Tudor: S růží a štítem ve znaku

Tudor: S růží a štítem ve znaku

Značka Tudor byla dlouhou dobu vnímána jakožto „levnější“ varianta hodinek Rolex s velmi podobným designem. Do nového tisíciletí však značka vstoupila s jasným cílem – najít svoji vlastní tvář. Při pohledu na soudobou kolekci je možné konstatovat jediné - cíl byl splněn.

Vydáno 14. 3. 2010, autor redakce

Historie značky Tudor byla velmi dlouhou dobu úzce spojena se značkou Rolex. Obě značky (a později i sesterské společnosti) měly totiž stejného zakladatele.

V roce 1905 Hans Wilsdorf založil v Londýně společnost „Wilsdorf and Davis”, která se zabývala výrobou a prodejem kvalitních mechanických hodinek - importované švýcarské strojky se vkládaly do pouzder vyráběných v Anglii. O tři roky později Hans Wilsdorf zaregistroval obchodní značku "Rolex" a bylo otevřeno zastoupení v La Chaux-de-Fonds ve Švýcarsku. Společnost „Rolex“ byla založena v roce 1915 a do Švýcarska byla přesunuta v roce 1920.

Jméno Tudor bylo zaregistrováno Hansem Wilsdorfem již v roce 1926 - ve stejném roce, kdy Rolex uvedl na trh první vodotěsné hodinky – Rolex Oyster. Technickou vyspělost a robustnost pouzdra Rolex Oyster potvrdila Mercedes Gleitze - první žena z Velké Británie, která přeplavala kanál La Manche a měla na zápěstí právě hodinky Rolex. Netrvalo dlouho a hodinky Tudor získaly pozornost široké veřejnosti, což vedlo k založení společnosti „Montres TUDOR SA“ v roce 1946.

Zajímavost: Od konce třicátých let byly hodinky Rolex prodávány v Kanadě pod značkou „Oyster Watch Ltd“ . Hodinky byly osazeny strojkem s označením Rolex 59, jehož základ (ébauche) pro Rolex vyráběla švýcarská fabrika Fontmelon. Stejný strojek byl používám i v hodinkách Tudor.

„Rolex
Zdroj: InterWatches

Název „Tudor“ zvolil Hans Wilsdorf jakožto poctu slavnému panovnickému rodu Tudorovců. Znak rodu Tudorovců – růže se rovněž stal znakem hodinek. V šedesátých letech byla růže nahrazena dnešní podobou znaku – štítem.

Zpočátku vyráběla většinu součástek hodinek Tudor (kromě strojků) sesterská značka Rolex. Od šedesátých let Rolex vyráběl pro Tudor pouze pouzdra, korunky a ocelové tahy. Tato pouzdra nesou většinou nápis „ORIGINAL OYSTER CASE BY ROLEX GENEVA“, korunka je signovaná korunkou – znakem hodinek Rolex. Tudor přestal používat pouzdra a korunky Rolex v devadesátých letech.

Hodinky Tudor byly zpočátku osazovány „vlastními“ strojky – respektive strojky, jejichž základy (ébauche) vyráběli švýcarští výrobci –například "Fabrique d´Ebauches de Fleurier“ (FEF). Základy strojků byly finálně upraveny ve fabrice Rolex. Hodinky Tudor nikdy nepoužívaly strojky Rolex, ačkoli některé strojky „dodavatelů“ jim jsou vizuálně podobné. Od šedesátých let dodával základy strojků švýcarský výrobce Ébauches SA (dnešní ETA.). Právě strojky ETA nalezneme i v současných hodinkách Tudor

„Rolex
Zdroj: InterWatches

Při brouzdání internetem, zejména aukčním serverem Ebay naleznete řadu hodinek s logem Rolex a současně nápisem Tudor na číselníku. Rada: vyhněte se jim obloukem, nejedná se o původní číselníky, ale o přemalované - nepůvodní číselníky.

Hodinky Tudor Submariner nakoupilo i francouzské vojenské námořnictvo (Marine Natioinale) i US NAVY.

V roce 1997 se Tiger Woods stal ambasadorem značky Tudor a tváří modelu Tudor Prince Chronograph. Tento model byl vyráběn v řadě výrazných barevných kombinací.

Soudobá kolekce značky Tudor se skládá z těchto modelových řad:

  • Sportovní hodinky:
    • Hydrounaut
    • Iconaut/Chronograph
    • Grandtour
    • Aeronaut
  • Společenské hodinky
    • Classic
    • Glamour

Kolekce hodinek je přehledná. Každá modelová řada obsahuje jeden až tři základní modely, které jsou dostupné v řadě barevných provedení. Zájemce si zpravidla velmi rychle zvolí konkrétní základní model a pak už jenom vybírá barevnou variantu. Menší množství základních modelů je kompenzováno kvalitou designu i zpracování.

Na vybrané modely dvou řad Hydronaut a Grandtour se nyní podíváme blíže.

Tudor Hydronaut

Řada Hydronaut představuje potápěčské sportovní hodinky a obsahuje tyto základní modely:

  • Tudor Hydronaut I I Chrono
  • Tudor Hydronaut T I I
  • Tudor Hydronaut 1200

Hodinky Tudor Hydronaut I I Chrono mají leštěné ocelové pouzdro o průměru 41mm se šroubovací korunkou a vodotěsností 200m . Luneta hodinek je otočná oběma směry, prvních patnáct minut je na lunetě standardně barevně odlišeno.

„Rolex

Jak již název napovídá, hodinky jsou osazeny mechanickým strojkem s automatickým nátahem a funkcí chronografu z dílny švýcarského výrobce ETA. Číselník hodinek je velmi snadno čitelný i přes přítomnost ukazatelů chronografu. Potěší přítomnost ukazatele data na pozici "4:30". Datum se nenastavuje korunkou, ale tlačítkem na pozici "10".

„Rolex

Hodinky mohou být dle přání zákazníka osazeny kaučukovým nebo ocelovým tahem. Kromě černé barvy číselníku je možné zvolit i bílé barevné provedení. K dispozici je i model bez chronografu s názvem Hydronaut II.

Hodinky Tudor Hydro 1200 je možné charakterizovat jakožto profesionální potápěčské hodinky. Ocelové pouzdro o průměru 45mm má sametovou/broušenou povrchovou úpravu. Šroubovací korunka zajišťuje vodotěsnost 1200m.

„Rolex

Příznivce hloubkového potápění potěší přítomnost héliového ventilu (na pozici "9") a luneta otočná jedním směrem.

„Rolex

Opět jsou k dispozici dvě varianty číselníku (černá a bílá). Kromě kaučukového tahu je možné hodinky osadit ocelovým tahem s články z technické zirkonové keramiky.

„Rolex

Tudor GrandTour
Významné momenty v historii značky Tudor obdivuhodně časově korespondují s důležitými momenty v historii značky Porsche. Kolekce GrandTour se nese v nostalgickém retro stylu s řadou designových odkazů na dobu, kdy o výsledku závodu nerozhodovala týmová strategie, ale především umění jezdce a technika závodního vozu.

Kolekce obsahuje modely Tudor Grandtour Date a Tudor Grandtour Chrono. Oba dva modely mají černě lakované lunety a perfektně čitelné číselníky, ze kterých je radost odečítat čas. Tudor musím pochválit za ROZUMNOU velikost pouzder sportovních hodinek -shodně 41mm. Samozřejmostí je safírové sklíčko.

„Rolex
V jednoduchosti je krása - i tak je možné označit hodinky TUDOR GRANTOUR DATE. Hodinky poskytují pouze základní informaci o času doplněnou o ukazatel data - více není pro každodenním nošení potřeba. Design hodinek je zdařilou kombinací sportovního ducha a elegance - jinými slovy hodinky se hodí k obleku i ke sportovnímu oblečení.

„Rolex

Design hodinek odkazuje na původní závodní vozy nejen černou lakovanou lunetou, ale také koženým páskem s perforací, kterou je možné nalézt také na sedačkách sportovních vozů. K dispozici jsou tři barevné verze číselníku, dvě barevné verze lunety a volitelně ocelový tah.

„Rolex

Design hodinek Tudor Grandtour Chrono je inspirován „budíčky“ na přístrojové desce vozů GT. Technické parametry jsou až na použitý strojek s automatickým nátahem a funkcí chronografu stejné jako u předchozího modelu.

„Rolex

„Rolex

Shrnutí: Výše představené modely jsou jednoznačně sympatické. V designu hodinek naleznete stále odkazy na design hodinek Rolex, řada modelů má ale svoji vlastní tvář. Hodinky Tudor tak můžou být volbou pro ty, kteří se bojí okázalosti značky Rolex (bez určité okázalosti by hodinky Rolex ztratily svoji tvář).

Za veliké plus považuji rozumnou univerzální velikost pouzdra (41mm) i čistý design řady GrandTour. Příznivce hloubkového potápění potěší robustní model TUDOR HYDRO 1200. Jinými slovy i v těchto pár modelech si řada příznivců kvalitních mechanických hodinek najde ty své....

Hodinky Tudor je možné si prohlédnout v Hodinářství Bechyně.

Diskuze k tématu na fóru Chronomag.

Autor: Martin Šafránek, kontakt na redakci: redakce zavináč chronomag.cz

Zdroje:



||

Komentáře nejsou povoleny