Baselworld 2010: Preview

Baselworld 2010: Preview

Hodinářský veletrh Baselword 2010 je v plném proudu. Hodinářské firmy i organizátoři veletrhu hrdě oznamují konec recese a meziroční nárůsty prodejů. Evropská Unie naproti tomu varuje před přílišnou důvěru v zotavující se ekonomiku. Nicméně jedno je jisté - ať už je váš letošní hodinkový rozpočet jakýkoli, nemá smysl jej schovávat na horší časy.

Vydáno 20. 3. 2010, autor redakce

Na veletrh byli vyslání tři speciální zpravodajové. Než se vzpamatují z náročného programu a zasednou k textovému editoru, představíme si novinky vybraných značek:

  • Stowa
  • Nomos
  • Glashütte Original
  • Girard Perregaux

Stowa (do 1000 EUR)
Německá hodinářská značka Stowa, sídlící v městě Pforzheim, vyrábí mechanické hodinky nepřetržitě již od roku 1927. Jejím současným majitelem je Jörg Schauer - designér, hodinář a umělec, který stojí za značkou hodinek Schauer a strojky Durowe. Reportáž z návštěvy hodinářského ateliéru zde.

Představené novinky potvrzují dosavadní strategii „We love originals!“ - inspirace historickými modely značky, ovšem v dnešním designu. Nyní již ke žhavým novinkám.

První změna se týká kolekce Stowa Marine – hodinek inspirovaných palubními chronometry této značky ze čtyřicátých let. Kolekce bude rozšířena o modely se stříbrným číselníkem. Dosavadní běžné modely této řady měly číselníky bílé nebo černé. Stříbrný číselník měl pouze model Marine Original ve zlatě. Při návštěvě hodinářského ateliéru Jörga Schauera jsem měl možnost porovnat stávající bílý číselník s novým stříbrným číselníkem. Dle mého osobního názoru posunují nové stříbrné číselníky tyto skvělé hodinky zase o malý kousek výše.

 
Marine Automatic Silverdial without date

Nové modely z kolekce Stowa Marine jsou tyto:

  • Marine Automatic Silverdial with date
  • Marine Automatic Silverdial without date
  • Marine Original Silverdial
  • Marine Original with polished white dial (nově s bílým leštěným číselníkem)

Představené novinky se stříbrným číselníkem budou používat nové mechanické strojky SOPROD A10 (automatický nátah) nebo Durowe (ruční nátah). Původní modely zůstanou v nabídce i nadále s původními strojky ETA 2824 a UNITAS. Hodinky Marine Automatic bude možné nově objednat také s plným dýnkem.


Hodinky Stowa Marine Automatic nově s plným dýnkem

 

Hodinky Stowa Marine Original s leštěným bílým číselníkem

Strojek A10 SOPROD je vyráběn společností patřící do holdingu Festina Group. Výroba probíhá ve Švýcarsku. Strojek je určen jakožto substitut strojku ETA 2892 s využitím stejných číselníků i ruček. Má standardní funkce - rychloposuv data, automatický nátah, možnost ručního nátahu i hacking. Rezerva nátahu je 42 hodin, strojek by měl být seřízen ve čtyřech polohách.

Modelová řada Stowa Antea doznala dvou změn. Nová "sportovní“ verze hodinek Antea Kleine Sekunde s černým číselníkem je vhodným doplňkem současného modelu se stříbrným číselníkem. Beze změny zůstal strojek Peseux 7001 s ručním nátahem a malou vteřinovou ručkou i pouzdro s vodotěsností 3 ATM. Pro nový „sportovní„ model je doporučován pletený kovový tah.


Stowa Antea KS

Hodinky Antea 365 jsou nově osazeny strojkem A 10 SOPROD. Dříve byl v hodinkách používán strojek ETA 2892.


Stowa Antea 365


Stowa Antea 365 s průhledem na strojek SOPROD A10

Předchozí novinky byly pouze jakýmsi předkrmem, nyní přichází hlavní chod. Ve čtyřicátých letech vyráběla Stowa pozorovací hodinky pro Luftwafe (B-Uhren). Hodinky byly vyráběny ve dvou provedeních číselníku:

  • Baumuster A, jehož ručky a číselník jsou předlohou současného modelu Stowa Airman
  • Baumuster B, kterých se dochovalo do dnešní doby pouhých 42 kusů (více zde)

Nově je k dispozici i varianta číselníku Baumuster B (viz foto). Pouzdro hodinek zůstalo beze změny, stejně jako strojek ETA 2824. Oproti historické předloze došlo ke změně designu vteřinové ručky, která se v historické předloze příliš nepovedla.


Novinka: Stowa Airman Baumuster B


Stávající model Stowa Airman (číselník Baumuster A)

Vzhledem k problémům se zajištěním dalších dodávek strojků pro model Airman Original se Jörg Schauer rozhodl strojky upravovat vlastními silami. Na konci roku 2010 by měly být dodány první modely hodinek Stowa Airman Original s „novými“ strojky, jejichž vzhled bude vycházet z původních historických strojků použitých v hodinkách Stowa B-Uhren (Baumuster A).


Zdroj: Oficiální fórum Stowa na WUS


Novinka: Stowa Airman Baumuster B - detail číselníku


Novinka: Stowa Airman Baumuster B - průhled na strojek

Prosby mnoha příznivců této značky byly vyslyšeny – po dlouhé době jsou v nabídce značky Stowa hodinky s chronografem. Na oficiálním fóru značky se dlouhou dobu debatovalo o podobě nového chronografu – zda bude inspirován leteckými či námořními modely. Nový chronograf všechny příjemně překvapil – je inspirován původními kapesními hodinkami ze třicátých let. Důvod byl jednoduchý – rozpracovat některý ze současných leteckých či „námořních“ modelů do podoby chronografu by bylo příliš jednoduché.

Matné pouzdro hodinek o průměru 41mm dává vyniknout výraznému číselníku s plastickými indexy. Ručky jsou zlaceny růžovým zlatem, sub-ciferníčky chronografu jsou „propadlé“. Uvnitř hodinek tiká pěkně zdobený strojek Valjoux 7753 s dobou nátahu 40 hodin.

 

Nomos Glashütte (do 2000 EUR)
Produkce hodinářské manufaktury Nomos Glashütte je orientovaná výhradně na střídmé společenské a casual mechanické hodinky inspirované stylem Bauhaus. Posledních několik let manufaktura vyrábí vlastní mechanické strojky.

Dlouhou dobu měla většina modelů tradiční velikost 35-36mm (kromě 38mm modelů Tangomat a Tangente Sport). Móda je móda a zákazníci žádají větší hodinky. Manufaktura Nomos Glashütte se musela podvolit. A tak byly v roce 2008 představeny modely Club s velikostí až 41,5mm, o rok později byl uveden do prodeje „vyšší a dražší“ model Zürich s velikostí pouzdra 39,7mm a "švýcarským" designem.

Na letošním veletrhu manufaktura Nomos Glashütte představila několik zásadních novinek:

  • Větší verze modelů Tangente, Orion a Ludwig s velikostí pouzdra cca 38mm (nárůst průměru o 2,5-3 mm)
  • Zvětšený model Ludwig s automatickým nátahem
  • Menší verze hodinek Tangente, Orion a Ludwig s průměrem 33mm!!!
  • Prvně černá matná povrchová úprava pouzdra hodinek (PVD)

Představení unisex hodinek s průměrem 33mm je v dnešní době odvážným krokem, ale své zájemce si najdou - a to nejen u žen. Ostatně pánské společenské hodinky měly stejný průměr pěkných několik desítek let. Cena hodinek bude o několik desítek EUR nižší než běžné modely.


Nomos Glashütte Tangente 33mm

Opačným směrem jdou zvětšené modely Tangente, Orion a Ludwig. Hodinky nemají pouze zvětšená pouzdra, zvětšil se rovněž i ukazatel data, který lze nyní snadno přečíst i při zhoršeném zraku :-) Ostatně u modelů Orion a Ludwig je datum použito vůbec poprvé. Použitý font ukazatele data se nepatrně liší pro jednotlivé detaily. Malý detail, ale potěší.

Informace o strojku nebyly manufakturou zveřejněny, na 90% je použit upravený strojek s ručním nátahem - Nomos Beta. Cena hodinek 1460-1640EUR.


Zvětšené hodinky Nomos Glashütte Orion


Zvětšené hodinky Nomos Glashütte Ludwig

Zvětšené pouzdro modelu Ludwig poskytlo po určitých úpravách prostor pro umístění manufakturního strojku s automatickým nátahem - opět premiérově v této modelové řadě. Výsledkem jsou hodinky Ludwig Automatik (1680EUR) nebo Ludwig Automatik Date (2040EUR). Pokud máte rádi římské číslice, jsou hodinky Ludwig Automatik Date ideální volbou pro každodenní hodinky na dalších několik desítek let. Neokázalé, kvalitní a s manufakturním strojkem...a hlavně …z Glashütte.


Nomos Glashütte Ludwig Automatik Date. Porovnejte tuto fotografii s předchozí fotografií. Navzddory stejné velikosti pouzdra mají obě provedení modelu Ludwig výrazně odlišné velikosti ukazatele data.

Základní modely Tangente, Tetra a Tangomat budou po omezenou dobu k dostání s matným pouzdrem a černou PVD povrchovou úpravou - titanium aluminum carbo-nitride (TiAlCN). Cena hodinek, jejichž jméno bude doplněné o slůvko "Norma", bude vyšší o cca 160 EUR oproti základním provedením s leštěným pouzdrem.


Nomos Glashütte Tangente Norma (Black PVD)

 

Glashütte Original (základní modely cca 140 000 CZK)
Hodinky Senator Diary jsou ze všech dnes představených novinek bezesporu nejzajímavější. Kromě obligátní funkce zobrazování času jsou hodinky vybaveny funkcí budíčku, který je možné nastavit až měsíc dopředu. Hodinky Senator Diary jsou tak celosvětově jedinné mechanické hodinky, u kterých je možné nastavit budíček 30 dní dopředu. Současná produkce mechanických budíčků značek Vulcain a ostatních značek umožňuje nastavit budíček na nejbližších 24 hodin.

Funkce budíčku je na číselníku prezentována ukazatelem nastavených hodin na pozici „6“ a ukazatelem nastaveného data a stavu budíčku na pozici „9“. Ukazatele data ve stylu BIG DATE je u značky Glashütte Original samozřejmostí.

Jak se hodinky nastavují?

  • Tlačítko na pozici „2“ slouží pro rychlé nastavení data
  • Korunka na pozici „4“ slouží pro nastavení času a ruční nátah
  • Tlačítkem na pozici „10“ se přepíná mezi stavy mechanického budíčku
  • Nastavení data (symbolizováno „D“)
  • Nastavením hodin (symbolizováno „H“)
  • Aktivace budíčku (Symbol budíčku)
  • Korunkou na pozici „8“ se nastavuje datum a čas budíčku

Budíček má samostatný pérovník, který poskytuje dostatek energie na minutové vyzvánění. Zvonící budíček se zastaví pomocí tlačítka na pozici „10“.

Srdcem těchto výjimečných hodinek je manufakturní strojek s automatickým nátahem 100-13. Strojek obsahuje 600 součástek, z toho 340 součástek zajišťuje perfektní chod mechanického budíčku. Základem tohoto strojku je strojek 100-003.

Hodinky budou dostupné v ocelovém, nebo zlatém pouzdře.

Další originální představenou hodinářskou komplikací (funkcí) je počítadlo modelu PanoMaticCounter XL. Hodinky jsou vybaveny funkcí chronografu, ukazatele data ve stylu BIG DATE (na pozici „3“) a již zmíněným počítadlem (na pozici „9“). Počítadlo není nijak propojeno s funkcí chronografu, slouží pro ruční zaznamenání počtu událostí ( např. objednání piva).

Ovládání je jednoduché:

  • Tlačítko na pozici „9“ slouží pro zvýšení zobrazované hodnoty o jednotku
  • Tlačítko na pozici „8“ slouží pro snížení zobrazované hodnoty o jednotku
  • Počítadlo se vynuluje tlačítkem na pozici 10

Základem hodinek PanoMaticCounter XL je strojek 96-01. Strojek je vybaven vertikální spojkou chronografu (column wheel) a mechanismem počítadla. Strojek se skládá z 584 součástek, na mechanismus počítadla připadá 217 součástek.

Další novinky pouze stručně:

Řada Senator Sixties, inspirovaná vintážními modely z šedesátých let, se rozrostla o první hodinky s ukazatelem data - Senator Sixties Panorama Date. Ukazatel je originálně umístěn přímo pod středem číselníku. Originální a chytré řešení - ukazatel data nijak neruší vzhled číselníku.

Paní Katharina Stegmann, která má v Glashütte Original na starosti design hodinek, přiblížila pozadí vzniku modelu PanoInverse XL: „Říká se, že na hodinkách Glashütte Original není nejkrásnější do detailu dotažený číselník a pouzdro, ale strojek. Proto jsme se rozhodli vytvořit hodinky, u nichž se majitel při pohledu na ruku nebude kochat krásou ciferníčku, ale strojku„. Představenou novinkou je verze hodinek s černým číselníkem - respektive strojkem s černou povrchovou úpravou. Černé provedení působí celistvějším dojmem.


Původní model hodinek


Představený nový model


Představený nový model


Detail číselníku.

Dříve představené novinky Glashütte Original zde.

 

Girard Perregaux ( základní modely cca 140 000 CZK)
V roce 2010 oslaví Girard Perregaux dvě významná výročí: Čtyřicet let od vyrobení prvních quartzových hodinek a pětatřicet let od uvedení kolekce Laureato. Detailní historie značky.

V 60. letech měla manufaktura Girard-Perregaux, jako jedna z mála mezi ostatními hodináři, vlastní oddělení pro výzkum a vývoj. To jí umožnilo vyrovnat se s jednou z největších revolucí v hodinářském světě: nástup elektroniky a později quartzových hodinek. V roce 1970 manufaktura představila první quartzové hodinky. Následně jako první firma ve Švýcarsku zahájila výrobu quartzových strojků v průmyslovém měřítku. Frekvence 32 768 Hz použitá v druhé generaci quartzových hodinek Girard Perregaux je dodnes oborovým standardem.


Quartzový strojek Girard Perregaux GP13500

V roce 1975 byly představeny první hodinky Laurelato. Až dodnes je pro ně charakteristická osmiúhelníková luneta s elegantním rozložením leštěných či „saténových“ povrchů a pouzdro s integrovaným páskem.

K připomínce obou výročí bude vyrobena limitovaná edice 40 hodinek Laurelato Quartz. V ocelovém pouzdru o průměru 42mm bude uložen strojek Girard Perregaux GP13500 se sedmi kameny. Frekvence bude klasických 32 768 Hz. Perfektně ozdobený strojek bude možné obdivovat zadním průhledem.


Laurelato Quartz

Ikona manufaktury Girard-Perregaux - tourbillon se třemi zlatými můstky v náramkových hodinkách byl představen v kulatém pouzdru z růžového zlata zvětšeném na 41mm.

Zajímavý je tvar můstků. Můstky nejsou vyvedeny ve tvaru šipek, ale v jednodušším geometrickém tvaru. Tourbillon se třemi zlatými mosty ve tvaru šipek byl patentován v roce 1884 a získal zlatou medaili na světové výstavě v Paříži v roce 1889. O třicet let dříve byla vyrobena první verze hodinek se třemi můstky a tourbillonen. Můstky byly vyrobeny z niklu a měly přísně geometrický tvar - stejný, jako hodinky představené na Basilejském veletrhu v roce 2010.


Strojek kapesních hodinek s tourbillonem a třemi můstky z roku 1860

Hodinky jsou osazeny strojkem GP9600C s automatickým nátahem a tourbillonem. Platinový mikro-rotor automatického nátahu je schován pod pérovníkem. Další technické parametry strojku jsou tyto:

  • Kalibr 32 mm
  • Frekvence 21 600 kmitů/hodinu (3 Hz)
  • Počet kamenů: 30
  • Rezerva nátahu min 48 hodin
  • Funkce: Tourbillon, hodiny, minuty, malá vteřinová ručka na Tourbillonu


Strojek GP9600C

Na konci března bude uveřejněn první ze dvou článků, popisující vývoj tourbillonu se třemi zlatými můstky od šedesátých let devatenáctého století, až po rok 2010.

Příslušné diskusní vlákno na fóru Chronomag

Autor: Martin Šafránek, kontakt na redakci: redakce@chronomag.cz

Zdroje informací i obrázků:



||||||||

Komentáře nejsou povoleny