Jörg Schauer a Stowa: Reportáž z ateliéru

Jörg Schauer a Stowa: Reportáž z ateliéru

V předchozím článku byla podrobně popsána historie druhého centra německého hodinářství – města Pforzheim. Nyní se společně s Tobiasem Buchnerem přesouváme v příměstském provozu několik kilometrů za Pforzheim do vesničky Engelsbrand do hodinářského ateliéru Jörga Schauera, majitele značek Schauer, Stowa a Durowe.

Vydáno 13. 2. 2010, autor redakce

English version of article is published on Watchuseek.com: part one, part two, part three

Historie značky Stowa

Historie hodinářského a šperkařského průmyslu v městě Pforzheim

Vesnička Engelsbrand leží na kraji pohoří Černý les. Skutečně - lesy zde jsou temné, stromy zde rostou blízko u sebe – ostatně odtud pojmenování „Černý les“. Nechtěl bych se zde ztratit :-)

Sídla hodinářských značek nejsou zpravidla pouhými průmyslovými objekty - montovanými krychlemi, které je možné vidět v průmyslových areálech na předměstích větších českých měst. Naopak, jejich architektonické ztvárnění je často chloubou dané značky. Nejinak je tomu i u hodinářského ateliéru Jörga Schauera.


Autor fotografie: "Z"

Zvnějšku budova připomíná tak trochu kostel. Betonový skelet budovy je pokryt černou izolací a dřevěnými latěmi. Bohužel nejedná se o originální pojetí exteriéru budovy, ale o rozpracovanou fasádu, která bude v létě 2010 kompletně pokryta matnými ocelovými deskami (dolní roh následující fotografie). Vstupní dveře jsou ukryty na konci temné a dlouhé přístupové chodby s vysokým stropem. V přístupové chodbě jsou po levé straně vystaveny hlavní modely značky Stowa, to už ale přicházíme ke vstupním dveřím do Jörgovy říše divů.

Až po vstupu do budovy si uvědomíte její délku a rozlehlost. Budova je rozdělena na tři části (bráno od parkoviště):

  • Prostřední část budovy - vstup, recepce a kancelářský open space pro Jörga a jeho kolegy
  • Přední ztemnělá část – „Muzeum“
  • Zadní část oddělená zatím provizorní přepážkou – samotný hodinářský ateliér

„Muzeum“ při pohledu z recepce:

Autor fotografie: "Z"

Pohled z konce „Muzea“ na recepci a vstupní prostory:

Autor fotografie: "Z"

Budova je celkově velmi dobře navržena, všude je dostatek prostoru. Světelné podmínky jsou po celý den vynikající – zásluha velkých oken, vhodné orientace budovy a absence blízké zástavby.

Jörg Schauer
Dle oficiálních stránek hodinářské značky Schauer zahájil její zakladatel Jörg Schauer dráhu nezávislého hodináře v roce 1990 ve věku 22 let. Jeho cílem bylo vyrábět kvalitní hodinky s výrazným designem a patřičnou technickou vyspělostí.

Na začátku dráhy nezávislého hodináře vyráběl především hodinky na zakázku. Komunita hodinkových nadšenců se tehdy nescházela na internetových fórech. Malé skupinky hodinkových nadšenců se scházely na víkendových akcích v různých venkovských hotelech, kde se popíjelo (i více), diskutovalo a také nakupovaly a prodávaly hodinky a hodinkové strojky. A právě na základě nakoupených raritních hodinkových strojků Jörg Schauer navrhoval a vyráběl zakázkové hodinky dle přání sběratelů. V průběhu pěti let bylo vyrobeno na 400 zakázkových hodinek.

V roce 1995 Jörg Schauer založil vlastní hodinářskou značku "Schauer”, jejímž hlavním rozpoznávacím znakem je dvanáct šroubků na lunetě a broušená pouzdra hodinek.

Hodinářský podnik Jörga Schauera, kde se vyrábí hodinky Schauer, Stowa a strojky Durowe, je rodinnou firmou. Kromě Jörga a jeho manželky, která mu vede účetnictví, zde pracuje:

  • Pět hodinářů
  • Viveca Hafner, Tobias Buchner a Sandra Schuler, kteří mají na starosti prodej, administrativu a komunikaci s médii

Jörg Schauer je sice podnikatel, ale duchem je stále kreativní umělec a hodinář. Být kreativní umělec je jeho životním posláním, design a výroba hodinek je prostředek, jak toto poslání převést do praxe.

Úspěšnost značek Stowa a Schauer není tedy dílem nějakého externího designéra a šikovného manažera, ale jen a pouze kreativitou a nápady Jörga Schauera. Ani jeho nejbližší spolupracovníci neví, zdali za týden nepřijde s novým nápadem a za měsíc nepředstaví první pracovní prototyp nové verze hodinek.

Jörg Schauer osobně kontroluje všechny hodinky před odesláním k zákazníkovi a nemalou měrou se podílí i na dalších hodinářských aktivitách: výroba prototypů nových modelů a součástek, zdobení strojků, frézování, gravírování a leštění zaváží automatického nátahu ze slitiny zvané „německé stříbro“, výroba číselníků a ruček pro jeho osobní značku. Každý den stráví Jörg u hodinářského stolu v průměru 3-4 hodiny. Jelikož mu nemalou část času zaberou manažerské povinnosti, k hodinářskému stolu zpravidla usedá ve večerních hodinách, nebo o víkendech.

Všechny hodinky značky Schauer mají pouzdra broušená a leštěná právě Jörgem, čímž se liší od hodinek Stowa, jejichž pouzdra jsou plně vyráběna u externích dodavatelů.

Zleva: Pouzdro hodinek Stowa, pouzdro hodinek Schauer:

Fotografie pracovního stolu Jörga Schauera s hodinkami Stowa Seatime, které čekají na finální osazení lunetou a páskem:

Na fotografii je zobrazen strojek ETA 7750 s odstraněným mechanismem automatického nátahu a ručně vyrobeným můstkem z čisté platiny:

Ručně vyráběný rotor z německého stříbra s gravírováním:

Přístroje používané pro leštění a gravírování závaží automatického nátahu:

Foto koutek, odkud pochází většina oficiálních fotografií hodinek Stowa:

Muzeum značky Stowa
V předchozích odstavcích jsem mnohokrát zmiňoval „Muzeum“ této hodinářské značky. Rozhodně nečekejte několikapatrovou expozici, ale ani malou vitrínku. Muzeum zabírá zhruba jednu třetinu délky budovy a je zde vystaveno zhruba osmdesát exponátů.

V muzeu vládne strohost – betonová podlaha, stěny i strop nenechají vaši pozornost bloudit mimo vystavené exponáty. Strohost narušuje pouze malá decentní kožená pohovka a plátno. Jednotlivé exponáty jsou umístěny na stojáncích zavěšených na ocelových lankách. Každý exponát je osvětlen bodovým světlem. Chytrá kompozice muzea vás dostane na půl hodiny mimo čas a realitu.


Autor fotografie: "Z"


Autor fotografie: "Z"

V průběhu mé návštěvy Jörg Schauer otevřel několik šuplíků plných historických hodinek Stowa – odhadem šedesát-sedmdesát různých modelů. Část z nich je vystavena v muzeu, část stále čeká na renovaci. Historickým dědictvím se Stowa odlišuje od nových „internetových“ značek jako MKIIWATCHES, Archimede, Steinhart nebo Debaufre. Tyto hodinky nabízejí velmi slušný poměr kvality a ceny, nenabídnou ale hlubší historické pozadí.

Hodinky Stowa s obdélníkovým pouzdrem z roku 1930, technické parametry strojku nejsou známy:

Původní model Stowa Antea (1938):

Další fotografie zachycuje tři modely z původní kolekce Antea z konce třicátých let. Za povšimnutí stojí dámská verze se zlatým pouzdrem.

Původní model Stowa Partitio z konce třicátých let:

V průběhu druhé světové války Stowa vyráběla hodinky pro německé ozbrojené síly. Známé jsou dva modely – B-Uhren tedy pozorovací/navigační hodinky a palubní námořní chronometry (Kriegsmarine). Námořní chronometry byly osazeny strojky Unitas s ručním nátahem a devatenácti kameny. Dle stránek ninanet.net byl povrch číselníku pokryt luminiscenčním materiálem na bázi na sulfidu zinku a mědi. Ačkoliv byly hodinky vyrobeny před více jak šedesáti lety, dodnes stále svítí.

Po válce zbyly v dílnách Stowy dva tisíce strojků do těchto námořních chronometrů, jenž měly být použity pro poslední objednávku, která se už nezrealizovala. Časem byly strojky odkoupeny Helmutem Sinnem. Část strojků byla použita pro kapesní hodinky Sinn, část byla následně prodána Ulysse Nardin.

Dalším známým modelem jsou navigační/pozorovací hodinky pro Luftwaffe označované jako B-UHREN:

Pouze pět hodinářských firem mohlo dodávat německému vojenskému letectvu Luftwaffe pozorovací/navigační hodinky (B-UHREN):

  • IWC
  • Lange & Söhne
  • Wempe
  • Walter Storz (Stowa)
  • Lacher & Co. (Laco)

Hodinky musely odpovídat následující specifikaci:

  • Pouzdro o průměru 55mm
  • Hacking (zastavení vteřinové ručky pro přesné seřízení hodinek)
  • Strojek s ručním nátahem a přesností dle chronometr standardů
  • Velká korunka pro snadné ovládání hodinek i v leteckých rukavicích
  • Centrální vteřinová ručka (což tehdy nebylo standardem)

Většina výše uvedených dodavatelů nebyla schopna sama vyrábět požadované množství hodinek, část produkce některých komponent (zejména strojků) se tak přesouvala na další subjekty:

  • Lacher spolupracoval se sesterskou firmou Durowe
  • A. Lange spolupracoval s firmami Fischer & Trabant, Wempe, Union Glasshüte a dalšími
  • Wempe spolupracovala s Thommen
  • Walter Storz (Stowa) spolupracoval s výrobcem strojků Unitas

Hodinky Stowa B-Uhren byly vyráběny ve dvou provedeních číselníku:

  • Baumuster A, jehož ručky a číselník jsou předlohou současného modelu Stowa Airman
  • Baumuster B, kterých se dochovalo do dnešní doby pouhých 42 kusů.

Hodinky Stowa B-Uhren (Baumuster A) byly osazeny strojkem UNITAS 2812 s ručním nátahem a 20 kameny:

Novodobý model Stowa Airman (vyráběný od je roku 1996) je tradičně osazen strojkem švýcarské výroby ETA 2824 s automatickým nátahem (existují i limitované edice s jiným strojkem). Hodinky jsou k dostání s ukazatelem data i bez něj.

V posledních dvou letech byla vyrobena omezená série hodinek Airman Original. Hodinky byly vybaveny strojkem Unitas 6497, který je upraven a nově vybaven centrální vteřinovou ručkou s možností jejího resetu pro přesnou synchronizaci hodinek s radiovým signálem. Reset vteřinové ručky na pozici dvanáct se provede povytažením korunky. Strojky byly upraveny externím dodavatelem.

Vzhledem k problémům se zajištěním dalších dodávek strojků pro model Airman Original se Jörg Schauer rozhodl strojky upravovat vlastními silami. Na konci roku 2010 by měly být dodány první modely hodinek Stowa Airman Original s „novými“ strojky, jejichž vzhled bude vycházet z původních historických strojků použitých v hodinkách Stowa B-Uhren (Baumuster A).


Zdroj: Oficiální fórum Stowa na WUS.

Vojenské hodinky pro francouzskou armádu byly vyrobeny jako součást německých válečných reparací po druhé světové válce (1949). Celkem bylo vyrobeno 2500 hodinek. Prvních 750 kusů bylo osazeno strojkem Durowe s 15ti rubíny, zbylé hodinky byly vyrobeny se strojkem Durowe se 17-ti kameny. Všechny hodinky kromě prvního kusu byly vyrobeny s černým číselníkem.

Stowa vyráběla kapesní i náramkové hodinky pro osoby postižené částečnou nebo úplnou nevidomostí. Hodinky byly vybaveny odklápěcím sklíčkem, hodinovou a minutovou ručkou a plastickými hodinovými indexy. Sklíčko hodinek se po stisknutí tlačítka na pozici „2“ odklopilo a majitel hodinek mohl prsty číst přesný čas. Podobné hodinky vyrábělo i Seiko.

Hodinky Stowa Seatime z šedesátých let dvacátého století:

Hodinky Stowa s elektrickým strojkem a vnitřní lunetou, která se otáčela druhou korunkou (cca 1970):

Kapesní hodinky ze začátku sedmdesátých let. Hodinky bylo možné použít nejen jako kapesní, ale po zasunutí do stojánku i jako stolní hodinky.

Mechanický chronograf Stowa z 1970. Mnoho lidí se dožaduje reedice tohoto modelu. Zatím bez úspěchu:-)

Další sportovní hodinky:

Značka Schauer
Základním znakem hodinek Schauer je dvanáct šroubků na lunetě a tvarově výrazné pouzdro z broušené oceli. Jörg preferuje matný povrch pouzdra, který zvýrazňuje každou jednotlivou linii pouzdra. Existuje celá řada různých provedení matného povrchu, každá edice hodinek tak může být maličko odlišná. Další výhodou matných pouzder je možnost zvýraznění určitých hran pouzdra jejich zkosením a vyleštěním.

Všechny hodinky značky Schauer mají pouzdra broušená a leštěná právě Jörgem, čímž se liší od hodinek Stowa, jejichž pouzdra jsou plně vyráběna u externích dodavatelů. Roční produkce hodinek Schauer je limitována na 500 ručně vyráběných hodinek

Obliba broušených ocelových pouzder je zjevná i na značce Stowa. Čtyřicet procent hodinek Marine Original je dnes objednáváno s broušenými pouzdry. Modely Marine Automatic je možné po předchozí domluvě s Jörgem mít také v matné variantě pouzdra, brzy bude tato možnost i součástí standardního objednávkového formuláře.

Většina hodinek Jörg Schauera není navržena k nošení pod manžetou košile. Mnoho modelů má pouzdro o průměru 41-42mm a výšku 12-15mm. Bez ohledu na to, jak jednoduché jsou ručky a číselník, hodinky vždy vypadají luxusně.

Day Date Zentral
Uvnitř pouzdra o průměru 41mm nalezneme strojek 2836-2. Luneta může být zkosená nebo rovná, ciferník černý nebo krémový.

 

Kleine Schauer Konzept 1
V roce 2000 vyhrály hodinky Kleine Schauer mezinárodní hodinářské ocenění „Goldene Unruh“. Původně byly hodinky vybaveny ručně natahovaným kalibrem ETA 2801, od podzimu 2004 byl používán automatický strojek ETA. Hodinky byly nadále k dispozici ve verzi bez/s ukazatelem data. Částečně kartáčované/leštěné pouzdro má unisex průměr 37mm. V tomto konkrétním modelu je použit strojek ETA 2801. K jednoduchosti designu hodinek přispívá i absence minutových indexů na číselníku.

 

Kulisse Edition 5
Kartáčované pouzdro 42mm a masivní plochá luneta kontrastují s cibulovou korunkou a breguet ručkami. Ciferník je vyroben z čistého stříbra 925. Uvnitř hodinek tiká upravovený strojek Valjoux 7750.

 

Kulisse Edition 9
Hodinky jsou osazeny strojkem Valjoux 7751 s řadou komplikací: stopky, den v týdnu, datum, měsíc, měsíční fáze a 24 hodinový čas. Tlačítko na deseti hodinách se používá k rychlému nastavení dne v týdnu. Pouzdro má rozměry 42mm x 15mm. Hodinky vyhrály „Zlatý nepokoj“ v roce 2002.

 

Kulisse Edition 12
Nerezové pouzdro 41mm, výška 15mm, kalibr Valjoux 7753, modřené ocelové ručky a na zakázku vyrobený můstek z čisté platiny.

 

Digital 2
Tyto hodinky dosáhly pozoruhodného a překvapivého třetího místa v nejpřednější japonské hodinářské soutěži. Neobvyklý vzhled hodinek vydobyl uznání a umístila se hned za top značkami Franck Muller and Chanel. Průměr pouzdra je 41mm, hodinky jsou osazeny automatickým strojkem PUW 1560 D.

 

Digital 3
Uvnitř 41mm velkého pouzdra tiká automatický kalibr PUW 1561 D, který byl navržen v sedmdesátých letech, kdy byly „digitální“ hodinky v módě.

Na co se můžeme těšit v budoucnosti?

  • Stříbrný číselník bude dostupný i pro Stowa Marine Original s ocelovým pouzdrem. Dosud byl stříbrný číselník dostupný pouze pro variantu se zlatým pouzdrem, základní modely Marine Original mají dle historického vzoru bílý číselník, nikoliv stříbrný
  • Na Basilejském veletrhu budou představeny hodinky Marine Automatic se stříbrným číselníkem a strojky ETA upravenými firmou SOPROD (spekuluje se i o vlastním strojku firmy SOPROD)
  • Vzhledem k problémům se zajištěním dalších dodávek strojků pro model Airman Original se Jörg Schauer rozhodl strojky upravovat vlastními silami. Na konci roku 2010 by měly být dodány první modely hodinek Stowa Airman Original s „novými“ strojky, jejichž vzhled bude vycházet z původních historických strojků použitých v hodinkách Stowa B-Uhren (Baumuster A).

Speciální poděkování:

  • Členovi Chronomag fóra "mmako" za významnou pomoc s překladem

Zdroje:

Autor textu a fotografií (pokud není uvedeno jinak): Martin Šafránek                             

 Máte námět na článek? Dejte nám vědět!

 



||||

2 Komentářů k tomuto článku