Hodinářské komplikace

Objevili jste krásné nové hodinky a momentálně si nemůžete dovolit je koupit? Zažíváte menší nesrovnalosti v partnerských vztazích díky opakovaným nákupům vašich miláčků? Užasli jste nad cenou nového modelu vaší oblíbené značky? Tak to sice jsou komplikace, ale pod hodinářskými komplikacemi si představujeme trochu něco jiného.

Vydáno 19. 7. 2006, autor Kamil

Komplikací nazýváme v podstatě cokoliv, co je na hodinkách nad rámec základního měření času. Někdy bývá komplikací označována již vteřinová ručka, my bychom se však přidrželi rozšiřenějšího názoru, že základní a prakticky nejrozšířenější komplikací je ukazatel data, někdy kombinovaný s ukazatelem dne v týdnu. Takovou komplikaci najdeme téměř u všech výrobců hodinek. Například Seiko většinou používá rozdílnou barvu pro všední dny, sobotu i neděli.

Domáci značka Prim používala označení kalibr 96 pro hodinky s datumovkou a kalibr 97 pro stejný strojek, který měl navíc ukazatel dne v týdnu s českými popisky. A vlastně oba tyto kalibry mají automatický nátah, což je další z velmi rozšířených hodinářských komplikací.

V této souvislosti se někdy uvádí jako komplikace možnost zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky (hacking/stop second device) u automatických kalibrů. Třeba velmi populární švýcarská ETA 2824 tuto možnost nabízí, naopak pravděpodobně světově nejrozšířenější automatické kalibry Seiko 7s25 a 7s26 tuto funkci neumožňují.

Kromě ukazatelů hodin, minut a vteřin, jsou komplikované hodinky schopné nabídnout svému majiteli mnohé pokročilé funkce. Často se používá ukazatel druhé časové zóny, komplikace oblíbená cestovateli. Některé, zvláště letecké hodinky ukazují čas ve

Stopky (chronograph) a různá měření a odečítání času včetně možností měření více mezičasů je také jedna z nejrozšířenějších komplikací. Jistě jste se už setkali s hodinkami, které mají na číselníku vícero "budíčků". Typickým a velmi známým typem takových hodinek jsou proslavené Rolex Daytona nebo TagHeuer Monaco.

Nesmíme zapomenout na méně rozšířené časové komplikace, jako je třeba ukazatel rezervy chodu nebo vyrovnávání času (equation of time) – hodinkový mechanismus, který je schopen ukázat rozdíl mezi reálným slunečním časem a časem běžně užívaným. Králem všech komplikací k měření času je tourbillon. Vynalezl ho již v roce 1795 hodinář A. L. Breguet. Je to mechanismus, kompenzující vliv zemské gravitace na přesnost chodu. Jen špičkové hodinářské firmy se mohou pyšnit jeho výrobou a cena hodinek s tourbillonem samozřejmě odpovídá náročnosti zpracování.

Jak již bylo zmíněno, základní komplikací je datum a den v týdnu. Poslední dobou si značnou oblíbenost získávají hodinky s takzvaným „big date“ – velkým datem. Jedná se o to, že ukazatel data netvoří jedna stupnice pod číselníkem, ale stupnice dvě. Takže jednotky a desítky mají každá vlastní stupnici, což umožňuje udělat velikost číslic mnohem větší než obvykle. Některé hodinky mají úplný kalendář, ukazující datum, den v týdnu a měsíc. Složitější je věčný kalendář (perpetual calendar), který je schopen zvládnout i přestupný rok. Komplikacemi jsou i ukazatele měsíčních fází a ukazatele východu a západu slunce. Dokonce existují hodinky, zobrazující na které dny připadají velikonoční svátky.

Mezi další komplikace počítáme alarm. Mechanismu oznamujícímu minuty, hodiny nebo jejich části různými tóny říkáme repetice (repeater). Tyto extrémně složité a náročné strojky obvykle používají zvláštní tlačítko pro odbíjení daných časových úseků. U některých modelů je odbíjení nastaveno trvale.

Mezi komplikace bychom mohli zařadit i různé formy skákajících ručiček (jumping), kdy se ukazatel minut, hodin nebo dnů nepohybuje plynule v kruhu, ale vrací se po uplynutí zvoleného časového úseku skokově do výchozí pozice.

Určitě jsme nevyjmenovali všechny nádherně složité funkce mechanických hodinek, které se po staletí vyvíjejí společně s jejich výrobou. Ale doufáme, že k základní orientaci ve světě hodinářských komplikací postačí a možná někoho z vás inspiruje k nákupu nových a třeba více komplikovaných hodinek.




45 Komentářů k tomuto článku