Ateliers deMonaco – hodináři spíše neznámí

Ateliers deMonaco – hodináři spíše neznámí

Pokud se vám někdy při čtení článku o hodinkách zdálo, že dotyčnou hodinářskou firmu neznáte, nic si z toho nedělejte. I těch dobrých hodinářů je několik stovek a zorientovat se dá pořádnou práci. Tak aby bylo jasno, dnes se podíváme na hodináře, kteří i mezi znalci patří mezi neznámé. Což vůbec neznamená, že špatné. Jen zrovna začínají a vědí, že jejich roční produkce se pohybuje v jednotkách, maximálně desítkách kusů a zákazníci pro takovou kusovou výrobu se hledají jinak, než plošnou inzercí v médiích. Především po hodinářských salonech a mezi privátní klientelou.

Vydáno 28. 2. 2010, autor Chronomag

Dnes se podíváme na začínající, rok existující hodinářskou firmu Ateliers deMonaco. Proč jsem ji vybral? Za prvé a především proto, že jde o krásné hodinky a vrcholnou hodinařinu. Za druhé pro její drzost. Místo toho, aby se usadila ve Švýcarsku, jak se sluší a patří, ostentativně si vybrala Monaco a dala si ho ještě drze do jména. Za třetí pro vsázku na novost: namísto kopírování tradic a lechtání propadlých užitných vzorů si deMonaco razí vlastní cestu. Na někoho možná pestrou, ale pořád dostatečně vstřícnou i pro společenské použití takových hodinek. Snad bude takový přehled důvodů stačit.

Základem hodinářské práce deMonaco je vlastní produkce případně nákup u renomovaných švýcarských dodavatelů. Například hodinové strojky. deMonaco vyrábí vlastní kalibr Grand Tourbillon XP1, jehož nepokoj kmitá 28800krát za hodinu (4 Hz) a právě díky tourbillonu dosahuje fascinující odchylky 0-2 vteřiny za den, což je na mechanický strojek obdivuhodné a řadí to kalibr XP1 mezi nejpřesnější mechanické strojky.

Přesnosti strojek dosahuje třemi hlavními vylepšeními. Těmi je perfektní vyvážení klece tourbillonu pomocí mikrozávaží, jimiž se přesně doladí rozložení hmotnosti součástek tourbillonu kolem jeho osy. Dále křemíkový nepokoj a vahadlo. Křemík je tvrdší (dvojnásobně oproti používaným slitinám kovů), což vede k nižšímu tření a tedy i k menšímu zpomalování kmitání a tím vyšší přesnosti. A naposledy nové metody ultraprecizního zpracování součástek oproti dnes používaným postupům. deMonaco se poučilo u výrobců mikročipů a implementovalo jejich metody opracování materiálů.

Carré d’Or Grand Tourbillon XP

Podívejme se na první model Carré d’Or Grand Tourbillon XP. Jde o hodinky s pouzdrem čtvercového půdorysu o rozměru 44x48 mm, výšce 15 mm provedeným z růžového nebo bílého zlata a sestaveným z třiatřiceti částí, přičemž jádro pouzdra je kvůli váze vyrobeno z titanu. Ciferník tvoří kombinace černého onyxu a perleti, ručně aplikované indexy a číslice hodin a v pozici šest najdeme skvostně zdobený tourbillon.

Carré d’Or Grand Tourbillon XP

Povšimněte si, jak příjemně působí kombinace modřených šroubků, červených kamenů v ložiscích, mosazi, růžového a bílého zlata jednotlivých součástí se sráženými hranami a ručním rytím.

Tourbillon

Průhledem v dýnku hodinek stojí za pohled zdobené závaží samonátahu i celková povrchová úprava strojku. Tah hodinek z černé aligátoří kůže výsledný dojem už jen podtrhuje.

Carré d’Or Grand Tourbillon XP

Ronde d'Or Grand Tourbillon XP1

Model Ronde d’Or je variací předchozího modelu, ovšem s kulatým provedením pouzdra hodinek o průměru 43 mm a výšce 13 mm.

Ronde d'Or Grand Tourbillon XP1 - white gold/round

I zde je ke konstrukci pouzdra použito titanové jádro obložené zlatými panely, což významně snižuje váhu hodinek, stejné jsou i ostatní funkce a vybavení hodinek, i v tomto případě jde o limitovanou sérii osmnácti kusů.

Ronde dOr

Carré d’'Or Squelette Grand Tourbillon Répétition Minute

Poslední novinkou je model s předlouhým jménem Carré d’'Or Squelette Grand Tourbillon Répétition Minute TB-RM1 - ten firma uvádí na březnovém basilejském hodinářském veletrhu Baselworld 2010.

Carré d’'Or Squelette Grand Tourbillon Répétition Minute

Opět čtvercové pouzdro hodinek známé z předchozího modelu, v tomto případě je ale displej bez pozadí, otevřený skeleton umožňující průhled přímo do strojku. Kvůli tomu je kalibr XP1 upraven jen pro manuální nátah, aby závaží nebránilo průhledu strojkem. A jak název napovídá, hodinky obsahují minutovou repetici, jednu z největších hodinářských komplikací. Po stisku tlačítka hodinky odbijí hodiny, čtvrthodiny a minuty aktuálního času, hlasitost zvuku si můžete regulovat páčkou po levé straně hodinek. Tím se deMonaco zařadilo mezi několik málo hodinářů, kteří jsou obě "grande" komplikace (tourbillon a minutovou repetici) schopni vyrobit vlastními prostředky. A aby zvláštností nebylo málo, pro zvýšení vzhledového efektu hodinek byl jako základní kov můstků strojku použito ruthenium, jež dodává hodinkám nádech vážnosti.

Carré d’'Or Squelette Grand Tourbillon Répétition Minute

A cena? Pokud vás zajímá, je nejlépe se při návštěvě Monaca stavit v sídle firmy na Avenue Henry Dunant. Je to jednu ulici nad přístavem jachet a snad se mnou budete souhlasit, že je na co se dívat.



|

93 Komentářů k tomuto článku