Harry Winston Opus V


Pátý z řady Opusů Harryho Winstona patří právem do kategorie velmi neobvyklých hodin. Namísto ručiček u tohoto modelu hodiny ukazují krychličky s namalovanými číslicemi, obrovská minutová ručička využívá i retrográdního chodu. Opravdu nejde o hodinky pro staromilce, ale ani pro masovku pro méně majetné.

Vydáno 13. 5. 2005, autor Chronomag

Hodinky Opus V vyvinul Harry Winston ve spolupráci s hodinářem Felixem Baumgartnerem. Vzhled jak vidno z fotografií je velmi netradiční. Pomáhá tomu mechanický strojek s ručním nátahem a necentrálně usazenou hodinovou ručičkou. Na obrázku je vidět, že hodinovou ručičku v tomto případě představují tři krychličky, které se otáčejí kolem své osy a kolem centrální osy tak, aby spolu s velikánskou minutovou ručičkou správně ukazovaly hodiny a minuty.

Harry Winston Opus V

Kromě časomíry mají hodinky také ukazatel dne a noci a také rezervu nátahu, která činí úžasných 122 hodin.

Harry Winston Opus 5 - indikátor dne a noci

Ze zadní strany je zase indikátor času, kdy byste hodinky měli vzít na prohlídku k hodináři. Indikátor odměřuje pětileté úseky, protože Harry Winston doporučuje nechat Opus V prohlédnout hodinářem jednou za pět let.

Další zvláštností je ochrana korunky – speciální "kapota" kryje korunku proti poškození či vytažení.

Harry Winston Opus 5 - kryt korunky

Hodinky jsou samozřejmě produkovány v limitované sérii, přičemž 45 kusů bude v růžovém zlatě, dalších 45 kusů v ryzí platině (950), a celkem 10 kusů v ryzí platině s diamanty. Tomu bude odpovídat i cena – na nákup si připravte minimálně 1,5 mil Kč.

Není bez zajímavosti, že Felix Baumgartner stojí za dalším zajímavým hodinářským počinem, hodinkami Urwerk, které jsme představili minule.

Harry Winston je firma zaměřená na velmi netradiční hodinky ("rare timepieces") a na letošním basilejském veletrhu představila i řadu dalších modelů, jako Excenter Tourbillon, na kterém zase spolupracovala s anglickým hodinářem Peterem Speake-Marin. Tradicí firmy Winston je spolupráce s jinými hodináři, které proslavila nebo jimž vyhovuje netradiční tvorba.

Provedení v růžovém zlatě:

Harry Winston Opus V - verze v růžovém zlatě

Provedení v ryzí platině:

Harry Winston Opus 5 v platině
Další informace: web Opus V. Web Harry Winston.




10 Komentářů k tomuto článku