Absolutní přesnost, solární napájení

Absolutní přesnost, solární napájení

Po přečtení titulku, nemůže člověka alespoň trochu se orientujícího ve světě časomíry napadnout téměř nic jiného, než Junghans. Hodinky na celý život? Pro nás, chronomaniaky, věc nevídaná, ale jinak celkem běžná záležitost. Jedny takové bych rád představil. Jedná se o hodinky Junghans Spektrum model 018/1120.44.

Vydáno 17. 8. 2012, autor Kamil

O technických specifikacích příjmu rádiového signálu jsem psal už v minulých článcích, věnovaných této značce. Jen připomenu, že se hodinky automaticky synchronizují jednou denně a signál z Německa pokrývá prakticky celou Evropu, vysílač v Coloradu celé USA, nejobydlenějčí část Kanady a částečně karibskou oblast a dva vysílače s menším dosahem jsou pro Japonsko, Koreu a malou část Číny. Samozřejmostí je také automatická změna letního a zimního času.

Solární napájení funguje na principu přeměny světelné energie na elektrickou, která napájí firemní in-house strojek, kalibr J615.84. K dobíjení není potřeba přímé sluneční světlo. Hodinky se plně dobijí na rezervu chodu 21 měsíců za přibližně 10 hodin na slunci, 25 hodin na denním světle a za 4-8 dnů od 40 W žárovky v závislosti na vzdálenosti. Zajímavou vychytávkou je trochu skrytý ukazatel rezervy chodu. Jestliže velké digitální zobrazení data nad číslicí 6 začne problikávat a zobrazovat střídavě datum a nápis LO, hodinky potřebují světlo. Pokud by hodinky byly zhruba 3 dny bez světla, ukazatel data úplně zhasne, zastaví se ručky a hodinky přejdou do úsporného režimu (sleep mode). Stačí je pak dát na světlo, krátce zmáčknout jedno z tlačítek a ručky se rozběhnou a nastaví správný čas.

Hodinky jsem měl možnost, díky laskavému zapůjčení od hodinky-junghans.cz, pár týdnů vyzkoušet. Vybral jsem si model s keramickými prvky. Těmi jsou prostřední dílky tahu a hlavně luneta. Luneta neboli vyvýšený kroužek okolo číselníku je jednou z nejnáchylnějších součástí hodinek na poškrábání. Keramika tuto záležitost řeší a tah dotváří vzhled hodinek. Který je velmi elegantní a nadčasový, použít se dají ke společenským příležitostem i na sportovní aktivity. Tomu odpovídá i udávaná voděodolnost 10 ATM, kterou Junghans ve své tabulce definuje na běžné aktivity a povrchové plavání.

Hodinky se dobře nosí, čemuž odpovídá podle mě ideální velikost pouzdra necelých 42 mm a příjemně malá výška pod 10 mm. Přispívá k tomu i hladký tah, netahající za eventuální chlupy na ruce. Spona je motýlová s nápisem Junghans na jedné straně a logem firmy na straně druhé. Hvězdičku - logo Junghans najdeme i na lunetě na pozici 3. Sklo je rovné safírové a lehce vyvýšené nad okraj lunety. Číselník je velmi přehledný a jednoduchý, osobně se mi rozvržení číslic na hlavních pozicích a indexů na ostatních hodinách zamlouvá. Nad šestkou je velký a dobře čitelný ukazatel data, který může zobrazovat kromě rezervy chodu i příjem rádiového signálu.

Na pozici 2 a 4 jsou dvě funkční tlačítka. Horní slouží ke změně ukazatele data a příjmu rádiového signálu, spodní ke změně časového pásma. Přidržením spodního tlačítka po dobu cca 3 vteřin lze listovat jednotlivými časovými zónami a jednoduše nastavit čas místa kdekoliv na světě. K manuálnímu nastavení lze přidržet obě tlačítka současně a nařídit si čas samostatně. Některé dražší modely mají možnost uzamčení tlačítek proti nechtěnému stisknutí. Na pozici 3 je posuvná páčka, kterou se směrem dolů uzamykají tlačítka.

Co říci na závěr? Velmi příjemně se nosící elegantní quartzové hodinky, s použitými nejmodernějšími technologiemi a materiály. Na výběr je ještě varianta s nerezovým nebo kaučukovým tahem, mně se nejvíc zamlouvá tato verze. Pro někoho určitě definitivní hodinky. A s přijatelnou cenou kolem dvaceti tisíc korun.

Text a foto: Josef Khol




7 Komentářů k tomuto článku