Vacheron Constantin: Nejstarší manufaktura

Vacheron Constantin: Nejstarší manufaktura

V roce 1955 se v Ženevě setkali na mírové konferenci zástupci čtyř tehdejších velmocí: americký prezident Eisenhower, britský premiér Anthony Eden, francouzský ministr Edgar Faure a ministr obrany SSSR Nikolaj Alexandrovič Bulganin. Jejich postoje k řadě tehdejších aktuálních otázek se lišily, jedno však měli společné – dárek, hodinky Vacheron Constantin.

Vydáno 22. 5. 2010, autor redakce

Od roku 1755 zdobily hodinky Vacheron Constantin zápěstí mnoha státníků, umělců i dalších významných osobností včetně Napoleona Bonaparte a amerického prezidenta Harryho Trumana. Rok 1755 znamená jediné – Vacheron Constantin je nejstarší hodinářskou manufakturou s nepřerušenou historií. Nejstarší. Neexistuje žádná starší hodinářská manufaktura, jejíž historie by nebyla přerušena. Společně s hodinářským domem Breguet a Audemars Piguet je tato značka většinou řazena na úplnou špici hodinářské pyramidy hned za dvojici hodinářů Patek Philippe a A. Lange & Söhne. Proč?

„Vacheron
Nejstarší kapesní hodinky Vacheron Constantin

Výše uvedenou stručnou otázku může čtenář pochopit dvěma způsoby:

  1. Čím si hodinářský dům Vacheron Constantin, kromě brzkého data založení, vydobyl velmi prestižní místo?
  2. Proč je značka Vacheron Constantin „až druhá“?

Konkurence na samé špičce hodinářské pyramidy je velmi vyrovnaná. Protože hovoříme o značkách založených v 18./19. století, nemůžeme od hodinek Patek Philippe, A. Lange & Söhne či Vacheron Constantin čekat nic jiného než klasický decentní vzhled a do detailu propracovanou každou součástku hodinek. Jednotlivé značky se tedy liší nikoli přesností či spolehlivostí svých hodinek, ale délkou a obsahem svého příběhu a z toho vyplývajícím vztahem k inovacím – novým materiálům a technologiím.

Jak již bylo řečeno výše, délka příběhu značky Vacheron Constantin je nejdelší z výše uvedených značek. Hodinky Vacheron Constantin se vyráběly bez jakékoli delší pauzy, což se třeba nedá říci o německé manufaktuře A. Lange & Söhne. S délkou příběhu souvisí i přínos značky k rozvoji hodinářského průmyslu. Stejně jako v historii existoval pouze jeden jediný okamžik, kdy byly na trh uvedeny první hodinky s vyspělým automatickým nátahem (Rolex, 1931), existoval pouze jeden jediný okamžik, kdy byla zavedena sériová výroba součástek hodinkových strojků (Vacheron Constantin, 1839).

„Vacheron
Detail kalibru Vacheron Constantin 2475

Základním kamenem úspěchu bylo tedy přijít ve vhodný historický okamžik s objevem, který od základu a navždy změnil hodinářský průmysl, nejen segment luxusních hodinek. Dnešní hodinky dosahují stále stejné přesnosti a spolehlivosti jako jejich pradědečkové. Ze současných technických novinek mají šanci globálně a trvale ovlivnit hodinářský průmysl pouze dvě  – koaxiální krokový mechanismus (Omega) a výroba mechanických součástek z křemíku. Zde si ale nějakou tu desítku let musíme ještě počkat. Většina současných nezávislých hodinářům tak využívá své tvůrčí schopnosti spíše k vývoji nových způsobů zobrazení času (Urwerk), nebo vývoji stále komplikovanějších mechanismů tourbillonu (Greubel Forsey , Thomas Prescher). Z dnešního pohledu je těžké určit, zda vývoj extrémně komplikovaných mechanismů (navíc bez prakticky měřitelného přínosu) není slepou uličkou hodinářského vývoje. Jedna otázka totiž stále zůstává nezodpovězena. Budou se i za 250 let prodávat hodinky se jmény Greubel Forsey , Thomas Prescher nebo Urwerk?

„Vacheron
Zadní strana hodinek Vacheron Constantin Tour de I'lle

Vacheron Constantin: Již za dob Marie Terezie
Manufaktura Vacheron Constantin byla založena v roce 1755 v době, kdy se v tehdejších Čechách (Rakouské monarchii) připravovalo první sčítání lidu a samotná Evropa společně se svými zámořskými koloniemi procházela bouřlivým obdobím politických, sociálních i ekonomickým změn. Jinými slovy - rozdávaly se nové mocenské karty a byla tak částečně načrtnuta současná podoba světa. Ostatně posuďte sami:

  • Po roce 1714 ztratilo Španělsko definitivně postavení světové námořní velmoci, na scénu vstupuje Británie
  • V letech 1740-1748 po nástupu Marie Terezie na rakouský trůn probíhala válka o rakouské dědictví
  • Roku 1765 vynalezl James Watt zdokonalený parní stroj a začalo tak první období průmyslové revoluce
  • V roce 1776 americké kolonie vyhlásily nezávislost USA na Velké Británii. Od roku 1775 probíhala Americká válka za nezávislost
  • Roku 1789 začala útokem na Bastilu Velká francouzská revoluce, o deset let později se ve Francii chopil moci Napoleon Bonaparte

I samotné hodinářské řemeslo prošlo v osmnáctém století bouřlivým vývojem. Díky Johnu Harrisonovi byly sestrojeny velmi přesné námořní chronometry, které měřily čas s nepřesností pouhých několik desetin vteřiny za den! Za celých 250 let nebylo v přesnosti mechanických hodinek dosaženo žádného významnějšího zlepšení. V jiných oblastech bylo naopak dosaženo významného pokroku – právě díky manufaktuře Vacheron Constantin, kterou založil v Ženevě v roce 1755 Jean-Marc Vacheron.

„Vacheron

V roce 1770 vyrobila manufaktura své první hodinky s hodinářskou komplikací.

Rok 1812 přinesl první kapesní hodinky se čtvrthodinovou repeticí. O dvacet sedm let později, Patek Philippe zakládá manufakturu Patek, Czapek & Cie. K prvním hodinkám Patek Philippe s repeticí je ještě dlouhá cesta.

Řízení společnost postupně přecházelo z otce na syna a dále na vnuka, kterým byl Jaques-Barthélemy. Právě on přizval v roce 1819 do společnosti Françoise Constantina. Název "Vacheron & Constantin" byl na světě.

„Vacheron

Rok 1839 byl důležitým milníkem švýcarského hodinářského průmyslu. Ve společnosti Vacheron & Constantin začal pracovat pan Georges-Auguste Leschot, který měl mít na starosti kvalitu výrobních operací. Tehdy se součástky hodinek vyráběly zpravidla ručně a nebyly vzájemně zaměnitelné. Netrvalo dlouho a Georges-Auguste Leschot přišel se zásadní změnou výroby - standardizací jednotlivých součástek hodinek, což umožnilo jejich následnou malo-sériovou výrobu s vyšším využitím strojů. Konečně tak bylo možné měnit součástky mezi několika stejnými strojky a udržovat skladové zásoby hotových náhradních dílů! Georges-Auguste Leschot tak rozhodným způsobem přispěl k rozvoji výroby polotovarů hodinkových strojků (ébauche) jakožto významného prvku industrializace švýcarského hodinářského průmyslu. Jeho přínos hodinářskému řemeslu byl oceněn v roce 1844 zlatou medailí.

„Vacheron

Maltézský kříž se stal symbolem značky v roce 1880. Původně byl tento kříž znakem řádu sv. Jana v Jeruzalémě. Kolem roku 1530 byl řádu věnován ostrov Malta a odtud pochází pozdější (současný) název řádu i kříže.

„Vacheron
Vacheron Constantin Patrimony Contemporaine DayDate Retrograde s maltézským křížem na korunce

V roce 1885 manufaktura vyrobila první antimagnetické hodinky. Pro srovnání - Rolex představil své antimagnetické hodinky Rolex Milgauss až v roce 1954.

Značka velmi slušně prosperovala až do začátku třicátých let dvacátého století. Po obtížných letech hospodářské krize přišla druhá světová válka. Nicméně i v tomto obtížném období se vyráběly nádherné hodinky.

„Vacheron
Hodinky Vacheron Constantin s tourbillonem z roku 1945

Manufaktura Vacheron Constantin přežila toto nelehké období a k zahájení třetího století své činnosti v roce 1955 vyrobila nejtenčí hodinky své doby. V hodinkách Vacheron Constantin Patrimony o tloušťce pouzdra pouhých 5,5mm tikal velmi tenký strojek s výškou neskutečných 1,64mm!

„Vacheron

Od roku 1996 je značka součástí skupiny Richemont.

Rok 2005 přinesl nejen výročí 250 let manufaktury ale k tomuto výročí i speciálně vyrobené hodinky Vacheron Constantin Tour de I'lle, které jsou jedny z nejkomplikovanějších hodinek na celém světě. Oboustranný číselník, 834 součástek, 16 hodinářských komplikací a 10 000 pracovních hodin nepotřebuje žádný další komentář. Vlastně ano - cena více jak 1 000 000 USD a dostupnost pouze v jednom jediném butiku na světě – v Ženevě.

„Vacheron

„Vacheron

„Vacheron

„Vacheron

Ve stejném roce hodináři Vacheron Constantin v modelu Vacheron Constantin Saint Gervais zkombinovali do té doby ojedinělou kombinaci věčného kalendáře, tourbillonu a deseti-denní rezervy chodu dosaženou pomocí čtyř pérovníků. Celkem bylo vyrobeno 55 kusů.

„Vacheron

„Vacheron

Vacheron Constantin: Nenápadné inovace
François Constantin v dopise ze dne pátého července 1819 napsal „Udělej to lépe, jestli to jde – a jde to vždy“ Tato věta se stala hnací silou značky a velmi trefně vystihuje podstatu vrcholu hodinářského řemesla - neustálé inovace. O inovacích hodinářského domu Vacheron Constantin se ale nepíše tak často jako o nových kalibrech a mechanismech značky Patek Philippe. To ale rozhodně neznamená, že by hodináři Vacheron Constantin nepřemýšleli, jak „udělat věci lépe, jestli to jde – a jde to vždy.“

Zjednodušeně řečeno - Vacheron Constantin je v inovacích konzervativnější značka než právě Patek Philippe a k tomu patří i velmi opatrný přístup ke všem novým trendům v hodinářském průmyslu. Výkonný ředitel Juan-Carlos Torres v rozhovoru pro Timezone doslova uvedl: „Vacheron Constantin bude ve svých hodinkách používat nové technologie a materiály pouze pokud je k tomu opravdu pádný důvod“. Tato věta velmi trefně vystihuje základní rozdíl mezi manufakturou Vacheron Constantin a Patek Philippe.

„Vacheron

Kdy nalezneme v hodinkách Vacheron Constantin dnes populární křemíkové součástky? Pro server TheHourLounge uvedl Juan-Carlos Torres: „Samozřejmě, že testujeme možnosti použit křemíku pro naše součástky. Na rozdíl od ostatních výrobců jsme ale opatrnější, chceme mít přesnou znalost, jak se bude tento materiál chovat v proudu času… Pokud si nejsme na sto procent jisti, že je daný materiál opravdu významným přínosem, jednoduše jej nebudeme používat".

Některé významné historické inovace byly již zmíněny v krátkém popisu historie – standardizace součástek, jejich sériová výroba a antimagnetické hodinky. Zatímco Patek Philippe se celé dvacáté století zaměřoval na nové a nové kombinace hodinářských komplikací v kapesních a později náramkových hodinkách, manufaktura Vacheron Constantin se soustředila spíše na vývoj a výrobu ultra-tenkých kalibrů. Jak je ale vidět na hodinkách Vacheron Constantin Tour de I'lle neboVacheron Constantin Saint Gervais, manufaktura umí vyrobit i velmi komplikované mechanismy.

„Vacheron
Hodinky Vacheron Constantin Saint Gervais

Na veletrhu SIHH v roce 2008 představila manufaktura novou modelovou řadu: Vacheron Constantin Quai de l'Ile. Do té doby velmi tradiční kolekce hodinek Vacheron Constantin dostaly nového moderně se tvářícího sourozence. Nový nebyl jen vzhled a použité strojky, ale i přístup k prodeji. Tradičně mají výrobci vždy připravené kombinace materiálů pouzdra a barevných provedení číselníku. Zákazník má tak u daného modelu na výběr z několika málo kombinací. Hodinky Vacheron Constantin Quai de l'Ile si může zájemce sestavit dle svých preferencí.

„Vacheron
Vacheron Constantin Quai de l'Ile Day-Date and Power-Reserve

Základem hodinek je modulární konstrukce pouzdra. Pouzdro se skládá z vnitřní a vnější části, u které si může zájemce zvolit ze tří materiálů, různé povrchové úpravy i několika barevných provedení číselníku. Výsledkem tak můžou být hodinky celé z palladia, růžového zlata, případně z titanu (palladium i titan jsou pro tuto značku velmi exotické materiály). Modulární konstrukce pouzdra rovněž řeší odvěký problém – co s hlubokými vrypy do hran pouzdra, které se dříve či později objeví. Někdy jsou vrypy příliš hluboké na přeleštění. U hodinek Vacheron Constantin Quai de l'Ile stačí vyměnit v tomto případě pouze poškozený díl pouzdra. I za sto let tak hodinky mohou vypadat stále jako nové.

„Vacheron

K použití tak „exotických“ materiálů jako je palladium nebo titan se váže jedna historka. Juan-Carlos Torres vypráví: „Já osobně jsem příznivec tradičních materiálů, jako je ocel nebo zlato. V rané fázi vývoje hodinek Vacheron Constantin Quai de l’Ile za mnou přišel hodinář Christian Selmoni. Pro naše nové hodinky chtěl použít palladium. Má reakce byla poměrně příkrá – Hodinky Vacheron Constantin se vyrábí pouze z oceli, ze zlata, nebo z platiny. Jeho odpověď? Chtěl navíc použít i titan!“

„Vacheron

Modulární konstrukcí pouzdra ale inovace nekončí. Spíše naopak. Číselník hodinek je vyroben z průhledného krystalu safíru. Část prvků číselníku je natištěna na přední straně, zbylé prvky a nápisy jsou natištěny na spodní straně číselníku, čímž číselník dostává netradiční třetí rozměr. Při bližším pohledu si všimnete na jeho zadní straně mikro-tisku - stovek drobně natištěných maltézských křížků a dalších symbolů. Tam, kde je pod průhledným číselníkem vidět ozubené kolečko, jsou pro změnu natištěny soustředné kružnice. Část tisku je navíc provedena materiálem, který je viditelný pouze pod UV světlem. Tato technologie se používá například pro ochranu bankovek.

„Vacheron
Vacheron Constantin Quai de l'Ile Day-Date and Power-Reserve

„Vacheron
Vacheron Constantin Quai de l'Ile Day

Důvod všech těchto bezpečnostních opatření? Až budete za 30 let v aukci dražit některý ze současných modelů, budete si moci být absolutně jisti, že se nejedná o precizně zpracovaný historický falzifikát, jak se dnes bohužel občas stává.

Byla by chyba se nezmínit i o některých dalších modelech, na které se můžete přijít osobně podívat do známého Hodinářství Carollinum v Praze v Pařížské ulici. Osobně si prohlédnout hodinky je vždy lepší, než o nich přečíst deset článků v médiích.

Vacheron Constantin Patrimony Contemporaine DayDate Retrograde
Hodinky zaujmou zejména dvojicí retrográdních ukazatelů data a dne v týdnu. Ukazatel data je situován v horní polovině číselníku, ukazatel dne v týdnu je situován v dolní části číselníku. Uvnitř pouzdra z růžového nebo bílého zlata o průměru 42,5mm tiká manufakturní strojek s automatickým nátahem, 27 kameny a zlatým rotorem. Strojek nese pečeť města Ženeva, což jednoduše řečeno znamená, že každá součástka, i když není viditelná přes zadní sklíčko hodinek, je vyrobena a povrchově opracována s patřičnou péčí. Stejnou pečeť nesou i ostatní dále představené hodinky.

„Vacheron

„Vacheron

„Vacheron

Vacheron Constantin Patrimony Traditionelle Chrono
Málokteré hodinky mají tak nádherný strojek. Tradičně koncipovaný strojek s ručním nátahem a funkcí chronografu s vertikální spojkou dokáže uchvátit vaši pozornost na dlouhé hodiny, po které můžete obdivovat detailní ruční finalizaci každé součástky. Strojek s 21 kameny tiká v tradičním pomalém rytmu 18 000 půl/kmitů za hodinu. Rezerva nátahu činí 48 hodin. Pouzdro z růžového nebo bílého zlata je pro tak tradiční značku nezvykle většího průměru 42mm. Osobně bych spíše preferoval velikost pouzdra 39-40mm.

„Vacheron

„Vacheron

„Vacheron

Vacheron Constantin Historiques Ultra-thin 1955 RG a 1968 RG
Již v roce 1911 vyrobila manufaktura hodinkové strojky s výškou pouhých 2,82 mm. Pro srovnání současný strojek s ručním nátahem Nomos Glashütte Alpha má výšku 2,6mm. Výška strojků se postupně snižovala až na 1,88mm v roce 1924. Rok 1931 přinesl koncepčně velmi zajímavé hodinky se strojkem o výšce pouhých 0,94 mm!

„Vacheron
Ultra-tenké kapesní hodinky Vacheron Constantin se skleněným pouzdrem z roku 1926/27

„Vacheron
Ultra-tenké kapesní hodinky Vacheron Constantin se skleněným pouzdrem z roku 1926/27 (detail)

„Vacheron
Ultra-tenké kapesní hodinky Vacheron Constantin z roku 1931

Roku 1992 manufaktura potvrdila svůj status výrobce ultra tenkých strojků, když představila první strojek s minutovou repeticí o tloušťce pouhých 3,28 mm!

„Vacheron

„Vacheron

Hodinky Vacheron Constantin Historiques Ultra-thin 1955 jsou více než důstojným následovníkem ultra tenkých historických modelů. Samotný strojek s ručním nátahem Vacheron Constantin VC 1003 byl ve výrobě již před padesáti lety. Zatímco pouzdro  hodinek z roku 1955 mělo výšku 5,5mm, pouzdro současných modelů se hodinářům podařilo snížit až na 4,1mm. Výška samotného strojku je stále stejná - neskutečných 1,64mm! Základna i můstky jsou ale tentokrát vyrobeny z 18-karátového zlata, strojek má průměr 21,1mm a je sestaven ze 117 součástek. Rezerva chodu činí více jak 30 hodin, což je na tak malý strojek skvělý výkon.

„Vacheron
Vacheron Constantin Historiques Ultra-thin 1955 RG

„Vacheron
Vacheron Constantin Historiques Ultra-thin 1955 RG

„Vacheron
Strojek Vacheron Constantin VC 1003

Hodinky Vacheron Constantin Historiques Ultra-thin 1968 jsou osazeny strojkem s automatickým nátahem VC 1120, stále se ale jedná o velmi tenké hodinky. Použitý strojek VC 1120 má průměr 28mm, výšku 2,45mm, rezervu chodu 40 hodin a je vybaven závažím automatického nátahu z 18-ti karátového zlata.

„Vacheron
Vacheron Constantin Historiques Ultra-thin 1968 RG

Mohli bychom pokračovat ještě hodně dlouho, ale rozsah článku nám to bohužel nedovolí....

Co říci závěrem?
Značka, která vyrábí nepřetržitě hodinky přes 250 let, bude o hodinkách vědět rozhodně více, než stejně drahá značka existující pouhých několik (desítek) let. Současná kolekce ultratenkých hodinek je toho pádným důkazem.

„Vacheron
Ústředí manufaktury Vacheron Constantin otevřené roku 2004.

Diskuse ke článku na fóru Chronomag

Autor: Martin Šafránek, kontakt na redakci: redakce@chronomag.cz, zdroj fotografií: Vacheron Constantin

Hodinky Vacheron Constantin je možné prohlédnout v Hodinářství Carollinum.



|||

Komentáře nejsou povoleny