Proč se hodinky nosí na levé ruce

Nedávno mi někdo položil tak triviální otázku: proč se hodinky nosí na levé ruce. A já jsem nevěděl. Už proto ne, že sám je nosím na ruce pravé. A tak jsem pátral.

Vydáno 8. 2. 2005, autor Chronomag

Nenašel jsem žádný "oficiální" hodinářský zdroj, který by mi pomohl, zato několik stránek, kde nad tím lidé také uvažují. Pravdou totiž je, že pozice natahovací vpravo (na pozici 3), není od nepaměti. Ještě v třicátých letech se korunka umisťovala i na druhou stranu na pozici devět a to zřejmě podle toho, jak si výrobce přál. Ostatně kapesní hodinky ji měly nahoře, na pozici 12.

Přechod na striktně levoruké nošení hodinek zřejmě přišel až se druhou světovou válkou, kdy armáda nakoupila svým jednotkám hodinky s korunkou na pozici tři a ty bylo tehdy potřeba natahovat, což na pravičce není žádná legrace (zkuste si to prohodit - já je vždy musím sundat).

Proč se nošení na levé ruce zdá přirozenější? Asi proto, že většina lidí jsou praváci, takže hodinky mají na ruce, kterou nepoužívají a na kterou se mohou podívat, aniž by přerušili činnost vykonávanou pravou rukou.

Proč já nosím hodinky na pravé ruce? Nu, na základní škole jsme při písemkách museli mít levou ruku položenou v lavici, abychom jí nezkrývali tahák. A já jsem si hodinky dal na pravou, abych věděl, kolik mi zbývá do konce písemky a abych učitelku pořád neprovokoval otázkami, kdy už bude konec.

Postupem času mi učitelky dovolovaly jít po dopsání písemky na chodbu, aby moje okázalé zívání nemíchlo ostatní, ale zvyk nosit hodinky na pravé ruce mi zůstal...

Dnes, když moje práce obnáší psaní oběma rukama na klávesnici počítače, už je i docela jedno, na které ruce hodinky mám, mám ale také podezření, že když je mám na pravé ruce, tak se mi více poškodí - typicky u hodinek na běžné nošení mám sklíčko odřené od zdi doma na chodbě.

A co vy, proč a jak jste se rozhodli nosit hodinky na ruce? Jen zvyk přinesený od rodičů?




51 Komentářů k tomuto článku