Baselworld 2010 – první dojmy

Baselworld 2010 – první dojmy

Na úvod si dovolím trochu čísel. Na letošním Baselworldu vystavuje 592 hodinářských firem a nezávislých hodinářů, 759 šperkařů a 564 ostatních jako např. výrobci strojů a nářadí. Pokud jde o zastoupení jednotlivých světadílů, 1221 vystavovatelů je z Evropy, 525 z Asie, 89 ze severní Ameriky a 80 z ostatních oblastí.

Vydáno 23. 3. 2010, autor Kamil

První překvapení nás čekalo hned po příjezdu do Baselu. Obvyklé záchytné parkoviště ještě na německé straně hranic zelo prázdnotou a šipky nás dovedly na menší parking přímo ve městě, ale tentokrát ne bezplatný, cena byla 20€ za auto. Alespoň že odvoz přímo na výstaviště pendlujícímy mikrobusy zůstal bezplatný. Stihli jsme i slavnostní zahájení za účasti představitelů města, významných osobností, hostesek a živé hudby.

Dojmy z výstavy začnu u Seika, které už tradičně odmítá poskytovat osobní setkání, takže jen pár postřehů z jejich expozice. Hitem byly nové modely Ananta a největší pozornost byla věnována hodinkám Moon Phase s kalibrem Spring Drive 5R67 v ceně kolem sto tisíc Kč.
Dále neopomnělo prezentovat nejvyšší modely Grand Seiko s kalibry Spring Drive nebo se špičkovým quartzovým kalibrem 9F62 jehož přesnost je udávaná v rozmezí +/- 5 vteřin ročně a samozřejmě s hi-beat 36000 kyvů/hodinu mechanickými kalibry 9S85 jejichž přesnost je lepší než C.O.S.C. Třešínkou na dortu byla prezentace vůbec prvních hodinek Grand Seiko z roku 1960 s originálním chronometr certifikátem.
Ještě bych se zastavil u modelu Galante s automatickým kalibrem 8L38 s otevřeným průhledem na strojek v limitované 150kusové edici "Astro boy", což je v Japonsku velmi populární komiks, prvně publikovaný v roce 1952 s navazujícím televizním zpracovaním z roku 1963. Zajímavé hodinky s obrázkem hrdiny na číselníku a designem upomínajícím na komiksové zpracování.

Velmi zajímavé až fascinující bylo setkání s expozicemi nezávislých hodinářů (AHCI). Přátelská atmosféra, velmi krásné kousky a nikomu z těchto mistrů nedělá problémy popovídání s obyčejným návštěvníkem, ať už se jedná o potencionálního zákazníka či nikoliv. Na obrázku stánek maďarského hodináře Aarona Becsei.

Naše první domluvená schůzka byla u firmy Zenith. Bylo nás poněkud více než domluvený počet, ale příjemná slečna vše vyřešila, nakonec jsme se vešli všichni. Hlavní představení se týkalo inovovaného kalibru El Primero, podrobný článek bude následovat příště. Základní informací bylo, že Zenith snižuje počet vyráběných modelů z téměř šesti set na přibližně dvěstě, nejvíce se to týká modelů Defy, kterých v kolekci zůstavají tři základní modelové řady. Mohli jsme si prohlédnout i ostatní modely, asi nejvíc všechny zaujaly ultratenké hodinky z řady Elite.

Pak se celá skupina rozdělila a věnovali jsme se samostatnému objevování hodinářských krás. Mě osobně příjemně překvapila návštěva u Dubey & Schaldenbrand, firma změnila vlastníka a dle mého názoru k lepšímu zmodernizovala design hodinek. Pokusím se do budoucna také o článek, který si nové modely rozhodně zaslouží, stejně jako nový prodejní a propagační styl hodinek Doxa, u kterých jsem se zastavil poté.

V jedné z vedlejších hal jsem narazil na zajímavou expozici původně americké firmy Ingersoll a v ní na hodinky s tourbillonem na 6 a 12. Podle informace zástupce firmy je výrobcem strojku čínský Sea-Gull, ale Ingersoll má celosvětovou exkluzivitu pro tento kalibr se dvěma tourbillony.

V brzkém odpoledni nás přivítal Breitling obrovitým akváriem, recepcí jako v hotelu a zajímavým způsobem vstupu. Po menších nesrovnalostech s časem a termínem schůzky se nás ujal zástupce firmy, dostali jsme speciální odznaky ke vstupu do neveřejného prostoru expozice.
Jádrem představení byl nový in-house kalibr s chronometrickou certifikací, vyvíjený a vyráběný v samostatném vlastním provozu. Také u Breitlingu počítáme v dohledné době s podrobnějším článkem. Tak snad jen dojem z prezentace veskrze pozitivní a nové modely si určitě cestu k zákazníkům najdou. Ještě nás překvapilo, s kolika prodejci Breitling v Česku přímo spolupracuje, jsme pro ně důležitý trh, jejich hodinky se dají přímo koupit kromě největších měst třeba v Chomutově nebo Zlíně.

Po malém občerstvení a kávě nechyběla ani návštěva pavilonu s výrobci hodinářského vybavení, nářadí a nábytku. Na obrázku živá ukázka ručního rytí u jedné z expozic.

Už značně uchozené a ukoukané ze záplavy nádherných hodinek nás čekala poslední domluvená návštěva u Ulysse Nardin. Opět nastal menší problém s počtem účastníků setkání. Původní pozvání znělo pro jednoho až dva lidi, jenže návštěvu u tak věhlasné a špičkové značky si nechtěl nikdo nechat ujít. Nakonec se vše vyřešilo a měli jsme možnost si prohlédnout několik nádherných kousků a pohovořit o novinkách. Vedli jsme i zajímavou debatu o vkusu a národním cítění ruské klientely. Ucelený článek o značce UN bude samozřejmě následovat.

No a pak už jen návrat do příjemného hotýlku na německé straně hranic, večeře a dlouhé povídání nad spoustou zážitků a dojmů z největší hodinářské výstavy na světě. Ještě jednou díky všem zúčastněným za příjemnou společnost a nashledanou příští rok v Baselu!

Text a foto: Josef Khol



|||

1 Komentář k tomuto článku