Československé letecké hodinky

Longines - model československé armádyTaké první republika nechala pro československé piloty vyrobit speciální hodinky. Jenže v tehdejším Československu nebyl žádný výrobce náramkových hodinek, až po druhé světové válce se Československo zařadilo do osmičky zemí, kde se sériově hodinky vyráběly. A tak bylo třeba sáhnout po zahraničních dodavatelích a podle specifikace ministerstva obrany tak vznikla zakázka na dodávku vojenských leteckých hodinek.

Vydáno 21. 12. 2005, autor Chronomag

O hodinkách pro letce se začalo uvažovat spolu se stoupajícími nároky na vojenské i civilní letectvo a spolu s rozvojem českého leteckého průmyslu už ve dvacátých letech minulého století. Vzhledem k přechodu letectva na jednoplošníky a s postupným přezbrojováním se ministerstvo rozhodlo zadat zakázku na zhruba 3000 náramkových hodinek, které firmy dodávaly postupně od poloviny třicátých let. Vybrána trojice dodavatelů a to společnosti Longines, Eterna a Lemania.

Hodinky, které vznikly, byly na svoji dobu pozoruhodnou kombinací jednoduchosti, estetiky a praktičnosti.

Longines Eterna a Lemania

Na obrázcích je model Longines. Šlo o model s průměrem pouzdra cca 40 mm a tloušťkou 14 mm, mechanický strojek kalibru 15.26 (používány byly i další kalibry jako L15.94 nebo L15.68Z) s ručním nátahem měl 15 ložiskových kamenů a takt 2,5 Hz. Zvláštností byl ciferník vyrobený z porcelánu, jenž se vyznačoval sice křehkostí, ale značkou trvanlivostí a stálostí. Vteřinová ručička byla umístěna mimostředně na pozici šest.

Longines Czech Military

Na spodní straně hodinek byl vyryt nápis „Majetek vojenské správy“ a číslo útvaru – hodinky letci a personál nedostávali, ale byly jim propůjčovány, až později je začala armáda také dávat za odměny.

Pro pouzdro se použila nerezová ocel, sklíčko bylo akrylátové. Zajímavostí byla otočná vroubkovaná luneta, jejímž otáčením se posunuje zobáček viditelný pod sklíčkem na fotkách na pozici dvanáct. Značka zobáčku samozřejmě sloužila pro odměřování času a pilot si tak mohl snadno z hodinek odečíst, jak dlouho je už ve vzduchu.

Hodinky se dodávaly s koženým nýtovaným tahem nebo s textilním páskem.

Bohužel přesnější informace o tom, jak tato zakázka vznikla a jaké bylo přesné zadání hodinek, se nepodařilo dohledat. Pokud bude mít někdo z čtenářů další informace, uvítáme, pokud se s námi o ně podělí ať již v diskusi, nebo kontaktem na redakčním emailu chronomag zavináč marigold.cz … stejně tak, pokud takové hodinky vlastníte, klidně zašlete jejich foto, abychom doplnili sbírku.

Na dalších obrázcích jsou nafocené modely všech tří dodavatelů. Klikem na obrázek se dostanete na větší verzi. Zdroj fotek.

Letecké hodinky československé armády

Hodinky ze zadu

Hodinové strojky

Nově přibyl dobový inzerát a článek o Longines (klikem zvětšíte obrázek):

Klikem zvětšíte

Další materiály:




44 Komentářů k tomuto článku