIC ZERO-G TOURBILLON - s GYRO tourbillonem (294 součástek)
  • DEFY CLASSIC TOURBILLON SEA – chronograf, tourbillon (325 součástek)

Počátky řady Zenith Defy lze dohledat až do šedesátých let - hodinky výrazného designu, rozhodně ne elegantní. Neprůměrně přesný strojek s automatickým nátahem.


Autor: Ebay.com obchod Nostalgiatimes


Autor: Ebay.com obchod Nostalgiatimes


Autor: Ebay.com obchod Nostalgiatimes

Skok o několik desetiletí – objevuje se pro Zenith typický masivní ocelový tah z broušené oceli. Vyobrazené hodinky jsou osazeny quartzovým strojkem s LED indikací vteřin a data.


Autor: Ebay uživatel jasehu15


Autor: Ebay uživatel jasehu15

Současné hodinky řady Defy Classsic se věrně drží atributů svých předchůdců, tedy:

  • Výrazný ale i univerzální design, který se nebude líbit každému, hodinky ale nejsou rozhodně kýčovité
  • Masivní ocelový tah s broušené oceli
  • A hlavně ...perfektní technika mechanických hodinkových strojků

„ZENITH

Recenze ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO
V souladu s výše uvedenými charakteristikami hodinek Zenith Defy, nezačnu recenzi popisem pouzdra, ale názornou fotografií srdce hodinek - kalibru EL PRIMERO 4000 SC:

„ZENITH

Základní technické parametry strojku EL PRIMERO 4000 SC:

  • Průměr: 30,50 mm
  • Výška: 6,50 mm
  • Počet součástek: 278
  • Počet kamenů: 31
  • Frekvence 36 000 půl/kmitů za hodinu
  • Rezerva chodu: více jak 50 hodin
  • Funkce:
    • Centrální ukazatel hodin a minut
    • Ukazatel data na pozici „4″
    • Malá vteřinová ručka na pozici „9“
    • Chronograf
      • Centrální vteřinová ručka měřeného času
      • Ukazatel minut měřeného času na pozici „3“
      • Ukazatel hodin měřeného času na pozici „6"

„ZENITH

S kalibrem EL PRIMERO se člověk nesetkává každý den. Většina prodávaných švýcarských chronografů je osazena různými variantami jednoho jediného mechanického strojku s chronografem – ETA 7750. Jak na mě strojek EL PRIMERO zapůsobil?

  • Už jen samotný pohled na strojek v sobě skrývá nádech exotiky. Kromě hodinek Zenith je možné strojky ZENITH EL PRIMERO spatřit pouze ve vybraných hodinkách Panerai, Rolex (dřívější verze hodinek Daytona) a několika málo dalších značkách. Šťastný majitel hodinek se tak může kochat strojkem, který není běžně k vidění
  • Strojek mě uchvátil rychlým tikotem a téměř plynulým pohybem vteřinových ruček (včetně ručky chronografu), o kterém si mohou nechat zdát kalibry typu ETA 7750 s nižší frekvencí
  • Zdobení rotoru automatického nátahu strojku je rovněž na patřičné úrovni
  • Nastavení data a času se děje v opačných polohách korunky, než u standardních ETA strojků (více později)

K recenzi jsem měl zapůjčený model ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO ve verzi XT - tedy ve velikosti pouzdra 46,5mm. V prodeji je stále ještě verze T s průměrem pouzdra 43mm. Výška pouzdra je 17,5mm - daň za vodotěsnost 300M a chronograf. Jen samotné sklíčko má tloušťku 4mm.

První pohled na hodinky evokuje hrubě opracovaný ocelový ingot, bližší zaostření na číselník připomene hebkost sametu. Designérům se v hodinkách podařilo skloubit mohutnost s jemností.....velmi povedeně.

Samotné pouzdro bez lunety a tlačítek je opticky nenápadné. Pouzdro má broušenou povrchovou úpravu, leštěné jsou pouze zkosené boční hrany, které opticky zdůrazňují tvar pouzdra. Velikost pouzdra předurčuje hodinky k brzkým škrábancům, což by majiteli nemělo vadit - ZENITH DEFY CLASSIC CHRONO AERO jsou hodinky do nepohody (bez ohledu na cenu necelých 222 tisíc CZK).

„ZENITH

Nebýt barevného ciferníčku chronografu, byla by luneta nejvýraznější částí hodinek. Nečekejte řádné ladné čisté linie, ale ani kýčovitou lacinost lunet některých Breitling modelů. Masivní luneta s černou PVD povrchovou úpravou je osazena osmi plastikami, čtyři z nich mají tvar plastického loga manufaktury. Plastiky nejsou vyrobeny jako součást lunety, ale jako samostatné díly, které jsou do lunety následně napevno vsazeny. Provedení hvězdiček je ukázkové, I při výrazném zvětšení uvidíte perfektně ostré provedení hran plastik. Detailní provedení hvězdiček má pouze jednu drobnou nevýhodu – snadno se na nich uchytí vlákna z oblečení.

Poznámka: Před focením jsem se snažil odstranit pinzetou nečistoty z lunety. Vzhledem k ceně hodinek, mé vrozené nešikovnosti a možnému poškrábání lunety jsem čištění radši přenechal majiteli.

„ZENITH

„ZENITH

Sklíčko je jemně vypouklé s perfektní oboustrannou antireflexní úpravou. Drobné nádechy modré barvy jsou významnou součástí kouzla hodinek a společně s barevným provedením ciferníčku chronografu dodávají hodinkám nádech hravosti (více později). Nad ukazatelem data je umístěna z vnitřní strany sklíčka lupa, ukazatel data tak opticky nezapadne ve větší ploše číselníku.

„ZENITH

Tloušťka skla 4mm zajišťuje společně se šroubovací korunkou a tlačítky chronografu vodotěsnost 300m.

„ZENITH

Klasicky pojatá korunka většího průměru je opatřena výraznou plastikou loga výrobce. Při práci s korunkou pochopíte, proč je cenovka 222 tisíc CZK u těchto hodinek oprávněná. Korunka i tlačítka chronografu pracují přesně jako pojistka granátu. Korunka má optimální tuhost při přepínání mezi jednotlivými polohami i při práci v jednotlivých polohách. Takto přesnou práci s korunkou vám dle mých dosavadních osobních zkušeností nenabídne drtivá většina švýcarských hodinek střední třídy.

Práce s korunkou:

  • Pozice „0“ – ruční nátah
  • Pozice „1“ – nastavení času (nastavení času a data se děje v opačných pozicích než u strojku ETA 7750)
  • Pozice „2“ – nastavení data

„ZENITH

Tlačítka chronografu jsou šroubovací, zašroubování jde velmi zlehka, bohužel prvotní povolení zašroubovaných tlačítek vyžaduje více fyzické síly nebo malé kapesní kombinačky. Povrch tlačítek je opatřen giloší - do detailu zpracovanou.

„ZENITH

Pohled na dýnko hodinek odhalí nejen do detailu dotažený legendární strojek El Primero, tentokráte typu 4000 SC, ale i jednu z mála chyb těchto hodinek. V průběhu posledních několika let narostla pouzdra hodinek výrazným způsobem, velikost pouzdra 43-46mm je dnes spíše standardem. Bohužel hodinkové strojky zůstávají v 99% stejně velké jako před dvaceti-třiceti lety, kdy byla průměrná velikost hodinek 36-40mm. Důsledkem je tak optické zhuštění jednotlivých ukazatelů (datum, chronograf, rezerva nátahu) v centru číselníku.

„ZENITH

I když mají hodinky širokou lunetu a designéři použijí všelijaké designové finty, je strojek EL PRIMERO pro hodinky velikosti 46,5mm trošku malý. U menší verze hodinek (43mm) tato výtka odpadá.

„ZENITH

Jemná giloše číselníku a do detailu propracované jemné číslice a indexy tvoří protiváhu masivního broušeného pouzdra a společně tvoří ideální hodinky pro každodenní nošení při všech příležitostech.

Číselník připomíná magnetickou nástěnku ze základní školy, na kterou děti v zápalu hry přilepily magnety různých tvarů a barev. Podklad číselníku (magnetické tabule) je v jedné rovině, indexy působí dojmem, že se za chvíli samy náhodně přeskupí.

„ZENITH

Míra detailů i kvalita provedení je ukázková:

„ZENITH

Hodinová a minutová ručka jsou skeletonové s luminiscenční výplní ve špičce. Stejného provedení jsou i malé ručky chronografu i malá vteřinová ručka na pozici "9". Luminiscence je spíše decentní.

„ZENITH

Centrální vteřinová ručka chronografu tvaru oštěpu je sytě červená, stejně jako ručka měřených minut chronografu an pozici "3".

„ZENITH

Masivní ocelový tah z broušené oceli je do detailu propracovaný. Prostřední dílky tahu mají vzor připomínající protiskluzové ocelové desky podlahy nákladního výtahu.

„ZENITH

„ZENITH

„ZENITH

 

Závěr
Kvalita hodinek je bez jakékoliv připomínky. Hodinky jsou určeny pro celodenní nošení, čemuž napovídá vysoká vodotěsnost i absence tlačítkového otevíracího mechanismu spony tahu. Pro otevření tahu je potřebné vynaložení určité síly, stejně jako pro odšroubování tlačítek chronografu.

Jinými slovy - hodinky jsou určeny pro pořádné chlapy..... kteří ocení jemnost číselníku i třeba návštěvu opery:-)

Kolekce hodinek Zenith je k dispozici v Klenotnictví Dušák

 Fotografie modelů Zenith Defy ze šedesátých let laskavě poskytli:

Autor textu a fotografií Zenith Defy Classic Chrono Aero: Martin Šafránek



|||

6 Komentářů k tomuto článku