Lüm-Tec B1 Combat

prvaVýborná luminiscence, pouzdra z nerezové oceli, safírové sklo s antireflexem, vodotěsnost minimálně 100 m, to jsou společné znaky všech modelů hodinek Lüm-Tec. Tuto poměrně mladou značku produkuje firma Wiegand Custom Watch, LLC z Ohia, USA. Díky laskavosti výhradního evropského distributora společnosti K&B time, spol. s r. o. se můžeme blíže podívat na jeden z modelů, hodinky Lüm-Tec B1 Combat v limitované 300 kusové edici.

Vydáno 7. 5. 2009, autor Kamil

foto1

Jedná se o módní "military style" model s pouzdrem z nerezové oceli s černým PVD povlakem o průměru 43 mm bez korunky s plným nerezovým dýnkem a vodotěsností 100 m. Sklo je safírové s antireflexem, černý číselník s luminiscenční patentovanou MDV vrstvou na indexech a ručkách. Hodinky pohání kalibr Hangzhou 9011 s ručním nátahem. Jsou standardně dodávány se zeleným a černým nylonovým NATO strapem. Zabaleny jsou v koženkovém boxu a papírové krabici.
foto2

Hodinky jsem měl možnost používat asi týden, nosí se velmi příjemně díky průměru 43 mm a relativně malé výšce. Výšku hodinek určuje hlavně použitý kalibr. Jedná se o klon dobře známého Unitasu 6498 vyráběný čínskou manufakturou Hangzhou Watch Company, která vznikla v roce 1972. Během týdne se odchylka pohybovala ve velmi slušném rozmezí do plusu 8-10 vteřin denně. Čitelnost číselníku je za všech okolností dobrá, indexy v 5ti minutovém intervalu odpovídají vojenskému stylu a u tohoto modelu jsou přirozenější než běžněji používané hodinové indexy. Trochu mi vadí malá stupnice mimostředné vteřinovky, na druhou stranu pokud by byla větší, ukouslo by to indexy, což by mi asi vadilo víc. Ale není to nic, na co by si člověk nezvykl. Ploché safírové sklo s decentním antireflexem umocňuje hodnotu hodinek. Oba řemeny jsou kvalitní, zřejmě hodně vydrží a jsou tak akorát tuhé ani měkké, ale ani přehnaně tvrdé. Tady je potřeba výrobce a distributora pochválit za oba, zelený odpovídá zaměření hodinek, černý je decentnější a nebál bych se ho nosit i ke společenským příležitostem.
foto3

Zvlášť bych se chtěl věnovat číselníku a jeho luminiscenci. Výrobce uvádí zkratku MDV (Maximum Darkness Visibility), což by se dalo volně přeložit jako maximální viditelnost ve tmě. Nanesená Superluminova v šesti vrstvách je hodně silná a svítí skvěle. Ovšem v porovnání s jinými výborně svítícími modely některých výrobců, není rozdíl nijak markantní. Jistě luminiscence je skvělá, ale je to dáno hlavně tlouštkou nanesené vrstvy. Pro srovnání jsem použil 1/2 hodinový interval a hodinky s MB Microtec tritiovými trubičkami, Lüm-Tec B1 a M1, Omegy Seamaster a Seiko Monster.
foto4

Co dodat? Příjemné hodinky ve vojenském stylu, s velmi dobrými parametry, s výbornou čitelností a svítivostí za přijatelnou cenu. O kalibru Hangzhou mnoho informací nemám, ale podle ohlasů na hodinkových fórech by měl být spolehlivý a poměrně přesný. Zájemce o originální švýcarský kalibr, ale s mnohem vyšší cenou, bych odkázal na ještě více limitovanou edici 20ti kusů s totožnými specifikacemi, která se liší jen použitým strojkem Soprod Unitas 6498-1.
foto5

Ještě odkaz na větší obrázky na fóru.




7 Komentářů k tomuto článku