Vybíráme slušné hodinky za rozumnou cenu 3 – sklíčka

Se sklíčky na hodinkách to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá, tedy že tam buďto je, nebo není.

Krycích sklíček je několik druhů a to, jak jsou kvalitní, rozhoduje také o tom, jaký bude celkový dojem z hodinek po řadu let. Protože sklíčko je to první, co na hodinkách většinou dojde úhony.

Vydáno 9. 12. 2004, autor Chronomag

Akrylát – kus plastu

Nejběžnější a nejlevnější je akrylátové sklíčko, tedy kus plastu. Docela snadno se poškrábe, na druhou stranu je i velmi jednoduché škrábance rozleštit. Většinou se tříští na neostré kusy a trochu pruží, takže se rozbíjí špatně. Pro tuto vlastnost je vyhledávané pro dětské hodinky. A pro cenu pro všechny další hodinky, kde je důležitá cena.

Škrábance lze rozleštit starou dobrou zubní pastou stejně, jako na sklíčku mobilu. Ale nenadávejte mi, když se vám to nepodaří.

Dnes existují i modernější akrylátová sklíčka, která už se poškrábou docela obtížně a oproti safírovým sklíčkům nejsou tak křehká, takže se nerozbijí tak snadno nárazem, používají se hlavně do hodinek pro potápěče a army hodinek...

Minerální sklíčko

Nevím, co je v něm za minerál, asi nějaký křemen. Tvrdost je vyšší, než u akrylátového sklíčka, jenže není zase příliš vysoká. Poškrábe se také docela snadno, i když vydrží více než akrylát. Může mít různé povrchy, které mají vylepšit jeho vlastnosti proti poškrábání, většinou to ale není moc platno. Takové upravy se nazývají třeba Hardlex.

Safírové sklíčko

Safírové sklíčko je skutečně syntetický safír,tedy průhledná verze korundu. Má tvrdost 9, poškrábat ho můžete tedy jen diamantem a opravdu je pevné a drží, poškrábat ho ale můžete, pokud škrábete správným směrem a dost tvrdým předmětem dost naléhavě, takže to nezkoušejte. Safírové sklíčko lze poškrábat nejen diamantem, ale také jakýmkoliv korundem. Tedy například brusným kotoučem, nebo i "šmirglem" který nemá všechna zrna ze skla, ale je na něm nalepeno i několik zrn korundu.

Safírové sklíčko kupodivu není příliš drahé – stojí tak 500 Kč (a to je pořádný kus safíru!) – prostě proto, že je to syntetika.

Pokud bych mohl doporučit, shánějte se po hodinkách se safírovým sklíčkem, pokud si je chcete na ruku brát častěji. Minerální sklíčko se na můj vkus poškrábe až příliš snadno a nevypadá to hezky, navíc na lepší hodinky se safír dává automaticky.

Akrylát je jen pro děti nebo pokud byste zmagořili a chtěli nakoupit levné hodinky a potisknout je firemním logem, takže by tak záleželo na ceně. Opovažte se mi je pak poslat, už tak jich mám doma krabici…




19 Komentářů k tomuto článku