Chopard: 4 nové manufakturní strojky

Chopard: 4 nové manufakturní strojky

Manufaktura Chopard oslavila v roce 2010 kulaté výročí sto padesáti let existence. Při této významné události značka překvapila odborníky i konkurenci a představila najednou hned ČTYŘI NOVÉ MANUFAKTURNÍ KALIBRY.

Vydáno 13. 7. 2010, autor redakce

V roce 1860 ve věku pouhých dvaceti čtyř let založil Louis-Ulysse Chopard svoji dílnu, kde vyráběl přesné kapesní hodinky a chronometry. Po více než sto let přecházelo řízení společnosti z otce na syna. V roce 1963 ale tato tradice končí. Paul-Andre Chopard prodává manufakturu mladému zlatníkovi a hodináři jménem Karl Scheufele. Pod jeho vedením se na začátku sedmdesátých let portfolio produktů rozrostlo o šperkařskou výrobu a veřejnost začala vnímat jméno Chopard jako synonymum produkce velmi kvalitních šperků a šperkařských hodinek kategorie Haute Joaillerie (vysoké šperkařiny). Známá je kolekce hodinek a šperků Chopard Happy Diamonds, novinkou je kolekce Chopard Animal Kingdom, jejímž poznávacím znakem jsou do detailu propracovaná roztomilá zvířátka.

Hodinky z kolekce Chopard Animal Kingdom collection

Značka Chopard je ale i hodinářskou manufakturou v pravém slova smyslu, jelikož vyvíjí a vyrábí vlastní hodinkové mechanické strojky pod zkratkou L.U.C. (zkratka Louis-Ulysse Chopard).

Nečekaný triumf
Právě pod vedením současného majitele byly v roce 1996 v městečku Fleurier otevřeny výrobní prostory, kde se vyrábí manufakturní strojky L.U.C. s řadou komplikací včetně tourbillonu či věčného kalendáře.

Hned první strojek L.U.C. 1.96, který byl v prostorách nové manufaktury vyroben, vzbudil zaslouženou pozornost a zároveň nastavil výchozí standardy kvality i pro další typy strojků L.U.C. Strojek byl vybaven automatickým nátahem s mikro-rotorem z 22karátového zlata, dvěma pérovníky a tedy nadstandardní rezervou chodu 65 hodin. Výška strojku přitom činila pouhých 3,3mm!

Respektovaný hodinář Walt Odets z komunity anglického serveru Timezone.com při recenzi hodinek tento strojek rozebral do posledního šroubku a musel konstatovat jediné: „S ohledem na všechny současné hodinářské standardy kvality … tento strojek je pro značku Chopard jednoznačným triumfem …” (volný překlad).

Další zasloužilý člen této komunity s nickem SteveG na svém blogu ninanet.net (doporučuji) vystavuje makrofotografie recenzovaného strojku, které názorně dokládají jediné – značce Chopard se podařilo ve své novodobé historii vyrobit hned první manufakturní strojek v kvalitě, kterou lze přímo srovnávat se nejvyšší švýcarskou hodinářskou metou.

Vývoj strojků pokračoval dále představením strojku L.U.C Quattro s rezervou chodu 9 dní (rok 2000), prvním strojkem s královskou komplikací tourbillonem (rok 2003) a řadou dalších modelů strojků i hodinek.

Strojek L.U.C.l 1.96

Výročí 150 let
Představení čtyř nových strojků najednou je i ve Švýcarsku ojedinělou událostí. Hodinářské firmy mají ve zvyku zpravidla představit jeden, maximálně dva úplně nové strojky najednou. Častější je ale představení nových variant již existujících strojků.

Jeden ze čtyř představených strojků - L.U.C Calibre EHG

Pocta zakladateli
Kapesní hodinky, které je možné nosit i na ruce. Tak je možné stručně popsat hodinky Chopard L.U.C Louis-Ulysse – The Tribute, které překvapí nejen výrazným průměrem 49,6mm, ale zejména možností je nosit i jako klasické náramkové hodinky. Pouzdro hodinek je z bílého zlata, číselník má lakovaný povrch.

Hodinky Chopard L.U.C Louis-Ulysse – The Tribute

Na vývoji strojku L.U.C Calibre EHG se kromě hodinářů manufaktury podíleli i studenti hodinářské školy v Ženevě (Geneva Watchmaking School). Pro tyto studenty byla práce na projektu nejen vyvrcholení jejich studia, ale i důležitým okamžikem jejich profesní kariéry. Tradičně stavěný strojek s ručním nátahem tiká v klidném rytmu druhé poloviny devatenáctého století (21,600 půl/kmitů za hodinu). Rezerva nátahu činí sympatických 80 hodin. Hodinky tak mohou ležet v šuplíku tři celé dny a stále budou příjemně a přesně tikat. Kvalitu strojku dokládá nejen chronometr certifikace dle standardu C.O.S.C ale i pečeť města Ženeva.

Pohled na mechanismus propojení hodinek a pásku

L.U.C Calibre EHG

Věčný kalendář, časová rovnice a 516 součástek
Hodinkami Chopard L.U.C 150 „all in one“ se Chopard zařazuje mezi výrobce velmi komplikovaných mechanických hodinek. Zatímco předchozí strojek L.U.C Calibre EHG poskytoval pouze základní funkce, použitý strojek L.U.C Calibre 4TQE kombinuje hned několik pokročilých hodinářských komplikací do jednoho malého strojku. Tourbillon, měsíční fáze, věčný kalendář s ukazatelem 24 hodin a dne v týdnu, rezerva chodu, východ a západ slunce v Ženevě a ukazatel tzv. časové rovnice (angl. equation of time).

Hodinky Chopard L.U.C 150 „all in one“

Není tedy divu, že se strojek skládá z 516 součástek. Čtyři pérovníky se starají o dostatečnou zásobu energie pro pohyb všech mechanismů jednotlivých funkcí po dobu sedmi dnů. Samozřejmostí je chronometr certifikace dle standardu C.O.S.C a pečeť města Ženeva. Strojek je uložen v pouzdru z bílého nebo růžového zlata o průměru 46mm, samotný číselník zaujme svojí komplexností. Pro přehlednost jsou některé ukazatele umístěny na zadní straně strojku.

Strojek L.U.C Calibre 4TQE

Strojek L.U.C Calibre 4TQE

Pozn: Časová rovnice udává rozdíl mezi pravým a středním slunečním časem. Tento rozdíl je způsoben eliptickou oběžnou drahou Země a sklonem ekliptiky směrem k rovníku a není v průběhu roku stejný – spojitě se mění. Oba časy jsou shodné čtyřikrát do roka (zdroj: Wikipedia)

Inspirace strohou technikou
Hodinky Chopard jsou nerozlučně spjaty s automobilovými závody. Tentokráte není inspirace slavnými vozy pouze v pojetí číselníku a ruček hodinek. Pro hodinky Chopard L.U.C Engine One Tourbillon inženýři navrhli strojek, který vypadá jako zmenšená verze motoru závodního vozu. Soudkovitý tvar základny strojku, technická povrchová úprava ale i tvary jednotlivých komponent potěší nejednoho příznivce výkonné závodní techniky.

Strojek L.U.C Calibre 1TRM

Použitý strojek L.U.C Calibre 1TRM se skládá z 209 součástek. Vizuální pojetí strojku je natolik působivé, že si ani nevšimnete mechanismu tourbillonu ani ukazatele rezervy nátahu. Inspirace automobilovou technikou se nezapře ani v uložení strojku v pouzdru hodinek pomocí “silent bloků”, které absorbují část energie vzniklé při případném nárazu pouzdra na pevnou překážku. Strojek tiká v závodním rytmu 28800 půl/kmitů za hodinu, rezerva nátahu je 60 hodin.

Hodinky Chopard L.U.C Engine One Tourbillon

Vstup do světa manufakturních strojků L.U.C
Posledním představeným strojkem je L.U.C Calibre 1.010. Automatický nátah, centrální vteřinová ručka a datum. Desítkami let prověřená a postačující kombinace funkcí. Při vývoji strojku byl zohledněn požadavek na snadné sestavení strojku při jeho sériové výrobě. Možná se tedy časem dočkáme manufakturních strojků i u základních modelů značky. Samotný strojek má rezervu chodu velmi příjemných 60 hodin. Samozřejmostí je chronometr certifikace dle standardu C.O.S.C

Hodinky Chopard L.U.C 1937

Samotné hodinky Chopard L.U.C 1937 zaujmou šroubovací korunkou na pozici „4“. Pozice korunky zaručuje příjemné nošení hodinek na zápěstí. Utěsnění hodinek a šroubovací korunka se zase postarají o vodotěsnost 100m. Pouzdro hodinek o průměru 42mm je vyrobeno z oceli. Kombinace broušeného a leštěného povrchu pouzdra hodinkám jednoznačně sluší. Černý číselník s římskými číslicemi si zachovává klasický vzhled, zatímco sytě červená vteřinová ručka je odkazem na automobilové závody, se kterými je značka Chopard tradičně spojována.

Strojek L.U.C Calibre 1.010

Zamyšlení
Chopard není hodinářskou značkou, která by přicházela s novými a novými technologickými inovacemi a zkoušela (někdy i) slepé uličky vývoje. Chopard spíše spoléhá na desítkami let prověřené konstrukční a technologické postupy. Hodináři této značky dobře vědí, co dnešní náročný zákazník vyžaduje od velmi kvalitních společenských hodinek – perfektně zvládnutou práci se zlatem při výrobě pouzdra, číselníku i ruček a do detailu dotažený strojek vlastní konstrukce i výroby.

Strojek L.U.C Calibre 1TRM

Strojek L.U.C Calibre 4TQE

Hodinky a šperky značky Chopard je možné si prohlédnout v Klenotnictví Dušák.

Diskusní vlákno na serveru Chronomag.

Autor: Martin Šafránek, zdroj fotografií: Chopard, kontakt na redakci: redakce@chronomag.cz



||||

Komentáře nejsou povoleny