Prim Diplomat 50 l.e.

001Prim představuje další hodinky, které mají být replikami kdysi oblíbeného modelu této značky. V padesátikusové limitované edici se tak objeví hodinky Diplomat, na rozdíl od původního modelu ale nikoliv zlacené, nýbrž v provedení z masivního zlata. Také akrylálové sklíčko nahradilo dnes sklíčko safírové a tyto i další změny se projevily na ceně. Dost výrazně. Začíná mírně pod dvěmasty tisíci korun.

Vydáno 14. 12. 2005, autor Chronomag

Původní Diplomat

Původní model se vyráběl v letech 1969 až 1970 v omezeném množství (přesný počet se nepodařilo zjistit). V modelu Diplomat byl použit strojek PRIM kal. 68, který byl poprvé vybaven nárazu odolným uložením setrvačky systémem „Inca Bloc“. Pouzdro bylo vyrobeno z mosazi s ocelovým závitovým zadním víkem a plastovým cylindrickým sklem. Pouzdro bylo povrchově upraveno zlacením – použitím dvouvrstvé technologie (též nazývané plaque). První vrstva o síle 20 mikrometrů byla vyrobena z měkkého zlata, druhá vrstva o síle 3 mikrometry byla vyrobena aplikací tvrdého 23karátového zlata.

Mosazný číselník s lisovanými reliéfními znaky byl stříbřen a lakován transparentním lakem nebo lakem se zlatavou barevnou esencí. Číselníky byly dekorovány charakteristickou elegantně jednoduchou grafikou s logem PRIM umístěným netradičně u pozice čísla 9. Jistou zvláštností, která činí tento model zcela originálním je skutečnost, že logo PRIM je v jiné grafické úpravě než předepisovala podniková norma PN 01.

Dnešní limitovaná série

Hodinky PRIM Diplomat 50 l.e. jsou vyrobeny podle původní dokumentace s následujícími odlišnostmi.
Pouzdro je vyrobeno z masivního 18karátového zlata žluté, růžové a bílé barvy nebo platiny. Ozdobné drážky na lunetě jsou ručně dokončovány. Zadní víko je vyrobeno ze stejného materiálu jako pouzdro a je doplněno safírovým sklem. Zadní víko je opatřeno pěti zářezy, které jsou rozmístěny tak, že víko je možné povolit pouze speciálním klíčem. Tímto opatřením je vyloučen neodborný zásah do hodinkového strojku.

Prim Diplomat 50 l.e.

Další odlišností je použití speciálně broušeného cylindrického safírového skla, které svým tvarem přesně odpovídá původnímu plastovému sklu. Tyto konstrukční změny zajišťují vodotěsnost minimálně 5 bar. V hodinkách je použit originální strojek PRIM kal. 68. Na rozdíl od původního je podstatně vylepšen jeho vzhled v povrchové úpravě můstků, základny a šroubků. Veškeré můstky a základna jsou zlaceny 23karátovým zlatem. Dle přání zákazníka je možné provést konečnou povrchovou úpravu rovněž rhodiem.

Hodinky jsou dodávány s řemínkem z krokodýlí kůže a se sponou vyrobenou z téhož materiálu jako je pouzdro. Na sponě je ručně ryté logo PRIM. Natahovací korunka hodinek je rovněž vyrobena z drahého kovu totožného s pouzdrem a je možné ji ozdobit ručně rytým monogramem. Na zadním víku hodinek je připravené místo pro vyrytí jména zákazníka. V případě zájmu zákazníka je možné veškeré rytiny (zadní víko, spona, korunka) ručně vyložit drahým kovem odlišné barvy (například platinové víko a žlutým zlatem vyložené písmo).

Cena hodinek PRIM Diplomat 50 l.e.

PRIM Diplomat 50 l.e. 18karátové žluté zlato - 190 000 Kč s DPH

PRIM Diplomat 50 l.e. 18karátové růžové zlato - 190 000 Kč s DPH

PRIM Diplomat 50 l.e. 18karátové bílé zlato - 210 000 Kč s DPH

PRIM Diplomat 50 l.e. Platina - 241 000 Kč s DPH
V ceně výrobku je zahrnuta kompletní výroba hodinek včetně vyrytí jména na zadní víko, vyrytí monogramu na natahovací korunku, řemen z krokodýlí kůže se sponou ze stejného drahého kovu jako je pouzdro hodinek včetně ruční rytiny loga, certifikát kvality, dřevěná krabička vyložená kůží. Hodinky jsou opatřeny příslušnými puncy tak, jak stanoví Puncovní zákon České republiky.

Na závěr stojí za zmínku, že původní Diplomatky seženete v ledaskterém bazaru či zastavárně v cená do 1000 Kč (jedny s mimostřednou vteřinovkou jsem nedávno zakoupil) a výměnou řemínku za nějaký moderní, vyčištěním a pořádným rozleštěním dostanete velmi hezké původní hodiny, které budou budit pozornost a dáte za ně přeci jen o něco méně...




8 Komentářů k tomuto článku