TX 650 GT Flyback Chronograph

TX 650 GT Flyback Chronograph

Hledáte zajímavý hodinový model a ostýcháte se sáhnout mezi quartzové? Značka TX spadající pod Timex se snaží vemluvit se atypickou konstrukcí, která stojí za pozornost...

Vydáno 12. 7. 2010, autor Chronomag

Ve vyšší hodinařině se, s výjimkou modelů dámských, elektronické strojky nenosí a i hybridní konstrukce jako Seiko SpringDrive jsou sledovány s maximální ostražitostí. Dnes uděláme jednu z výjimek, které potvrzují pravidlo. Podíváme se na modely značky TX.

Proč zrovna na ně? Jsou vhodnou odpovědí na otázku, jaké zajímavé hodinky vybrat, aby nebyly fádní, s cenou se vešly pod magických tisíc euro a přitom nešlo o hypermarketové modely, na které narazíte v každém nákupním středisku. Tahle otázka je malý chyták. Celá řada hodinových designů nižší cenové kategorie je v lepším případě nápodoba, v horším přímo kopie toho, co vyrábí nějaká z velkých značek. Najít originalitu, vybočit z fádnosti a zůstat v cenách pod třicet tisíc korun, to není tak jednoduché. V takovém případě se musíte spokojit s opravdu jednoduchými modely, nebo módními hodinkami. Nebo mít dobrý tip.

TX aneb TechnoLuxury

Jedním z nich může být právě značka TX. Tajemství toho, jak si malá a neznámá značka může dovolit vstoupit do hodinařiny s něčím zajímavým, si rozkryjeme snadno. Tx je totiž spin-off firmy Timex. Ta si počátkem tohoto tisíciletí povšimla, že se jménem Timex se v hodinařině pojí jiné cnosti a prvenství, než jaké ctí vyšší hodinařina. Stojí za to podtrhnout elektroluminisceční podsvícení Indiglo nebo dotykové ovládání hodinek. Snažit se spojovat značku Timex s vyšší hodinařinou, je těžké.

A tak v roce 2006 vznikla značka TX, což má být zkratka TechnoLuxury a zároveň ji můžeme chápat jako nenápadné odvolávání se na značku Timex. O design hodinek se stará italský průmyslový designer Giorgio Galli, pohon hodinek si vzali na starost inženýři v pobočce Timex Group v německém Pforzheimu.

TX 650 GT Fly Back Chronograph

Nejdříve se zastavme u strojků. V tomto případě jde o firemní kalibry, nikoliv běžně prodávané quartzové strojky. Strojky TX jsou vybaveny třemi nezávyslými motorky osazenými šesti ručkami a řídícími mikroprocesory takže mohou nabídnout funkce v této cenové kategorii nevídané a s nimiž se u quartzových strojků prakticky nepotkáváme. Z funkcí stojí za to zmínit "věčný kalendář" respektující nestejný počet dní v měsíci i přestupné roky, zvláštní ukazatele dní v týdnu, měsíce a data, světový čas ve 24 městech, kompas, v některých modelech elektronický a samozřejmě stopky včetně funkce s vlečné ručičky (fly-back") umožňující odměřit dva za sebou jdoucí časové úseky.

Také vzhledově se hodinky mají lišit od běžných "timexek". Cílovým zákazníkem má být muž ve věku 25 - 45 let, úspěšný, vzdělaný, kosmpolitnní, který chce mít něco výjimečného, na pomezí luxusu. Což se Galliovi podařilo naplnit nápaditou barevnou kombinací přiznaných materiálů, využitím funkcí, které mu firemní quartzové strojky nabízejí a důsledná adaptace osvědčených hodinářských tradic. Pouzdra hodinek jsou z oceli nebo titanu, kryje je safírové sklíčko, utěsněná šroubovací korunka je také samozřejmostí. Ciferník zušlechťují opět barevné kombinace přiznaných materiálů případně ostřejší barvy volené pro ručičky, jak si dnešní aktivní mladý styl žádá.

TX 650 GT Flyback Chronograph

Konkrétně si to ukažme na modelu model TX 650 GT Flyback Chronograph. Na trh přicházejí čtyři verze těchto hodinek lišící se provedením pouzdra. Klasické pouzdro z leštěné oceli doplňuje bílý ciferník a hnědý kožený řemen nebo černý ciferník s černým řemenem. Druhou dvojicí variant je černěné (PVD) pouzdro s černým ciferníkem a lunetou z růžového zlata a černým koženým řemmenem nebo s černým kovovým tahem. Zejména kombinace černá - růžové zlato je opravdu zajímavá, i když na někoho to může být už příliš barokní kombinace.

TechnoLuxury: TX 650 GT Flyback Chronograph

Všimněte si prostorově významně strukturovaného ciferníku. Od lunety s tachymetrickou stupnicí v nejvyšší vrstvě, přes plastické indexy s luminiscenční vrstvou pro pohodlný odečet času ve tmě, až po zvláštní stupnice odečtu stopek a druhé časové zóny.

TX 650 GT Flyback Chronograph

Pouzdro hodinek má průměr 47 milimetrů, jde tedy o hodinky pro větší zápěstí. Poprvé jsou také u značky Tx na řemenech motýlové spony umožňující pohodlnější upínání. Vodotěsnost do 100 metrů tlaku vodního sloupce zajistí hodinky i při menším potápění. Ceny na americkém trhu mají být mezi 650 - 725 dolary v závislosti na zvoleném modelu. Kdybyste trvali na mechanickém provedení těchto hodinek, museli byste připsat dvě nuly a dlouho bloudit po ženevských buticích, abyste takové našli. I v tom je ten důvod, proč se pro dnešek ostentativnímu vyhýbání quartzových strojků zříct.

TX 650 GT Flyback Chronograph

Zvláštností značky Tx je, že se neprodává ve stejných obchodech, jako hodinky Timex. I v USA, kde má Timex slušnou síť vlastních značkových obchodů, je značka TX k dostání jen v některých z nich. Tx nemá bodovat tím, že je k dispozici všude, ale naopak určitou výlučností. Podobně na internetu: ačkoliv Timexy patří mezi značky, které hodinky dovolují přes internet prodávat a masivně svůj obchod propagují, značka Tx běžnou reklamu nemá, ačkoliv na eshopu zastoupena je. I v tom je "značková" politika posilující dojem výlučnosti. U nás se Tx také neprodává, u německy hovořících sousedů ovšem na prodejce narazíte.

TechnoLuxury: TX 650 GT Flyback Chronograph



||

11 Komentářů k tomuto článku