Omega: oficiální časoměřič olympijských her

Omega: oficiální časoměřič olympijských her

Olympijské hry jsou největší sportovní událostí moderní doby. Koncentrace mnoha špičkových sportovců soupeřících v desítkách soutěžních disciplín je svátkem nejen pro sportovní fanoušky, ale i významnou akcí pro širokou veřejnost na celém světě. Olympijské hry byly za dobu své existence svědkem řady výjimečných výkonů, za kterými stojí léta odříkání, vytrvalosti, ale i štěstí a náhody. Měsíce a roky dlouhých příprav sportovce projdou často zkouškou v jediném okamžiku, který je nutné přesně a odpovědně změřit. O výsledku či prohře rozhoduje i pouhá tisícina vteřiny.

Vydáno 31. 1. 2010, autor redakce

Společnost OMEGA a její mateřská společnost, skupina Swatch Group, podepsaly s Mezinárodním olympijským výborem (MOV) dohodu, která zaštituje pokračování této společnosti v roli oficiálního olympijského časoměřiče až do olympijských her v roce 2020.

Řada hodinářských značek sponzoruje sportovní události. Představené partnerství ale není pouhou marketingovou kampaní. Zajištění kompletní časomíry je alfou i omegou :-) tak velkolepé sportovní akce, jakou jsou XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru. A úkol to není rozhodně jednoduchý.

S měřením času mají specialisté této hodinářské firmy desítky let zkušeností. Stopky i jiná časoměrná zařízení značky OMEGA měří výkony na sportovních událostech již více než sto let. Roku 1932 se společnost Omega stala oficiálním časoměřičem X. letních olympijských her v Los Angeles. Bylo to poprvé, kdy byla jediné společnosti svěřena úloha měřit všechny disciplíny.

Hodinky značky Omega se podívaly i do vesmíru. Hodinky Omega Speedmaster Professional byly vybrány NASA pro program Apollo a zúčastnily se řady výstupů do vesmírů i přistání na Měsíci.

O švýcarském výrobci hodinek značky OMEGA: Švýcarský výrobce luxusních hodinek OMEGA byl založen v roce 1848 a od té doby udává tempo v mnoha oblastech hodinářského řemesla. Od roku 1932 je oficiálním časoměřičem olympijských her. Stejná úloha značku čeká i zimních olympijských hrách ve Vancouveru a v roce 2012 v Londýně. Kromě podpory význačných golfových hráčů a plavců se Omega věnuje i kolektivním vodním sportům. Hodinky OMEGA byly také první časomírou, kterou měl člověk na zápěstí při vstupu na povrch Měsíce. K ambasadorům značky patří plavci Ian Thorpe či Alexander Popov, golfisté Sergio Garcia a Michelle Wie, pilot formule 1 Michaela Schumacher, jachtař Dean Barker, herečka Nicole Kidman, herec George Clooney či modelka Cindy Crawford. Značka je spojena také s filmovou postavou agenta 007 Jamese Bonda. Více informací najdete na webových stránkách www.omega.ch .


Zadní dýnko hodinek OMEGA Seamaster Diver 300m "Vancouver 2010" Limited Edition

XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru v číslech
O náročnosti role oficiálního časoměřiče názorně vypovídají údaje o rozsahu soudobých olympijských her. XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru budou zahájeny 12. února 2010. Hry budou slavnostně zakončeny 28. února 2010. Po dobu 17 dní se soutěžních klání zúčastní přes 5,5 tisíce sportovců a oficiálních účastníků z více než 80 zemí. Podle odhadů přilákají tyto olympijské hry k obrazovkám více než 3 miliardy diváků z celého světa. Olympiádu navštíví více než 10 000 zástupců tisku a očekává se, že speciální webovou stránku www.vancouver2010.com navštíví více než 75 miliónů uživatelů.

Pro tyto olympijské hry bude společnost OMEGA zajišťovat poskytování časomíry pro všechny soutěže, zpracování dat i zveřejňování a distribuci výsledků. Jinými slovy - každý případný nezdar v časomíře bude mít dostatečně velké publikum. Celková organizace časomíry tak musí šlapat jako… švýcarské hodinky.


Oficiální odpočet do zahájení XXI. zimních olympijských her od společnosti OMEGA

Na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru se bude soutěžit v 15 sportovních soutěžích, každá z nich vyžaduje řadu přístrojů pro časomíru. Není divu, že pro XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru je připraveno více než dvě stě časoměřičů a správců dat, kteří budou obsluhovat přibližně 250 tun zařízení propojeného mnoha kilometry kabelů:

  • Alpské lyžování
  • Biatlon
  • Boby
  • Běh na lyžích
  • Curling
  • Krasobruslení
  • Akrobatické lyžování
  • Lední hokej
  • Saně
  • Severská kombinace
  • Short Track
  • Skeleton
  • Skoky na lyžích
  • Snowboard
  • Rychlobruslení

Nesmíme zapomenout ani na paralympijské hry, pro které je společnost OMEGA též oficiální časoměřič. Hry startují 12. března a budou trvat deset dnů. Pořadatelé paralympiády očekávají, že Zimní paralympijské hry ve Vancouveru 2010 přilákají více než 1350 sportovců a oficiálních činovníků z více než čtyřiceti zemí.

HISTORIE ČASOMĚŘIČSTVÍ (SE ZAMĚŘENÍM NA ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY)
Většina diváků olympijských her si již nedokáže představit dobu, kdy kompletní výsledky a statistiky soutěží nebyly profesionálně zpracovány a zveřejněny ihned po závodě. Až do roku 1932 řešili organizátoři olympijských her klíčovou otázku, jaké hodnoty z časoměrných zařízení a stopek vydávat za oficiální výsledky. Pověření časoměřiči používali své vlastní stopky a konečné výsledky byly často předmětem sporů a vyjednávání. Důvodem byla zejména odlišná míra přesnosti mechanických stopek i rozdílné metody samotného měření.

Používané stopky byly vyrobeny mnoha výrobci v různorodé kvalitě. Přesnost jednotlivých stopek se lišila nejen při konstantní pokojové teplotě, ale zejména při změnách venkovní teploty a polohy stopek vůči zemi. Každé stopky reagovaly na změnu teploty a polohy jinak velkou odchylkou. Výsledný naměřený čas několikahodinového závodu se tak lišil v závislosti na konkrétních použitých stopkách. Zákulisní diskuse nad stanovením oficiálních výsledků byly mnohdy stejně vášnivé a emotivní jako finále hokejových utkání.

Když se roku 1932 stala OMEGA oficiálním časoměřičem X. letních olympijských her v Los Angeles, poskytla 30 vysoce přesných stopek certifikovaných nezávislou observatoří v Neuchâtelu jako chronometry pro použití k oficiální časomíře ve všech sportovních kláních. Chronometr certifikace není ničím jiným, než testem přesnosti hodinek v různých teplotách a polohách. Výsledkem mnohatýdenního měření je velmi detailní charakteristika přesnosti chodu stopek za proměnlivých podmínek. I dnes je většina hodinek značky OMEGA certifikována jako „Chronometr“ dle metodiky C.O.S.C. Certifikát je dokladem stabilní přesnosti hodinového strojku.

Prověření přesnosti chodu hodinek nezávislou observatoří v Neuchâtelu přesvědčilo olympijský organizační výbor, aby vybral časoměrná zařízení se značkou OMEGA. Bylo to poprvé, kdy byla jediné společnosti svěřena úloha měřit všechny olympijské disciplíny.

Oficiální výsledky X. letních olympijských her v Los Angeles v roce 1932 byly měřeny s přesností na pětiny a desetiny vteřiny. Na tehdejších olympijských hrách byly v téměř každé disciplíně stanoveny nové světové rekordy. Sportovně technický ředitel této olympiády se o zapůjčených stopkách značky OMEGA vyjádřil takto: "Byly velmi uspokojivé ve všech směrech a jejich zjevná přesnost byla příčinou značných komplimentů ze strany pořadatelů."

IV. zimní olympijské hry v Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936 byly první zimní olympiádou, kde společnost OMEGA vystupovala v roli oficiálního časoměřiče. Pro měření času bylo použito 27 stopek značky OMEGA.

Úspěšným vstupem společnosti OMEGA do role oficiálního časoměřiče olympijských her příběh nekončí. Po více než tři čtvrtiny století značka OMEGA zlepšuje techniku měření času, zpracování a vyhodnocení dat.

Roku 1948 bylo poprvé použito na V. zimních olympijských hrách ve v Sv. Mořici mobilní fotoelektrické oko. Poprvé tak bylo automaticky spuštěno měření času v okamžiku, kdy se otevřela startovací brána.

Rok 1952 přinesl systém Raced OMEGA Timer, který byl schopen od této chvíle měřit setiny sekundy pod snímky sportovců na cílové pásce, úspěšně nahradil proslulé „Kouzelné oko“ z roku 1949, byl v roce 1951 následně přejmenován na Photofinish a jako takový připraven k použití na Zimních olympijských hrách v Oslo v roce 1952. Začala tak éra quartzových strojků a elektroniky, kterou reprezentoval tzv. Time Recorder od společnosti OMEGA. Jednalo se o mobilní zařízení nezávislé na elektrické síti, které dále umožňovalo vytisknout výsledky na nekonečný papír. Tato inovace získala pro společnost OMEGA prestižní ocenění 'Croix du Mérite Olympique'. Oficiální časy byly nyní zaznamenány s přesností na setinu vteřiny.

Na VII. zimních olympijských hrách v italské Cortina d'Ampezzo v roce 1956 byly poprvé v alpském lyžování použity startovací brány. Čas startu byl automaticky spuštěn akustickým semaforem, kdy akustická signalizace odpočítala značku červená - žlutá - zelená.

Na IX. zimních olympijských hrách v Innsbrucku v roce 1964 byl představen systém Omegascope, který zavedl koncept reálného času do televizního sportovního vysílání. Výsledky sportovních výkonů se okamžitě zobrazovaly na obrazovkách milionů televizních diváků. Nikdy předtím nebyli diváci mimo sportoviště tak rychle a dobře informováni o událostech odehrávajících se daleko od pohodlí jejich domova.


Systém Omegascope

Na XIII. zimních olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980 měl premiéru systém OMEGA Game-O-Matic, který vypočetl a zobrazil pořadí a výsledek sportovce již chvíli, kdy projel cílovou čárou.

Na XVI. zimních olympijských hrách v Albertville v roce 1992 měřil časy v soutěžích rychlobruslařů digitální systém OMEGA Scan-O-Vision, který změřil výsledný čas s přesností na tisíciny vteřiny, jakmile závodník překročil cílovou čáru. Systém umožnil doslova fotografovat čas, když sekvenci fotografií spojil v jeden finální obrázek.

Rok 2000 přinesl další inovaci v podobě OMEGA’s Live Timing na stránkách www.omegatiming.com. Do 15 vteřin po dohmátnutí mělo globální publikum na internetu k dispozici a ke stažení kompletní výsledky, pořadí, rozdíly a údaje o případných rekordech.

Na XX. zimních olympijských hrách v Turíně v roce 2006 měli rychlobruslaři ke kotníku připevněný radiolokační opakovač (transpondér) a časoměřiči tak mohli zachytit okamžiky náhlého zrychlení, rychlost bruslaře v zatáčkách i okamžitý konec, pokud závodník upadl.

Společně s rostoucím počtem účastníků olympijských her i soutěžních disciplín rostla zároveň náročnost zajištění jejich časomíry. Pro měření času IV. zimních olympijských her v roce 1936 bylo použito 27 stopek značky OMEGA. O sedmdesát let později na XX. zimních olympijských hrách v Turíně společnost OMEGA vyslala 208 profesionálů - 127 časoměřičů a 81 správců dat, které vyzbrojila 220 tunami vybavení.

Pro XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru společnost OMEGA mobilizuje největší kontingent časoměřičů v historii zimních sportů - více než dvě stě časoměřičů a správců dat, kteří budou obsluhovat přibližně 250 tun zařízení.

Novinky pro XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru
Každé olympijské hry přináší inovace v technickém a technologickém zabezpečení časomíry. Pro tyto olympijské hry společnost Omega připravila řadu novinek:

Elektronický startovací systém
Jedním z nejvíce ukazovaných záběrů ze všech olympijských her je startovací pistole, připomínající historické revolvery, které byly tak populární ve filmech z Divokého západu. Na letošních zimních olympijských a paralympijských hrách však bude nahrazena efektivnějším, futuristický přístrojem složeným ze světelné pistole a zvukového boxu.

Jakmile startér stiskne spoušť stanou se současně tři věci: zazní zvuk, zableskne světlo a spustí se časový spínač. Stisknutím spouště podruhé během dvou sekund je signalizován předčasný start. Zvuky lze změnit a stáhnout následně do počítače.

Aby tomu bylo jako u tradičních plynové pistole, bude zvuk reprodukován prostřednictvím reproduktorů umístěných u každého závodníka, což zaručí, že všichni uslyší signál současně. Na některých sportovištích budou reproduktory napojeny i do lokálního rozhlasu.


Startovací pistole Omega z letních olympijských her

Bodovací systém s vysokou kvalitou obrazu
V olympijských krasobruslařských kláních budou mít rozhodčí poprvé k dispozici OMEGA bodovací systém s vysokou kvalitou obrazu. Díky vysoce kvalitnímu obrazu budou moci rozhodčí kvalitněji bodovat.

Univerzální sledovací systém
V kláních klasického lyžování bude použit Univerzální sledovací systém OMEGA. Systém je založen na technologii globálního navigačního systému (GPS) a bude sloužit pro sledování umístění jednotlivých závodníků během závodu. Systém umožní měřit vzdálenosti mezi lyžaři kdykoli během závodů a zobrazit jejich polohu pomocí trojrozměrné animace. Podobný systém byl s velikým úspěchem použit při XXIX. letních olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 v závodech v silniční cyklistice a triatlonu.

Transpondery pro skicross a snowboardcross
Jako nový sport pro XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru 2010 byl nakonec oficiálně schválen pouze skicross. Šest dalších sportů, které byly původně zvažovány, bylo nakonec zamítnuto ze strany MOV v roce 2006, kdy se jeho členové sešli k hlasování o zařazení nových sportů. Pokud jde o zamítnuté sporty, jednalo se o smíšenou štafetu v biatlonu, smíšenou čtyřhru v curlingu, soutěž týmů v alpském lyžování a v bobech, týmovou soutěž v jízdě na saních a akrobatické lyžování žen.

Ve skicrossu budou použity transpondéry (radiolokační opakovače), které umožní zobrazení okamžitého pořadí jednotlivých závodníků v průběhu závodu. Zařízení budou ze stejného důvodu použita i v soutěži mužů a žen ve snowboardcrossu.

Startovací brána SNOWGATE
Závodníci v alpských disciplínách budou startovat z nové startovací brány "Snowgate". Startovací brána je osazena vylepšenou technologií dotykové tyče, která zaručuje stejnou identifikaci přesného okamžiku startu pro všechny závodníky. Identifikace startu je navíc řešena dvěma nezávislými systémy – elektro-mechanickým a čistě mechanickým. Lyžaři mají desetivteřinový interval pro start a mohou odstartovat až pět vteřin před nebo pět vteřin po oficiálním startovacím čase. Jsou-li v tomto intervalu, měřící systém se automaticky spustí, jakmile projedou bránou. V opačném případě jsou diskvalifikováni.

V předchozích odstavcích jsme si představili jednotlivé novinky v časomíře pro XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru. V dalších odstavcích budou stručně popsány některé soutěžní disciplíny, kterých se budou účastnit i čeští sportovci.

Alpské Lyžování
Mužské i ženské sjezdové lyžování debutovalo na IV. zimních olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchenu 1936. V roce 1948 byly přidány slalom a sjezd. Obří slalom se stal olympijským sportem v roce 1952 a super-G v roce 1988.

Rychlost a napětí až do konce dělá ze závodů ve sjezdovém lyžování jeden z nejpopulárnějších olympijských zimních sportů. Závodníci mohou dosáhnout rychlosti přesahující 130 kilometrů v hodině, když se spouštějí z velmi prudkých sjezdovek. Převýšení u mužů se běžně pohybuje od 180 metrů ve slalomu až po 1100 metrů ve sjezdu, u žen je to 140 metrů ve slalomu až 800 metrů ve sjezdu.

V závodech ve sjezdovém lyžování zažije na Olympiádě ve Vancouveru svou olympijskou premiéru systém Chronos Timer.

Na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru se budou medaile v alpském lyžování rozdělovat v deseti závodech a to ve sjezdu, super-G, slalomu, obří slalomu a kombinaci mužů i žen.

Běh na lyžích
První závody se uskutečnily v Norsku již v 17. Století, ve střední Evropě až ke konci devatenáctého století. Běh na lyžích byl již součástí I. zimních olympijských her v Chamonix v roce 1924 a to ve formě závodu na 18 a 50 km a závodu sdruženého (dnes severská kombinace). Roku 1936 byl na program olympijských her přidán štafetový běh 4×10 km.

Na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru se budou rozdávat medaile v těchto soutěžích:

  • 7,5 km ženy
  • 10 km muži
  • 10 km stíhací závod ženy
  • 12,5 km stíhací závod muži
  • 15 km s individuálním startem ženy
  • 20 km s individuálním startem muži
  • 15 km s hromadným startemt muži
  • 12,5 km s hromadným startem ženy
  • 4 x 6 km štafeta ženy
  • 4 x 7,5 km štafeta muži

Lední hokej
Turnaje ledního hokeje jsou nedílnou součástí olympijských her od roku 1920. První olympijský turnaj se překvapivě hrál na VII. letních olympijských hrách v Antwerpách. Poté byly turnaje hokeje trvale přesunuty do zimních olympijských her, kde se první turnaj odehrál v rámci I. zimních olympijských her v Chamonix v roku 1924.

Na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru bude hokej jedním z hlavních lákadel, vždyť Kanada je bezesporu kolébkou ledního hokeje a hraje se zde i nejkvalitnější liga na světě - NHL. Zápasy se budou odehrávat na stadionu, který bude mít standardní rozměry pro NHL (61 × 26 metrů), namísto rozměrů pro mezinárodní kluziště (61 × 30 metrů). Téměř všechny zápasy proběhnou na hokejovém stadionu GM Place, na kterém hrají svoje zápasy v NHL Vancouver Canucks.

Rozlosování do jednotlivých skupin je následující: Skupinu A tvoří USA, Švýcarsko, Kanada, Norsko, Skupinu B pak Rusko, Lotyšsko, Česko a Slovensko. Do skupiny C bylo vylosováno Finsko, Bělorusko, Německo a Švédsko.

Lety na lyžích
Skoky na lyžích jsou součástí zimních olympijských her již od I. zimních olympijských her v Chamonix v roce 1924. Soutěž na velkém můstku se poprvé objevila v Innsbrucku v roce 1964.

U konce můstku skokani dosahují před samotným odrazem přibližně 90 kilometrové rychlosti. Odraz musí být přesně načasovaný a perfektně provedený. Skokanské můstky disponují mnoha nájezdovými okny a podle aktuálních povětrnostních podmínek rozhodne jury o délce nájezdu. Skokani jsou hodnoceni podle délky a stylu skoku; tato dvě kritéria spolu velmi úzce souvisí a často má skokan s nejdelším skokem i nejvyšší body za styl. Kvalita dopadu může být rozhodujícím faktorem při rozhodování o umístění v okamžiku, kdy skokané skočí do přibližně stejné vzdálenosti.

Na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru se bude soutěžit na středním můstku, velkém můstku a v týmové soutěži.

Rychlobruslení
Rychlobruslení je součástí olympijských her od I. zimních olympijských her v Chamonix v roce 1924. Ženské rychlobruslení se stalo plnohodnotnou medailovou disciplínou na VIII. zimních olympijských hrách ve Squaw Valley v roce 1960.

Díky rychlostem přesahujícím 60 kilometrů za hodinu je rychlobruslení nejrychlejší soutěží s výhradně lidským pohonem bez jakýchkoli mechanických pomůcek. V průběhu závodu je u cílové čáry umístěna tabule s počítadlem, která závodníkům říká, kolik kol ještě chybí do konce. Cílový čas je určen v okamžiku, kdy nůž brusle protne světelný paprsek umístěný na povrchu ledu na cílové čáře.

V případě sporů je zde cílová kamera OMEGA Scan'O'Vision, která zaznamenává dění na cílové čáře rychlostí 2000 snímků za sekundu. V rychlobruslení čelí časoměřiči a jejich technologie ultimativní výzvě: čas se zde měří na tisíciny sekundy. Pro představu, než stačíte říci “Olympic speed skating”, uběhne asi sekunda, jinými slovy tisíc mikromomentů.

Na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru se bude v rychlobruslení rozdávat 12 sad medailí a všechny soutěže se uskuteční na okruhu Richmond Olympic Oval. Ženy soutěží na tratích 500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, 5000 m a v týmové soutěži. Mužské tratě jsou 500 m, 1000 m, 1500 m, 5000 m a 10.000 metrů. Také muži mají soutěž týmů.

Bobové soutěže - historie a jak se měří časy ve Sv. Mořici
Původ bobových soutěží vede do Svatého Mořice, exkluzivního švýcarského vysokohorského střediska, které bylo oblíbeným místem anglické smetánky na konci devatenáctého století. Různé druhy saní byly dlouho používány jako dopravní prostředek, ale přidělání základního řídícího mechanismus proměnil původní saně na závodní vybavení a zrodila se nová soutěžní disciplína. Dřevěné saně byly brzy nahrazeny "boby" z oceli. Toto pojmenování pochází z houpavého pohybu, tzv. „bobbing“, který posádka používala ve snaze zvýšit rychlost.

První bobový klub na světě byl založen ve Sv. Mořici v roce 1897, a vznikla tam i nejstarší bobová dráha na světě postavená v roce 1904. Dnes 1722 metrů dlouhá dráha Olympia Bob Run St. Moritz/Celerina je jedinou přírodní ledovou dráhou a stále se ještě používá pro mezinárodní soutěže. Převýšení dráhy je 130 metrů a je plná různých zatáček a zvratů. Jejich jména jako Snake, Horse Shoe, Telephone, Devil’s Dyke odkazují na anglický původ, protože to byli právě Angličané, kdo s tímto sportem přišel.

Na prvních Zimních olympijských hrách ve francouzském Chamonix v roce 1924 byla na programu i soutěž v mužském čtyřbobu. O čtyři roky později, kdy Svatý Mořic poprvé hostil zimní olympijské hry, byl do programu zařazen i mužský pětibob, který byl však na další olympiádě v roce 1932 nahrazen soutěží dvojbobů. Tento formát už se nezměnil a do dneška muži i ženy soutěží ve čtyřbobech a dvojbobech.

V tomto sportu se hodně se změnilo od časů, kdy odvážní průkopníci prvně řídili své dřevěné saně po ledový alpských svazích před více než sto lety. Již první bobový závodníci se profilovali z různých disciplín lehké atletiky, která pěstuje sílu a rychlost důležitou pro dobrý start bobu. S tím, jak tento sport získával na popularitě, byla zavedena pravidla pro omezení hmotnosti posádky a bobu. To vedlo k trendu štíhlých, ale silných závodníkům a elegantním sklolaminátovým bobům tak, jak je známe dnes.

Dnešní boby jsou postaveny tak, aby zvládly rychlosti nad 145 km/h a to díky aerodynamickému tvaru se čtyřmi ocelovými noži umístěnými po dvou vpředu a vzadu. Přední nože jsou řízeny pilotem pomocí kabelu. Brzdař sedí vzadu, ozbrojený s pákou se zubatým talířem, který uvolňuje na led a brzdí tak bob. Ve dvojbobu tvoří posádku jen pilot a brzdař, čtyřbob zahrnuje i dva „tlačiče“, kteří na startu pomáhají získat co nejvyšší rychlost. Maximální délka čtyřbobu je 3,80 m, maximální šířka je 0,67 metru a maximální hmotnost včetně posádky je 630 kg.

Všichni závodníci v bobových soutěžích se snaží projet dráhu v nejrychlejším možném čase. Od pevného startu tým tlačí bob asi 50 metrů a pak naskáče dovnitř.

Na dráhu ve Sv. Mořici nainstaloval OMEGA časoměřický tým 16 párů infračervených fotobuněk, které se používají k měření času na startu, v cíli, pro mezičasy a pro měření maximální rychlosti, kterou dosáhne každý z týmů během průjezdu tratí. První sada fotobuněk OMEGA se nachází deset metrů od místa, kde závodníci vyrážejí; délka startu každého týmu je změřena v okamžiku, kdy bob mine první infračervené paprsky fotobuněk; cílový čas je zaznamenán, jakmile bob překročí cílovou čáru.

Když hodiny OMEGA odpočítávající čas zbývající do zahájení XXI. zimních olympijských her ve Vancouveru v roce 2010 dosáhly na značku minus jeden rok, společnost OMEGA představila limitovanou edici hodinek pro tyto olympijské hry - OMEGA Seamaster Diver 300m "Vancouver 2010" Limited Edition. Kromě této limitované edice naleznete v kolekci hodinek značky OMEGA kolekci „Olympic Timeless Collection“, kterou OMEGA vzdává hold olympijským hrám i tradicím. Obě tyto edice hodinek připomínajících také roli společnosti OMEGA jako oficiálního časoměřiče a zpracovatele dat pro olympijské hry.

OMEGA Seamaster Diver 300m "Vancouver 2010" Limited Edition
Hodinky OMEGA Seamaster Diver 300m "Vancouver 2010" Limited Edition jsou vzhledově nápadné hodinky s bíle lakovaným číselníkem a červenou lunetu z eloxovaného hliníku. Tato barevná kombinace připomíná kanadskou vlajku s červeným javorovým listem třepetající se v zasněžené krajině.

Na XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru odkazují i olympijské kruhy na centrální vteřinové ručce stopek. Ručky i indexy jsou potaženy bílým luminiscenčním materiálem Super LumiNova, který v noci nebo v omezených světelných podmínkách světle modře světélkuje.

Zadní část pouzdra je zdobena znakem XXI. zimních olympijských her ve Vancouveru, který se nazývá "Ilanaaq" a je symbolem této olympiády. Představuje postavy zhotovené z nakupených kamenů, které stavěli původní obyvatelé proto, aby sloužily jako pozdrav pro všechny, kdo cestovali přes jejich území. Na zadní straně pouzdra je též vyraženo číslo limitované edice ve formátu (0001/2010).

Technické parametry hodinek:

  • Ocelové pouzdro o velikosti 41mm
  • Zadní víčko pouzdra s gravírováním Vancouver 2010
  • Ocelový tah
  • Strojek s automatickým nátahem, ukazatelem data a technologií Co-Axial, označení strojku Omega kalibr 2500
  • Chronometr certifikace strojku dle COSC
  • Voděsnost 300m
  • Doporučená maloobchodní cena 72 700,-Kč

Hodinky se vyrábí jak v klasické verzi s 41 mm pouzdrem, tak i v menších verzích o průměru pouzdra 36, respektive 25 mm. Každá verze je limitována na 2010 číslovaných kusů.

Hodinky OMEGA Speedmaster 5-Counters Co-Axial jsou snadno rozpoznatelné díky pěti sčítačům ve tvaru olympijských kruhů. Sportovní inspiraci hodinek podtrhují červené nápisy na číselníku a červeně lakované konce ruček.

Technické parametry hodinek:

  • Pouzdro z růžového zlata o velikosti 44,25mm
  • Luneta s růžového zlata s tachymetrickou stupnicí
  • Safírové sklíčko
  • Řemínek z aligátoří kůže
  • Strojek s automatickým nátahem, stopkami a ukazatelem data
  • Technologie strojku Co-Axial
  • Chronometr certifikace strojku dle C.O.S.C.
  • Voděsnost 100m
  • Doporučená maloobchodní cena těchto hodinek je 383 500,-Kč

Hodinky OMEGA Seamaster Planet Ocean Chronograph lze charakterizovat jako robustní sportovní hodinky se stopkami (chronografem). Použitý font číslic na číselníku odkazuje na historické stopky značky OMEGA, stejně jako OMEGA Co-Axial kalibr s chronometr certifikací. Vteřinová ručka je zdobená olympijskými kruhy.

Hodinky jsou vodotěsné do 600 metrů, mají héliový ventil, funkci stopek a jednosměrnou otočnou lunetu.

Technické parametry hodinek:

  • Ocelové pouzdro o velikosti 45,5mm
  • Luneta otočná jedním směrem
  • Šroubovací korunka
  • Héliový ventil
  • Safírové sklíčko
  • Kaučukový pásek
  • Strojek s automatickým nátahem, stopkami a ukazatelem data
  • Technologie strojku Co-Axial
  • Chronometr certifikace strojku dle C.O.S.C.
  • Voděsnost 600m
  • Doporučená maloobchodní cena těchto hodinek je 119 100,-Kč

 

Zdroje informací: tiskové materiály společnosti Omega a společnosti Klenotnictví Dušák, zdroj fotografií: www.omega.ch

Máte námět na článek? Dejte nám vědět!

Hodinky značky Omega prodávají tito partneři serveru Chronomag: Carollinum a  Klenotnictví Dušák



||

4 Komentářů k tomuto článku