Patek Philippe: Historie manufaktury

Patek Philippe: Historie manufaktury

Pro začátek si položme jednoduchou otázku: Jaké evropské hodinářské firmy lze zařadit do „TOP 10“ hodinářských značek? Bez ohledu na to, zdali budeme hodnotit značky dle délky tradice, množství funkcí špičkových modelů, sofistikovanosti technických řešení, nebo míry inovací, vršek hodinářské pyramidy vždy vždy patřit dvěma značkám: A. Lange & Söhne a Patek Philippe, o půl stupínek níže budou značky Vacheron Constantin a Breguet. Proč?

Vydáno 5. 2. 2010, autor redakce

Speciál poděkování: SteveG, vlastník www.ninanet.net za poskytnutá práva pro použití fotografií / Special greetings to: SteveG, owner  www.ninanet.net

Než si na výše uvedenou otázku odpovíme, zkusme nalézt společné charakteristiky těchto firem -  A. Lange & Söhne, Patek Philippe, Vacheron Constantin a Breguet:

  1. Tradice: Vznik na přelomu osmnáctého a devatenáctého století, nebo v první polovině století devatenáctého století
  2. Vysoká technická úroveň nejen v posledních dvaceti letech, ale již v devatenáctém století a po významnou část století dvacátého. Kapesní a později náramkové hodinky těchto značek měly ve své době funkce, kterými se mohlo celosvětově chlubit pouze několik málo hodinářských značek. Synchronizovaný věčný kalendář v kapesních hodinkách z konce devatenáctého století byl stejně vzácný jako dnes poctivý a neúplatný politik:-)
  3. Manufaktury vyrábí velmi komplikované mechanické strojky s celou řadou funkcí (hodinářských komplikací). Manufakturní mechanický strojek s automatickým nátahem a ukazatelem data vlastního návrhu a výroby je dnes u hodinek nad sto třicet tisíc standardem. Ale kolik hodinářských značek dokáže vyrobit věčný kalendář kombinovaný s chronografem a dalšími funkcemi? Nebo hodinky s chronografem a tourbillonem?
  4. Inovace. Je uměním vyrobit komplikovaný mechanický strojek s řadou funkcí při využití konstrukčních prvků a mechanismů, které v uplynulých desítkách let vynalezli ostatní hodináři a u kterých už vypršela patentová ochrana. Mistrovským uměním je ale navrhnout a vyrobit hodinkový mechanický strojek s řadou funkcí a novými patenty, které nemalým způsobem ovlivňují míru přesnosti chodu jednotlivých součástek, jejich opotřebení nebo přináší nové funkce

Typickým příkladem hodinek vyrobených manufakturou splňující čtyři výše uvedená kritéria jsou  tyto kapesní hodinky Patek Philippe z roku 1900. Hodinky mají funkce minutové repetice, split seconds chronografu, věčného kalendáře, měsíční fáze a lunárního kalendáře. A krom toho ukazují i čas:-) Hodinky byly v aukční síni Antiquorum vydraženy za 345,000 CHF:

Patek Philippe
Zdroj: Antiquorum

Patek Philippe
Zdroj: Antiquorum

Shrnuto: dosažení nadprůměrné technologické a estetické vyspělosti dané značky si žádá čas. Nikoliv roky, nebo dvě desítky let, ale minimálně sto let, ideálně sto padesát. Pouze během takto dlouhé doby hodinářská značka prokáže životaschopnost při měnících se kulturních, sociálních, politických a ekonomických podmínkách. Pouze během takto dlouhé doby si daná značka vytvoří vlastní databázi znalostí, která je inspirací pro novou generaci hodinářů a inženýrů, kteří budou v dalších desítkách let hybnou silou jejího pokroku a úspěchu.

Jak by dopadl žebříček prestiže německých a švýcarských hodinářských značek s využitím čtyř výše uvedených kritérií?

  1. Patek Philippe, A. Lange & Söhne
  2. Vacheron Constantin, Breguet
  3. IWC, Jaeger Le Coultre (někde mezi 2-3), Glashütte Original, Girard Perregaux, Ulysse Nardin, Zenith, Blancpain, Audemars Piguet

Poznámka č. 1: Pyramida obsahuje úmyslně pouze tři úrovně a není řešeno pořadí jednotlivých značek v dané úrovni. Diskuse na téma zda-li je Zenith „lepší“ než Ulysse Nardin vyžaduje detailní analýzu, která je mimo rozsah tohoto článku. V přeheldu nejsou uvedeni nezávislí hodináři ani "staré nové" značky posledních let z důvodu jejich krátké tradice.

Poznámka č. 2: výše uvedený seznam není definitivní, jedná se o první smysluplnou verzi, která bude dále doplňována a rozvíjena. Pokud s výše uvedenou definicí nesouhlasíte....je to váš problém:-)

Poznámka č. 3: V této sestavě není úmyslně uvedena značka Rolex. Důvod je jednoduchý. Ačkoliv je Rolex technologicky na výši a jeho hodinkové strojky jsou referencí kvality pro švýcarské i německé výrobce, tato značka nevyrábí hodinky s funkcemi věčného kalendáře, měsíční fáze, tourbillonu, nebo ukazatele rezervy chodu

Stručná charakteristika značky Patek Philippe
Patek Philippe je modla hodinářského světa. Hodinky této značky jsou veřejností i odborníky považovány za symbol společenského statutu, důležitosti a odpovídající finanční situace. Za ikonou Patek Philippe nestojí marketing, ale především inovace. Pod tradičním usedlým designem pouzdra, ruček a číselníku se skrývá absolutně nejvyspělejší hodinková technika mechanických strojků.

Logo Patek Philippe na strojku hodinek Patek Philippe Observatory Chronometer "Extra" z roku 1920. Všimněte si dokonale propracovaných detailů:
Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Filosofii firmy velmi trefně vystihuje následující moto: "Hodinky Patek Philippe ve skutečnosti nikdy nevlastníte, ale přechováváte je pro další generace". Nadčasový slogan si tato značka může rozhodně dovolit. Na světě je řada  hodïnek Patek Philippe , které jdou velmi přesně a spolehlivě i po více jak sto letech.


Interní výchovná poznámka: Své hodinky synovi rozhodně nepředám, ať si na ně pěkně vydělá sám:-)
 


Historie značky Patek Philippe

Devatenácté století bylo bouřlivé a plné politických, náboženských, sociálních i ekonomických změn, nepokojů a revolucí. Většina čtenářů si zcela jistě vzpomene na události roku 1848. Právě události této bouřlivé doby dohnaly jednoho ze zakladatelů značky Patek Philippe k několikaletému putování Evropou a dovedli jej až do Švýcarska, kde se následně roztočil celý kolotoč událostí, na jejichž konci je více jak 70 hodinářských patentů a i celkem pěkné hodinky :-)

Ačkoliv značka Patek Philippe sídlí ve Švýcarsku, kořeny této značky jsou překvapivě polské. Kolem roku 1811 se v malé polské vesnici Piaski (nedaleko města Lublin) narodil Antoni Norbert Patek. Ve věku deseti let se společně s rodiči přestěhoval do Varšavy. Roku 1828 jeho otec umírá. Stejného roku vstupuje šestnáctiletý Antoni Patek do polské armády a účastní se listopadového povstání proti ruské nadvládě. V armádě udělal poměrně slušnou kariéru, obdržel dokonce nejvyšší vojenské vyznamenání – zlatý kříž “Virituti Militari”.

Roku 1832 byl Antoni Patek pověřen generálem Józefem Bemem organizací evakuace polských revolucionářů zapojených do povstání proti ruské nadvládě. Evakuační trasa vedla přes Prusko do Francie. Po ukončení evakuace byl Antoni Patek vyslán generálem do Francie do Cahors a později do Amiens. Po téměř dvou letech tlaku ruské ambasády začaly francouzské úřady znepříjemňovat životy polským emigrantům.


Bitva u Stoczka 1831 (fragment)

Roku 1833 dorazil Patek do Švýcarska jako součást regimentu tvořeného bývalými polskými revolucionáři, kteří vyrazili na pomoc povstání ve Frankfurtu. Po překročení švýcarských hranic zjistili, že povstání neuspělo a celý regiment zůstal ve Švýcarsku, kde byl rozpuštěn. Bývalí vojáci našli obživu v zemědělství, několik desítek vojáků se vyučilo hodinářskému řemeslu. (zdroj: Antiquorum)

Ve Švýcarsku se Patek snažil uživit všelijak, včetně obchodování s vínem a likéry ve Versoix blízko Ženevy. Navštěvoval rovněž kurzy malířství Alexandre Calame, známého především úchvatnými krajinami. Dochované plátno A. Pateka svědčí o nemalém nadání pro malířství. (zdroj: Antiquorum)

Roku 1835 pravděpodobně pod vlivem studia malířství a na základě rady přátel, Antoni Patek koupil první hodinkový strojek a dle svého návrh nechal vyrobit ostatní komponenty hodinek. Hodinky pak prodal zámožnému polskému emigrantovi.

Patek byl dobrý obchodník, ale nebyl hodinář. Pro rozjezd hodinářské manufaktury potřeboval zdatného hodináře. 1. Května 1839 založil Antoni Patek společně s polským emigrantem Franciszkem Czapkem a panem Moreau hodinářskou manufakturu Patek, Czapek & Cie. Patek a Moreau vložili do společnosti každý 8000 švýcarských franků, Czapek nástroje. Zprvu manufaktura nakupovala polotovary strojků od jiných výrobců, zdobení strojků a finální sestavení hodinek měl na starosti Franciszek Czapek, Antoni Patek se staral o prodej a účetnictví.

Manufaktura byla zpočátku zaměřena na zakázkovou produkci kapesních hodinek, hodinky byly zdobeny motivy polských světců a portréty revolučních hrdinů. Od roku 1840 firma postupně zaměstnává řadu hodinářů, většinou polské národnosti: Lilpop, Henryk Majewski, Siedlecki a Friedlein.

Významnou roli v prvních letech života manufaktury hrála polská emigrantská komunita i polská aristokracie v domovské zemi. Významným argumentem pro koupi hodinek Patek, Czapek & Cie bylo zaměstnávání především hodinářů polského původu. Ročně se vyrobilo a prodalo kolem 200 hodinek.

V roce 1844 se cesty obou zakladatelů rozešly. Důvodem nebyly neuspokojivé finanční výsledky, ale údajná nespokojenost Antoni Pateka s prací Franciszka Czapka. Společnost je nadále známá pod jménem Patek & Co.

Franciszek Czapek si založil svojí manufakturu Czapek & Co. a vyráběl hodinky až do roku 1869. Dle některých zdrojů zemřel v chudobě.

Roku 1842 Adrien Philippe vynalézá mechanismus natahování hodinek a nastavení času bez použití klíče. Jeho vynález vyhrál zlatou medaili na světové výstavě ve Francii v roce 1844. Na této výstavě potkává A. Pateka a o rok později se stává hlavním hodinářem manufaktury Patek & Co s právem na třetinu zisku společnosti.

Patek Philippe
Schéma mechanismus natahování hodinek a nastavení času bez použití klíče

Rok 1851 přináší název manufaktury Patek Philippe & Co. Jedním z investorů a společníků se stal polský právník Wincenty Gostkowski.

Zleva: A. N. Patek a J. A. Philippe:
Patek Philippe

Patek Philippe

Rok 1851 - Na přehlídce v Londýně byly představeny hodinky pro královnu Viktorii.
Patek Philippe

1868 - Patek Philippe vyrobil první švýcarské náramkové hodinky pro hraběnku Koscowicz z Maďarska.

Patek Philippe

1881 – Patek Phillipe zaregistroval patent na "Precision regulator", jehož upravenou verzi je možné dnes nalézt v modelech Gondolo.

1889 - Patek Phillipe zaregistroval patent na mechanismus věčného kalendáře pro kapesní hodinky. Výhodou mechanismu byla snadnější synchronizace data, dnu v týdnu, měsíce a měsíční fáze při nastavování hodinek.

1902 – Patek Phillipe zaregistroval patent na mechanismus "Split-seconds chronograf", v češtině někdy slangově nazývaný „dvojitý chronograf“, který umožňuje snadno měřit dvě události se stejným začátkem, ale odlišným koncem. Na rozdíl od běžného chronografu (stopek) jsou hodinky osazeny ne jednou, ale dvěma centrálními vteřinovými ručkami pod sebou. Při spuštění měření jsou spuštěny obě vteřinové ručky, při stisknutí tlačítka se zastaví první vteřinová ručka, při dalším stisku tlačítka druhá vteřinová ručka. Lze tak snadno a pohodně odečíst dva časy.

Typický reprezentant soudobého  Split-seconds chronografu z dílny Patek Philippe (reference 5959P):

Patek Philippe

Strojek CH R 27-525 PS:
Patek Philippe

Patek Philippe

Patek Philippe

Patek Philippe

1904 – Nové uspořádání součástek v mechanickém strojku dovolilo vyrábět revolučně tenké hodinkové strojky.

1909 –Patek Philippe vyrobil kapesní hodinky “Duke of Regla” s minutovou repeticí a zvukem připomínající Westminsterkou zvonkohru.

1916 - První dámské náramkové hodinky s pěti-minutovou repeticí.

1922 – Vyrobeny první náramkové hodinky s funkcí split-seconds chronograph (dvojitého chronografu).

1925 - Jsou představeny první náramkové hodinky s věčným kalendářem.

1927 – Zakladatel Packard Motor Car Company pan James Ward Packard převzal astronomické kapesní hodinky. Byla zahájena pravidelná výroba náramkových chronografů.

V roce 1932 byla společnost koupena bratry Sternovými, jejichž potomci vlastní Patek Philippe & Co. dodnes. Toho roku byl představen první model z řady Calatrava, která dnes tvoří základ kolekce Patek Philippe.

1933 - Patek Philippe vyrobil unikátní kapesní hodinky s řadou funkcí pro New Yorského bankéře Henryho Gravese. Tyto hodinky mají dohromady 24 funkcí a až do roku 1989 byly nejsložitějšími hodinkami na světě. Tyto hodinky byly v prosinci 1999 vydraženy v aukční síni Sotheby's za jedenáct milionů dolarů – v té době nejvyšší dosud zaplacená cena za hodinky.
Patek Philippe

Patek Philippe

Patek Philippe

1941 - Zahájena pravidelná produkce náramkových hodinek věčným kalendářem.

1949-51 – Byla představena setrvačka Gyromax vyznačující se nejen novým materiálem, ale také revolučním mechanismem dokonalého vyvážení. Od roku 1952 jsou všechny náramkové hodinky Patek Philippe vybaveny touto setrvačkou.

Strojek řady 324 osazený setrvačkou Gyromax a detail samotné setrvačky:
Patek Philippe

Patek Philippe

1959, 1962 – Patent snadné změny časového pásma. Přínosem patentu byla možnost snadného posunu hodinové ručky při změně časového pásma, aniž by se zastavil chod hodinek. Tento patent se stal základem cestovních hodinek Patek Philippe představených roku 1997.

1962 – V průběhu soutěže přesnosti (Geneva Observatory competition) hodinky Patek Philippe dosáhly nového rekordu v přesnosti mechanických hodinek.

1968 – Představení modelové řady Ellipse.

1976 – Představeny první sportovní hodinky Patek Philippe – kolekce Nautilus.

1986 – zaregistrován patent pro věčný kalendář s retrográdními ukazateli.

1996 - V ženevské aukční síni Antiquorum jsou v museu Phillipe Patek vydraženy náramkové hodinky Patek Phillipe s repeticí a věčným kalendářem za více než dva miliony francouzských franků, což je nejvyšší až dosud zaplacená cena za staré náramkové hodinky.

1989 – K oslavě 150 let od založení vyrobila společnost nejsložitější kapesní hodinky na světě. Základem hodinek je Kalibr 89 s 33 funkcemi včetně data Velikonoc, teploměru a mnoha dalších ukazatelů. Hodinky se skládají ze 1728 částí. Mechanický strojek si poradí i s přestupnými roky!

Patek Philippe

Patek Philippe

1993 – Představení prvního modelu z řady Gondolo.

1996 - Patent mechanismu ročního kalendáře, Patek Phillipe se stěhuje do nové budovy v Plan-Les-Ouates.

2000 – K oslavě milénia Patek Philippe představil kapesní hodinky Star Caliber 2000 s jednadvaceti funkcemi.

Patek Philippe

2002 – Byly představeny nejkomplikovanější náramkové hodinky Sky Moon Tourbillon. Hodinky mají číselník z obou stran.

Patek Philippe

2003 - Patek Philippe představuje náramkové hodinky s tourbillonem a desetidenní rezervou nátahu. Tourbillon je na rozdíl od ostatních výrobců skryt v těle hodinek.

2005 - Patek Philippe Advanced Research: Patek Philippe představuje hodinky s křemíkovým krokovým kolem.

2006: Patek Philippe Advanced Research: Patek Philippe představuje hodinky s křemíkovou pružinou setrvačky Spiromax®.

Součastní vlastníci:
Philippe Stern:
Patek Philippe

Thierry Stern
Patek Philippe

Tolik k historii Patek Philippe. Samotná historie značky i popis jednotlivých patentů by si zasloužily minimálně dvojnásobný rozsah tohoto článku.

 

Nebojte, ještě nekončíme. .....

 
Díky laskavosti vlastníka portálu www.ninanet.net s přezdívkou STEVEG, přetiskujeme perfektní a dokonalé fotografie kapesních hodinek Patek Philippe, na kterých lze velmi názorně předvést dokonalost výroby hodinek před sto lety.

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Vyobrazené kapesní hodinky vyčnívaly s řady "běžných" hodinek této hodinářské manufaktury. Hodinky byly vyrobeny pro soutěže přesnosti, které se konaly téměř sto let do roku 1973.

Soutěže byly testem přesnosti hodinek v různých teplotách a polohách. Výsledkem mnohatýdenního měření byla velmi detailní charakteristika přesnosti chodu hodinek za proměnlivých podmínek. Nejvíce přesné hodinky byly ty, které na změny polohy a teploty reagovaly nejmenší odchylkou. Hodinky, které nakonec obdržely příslušnou certifikaci byly a jsou velmi ceněné.

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Soutěží se účastnilo vždy několik desítek strojků, samotná soutěž probíhala po dobu šesti týdnů. Častými vítězi byly společnosti Patek Philippe, Vacheron & Constantin, Omega a Rolex. Vyobrazené hodinky se zúčastnili soutěže přesnosti v roce 1914. Této soutěže se zúčastnilo celkem 93 hodinek.

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Za pozornost stojí uložení setrvačky v ložisku z diamantu, modřený vlásek a dokonale vyleštěné i nejmenší součástky.

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Patek Philippe
Zdroj/Source: Ninanet.net, SteveG

Dosažené výsledky hodinek byly perfektní: Při změnách polohy dosahovaly hodinky krajních denních odchylek -0,20 až +1,42 vteřiny. Průměrná denní odchylka za celou dobu testování byla +0,29 vteřiny. Rozdíl mezi největší kladnou a zápornou odchylkou v průběhu celého testování byl 1,62 vteřiny.

Jinými slovy tyto sto let staré mechanické hodinky jsou stejně přesné jako dnešní  quartzové hodinky.

Zábava na dlouhé zimní večery: Zkuste si doma udělat test přesnosti vašich mechanických hodinek v různých polohách. Možná budete překvapeni, jak velké rozdíly naměříte.

A pak pochopíte, proč jsou hodinky Patek Philippe zcela oprávněně na špici pomyslné hodinářské pyramidy

Rozloučíme se ještě obrázkem hodinek z nedávné aukce pořádané aukčním domem Antiquorum. Pod položkou č. 61 byly draženy hodinky “One-minute Tourbillon-First Prize Geneva Observatory 1929”. Strojek hodinek byl vyroben roku 1924, do pouzdra byl osazen roku 1930 po soutěži přesnosti. Hodinky byly prodány v roce 1959.

Takovýchto příběhů hodinek Patek Philippe je celá řada.

Patek Philippe
Zdroj: Antiquorum

 

Autor textu: Martin Šafránek. Máte námět na článek? Dejte nám vědět!

Hodinky Patek Philippe je možné prohlédnout v hodinářství Carollinum.

 

Fotografie: Pokud není uvedeno jinak, autorem fotografií je Patek Philippe SA

Zdroje informací: Antiquorum, Wikipedia, Patek Philippe SA




9 Komentářů k tomuto článku