Orlík – legenda se vrací

Orlik-front60. léta minulého století, tuhý komunistický režim se poněkud uvolňuje, blíži se "Pražské jaro". Speciální požadavek pro armádu na hodinky se speciálními vlastnostmi a odolností, pro speciální jednotky (generální štáb nepočítaje). Tak vznikla legenda a pravděpodobně sběratelsky nejcenější Primky.

Vydáno 21. 10. 2006, autor Kamil

Trocha historie na úvod neuškodí, úryvek z webu výrobce: "Vývoj modelu Orlík byl zahájen v 1. polovině 60. let podle požadavků tehdejšího Ministerstva národní obrany. Hodinky kromě spolehlivosti a přesného chodu měly splňovat i následující kritéria: zvýšenou nárazuvzdornost, vodotěsnost minimálně 5 atm, svítící ručky a svítící indexy na číselníku a otočném kroužku, antireflexní povrchovou úpravu. Zakázka o celkovém počtu 600 kusů byla vyrobena a Ministerstvem národní obrany převzata v roce 1965. Každé hodinky byly na dně opatřeny pořadovým číslem a uloženy v krabičce ze dřeva."Orlik-krabicka

Současná produkce má modely dva. Orlíky v limitované edici 55 kusů k oslavám 55. výročí Eltonu, které se díky mimostředné vteřinovce více blíží původnímu zadání. My se zaměříme na relativně levnější model, hodinky v otevřené edici, které jsou však stejně jedním z nejdražších sériově vyráběných kousků v aktuální nabídce Primek.

Hodinky Prim Orlík open edition používají strojek s označením "Prim kalibr 73", což je vlastně ETA 2824-2. Jedná se o mechanický strojek s automatickým nátahem, 25 ložiskových kamenů a udávaná minimální rezerva chodu 36 hodin, která v praxi lehce dosahuje přes 40 hodin. Na adresu výrobce (ELTON Hodinářská, a.s.) se snesla nejedna výtka ohledně označení kalibru. Na firemních stránkách je v popisu strojku šalamounský výraz -odvozen od kalibru ETA- a je přinejmenším zavádějící. Pod pojmem odvozen bych si představoval nějakou podstatnější úpravu či přidanou hodnotu, kterou ovšem dle mého názoru není jen vlastní nápis na rotoru.

Pouzdro je z nerezové oceli o průměru 39 mm - já vím, že na webu výrobce je hodnota 38 mm, ale ať měřím jak měřím, vychází mi o milimetr více. Pouzdro není lesklé ani matové, ale broušené. Tato povrchová úprava mu dodává nevšední vzhled, možná trochu v retro stylu, to ale výborně koresponduje s původním určením hodinek. Otočná nerezová luneta se safírovými ložisky je upravena parciálním kalením, což jí dává vysokou odolnost proti otěru a charakteristickou šedo až černohnědou barvu, která opět velmi ladí se zaměřením hodinek. I díky tomuto odstínu nevypadají hodinky vůbec špatně s hnědým řemenem. Vynikající věcí na lunetě je obousměrné otáčení s dostatečně zřetelnou a i poměrně pevnou aretací. Ovšemže je pro potápění lepší jednosměrná aretace, ale buďme upřímní - kolik majitelů použije Orlíky pro opravdové potápění? Asi nikdo. Přitom původní Orlíky dostávali v šedesátých letech převážně vojenští potápěči. Naopak pro běžnější, obyčejnější použití pro měření a odpočítávání času je možnost obousměrného otáčení mnohem pohodlnější. Někdo používá otočnou lunetu na měření času jízdy, jiný zase na uvaření vajíček či těstovin, možností je jistě nepřeberně a každý si tu svoji najde.

Sklíčko je mírně vypouklé s tlouštkou 1,5 mm a jak se sluší na dražší hodinky safírové, spodní s průhledem je minerální. Korunka stejně jako dno s popisy a specifikacemi hodinek jsou šroubovací. Udávaná vodotěsnost je 5 atm, i když jsou hodinky testovány až na 10 atm. Rozteč nožek je 20 mm. Tady bych pochválil výrobce za praktické řešení a zmínil další výbornou věc na hodinkách. Otvory pro stěžejky jsou provrtány skrz, což výrazně usnadňuje výměnu řemínku. A pokud člověk mění řemínky téměř každý týden jako já, má velmi ulehčenou práci a nemusí se obávat poškrábání pouzdra.

Jistě jste si povšimli poněkud neobvyklých exteiérů na obrázcích. Domnívali jsme se, že pro výjimečné hodinky se hodí výjimečné prostředí a dopravili hodinky mezi výsostně vojenské reálie kamsi mimo naši republiku. Pro většinu z vás určitě nebude problémem určit místo pořízení fotografií.

Mnohé diskuze vyvolává a jistě ještě bude vyvolávat jejich cena. Spoustě lidí se zdají hodinky předražené a rádi by jinou (rozuměj nižší) cenu. Ale diskutuje někdo o ceně hodinek Omega, které mají u některých modelů téměř shodné specifikace jako Orlíky, jako je safírové sklo, původní strojek ETA, atd.? Nediskutuje, buď si je koupí nebo ne. A abych nesrovnával jednoho z neznámějších a nejprodávanějších světových hodinářů s v podstatě malou lokální značkou, bližší by mohlo být srovnání třeba s Nautische Instrument Mühle nebo Sinn, u nichž lze také nalézt podobné modely za podobné ceny. Na druhou stranu najdeme i mnohem levnější hodinky s příbuznými specifikacemi, jako třeba Invicta, Sandoz, Grovana i některé Archimede nebo Tissot, kde je cena třetinová. Rozhodně prodejní cena 28.900,- Kč otevřené edice Orlíků není malá, nemluvě o limitované edici, kde je cena téměř dvojnásobná. Ale pokud renomé a obchodní výsledky výrobce porostou stávajícím tempem, není důvod k obavám o hodnotu těchto nesporně velmi zdařilých hodinek.



|

25 Komentářů k tomuto článku