Zenith Pilot Doublematic vzbudí pilota

Zenith Pilot Doublematic vzbudí pilota

Pilotní hodinky jsou velkou kapitolou hodinářství. Zenith se rozhodl přispět další stránkou v podobě příjemně inovativního modelu Pilot Doublematic.

Vydáno 31. 3. 2012, autor Chronomag

Stojí za to připomenout, že Pilot Doublematic patří spíše do nejvyšší kategorie pilotních hodinek. Doublematiky se totiž orientují na přehledný odečet času v jiné časové zóně, jsou vybaveny třicetiminutovými stopkami pro měření času a jsou také vybaveny budíkem. Kvalitu podtrhuje velká datumovka a především vysoké taktování firemního kalibru na 36000 kmitů za hodinu.

Zenith Pilot Doublematic

Začněme s tím, proč se model jmenuje Doublematic. Vděčí za to dvěma diskům na okraji ciferníku. Ten první nese jména měst representujících důležité časové zóny (tedy takzvaný Worldtimer), vnitřní pak hodiny v režimu 24 hodin a tím také representaci dne a noci.

Pojďme k funkci budíku, která nebývá u mechanických hodinek příliš obvyklá. Z fotografií je již možná patrné, jak je celá funkce řešena. Tlačítko na pozici 8 slouží k aktivaci či deaktivaci buzení, zatímco rutheniová červeně probarvená špička skeletové ručky ukazuje na disku ve čtyřiadvacetihodinovém režimu čas, kdy vás hodinky vzbudí. No a abyste věděli, zda se budit bude nebo nebude, mechanický indikátor na pozici 8:30 vám jasně sdělí, zda je či není buzení aktivováno. A buďte v klidu, tlačítko sloužící k zapínání buzení lze zajistit proti stisknutí omylem, takže váš pes, který bude v noci hodinky žvýkat, budík omylem nevypne a ráno budete mít snad dost času zkusit jej převychovat...

Hodinky mají dva pérovníky. Jeden klasicky pohání samonátahový hodinový strojek El Primero 4046 a dává mu rezervu chodu 50 hodin, ten druhý je určen pro buzení. O jeho stavu vypovídá další mechanický indikátor na pozici 8, tedy těsně pod indikátorem zapnutého budíku.

Zenith Pilot Doublematic

 

Exkurz do historie El Primero

Dejme si malou vsuvku o Zenith a jeho příchylnosti k leteckým hodinkám. Samozřejmě, že Doublematic představený na letošním BaselWorldu není ani náhodou prvním leteckým modelem firmy, má ale ambice stát se vlajkovou lodí, neboť má vlastně vše, po čem by majitel pilotních hodinek mohl toužit.

První pilotní hodinky Zenith datuje do roku 1910, kdy jeho hodinky použil jistý Louis Blériot, dnes považovaný za otce aviatiky. Šlo vlastně o úplně obyčejné hodinky, které Zenith Blériotovi upravil na míru v tom, že je vybavil velkou korunkou, se kterou se dalo operovat i v pilotních rukavicích. Tehdejší hodinové strojky netrpěly přehnanou přesností, takže si je pilot seřizoval podle hlavního chronografu či prostě stejně s hodinkami ostatních účastníků leteckého pokusu. První "Zenith Pilot" ve skutečnosti jinou funkci neměly, než volnější řemen, jenž umožnil připevnění hodinek na ruku na leteckou kombinézu a "pilotní korunku". Excentrická vteřinovka na pozici šest byla tehdy naopak zcela běžnou záležitostí.

Zenith kalibr 4010

Ke stejnému období se váže jiný obchodní úspěch Zenithu. Ten byl totiž kromě hodinek i významným dodavatelem výškoměrů, v té době rovněž mechanických zařízení. I u nich se uplaťnovala mechanická preciznost a hodinářská dokonalost obrábění, takže Zenith dodával výškoměry i britské armádě. A právě zvláštní provedení ručičky ukazatele na výškoměru se později stalo základem ručiček na modelech El Primero.

V šedesátých letech se zvýšila poptávka po pilotních hodinkách a přesných tím i přesných strojcích. Šlo o to, zvládnout odměřovat desetiny vteřiny, což byly časové úseky, které u nově zaváděných proudových letadel už začaly být důležité. Jenže to byla konstrukční výzva, kterou se rozhodlo vyslyšet hned více firem. V roce 1962 začal na takovém strojku pracovat Zenith, ale vědom si složitosti úkolu spíše vlažným tempem. Práce urychlil až v roce 1967, kdy se ukázalo, že se stejným úkolem se potýká několik firem dohromady včetně významných značek té doby jako Breitling, Hamilton-Büren, Heuer a Dubois-Depraz.

Po pravdě řečeno, oficiální chronologie Zenithu taktně zamlčuje jednu věc: firma sama o sobě by si ze svých zdrojů s úkolem neporadila, neměla dostatek kvalifikovaných lidí k tomu, aby problém v dohledné době vyřešila. Štastnou shodou okolností se jí ale podařilo koupit hodinářskou firmu Martel, která patřičným know-how disponovala a byla schopna rychle dovést své kalibry do kýženého produkčního stavu jako plně integrované vysokokmitné strojky.

Nyní se posuneme do roku 1969, kdy Zenith vyprodukoval první chronografový strojek El Primero, který se vyznačoval deseti kmity nepokoje za vteřinu namísto dosavadního maxima osmi. Tento hlavní znak ostatně zůstal charakteristikou El Primera po dnešní časy. Zenith záhy představil několik modelů hodinek postavených na tomto kalibru El Primero a získal jimi značnou pozornost mezi piloty.

Zvýšení počtu kmitů vypadná dnes nevýznamně, zejména pokud hovoříme o "kmitočtu". U moderních počítačů jsme zvyklí na gigaherzové úrovně, jenže v případě mechanických konstrukcí bylo třeba mnoha vylepšení, aby hodinky mohli dosáhnout deseti kmitů za vteřinu. Kalibr El Primero si vyžádal mnoha inovací, například objevení suchého mazadla, které se staralo o bezproblémový chod strojku.

El Primero Sriking 10th

Jenže pak přišla quartzová revoluce a průlomový oběv byl... vlastně k smíchu. Quartzové strojky dělaly totéž za setinu ceny. Americký vlastník Zenithu se rozhodl celou produkci hodinek zavřít jako neperspektivní a veškeré nástroje, strojky, stroje a zařízení prodal za nejvyšší nabídku ve výprodeji. Hodinářská tradice Zenithu měla skončit bez jakékoliv perspektivy: rozprášeny byly vývojové i výrobní kapacity, hodináři i designeři. Byl to konec.

Jednomu z hodinářů se takový konec ale nelíbil. Schoval si důležité nástroje, technické výkresy i výrobní postupy a když se v osmdesátých letech ukázalo, že pohřbení Zenithu bylo možná přeci jen předčasné a zájem o mechanické strojky na trhu je evidentní, mohl se Charles Vermot postarat o zázračné znovuzrození. Prvním zákazníkem pro strojky El Primero se stal Rolex. V roce 2000 Zenith koupila firma LVMH Group zaměřená na produkci luxusního zboží a záhy se i modelová řada El Primero dostala oživení v podobě celé řady zajímavých modelů. Dlužno dodat, že pro LVMH to nebyl jednoduchý úkol. Značka Zenith nebyla nikdy vnímána jako luxusní značka hodinek, šlo spíše o "hodinky pro tvrdou práci", ale dnes patří mezi nejrespektovanější švýcarské hodinářské značky. I to je kousek zázraku, mezi který patří kalibr El Primero, dnes jediný sériově vyráběný strojek schopný odměřovat desetiny vteřiny.

Za zaznamenání stojí také fakt, že značka "Pilot" byla v padesátých letech chráněnou značkou Zenithu, od šedesátých let ale nebyla už aktivně používána a Zenith se k ní vrátil v roce 2011 při představení obnové řady Pilotek v limitované sérii 500 kusů. Od té doby představil celkem tři řady postavené na kalibru El Primero.

Kalibr 4046

A jsme zpět u Doublematicu, jenž je onou třetí pilotní řadou Zenith. Čím se vyznačuje kalibr El Primero 4046, jež je srdcem těchto hodinek? Kromě výše uvedených funkcí i stěží uvěřitelným počtem částí, ze kterých je zkompletován: je jich 439, vměstnají se do průměru 30 milimetrů a tloušťky 9,05 milimetrů, strojek je osazen 41 ložiskovými kameny. Rezerva chodu je 50 hodin a strojek je samonátahový. Kotva samonátahu je skeletonová, bylo by přeci jen škoda takový technický unikát zakrývat, takže je strojek připraven pro osazení průhledným dýnkem hodinek.

Zenith kalibr El Primero

Od dalších funkcí se odvozuje i nabídka modelu Doublematic. Především velká datumovka, kdy číslo dne v měsíci je složeno ze dvou číslic rotujících na dvou samostatných discích, následkem čehož jsou číslice veliké a dobře čitelné. Ukazatel najdete v pozici dvě.

Chronograf zvládá odpočet do třiceti minut a je umístěn na subciferníčku v pozici tři.

Průměr samotného ciferníku je 45 milimetrů. Hodinky jsou vodotěsné do tlaku 50 metrů vodního sloupce, safirové sklíčko kryje ciferník nejenom svrchu, ale také dýnko je prosklené safírem.

Zenith El Primero Doublematic je k dispozici ve dvou verzích. Pracovní nerezová a ozdobnější v provedení růžového zlata. V obou případech je řemen z krokodýlí kůže se zaklápěcí sponou nebo klasickým zlatým zapínáním.

Cena? Zatím neupřesněna. Co upřesnit můžeme: Zenith zanechal na BaselWorldu 2012 skvělý dojem!

 



|||

2 Komentářů k tomuto článku