Harry Winston otevírá vlastní továrnu

Harry Winston otevírá vlastní továrnu

Harry Winston je bezesporu jedním z nejvýraznějších hodinářů naší doby. Jeho kreace sbírají jedno ocenění za druhým, jeho výrobky jsou dlouho dopředu rozprodané, přičemž nejde o vůbec laciné zboží a kousky s cenovkou pod 100 000 euro byste v jeho nabídce dlouho hledali. Letos se Harry Winston rozhodl otevřít vlastní hodinářskou továrnu, která bude kompletně vyrábět jeho hodinky.

Vydáno 28. 1. 2008, autor Chronomag

Továrna Harryho WinstonaAž doposud totiž produkce Harryho Winstona byla realizována jinými hodinářskými fabrikami, pro které Harry své hodinky navrhoval nebo kde si je nechal vyrábět. Ale rostoucí poptávka ho přiměla, aby si vybudoval vlastní dílnu či spíše továrnu poblíž Ženevy v Plan-les-Ouates. Zde zaměstnává 100 lidí a pro své hodinky zde bude dělat všechno kromě ciferníků, které pro něj nadále bude zajišťovat Les Cadraniers. Kromě výroby se jeho továrna postará o design, mezinárodní prodej a marketing a vlastně i o všechno ostatní, co s výrobou prodejem hodinek souvisí.

Podnikání Harryho Winstona otevření hodinářské továrny jen doplňuje. Jeho společnost živí převážně prodej diamantových šperků a také těžba a prodej diamantů, protože vlastní čtyřicetiprocentní podíl v diamantovém dole Diavik v kanadském Severozápadním teritoriu.

V listopadu loňského roku navíc podnik Harryho Winstona vstoupil na hlavní americký akciový trh NYSE pod symbolem HWD, což mimo jiné odráží změnu názvu na nové Harry Winston Diamond Corporation. O prodej hodinek se stará prodejní divize Harry Winston, Inc se salóny v New Yorku, Beverly Hills Paříži, Londýně, Pekingu a Tokyu, přičemž prodej na asijské a americké trhy je pro firmu klíčový.

Mezi nejznámější kreace patří řada Opus a Z Project Platform. Tyto hodinky si tedy v obrazech připomeneme.

Z Project Platform

Z Project Platform a jeho první model Project Z1 vznikl v roce 2004 a představil trojici světových inovací. Tak především použitým materiálem je zalium, patentované Ronaldem Winstonem a používané v leteckém průmyslu. Zalium je slitina založená na zirkoniu, kovu velmi rezistentního vůči korozi, ale také obtížně opracovatelného. Opracovává se vlastně jen z ingotů ubíráním materiálu, na druhou stranu to hodinkám dává neopakovatelnou odolnost.

Harry Winston Project Z1 v celkovém pohledu

Druhou pozoruhodností byl samonátahový chronografový strojek se třemi mimostřednými retrográdními ciferníčky, co že je opravdu fajnová hodinářská komplikace.

Harry Winston Project Z1, pohled na retrográdní ciferníčky

A do třetice: zvláštní ochrana korunky, která je zároveň designovým prvkem pojícím salony Harryho Windostna v NY.

Harry Winston Project Z1, pohled na korunku

O rok později následoval Project Z2 vytvořený speciálně pro potápěče - samozřejmě jen ty, kteří by si mohli tyto hodinky v ceně menší jachtičky dovolit. Tentokráte je pouzdro hodinek provedeno z kombinace zalia a platiny, řemínek je opět z kaučuku.

Harry Winston Project Z2 celkový pohled
Harry Winston Project Z2 z bokuHarry Winston Project Z2 pohled na ciferník

Zatím poslední Project Z3 je sportovní záležitost vybavená tourbillonem, přičemž minutová a hodinová ručička se přesunuly k pozici 12. Strojek opět vyvinul Peter Speake-Marin, na konstrukci tourbillonu se podílel Harry Winston.

E6A81306-CE11-4232-8ED3-1265564CCA3A.jpg

A na závěr si vychutnáme pohled na hodinářský strojek pohánějící model Z3 vybavený tourbillonem. A také si řekneme, že rezerva samonátahového chodu je 110 hodin, tedy zhruba pět dní chodu. Konstruktér strojku Peter Speake-Marin přidal hezkou lahůdku inspirovanou automobilistickým světem: na pozici šest je logo HW, které se změní za modré v případě, že hodinkám zůstává už méně jak 25 hodin rezervy chodu. Připomíná vám to hladové oko automobilu? Sprááávně!

Modelu Z3 se vyrobilo 50 kousků limitované série.

Strojek Marvel hodinek Z3

Project Z4 byl představen koncem loňského roku a ještě máte šanci, nabízených 300 kousků nebylo doposud zcela rozprodáno. Opět použito zalium jako materiál pro pouzdro hodinek, řemínek z kaučuku a dva samostatné ciferníčky ukazující čas v dvou časových zónách. Dtum ukáze velký ukazatel a na pozici pět najdete ukazatel dne a noci. Samonátahový strojek firemního kalibru GP 3196 nabídne rezervu chodu 45 hodin.

Harry Winston Project Z4 v celkovém pohledu

Glissière

Velkou hodinářskou cenu získal koncem loňského roku v hodnocení Grand Prix d’Horlogerie za největší komplikaci nový model Harry Winston Glissière. Představený byl, pravda, již o rok dříve na hodinářském veletrhu v Basileji, ale zapomenout se na něj prostě jen tak nedalo.
Glissière

Ostatně, nejenom pohled zepředu je zajímavý, také náhled na provedení strojku milovníka hodinek uchvátí.

Glissière

Však je na co se koukat. Hodinky Glissière jsou vybaveny tourbillonem, opět nejde o žádnou masovou produkci, vyrobeno bylo 25 kusů v bílém a 25 kousků v růžovém zlatě. Nastavování strojku se provádí skrze zadní sklíčko nebo spíše zadní část hodinek, nátah je ruční.




29 Komentářů k tomuto článku