Nový Seiko Astron zvládá časové zóny, GPS i solární dobíjení

Nový Seiko Astron zvládá časové zóny, GPS i solární dobíjení

Seiko pokračuje v precizaci hodinek a v revoluci, kterou zahájilo quartzovými modely před čtyřiceti lety. Na slávu prvního z nich se odvolává i nový model Astron, který rozumí časovým zónám díky GPS. Jaký je a jak obstojí proti Citizen Eco-Drive Satellite Wave?

Vydáno 16. 3. 2012, autor Chronomag

Aby bylo jasno, Seiko Astron nejsou první hodinky s GPS, takových již byla celá řada. Většina z nich, jako jsou modely Suunto, jsou spíše outdoorovými počítači a Citizen Eco-Drive Satellite Wave udělal příliš mnoho ústupků spotřebě energie. Seiko se rozhodlo, že ustupovat nebude a jeho hodinky s GPS budou perfektní, proto s nimi také přišlo rok po Citizenu. Zda se podařilo, posuďte sami.

Seiko Astron

Seiko Astron SAST003 (vlevo) a SAST009

Seiko Astron jsou "hodinky, které rozumí časovým zónám", říká firemní slogan. Co si pod tím máme představit?  V momentě, kdy vystoupíte z letadla nebo obecně jinak máte dojem, že jste se dostali do jiné časové zóny, stačí stisknout tlačítko a hodinky automaticky podle vyhledaných satelitů GPS nastaví správnou časovou zónu i místní čas. To vše jim bude trvat půl minuty, přičemž většinu z toho zabere určení časové zóny, určení místního času bude hotové za vteřin šest. Jako podkladová data slouží signály z minimálně čtyř družic GPS a bezpečně je tak rozpoznáno všech 39 časových zón. Tady můžeme porovnat s modelem Citizen, který rozpozná jen 26 časových zón. Rozdíly jsou také v synchronizaci času, Citizen si čas a zóny automaticky zkoriguje jednou za tři dny, Seiko jednou za den. Na druhou stranu, díky menší frekvenci korekcí vydrží Satellite Wave při plném dobití sluncem až dva a půl roku v chodu, rezervu chodu u svého modelu Seiko  neudává.

Seiko Astron  Ref SAST001
Seiko Astron  Ref SAST001

Zato přísahá, že se mu spotřebu energie podařilo snížit na minimum a to jak procesem miniaturizace GPS přijímače, tak optimalizací výpočtu správného času i dobíjecím solárním článkem. Při vývoji nového Seiko Astron bylo přihlášeno přes 100 patentů.

Indikátor GPS je na pozici deset, proveden jako mechanický ukazatel. Indikuje, z kolika družic byl signál přijat a jestli je aktivní režim letního času.

Seiko Astron SAST011
Seiko Astron SAST011

Pokud by vám nestačila automatická synchronizace času a detekce časové zóny, mají Astrony ještě jednu příjemnou záležitost: kalendář, který se automaticky nastavuje až do roku 2100 (do konce února), tedy po dobu, kdy to většinu z nás bude trápit. Pak si ho jednou musíte přeřídit, snad vaši dědicové prominou.

Seiko Astron reklama

Pouzdro hodinek ovšem i tak není nejmenší: průměr pouzdra je 47 milimetrů, tloušťka 16,5 milimetrů, tedy nic pro útlá zápěstí.

Zajímavý může být i cenový rozdíl. Zatímco Seiko Astron vyjde na 1900 - 2600 dolarů podle modelu, Citizen Satellite Wave stojí přes 4000 dolarů.

Citizen Satellite Wave
Na obrázku pro srovnání Citizen Eco-Drive Satellite Wave

K dispozici jsou provedení titanůvá, ocelová s tahy kovovými i kaučukovými. Zvláštností bude model označovaný SAST001 v provedení černěného titanu s keramickým kroužkem hodinového sklíčka. Těch má být vyrobeno 2500 kousků a cena pro Evropu byla stanovena na 3300 euro. Hodinky budou dostupné v září 2012.

Seiko Astron



||

5 Komentářů k tomuto článku