Znovuzrození Favre-Leuba

Favre-LeubaZvýšený zájem o luxusní švýcarské hodinky pomohl ke znovuzrození nejedné značky, která nepřežila quartzovou revoluci osmdesátých let. Nyní se dostalo i na jednu hodinářskou legendu, značku Favre-Leuba, která existovala od roku 1737, než ji problémy spojené s nástupem levných digitálek smetly.

Vydáno 5. 1. 2008, autor Chronomag

Historické kousky

Ještě v šedesátých letech minulého století patřila Favre-Leuba mezi nejvýznamnější švýcarské hodinářské značky. Mezi její slavné kousky patřil v roce 1962 představený model Bivouac, který jako první na světě obsahoval barometr na měření tlaku a výškoměr. Model Bivouac byl určený pro průzkumníky a horolezce, ve své výbavě ho měli zvučná alpinistická jména jako Michel Vaucher nebo Walter Bonatti.

Favre-Leuba Bivouac

O čtyři roky později, v roce 1966 se společnost vyznamenala dalším povedeným kouskem, tentokráte určeným potápěčům. Model Bathy mechanicky indikoval hloubku ponoru a čas strávený pod vodou.

Favre-Leuba Bathy

Pak už se ale letopočet přehoupl přes 1970 a quartzové hodinky firmu uvrhly do krize, z níž se nevzpamatovala. Značka putovala z ruky do ruky, koupil ji nejdříve Benedom SA, později LVMH, ale obě firmy byly zaměstnány záchranou vlastních značek.

V roce 2003 se značka vyvázala, což znamená, že ji koupil zatím nezveřejněný investor a obnovil výrobu hodinek založených na vlastním kalibru, samonátahovém FL30X sestávajícím z 136 součástek, 22 kamenů a pracující na frekvenci 28800 kmitů za vteřinu a s komplikací dle provedení (FL301 je chronograf, FL 303 má ukazatel chodu a FL 302 velký ukazatel času).

Dnešní modely

Značka Favre-Leuba se čtyři roky po svém osamostatnění presentuje modelovou řadou Mercury, v níž nabízí Chronograf, Big Date model s velkou datumovkou a Power Reserve model s ukazatelem rezervy chodu.

Zvláštností hodinek jsou technologie ERI (Vestavěný ukazatel chodu) a B/CLS (obousměrný zámek korunky).

ERI je vlastně kmitající ukazatel na pozici 3 a je spojený s vteřinovkou. Je proveden ve tvaru přesýpacích hodinek, symbolu společnosti. Jeho kmitání ukazuje, že hodinky jsou v chodu.

Obousměrný zámek korunky má zabránit nechtěnému přeřízení hodinek. Jde vlastně o dvě korunky, přičemž tu horní odjistíte otočením na kteroukoliv stranu (proto obousměrný zámek), zatímco tou druhou můžete přeřídit datum či čas. Červený indikátor mezi oběma korunkami ukazuje, zda je systém odemčený a můžete provádět změny času. Systém také zajišťuje vodotěsnost v obou polohách. Na obrázku je detail korunky.

Pohled na korunku

Hodinky jsou vyráběny z ušlechtilých materiálů, zpravidla růžového zlata 18K nebo ušlechtilé oceli, průměr pouzdra hodinek je 44 milimetrů, safírové sklíčko s antireflexní úpravou. Tah je z aligátoří kůže nebo z gumy se sponou z materiálu odpovídajícímu pouzdru hodinek.

Cena se pohybuje dle modelu a provedení v relacích 10 - 30 000 euro.

Klikem na obrázky dostanete větší verzi...

Mercury Chronograph

Favre-Leuba Mercury Chronograph

Mercury Big Date

Mercury Big Date

Mercury Power Reserver

Mercury Power Reserve




9 Komentářů k tomuto článku