Řemínky, řemeny a tahy aneb čím nám hodinky drží na ruce

Dřívější kapesní hodinky upevnění na ruku nepotřebovaly, nosily se, jak napovídá název, v kapse. I když se používaly různé řemínky a řetízky k jejich upevnění. Ale už v první polovině 18. století se hodinky nosily různě připevněné k ruce. Za první doložené použití se pokládá rok 1790, kdy společnost Jaquet-Droz a Leschot vyrábí ve Švýcarsku první skutečně náramkové hodinky.

Vydáno 13. 4. 2006, autor Kamil

Tahy

Kovovým náramkům se odborně říká tahy. Možná proto, že některé z nich jsou opravdu natahovací a používaly se spíš v dřívějších dobách. Ale například Swatch je na některých ze svých modelů používá i dnes.

Tah - ten klasický.

Tahy jsou převážně z nerezové oceli, v některých případech v kombinaci stříbrné a zlaté barvy. Další častou úpravou jsou různá střídání matných a vysoce leštěných ploch. Také se můžeme setkat s tahy titanovými, které vynikají menší hmotností. U velmi drahých hodinek jsou občas použity drahé kovy na celý tah. Ty nejlevnější tahy nejsou celokovové, ale pouze z ohýbaného plechu - jsou pak lehčí a především levnější, zdaleka tolik ale nevydrží. Existuje i mnoho různých systémů zavírání či zaklapávání. Na obrázku dole vidíme jeden z jednodušších způsobů na hodinkách Zenith.

Uzávěra zenith

Na většině tahů se vyskytuje jednoduché skládací zaklapnutí, které je někdy navíc jištěno postraními pružinkami. Složitější tahy a tahy určené k extrémějším účelům mají takzvané dvojité jištění, kdy hlavní sponu překrývá ještě jedna.Kovové spony jsou často vybaveny logem, pokud jde o většího výrobce, který si spony nechává dělat pro sebe na zakázku, menší výrobci levnějších hodinek si to nemohou dovolit.

Spony s logem

Extenze pro potápěče

Hlavně u potápěčských hodinek se setkáváme s další komplikací, s možností jednoduchého a rychlého rozšíření tahu o pár centimetrů. Tato potápěčská extenze je vhodná k zapnutí hodinek přes neopren tak, aby se nemusela pokaždé pracně měnit nastavená velikost.

Potápěčská extenze

Řemínky a řemeny

Řemeny a řemínky jsou většinou kožené. Zhotovují se v široké škále různých kůží a jejich barev. Z nejpoužívanějších jmenujme vepřovici, teletinu a bůvolí kůži, setkáváme se i se semišovými, převážně z kozinky. Na obrázku vidíme klasický levný kožený řemen:

Klasický kožený řemen

Velmi oblíbené je použítí kontrastní barvy nití, kterými jsou prošity. Hodně často je k vidění bílé prošití, červená či oranžová na černé nebo hnědé kůži vypadá také dobře, zvlášť v kombinaci stejně barevných prvků na číselníku.Některé řemeny jsou jednoduše nebo dvojitě vycpávané. Pro levnější varianty se používají různé papírové hmoty, u dražších a voděodolných variant se vycpává drcenou kůží, aby si řemen zachoval stálou formu i po namočení a následném uschnutí.

4erná kůžečerná kůže

Kůže, ze které se řemeny vyrábějí, pochází od mnohdy velmi exotických zvířat a živočichů. Luxusní varianty bývají převážně z plazů, jmenujme například krokodýla, aligátora, varana, ještěrku teju, která se v přírodě vyskytuje v severozápadní části Jižní Ameriky a je chráněným druhem (pro průmyslové užití kůží se chovají v zajetí), oblíbená je i kůže z hada Karung (bradavičník jávský). Lze se setkat i s kůží velbloudí, sloní, hroší, dokonce i pštrosí. Zapomenout nesmíme ani na obyvatele moří a oceánů jako jsou žralok a rejnok. Na obrázku je provedení hodinek v krokodýlí kůži, která je spolu s aligátoří kůží u luxusních hodinek nejoblíbenější pro svoji zvláštní kresbu. Je třeba připomenout, že tuto kresbu se samozřejmě snaží levnější výrobci imitovat koženkou, ale to pohodlí a krása provedení tam samozřejmě chybí.

Krokodýl

Zde už vidíme Omega řemínek:

Hadí kůže

Guma, silikon, kaučuk a další

Nejenom kůží jsou připevňovány hodinky na ruku. Máme řemeny gumové, silikonové, z pravého kaučuku, někdy v kombinaci s kovovými prvky, s čímž se můžeme setkat například u některých hodinek Ulysse Nardin.

Na obrázku je provedení levných řemínků v gumě.

Guma - laciné

Na dalším obrázku je provedení z lakovaného nylonu.

Nylon

Naopak kaučukové řemeny patří mezi velmi drahé řemeny používané u sportovních hodinek - jsou na omak velmi příjemné a pevně i pohodlně drží hodinky na ruce, aniž by se otáčely, což je jeho výhoda oproti hladkým kovovým a gumovým tahům, které se na ruce protáčejí.

Vyjímkou nebývá ani použití hi-tech materiálů jako je kevlar a karbon. Specifickým typem řemínku je takzvaný NATO strap, užívaný u armádních modelů hodinek. Je vidět na obrázku.

NATO řemínek

I nekovové řemeny se vyskytují s různými více či méně složitými sponami. Nejpoužívanější je klasická spona se středním trnem a dirkou v protější části řemenu. Dražší hodinky mívají řemen i sponu signované svým logem, nezřídka se i na sponu užívají drahé kovy..

Některé řemeny mají klasickou zaklapávácí sponu, známou z kovových tahů, leckdy také dvojitě jištěnou. Používají se i jedno nebo dvoustranně skládací motýlové spony, převážně u kožených řemenů.




36 Komentářů k tomuto článku